21-08-13

HOE REAGEREN OP LIESBETH HOMANS & Co ?

Liesbeth Homans heeft gelijk. Dat vindt althans 82 % van de 9.130 deelnemers aan een internetpeiling van Gazet van Antwerpen over de uitspraken van Liesbeth Homans over racisme. Een internetpeiling is natuurlijk niet meer dan een internetpeiling, maar toch. 82 % vindt de uitspraken “Terecht! Nagel op de kop”; 8 % vindt het “Bedenkelijk, maar de commotie er rond is overdreven”. Slechts 10 % vindt de uitspraken “Onjuist en verwerpelijk”. En dat spijts een striemend editoriaal in de krant maandag, wat weer eens de relativiteit van editorialen bewijst.

 

Wie het natuurlijk eens is met Liesbeth Homans is Filip Dewinter. Filip Dewinter (gisteren in Gazet van Antwerpen): “Ik deel de analyse van schepen Liesbeth Homans. Het is politiek ook moedig, zeker met haar bevoegdheid over diversiteit. Ik ben altijd blij dat mensen die niet tot mijn partij behoren dit zeggen. Het legitimeert onze boodschap en het Vlaams Belang. Wij hebben natuurlijk de afgelopen jaren het pad geëffend voor anderen. Dat geeft mij een grote voldoening." Toch is Dewinter niet volledig overtuigd door Homans’ motieven. "Ik vrees dat er ook electorale motieven achter deze uitspraken zitten. N-VA probeert zo de Vlaams Belang-kiezers bij zich te houden. Dat is belangrijk met de verkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.” Het satirisch artikel dat De Rechtzetting publiceerde is dus meer realiteit dan verzinsel.

 

Marc Van Peel neemt een typische CD&V-houding aan. "Het is een opbod tussen de linkse en rechtse kerk", zegt de Antwerpse CD&V-schepen. "Racisme is natuurlijk verwerpelijk en moet politiek en wettelijk worden bestreden. Het probleem met veralgemeningen is dat er steeds een leugen in vervat zit. Zo zijn ook niet alle politici zakkenvullers. Er zijn er goede en slechte. Racisme is een reëel en groot probleem in onze samenleving. Ik ga dat zeker niet ontkennen of minimaliseren. Het is niet mijn aanvoelen dat Homans dat wel heeft gedaan. Zij wijst er terecht op dat racisme soms onterecht wordt aangehaald door mensen die hun verantwoordelijkheid proberen te ontvluchten. Dat is ook een realiteit waar we niet blind voor mogen zijn." Marc Van Peel vindt het wel merkwaardig dat Liesbeth Homans wordt verweten met haar uitspraken stemmen weg te halen bij het Vlaams Belang. "Ik vind dat een zeer nobel streven", zegt Van Peel.

 

De vraag is natuurlijk of het stemmen weghalen bij het Vlaams Belang op deze manier moet. Hallo ACW ?! Wordt de ACW-visie voldoende vertolkt door Marc Van Peel of mag het toch iets meer zijn? Liesbeth Homans heeft al een paar harde uitspraken op haar actief staan. “De vraag is of aidsremmers per definitie altijd moeten worden toegekend aan mensen die illegaal in ons land verblijven”, om er maar eentje te noemen. En al wordt ook elders dan bij het Antwerps OCMW individueel bekeken welke medicatie gepast is, het blijft populisme en scoren op het randje van. Of nog la Homans: “Betogen is de beste manier om te solliciteren naar besparingen”, aan de vooravond van een manifestatie van achttien middenveldorganisaties tegen de besparingen bij het sociaal beleid in Antwerpen. Het ACW sprak toen nogmaals haar vertrouwen uit in overleg met het stadsbestuur en Liesbeth Homans, maar vroeg of laat zal toch uitgemaakt moeten worden of dat ‘overleg’ voldoende oplevert.

 

Onze collega’s van Blokbuster hebben 100 % gelijk als ze zeggen dat het in neoliberale kringen meer gebeurt dat racisme geminimaliseerd wordt. “Als veel migranten het moeilijk hebben om werk, om degelijke huisvesting… te vinden, dan moet dit wel aan hen zelf toe te schrijven zijn. De verantwoordelijkheid voor sociale problemen wordt bij de slachtoffers gelegd in plaats van de schuldigen aan te pakken. (…) Waar sommige liberalen dit standpunt combineren met een moralistische verwerping van racisme (denk maar aan de mestkevers van Karel De Gucht en co) beperkt de N-VA van Liesbeth Homans en Bart De Wever zich tot de kern van het neoliberale denken. Wie rijk is koopt een speedy pass om door het leven te surfen; wie dat niet kan, heeft het zelf gezocht.”

 

Wanneer ziet de Vlaming in dat dit niet de manier is waarmee ook de kleine Vlaming gebaat is? Moet er een nieuwe Hand in Hand-campagne en een nieuw Charta 91 komen, zoals Eric Corijn suggereert? Of bieden SP.A, Groen en PVDA een voldoende aantrekkelijk alternatief? Of is er nood aan beide initiatieven: een brede middenveld- en basiscampagne én een partijpolitiek antwoord?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: homans, racisme, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.