24-08-13

VLAMINGEN IN DE KRIEGSMARINE

Bij de IJzerwake, die morgen in Steenstrate ingericht wordt, wordt altijd iets gedaan om de zwarte rand rond de Vlaamse beweging tevreden te stellen. Is er niet zoals vorig jaar een bloemenhulde voor Verdinaso-oprichter en voor collaboratie met de nazi’s ter dood veroordeelde Wies Moens, dan is er wel iets anders

 

Omdat vanaf volgend jaar in heel het land de oorlog van 1914-1918 uitgebreid herdacht wordt, zijn een aantal mensen die morgen een bloemenhulde krijgen op de IJzerwake Vlamingen te situeren in de Eerste Wereldoorlog. Maar ook de Duitse visie op die oorlog krijgt de nodige (?) aandacht. Daar zorgt ’t Pallieterke voor die op de IJzerwake een reproductie van de Illustrierter Kriegs-Kurier aan verminderde prijs aanbiedt (2 euro in plaats van 3 euro mits voorleggen van een bon uit ’t Pallieterke). De militaire operaties tijdens de Eerste Wereldoorlog bekeken vanuit Duits standpunt.

 

Pal naast de verminderingsbon voor de Illustrierter Kriegs-Kurier vindt de lezer van ’t Pallieterke deze week in zijn weekblad een boekbespreking van Vlamingen in de Kriegsmarine (foto). Daarmee zijn we weer in de buurt van de in bepaalde kringen geliefde Oostfronters beland. Toen het VNV-leider Hendrik Elias teveel werd dat de SS-leiding niet wilde ingaan op een aantal Vlaamse eisen, stopte hij in de zomer van 1943 met de recrutering van Vlamingen voor de Waffen-SS, en begon hij dan maar Vlamingen op te roepen zich te engageren in de Duitse Kriegsmarine. Naargelang de bron namen een vijfhonderd tot zevenhonderd Vlamingen dienst bij de Kriegsmarine. De basisopleiding van de Europese Kriegsmarine-vrijwilligers was overigens ook in handen van de SS.

 

Die geschiedenis is nu te boek gesteld door Jos Rondas, in een vorig leven onderofficier bij de Belgische zeemacht. Het boek wordt ontsierd door een aantal slordigheden: drukfouten, taalfouten, woorden die in zinnen ontbreken… en historische flaters. Zo schrijft de auteur dat de Verenigde Staten de oorlog verklaarden aan de Asmogendheden (Duitsland, Italië, Japan), terwijl de oorlogsstokers natuurlijk die laatsten zijn. “Neen, het standaardwerk over de Vlaamse vrijwilligers bij de Kriegsmarine heeft Jos Rondas niet geschreven; dat zal nog moeten geschreven worden”, besluit ’t Pallieterke.

 

Overigens is al wel een standaardwerk geschreven waarin de Vlamingen bij de Kriegsmarine aan bod komen. In Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945 belicht Bruno De Wever die periode. Bruno De Wever merkt daarbij op dat het overigens maar een halfslachtige recruteringsstop voor de Waffen-SS was en in april 1944 de recrutering van Vlamingen voor de Waffen-SS opnieuw de uitdrukkelijke instemming kreeg van VNV-leider Hendrik Elias. Zoals Aline Sax later ook vaststelde bij de gewone Vlamingen die zich engageerden voor nazi-Duitsland, was de liefde voor het nationaal-socialisme groter dan de liefde voor Vlaanderen.

 

Meer over het VNV, inclusief een foto van de nieuwe Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem die op de IJzerwake van 2008 fier poseert voor een VNV-vlag: in dit Alert!-artikel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, collaboratie, boeken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.