01-09-13

EVIVA ESPAÑA

Voorbije donderdag publiceerde De Morgen een artikel over de verkoop van Italiaanse wijn met daarop etiketten met Adolf Hitler (foto 1), wijn die goed verkocht wordt want bij een bedrijf maakte het 80 % uit van de verkochte gepersonaliseerde wijnflessen, in een ander bedrijf 95 % van de verkoop. Wijnflessen met de beeltenis van paus Johannes Paulus II of  Dracula’s Bloed op het etiket hebben minder succes.

 

Het is een verhaal dat niet nieuw is, maar deze keer had het Simon Wiesenthal Centrum geprotesteerd tegen de verkoop. Een woordvoerder van het Simon Wiesentahal Centrum verwees daarbij ook naar “recente incidenten in Frankrijk, Griekenland, Hongarije en Spanje”. In dat laatste land, nog altijd een van de favoriete vakantielanden van de Vlamingen, werd de voorbije weken meerder keren Hitler vereerd.

 

De 2.500 toeschouwers bij een stierengevecht in Pinto, voorstad van Madrid, keken aan tegen de slogan Adolf Hitler had gelijk, waarbij ook nog een swastika, en Hitlers jaar van geboorte en van overlijden, was geschilderd (foto 2). Spijts die onzin ging het stierengevecht gewoon door. Pas achteraf werd de slogan overschilderd. Een grote groep inwoners verzamelde aan het stadhuis van Pinto om te protesteren en de vervolging voor de rechtbank van de daders te eisen. De politie zegt echter geen idee te hebben van wie de slogan heeft geschilderd.

 

De namen van andere Hitler-aanhangers zijn wél bekend. De voorzitter van de jongerenafdeling van de Partido Popular in Xativa (Valencia), Xesco Saéz, en een ander Partido Popular-lid, Daniel Terrades, zijn gefotografeerd terwijl ze de nazi-groet uitbrengen. Xesco Saéz in een café (foto, Saéz in het midden vooraan); Daniel Terrades bij een monument voor de Spaanse dictator Francisco Franco (foto). Een paar weken eerder werd nog een ander Partido Popular-lid, Jorge Roca, gespot terwijl hij de nazi-groet uitbracht samen met voetbalhooligans van FC Valencia (foto).

 

De Partido Popular is Spanjes conservatieve regeringspartij, momenteel verwikkeld in een schandaal rond partijfinanciering en illegale vergoedingen voor haar mandatarissen. De café-foto van Xesco Saéz verscheen op zijn Facebook-pagina en Twitter-account. Volgens de Partido Popular waren de Facebook-pagina en Twitter-account gehackt door tegenstanders. Over de houding van de jongerenvoorzitter op de foto was de uitleg iets moeilijker. Bij een debat in de gemeenteraad van Xativa werden de linkse gemeenteraadsleden bedreigd door Partido Popular-aanhangers.

 

De Partido Popular heeft nooit de fascistische dictatuur van generaal Franco veroordeeld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, spanje, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.