31-08-13

MOLOKO (VROEGER: DE KASTELEIN) STAAT TE KOOP

Een ‘monument’ in de geschiedenis van de extreemrechtse tot neonazistische beweging in Vlaanderen staat te koop. De ‘Moloko’ (foto 1), vroeger ‘De Kastelein’, was vanaf 1999 hét trefpunt voor extreemrechtse en neonazistische skinheads in Brugge en verre omstreken.

 

In de periode 1997-1999 wordt Brugge geplaagd door extreemrechts geweld: Jeroen Mol pleegt een aanslag op zichzelf om de schuld op radicaal links te kunnen afschuiven; meerdere linkse café’s worden kort en klein geslagen door extreemrechtse skinheads. De Kastelein is aanvankelijk een apolitiek café, waar regelmatig Oi!-groepen (= genre binnen de punkmuziek) spelen. Extreemrechtse militanten treffen elkaar in Het Zonnewiel, het toenmalig stamcafé van het Odal Aktiekomitee (waar met heimwee aan teruggedacht wordt door de dit jaar opgerichte Autonome Nationalisten). De Kastelein trekt een extreemrechts publiek zodra ‘Suck’ de zaak begin 1999 overneemt. ‘Suck’ is het pseudoniem voor Fabian Davidts, een Franstalige skinhead uit Brussel.

 

Niet iedereen die in De Kastelein over de vloer komt is extreemrechts, en niet alle groepen die er optreden hebben een extreemrechts label, maar extreemrechts is er hoe langer hoe meer thuis. Suck zegt in Vlaamse media dat hij “geen racist” is en in zijn café “niet aan politiek wordt gedaan”. Maar Suck is ook zanger van de muziekgroep Les Vilains. In het magazine Boots & Braces laat een anoniem lid van Les Vilains, hoogstwaarschijnlijk Suck, zich erg negatief uit over mensen van Noord-Afrikaanse origine: “bougnoules” die meestal “idioten” en “profiteurs” zijn. Skinheads die zich afzetten tegen racisme zijn volgens de geïnterviewde “clowns”. Les Vilains staat een nummer af voor de verzamel-cd Tribute to Skrewdriver, de muziekgroep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson. Les Vilains is ook te horen op Tribute to Legion 88 en Tribute to Bunker 84, een eerbetoon aan twee oude Franse fascistische muziekgroepen.

 

Les Vilains speelt meerdere keren op concerten van Blood and Honour, wat niet verwonderlijk is met groepsleden als Dieter Samoy en Dominiek Vandekeere die in die periode actief zijn bij Blood and Honour Vlaanderen. Op 14 juni 2003 wordt in De Kastelein een optreden ingericht met Stigger & Sisco. Op de website van De Kastelein schrijft Suck dat het een grote eer was de beste gitarist van Skrewdriver in zijn café te mogen ontvangen. Stigger & Sisco traden op in een T-shirt van Blood and Honour Vlaanderen.

 

Op 6 mei 2006 is er in De Kastelein een trouwfeest. Als vijf skinheads naar eigen zeggen even naar buiten gaan om de hond van een van hen even buiten te laten, zien ze een paar honderd meter verder een zwarte Parijzenaar en een Vlaming met rastakapsel. De twee worden in elkaar geklopt. De Parijzenaar zal als gevolg daarvan meer dan een maand in coma liggen, en daarna nog eens zeven maanden vastgekluisterd aan een ziekenhuisbed. Een getuige ziet het molesteren en verwittigt de politie. Die treft de daders in De Kastelein, met nog bloed op hun kleren en schoenen. Suck zegt de daders nauwelijks te kennen, maar een van de hoofdverdachten is gitarist van Les Vilains Dieter Samoy. De drie hoofdverdachten krijgen respectievelijk een gevangenisstraf van vier, drie en twee jaar, twee anderen krijgen een werkstraf. Bij die twee laatsten de drummer van de Turnhoutse extreemrechtse muziekgroep Short Cropped die nu nog rondtoert en onder andere nog optrad in De Kastelein nieuwe versie, Moloko (foto 2). Een paar dagen na zijn veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf stapt Dieter Samoy uit het leven. Een van de andere veroordeelden maakt later ook een einde aan zijn leven.

 

Na de racistische aanval op 6 mei 2006 laat de burgemeester van Brugge De Kastelein een aantal weken sluiten. Bij een huiszoeking wordt heel wat nazistische lectuur gevonden. Suck zoekt en vindt een overnemer voor zijn café, maar het is de overheid niet duidelijk wie eigenlijk de touwtjes in handen houdt. Na klachten moet het café voorjaar 2007 opnieuw voor een maand dicht. Op 26 mei 2007 wordt het café heropend onder een nieuwe naam, Moloko. Moloko is de melk die de hoofdpersonages in de extreem gewelddadige film A Clockwork Orange drinken om zich op te peppen alvorens ze de straat opgaan om mensen in elkaar te slaan.

 

De Moloko verruimt het muziekgenre dat er gespeeld wordt om een jonger publiek aan te trekken, maar ook na een vierde nieuwe uitbater blijven er (door derden georganiseerde) extreemrechtse concerten doorgaan in de Moloko. Het laatste publiek evenement was een concert met Pitbullfarm en The Firm op 23 november 2012 waar een extreemrechts tot neonazistisch publiek naartoe kwam (onder andere enkele Autonome Nationalisten). Sinds deze maand staat de Moloko te koop, maar de voorgaande maanden was de zaak al met een plank aan de voordeur dichtgetimmerd.

 

De buurtbewoners zijn opgelucht. Aan Het Nieuwsblad vertelde een van hen over de klanten: “Als ze op straat stonden, deden ze vaak racistische uitspraken. Ze plasten tegen mijn deur tot de urine in mijn zaak stond en bekrasten de wagens in de straat.” En over de cafébaas: “Hij had twee grote honden die hij losliet. Ze beten een oor van mijn hond aan stukken, en de hond van twee toeristen, die er nog erger aan toe was, heb ik toen 's nachts nog naar de dierenarts moeten brengen.” Je zal maar zo’n café als buur hebben. Een deel van het vaste pubiek (video: het publiek en de optredens in De Kastelein) hangt nu rond in café Barock in Brugge dat uitgebaat wordt door… Suck.

30-08-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Zondag wordt in Sint-Niklaas een volksreferendum georganiseerd over de vraag of de stedelijke reinigingsdienst behouden of geprivatiseerd moet worden. Op korte termijn is privatisering financieel interessant voor de stad Sint-Niklaas. De privé werkt echter niet voor niets, en wil winst halen uit de stadsreiniging. De gevolgen zijn dan ook minder dienstverlening en slechtere arbeidsvoorwaarden, en op middellange termijn hogere kosten voor de huisvuilophaling en stadsreiniging. De werkgevers-organisatie Voka is tegen de organisatie van een referendum en gebruikt daarvoor schaamteloos als argument “de bevolking die dupe zou kunnen worden…” (zie het citaat hieronder).

 

“De alledaagse vormen van discriminatie (…) werken niet alleen ongelijkheid in de hand. Ze kweken frustratie, onbegrip en haat, en tasten zo in niet mindere mate dan geweld, criminaliteit of vandalisme, het ‘kostbare weefsel’ van onze samenleving aan. (…) De partij van het kostbare weefsel dreigt te vervellen tot het bekrompen, asociale en wrokkige ratjetoe waarvoor haar minst geraffineerde tegenstanders altijd al hebben gewaarschuwd.” Als Liesbeth Homans uitspraken doet als “Racisme wordt vandaag als excuus voor persoonlijke mislukkingen gebruikt” en “Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven”, zijn we ver af van Bart De Wevers oproepen voor burgerzin en het herstellen van de samenhang waarvoor hij tien jaar geleden in zijn columns pleitte. (De Morgen, 23 augustus 2013)

 

CD&V en Open VLD (laten) de afbraak van de heilige huisjes van het vorige bestuur over zich heen gaan. De Wever drukt stevig zijn visie door. De twee andere coalitiepartners zijn blijkbaar al blij dat ze erbij zijn. Deelnemen is belangrijker dan uw visie verdedigen. Of hun kiezers daar nu ook zo blij mee zijn, is maar de vraag.” Gazet van Antwerpen-journalist Sacha Van Wiele evalueert het nieuwe beleid in Antwerpen en kijkt vooruit. (Gazet van Antwerpen, 24 augustus 2013)

 

“De Antwerpse kopstukken van Vlaams Belang hebben gisteren de badstad Blankenberge bezocht. Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch en Wim Wienen waren er op uitnodiging van de Blankenbergse Vlaams Belang-topman Tanguy Veys.” "Vlaams Belang-topman"? (Het Laatste Nieuws, 24 augustus 2013)

 

“Ik hoop dat mijn boek een spiegel kan zijn voor de intelligente rechtse mensen. Zodat ze zichzelf een beetje verlegen voelen en vooral weer wat om zichzelf kunnen lachen.” Marnix Peeters, die vorig jaar debuteerde met De dag dat we Andy zijn arm afzaagden, mikt hoog met zijn nieuwe roman Natte dozen: “Intelligente rechtse mensen” tot inkeer brengen. In Natte dozen veegt Marnix Peeters de vloer aan met vrouwen, baby's, Afrikanen, bejaarden, asielzoekers, lesbiennes, dementerenden, mensen-die-voor-je-aan-de-kassa-in-de-supermarkt staan… en combinaties daarvan. Maar het is wel een heel vermakelijk boek. Of het Filip Dewinter gaat weerhouden nog langer het als denigrerend bedoelde “negers” te gebruiken, is echter nog wat anders. (Gazet van Antwerpen, 26 augustus 2013)

 

“Links moet in het offensief gaan en mag vooral niet in de framing van rechts trappen.” Jos Geysels geeft advies voor de verkiezingen op 25 mei 2014. (Humo, 27 augustus 2013)

 

“Pogingen om een rem te zetten op de groei van de toplonen is dus tegelijk morrelen aan één van de ornamenten van het neoliberalisme. De keerzijde – de neerwaartse spiraal van de lonen stoppen – is meteen een pijler onderuit halen. En het zou misschien ook vermijden dat Unizo na een volgende vakantie opnieuw moet klagen dat ouders hun twee kinderen samen één ijsje laten uitlepelen.” Een tip voor Unizo-topman Karel Van Eetvelt. (De Wereld Morgen, 27 augustus 2013)

 

“Voka Antwerpen-Waasland heeft kritiek op de volksraadpleging die zondag zal gebeuren in Sint-Niklaas. Volgens topman Dirk Bulteel is de volksraadpleging het resultaat geworden van een machtsstrijd tussen de vakbonden en de stad. Voka denkt zelfs dat de bevolking op langere termijn zelf de dupe zal zijn van deze discussie. De werkgeversorganisatie vreest ook dat in andere steden en gemeenten een volksraadpleging zal aangegrepen worden voor welke discussie dan ook.” Werkgeversorganisatie Voka vindt het geen goed idee om de bevolking rechtstreeks te laten beslissen over openbare dienstverlening en wat nog allemaal niet. Zou er geen andere reden zijn waarom Voka de keuze van het Sint-Niklase stadsbestuur (N-VA/SP.A/Groen) voor privatisering niet in vraag wil gesteld zien? (TV Oost, 27 augustus 2013)

 

"Mag ik de kaviaarsocialisten van het zogenaamde AFF er attent op maken dat ik ook geadverteerd heb in de brochure van de IJzerwake ! ‘Waar allen trouwloos falen, daar blijven wij getrouw’.” VB-parlementslid Pieter Huybrechts wijst erop dat niet alleen Karim Van Overmeire geadverteerd heeft in de programmabrochure van de IJzerwake. “De spionagedienst van het AFF begint mank te lopen... Beter betalen jongens !", voegt hij er nog aan toe. Als je geen klop doet in het parlement, moet je op andere manieren aan je bekendheid werken. (E-mail, 28 augustus 2013)

FILIP DEWINTER VERTELT EEN OUDE MOP

In het nieuwe VTM-programma Nonkel Mop zal de favoriete mop van Filip Dewinter (foto) niet te zien zijn. Het filmpje waarin hij de grap vertelt, is nochtans opgenomen. Bij VTM is al jaren het beleid dat er geen Vlaams Belang-politici in de entertainmentprogramma’s komen. Productiehuis Dedsit wist dat niet en trok naar het Vlaams Parlement om zoveel mogelijk moppen te sprokkelen van politici, en dus ook die van Dewinter. Stop de verkleutering van media en politiek heeft het Vlaams Belang altijd verkondigd. Het moet daarom nu niet klagen dat Dewinter geweerd wordt. Maar het Vlaams Belang heft al te graag een klaagzang aan.

 

Filip Dewinter heeft zijn mop nu zelf online gezet. “Censuur krijgt alsmaar meer grip op onze samenleving, met alle gevolgen vandien”, geeft hij eerst nog mee. Om dan de mop aan te kondigen met: “Het is een leuke, maar niet politiek correcte mop.”, Dat laatste klopt, het eerste is voor discussie vatbaar. Wij hebben de voorbije dagen met veel plezier Natte dozen van Marnix Peeters gelezen, ook niet politiek correct maar wél hilarisch. Honderd keer beter dan Dewinters mop over drie Marokkanen en een Vlaams Blokker op café.

 

Het is fijn dat men bij VTM nog eens een statement maakt over politici als Filip Dewinter, zoals ze bij VIER ook bewust niet een Vlaams Belang’er gevraagd hebben voor De slimste mens ter wereld. Om Eric Van Looy te citeren: men wil daar alleen “deftige partijen” aan bod laten komen. Dewinters grap heeft echter zo’n lange baard dat de grap evengoed had kunnen afgevoerd worden om dezelfde reden als dat de grappen van een aantal andere Vlaamse parlementsleden ook niet de uitzending zullen halen. Bij gebrek aan humor.

 

Humor is een moeilijk vak.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, humor, media |  Facebook | | |  Print

29-08-13

VLAANDEREN IDENTITAIR: CONCURRENTIE VOOR HET N-SA

Eddy Hermy en Jan De Beule zijn wakker geschoten uit hun zomerslaap. Na een cartoon over de troonsbestijging van Philippe/Filip, gepubliceerd op 20 juli, duurde het meer dan een maand vooraleer nog iets gepost werd op de website van het Nieuw-Solidaristich Alternatief (N-SA). Een uithaal dan nog naar de inrichters van de IJzerwake omdat men bij de IJzerwake dit jaar zijn voeten niet meer mocht afvegen aan een Belgische vlag. ’t Zijn propere jongens, den Eddy en Jan.

 

Of ze ervan onder de indruk zijn betwijfelen we, maar Eddy en Jan krijgen voor hun website nu ook concurrentie. Deze week is immers Vlaanderen Identitair publiek gemaakt, een blog van de “Nederlandstalige vrienden van NATION”. Een WordPress-blog waar de voorbije maanden al wat probeersels op gepost werden, maar waar nu via de bevriende kanalen publiciteit voor gemaakt wordt. En neen, wij zijn geen vrienden van Vlaanderen Identitair. Wij informeren maar.

 

Helemaal af is de blog nog niet want als wij op het standaarditem Over klikken, krijgen we een uitleg van WordPress over wat je met die pagina kan doen, en niet een uitleg over die Nederlandstalige vrienden van Nation. De Vlaamse Leeuw-vlag op de foto bovenaan de blog wordt vastgehouden door Koen Sweeck, de Prinsenvlag in het midden door Chantal Meerkens. Zowel Sweeck als Meerkens lieten zich het voorbije voorjaar opmerken als lid van de Autonome Nationalisten.

 

De man achter de “Nederlandstalige vrienden van NATION” blijft zo uit beeld, maar is natuurlijk Kris Roman. Na een fikse ruzie met Eddy Hermy vorig jaar voor een tweede keer opgestapt bij het N-SA en daarna onderdak gevonden bij het Franstalige Nation. In een interview zei Kris Roman banden te willen smeden tussen Nation en bepaalde Vlaamse organisaties, en de solidaristische en identitaire ideeën in Vlaanderen te willen dynamiseren. Er mag aangenomen worden dat Kris Roman daarbij niet dacht aan het aanhalen van de banden met, en het dynamiseren van, het Nieuw-Solidaristisch Alternatief van Eddy Hermy.

 

Vlaanderen Identitair heeft meteen een nieuwsje dat gisteren nog niet op de website van Nation stond. “Na het openen van enkele lokalen in Wallonië, opent de beweging NATION zaterdag 31 augustus 2013 in hartje Brussel een nieuw lokaal. Bedoeling wordt om een goede sfeer te brengen, waar niet we niet aan twijfelen. Ter plaatse zijn dranken en sandwishes (sic) te verkrijgen. De muziekinstallatie zal zeker één van de sfeerbrengende elementen worden. Dit lokaal zal dienst doen als vergaderruimte, congresruimte, ontmoetingsruimte, enzovoort.”

 

Het adres van het nieuwe lokaal van Nation wordt niet vrijgegeven. Daarvoor moet je bellen naar een gsm-nummer waar men het “afspraakpunt” zal verklappen. Het is het gsm-nummer van… Kris Roman. Op de foto v.l.n.r.:  Kris Roman, Serge Ayoub (van het door de Franse regering ontbonden Troisième Voix) en Hervé Van Laethem (Nation).

28-08-13

N-VA'ER KARIM VAN OVERMEIRE OP VB-FEESTJE

Het was in de kranten met een vergrootglas zoeken naar een verslag van de IJzerwake, maar zelfs met ons sterkste vergrootglas vonden we niets. Online was er wel wat te vinden, maar vier keer op vijf hetzelfde verslagje van een Belga-reporter of nog minder. Uitzondering op de regel was Doorbraak.be, met uitgebreid oog en oor voor de toespraken. Wij waren vooral geïnteresseerd in de sfeer op de twaalfde IJzerwake. Sfeer die er onder andere ingebracht werd door de VNJ-muziekkapel (foto’s).

 

Volgens de organisatoren waren er door het aangekondigde slechte weer een paar honderd IJzerwake’rs minder opgedaagd dan vorig jaar, maar waren er toch nog altijd een 4.500 in Steenstrate. Enige overdrijving is de organisatoren natuurlijk niet vreemd. Ongeveer alle stoelen waren bezet, en in de loop van de voormiddag werden nog een aantal stoelen bijgezet, maar in de coulissen werd toch nog een voorraad stoelen onaangeroerd gezien. Wie er was had vaak een paraplu mee, een vervelend attribuut want uiteindelijk werd het heel de dag zonnig weer.

 

Traditiegetrouw werd de IJzerwake geopend met een mis. In Vlaanderen wordt geklaagd over een tekort aan priesters, her en der worden er minder missen ingericht wegens het priestertekort. Maar in Steenstrate stonden ze met zeven priesters tegelijk op het podium. Wel niet de jongsten. Ruiters te paard voerden de Vlaamse Leeuw-vlag en de vlaggen van het naar onafhankelijkheid strevend Schotland en Catalonië aan. Sommige paarden leken verdacht veel op pony’s, maar het is het idee van het heldhaftig aanvoeren van de vlaggen dat telt.

 

Spijts de radicale taal niet geschuwd werd – “Wat houdt het Vlaams parlement tegen om buiten de grondwet te treden?”, en tot groot jolijt van Filip Dewinter werd uitgehaald naar de islamisering – was er deze keer op de IJzerwake ook oog voor enig fatsoen.  Al dan niet toevallig werd er bij de bloemenhulde dit jaar geen collaborateur geëerd. Vorig jaar was er nog een bloemenhulde voor Wies Moens; het jaar voordien voor de minder bekende maar evengoed voor collaboratie ter dood veroordeelde Filip De Pillecyn.

 

Anders dan vorig jaar werd er aan de ingang van de IJzerwake-weide geen Belgische vlag vertrappeld. Voorpost’ers hadden zelfs de opdracht gekregen erover te waken dat dit niet zou gebeuren. Het haalde de N-SA’ers Eddy Hermy en Jan De Beule uit hun zomerslaap: “Arm, arm Vlaanderen. Naar de hel met de systeemknechten !!” Op de Kameraadschapsavond van Voorpost, aan de vooravond van de IJzerwake, lag wél een Belgische vlag om te vertrappelen en te verscheuren. Het is niet omdat het aan het oog van de media ontrokken wordt, dat sommige praktijken niet meer gebeuren.

 

Tussen de toespraken, bloemenhulde en vlaggenparade door was er tijd voor poëzie. Zoals Het lied van de vrijheid van Aleidis Dierick. Een fragment: “Liever ruig, de tanden bloot/ Bijtend naar een vals cordon/ Dan ijdele kleine prulbaron/ In ’t koninklijk verguld salon./ Liever vrij en jaar na jaar/ Overwerkt, belaagd, berooid/ Dan slaaf met tricolore sjerp/ En ketting aan de poot.” Schitterend, toch. Helaas werden de voordrachten en toespraken soms ontsierd door een echo die door de geluidsinstallatie over de IJzerwake-weide galmde.

 

Het publiek op de IJzerwake is, zoals dat weerspiegeld wordt in de algemene vergadering van de vzw IJzerwake, overwegend Vlaams Belang-gezind. Volgens ’t Pallieterke waren er dit jaar meer N-VA’ers dan anders. Het is moeilijk dit te verifiëren. Traditioneel zijn de N-VA’ers van dienst op de IJzerwake Luk Lemmens en Vlaams parlementslid Matthias Diependaele. Luk Lemmens, regisseur van de IJzerwake in 2004 toen Staf De Clercq gehuldigd werd, had een agendaprobleem. Het was zondag ook Cultuurmarkt in Antwerpen, en daar moest de Antwerpenaar, tegenwoordig bestendig gedeputeerde bevoegd voor cultuur, zich natuurlijk laten zien.

 

Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire, jarenlang boegbeeld van het Vlaams Blok/Belang, twee jaar geleden overgestapt van het VB naar de N-VA, bij zijn aanstelling als N-VA-schepen in Aalst slechts aarzelend afstand nemend van het beruchte 70-puntenplan van het Vlaams Blok, was opvallend aanwezig op de IJzerwake dit jaar. Hij had zelfs geadverteerd in het programmaboekje van de IJzerwake. Karim Van Overmeire meldde zijn aanwezigheid op de IJzerwake fier op zijn Facebook-pagina. Rob Verreycken en meer dan zestig andere Facebook’ers vonden dit leuk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, vnj, voorpost, lemmens, van overmeire |  Facebook | | |  Print

27-08-13

NAAR IERLAND GEVLUCHTE STAF VAN VELTHOVEN OVERLEDEN

Op 30 juli is  in Ierland Staf Van Velthoven (foto 1) overleden. Opgegroeid in een linkse familie in Antwerpen verzeilde hij in het nationalisme en daarna het nationaalsocialisme. Ter dood veroordeeld voor collaboratie vluchtte hij naar Ierland waar hij bekend stond als een Vlaams lid van de Waffen SS en als laatste overlevende van Ierlands nazi’s.

Op 18 juli 1920 geboren in de Antwerpse arbeiderswijk Seefhoek groeide Staf Van Velthoven op in een links geëngageerde familie, met onder de familieleden onder andere de Vlaamsgezinde communist Jef Van Extergem. Jef Van Extergem naar wie het partijlokaal van de Antwerpse communisten werd genoemd tot het gesloten werd en café-restaurant-galerij Rode 7 werd. Staf Van Velthoven ging er prat op dat hij als kind nog op de schoot van Leo Trotski heeft gezeten. Hij zette zijn eerste politieke stappen in een socialistische jongerenorganisatie maar evolueerde stilaan naar het radicale nationalisme. In de stedelijke normaalschool ontmoette hij een aantal geestesgenoten met wie hij de Dietse Opvoedkundige Beweging (DOB) oprichtte. De DOB-leiding was in handen van Bert Van Boghout die later redactiesecretaris werd van het door Karel Dillen opgerichte maandblad Dietsland-Europa.

Als Staf Van Velthoven en Bert Van Boghout opgeroepen worden om hun militaire dienst te vervullen, botsen ze al snel met de militaire overheid omwille van de anti-Belgische pamfletten die ze verspreiden. Het onderzoek dat het krijgsauditoraat tegen hen opent valt echter stil bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1941 meldt Staf Van Velthoven zich als vrijwilliger voor het Oostfront. Zijn kandidatuur wordt om gezondheidsredenen geweigerd. Wanneer hij het in 1943 opnieuw probeert, zijn de krijgskansen veranderd en wordt hij wel aanvaard. Hij komt terecht in het opleidingscentrum van Sennheim in de Elzas waar hij onder andere zijn oude vriend Bert Van den Brande terugziet, ook al stammend uit een Antwerpse rode familie en naar het nationalisme en nationaalsocialisme geëvolueerd.

In 1945 wordt Staf Van Velthoven, die deel uitmaakt van de eenheid van de beruchte Otto Skorzeny (foto 2), door de Amerikanen krijgsgevangen genomen. De Amerikanen willen hem uitleveren aan België waar Van Velthoven bij verstek voor collaboratie ter dood veroordeeld is. Van Velthoven ontsnapt echter uit de rijdende trein die hem naar België terugbrengt. Hij duikt onder in Antwerpen en ontmoet daar Alex Colen, een eveneens ondergedoken oud-Oostfronter en later vader van Vlaams Blok/Belang-politica Alexandra Colen. Staf Van Velthoven en Alex Colen belanden na heel wat omzwervingen in Ierland. Ze leven er aanvankelijk als mensen met twaalf beroepen en dertien ongelukken. Uiteindelijk wordt Staf Van Velthoven architect en gaat hij in een van de chiquere buurten van Dublin wonen.

Vanuit Ierland blijft Staf Van Velthoven zich inzetten voor de Vlaamse zaak. Onder een pseudoniem schrijft hij regelmatig bijdragen voor  Dietsland-Europa, en als koning Boudewijn in 1968 een officieel bezoek aan Dublin brengt, hangt aan zijn appartement op Marionsquare in Dublin een reuzegrote spandoek met de slogan Belgium’s dead is Flanders’ bread. Ook de Ierse strijd laat Van Velthoven niet onverschillig. Hij wordt actief lid van Ierse nationalistische organisaties, maar steeds in deze die zich links opstellen. De laatste waarvan hij lid is, is de Republican Sinn Fein, het deel van de Ierse beweging dat niet wil weten van de vredesakkoorden met Engeland en daarom de strijd in Noord-Ierland probeert verder te zetten.

Voormalig Vlaams Blok/Belang’er Francis Van den Eynde schreef een warm in memoriam voor Staf Van Velthoven voor de nieuwsbrief van de Deltastichting, vooral bekend om haar Nieuw Rechts-tijdschrift TeKoS (Teksten, Kommentaren & Studies). In Ierland herinnert men zich Staf Van Velthoven als ”a Flemish member of the Waffen SS“ en “the last surviving of ‘Ireland’s Nazis’”. Zó duidelijk was Francis Van den Eynde niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: collaboratie, ierland, van den eynde |  Facebook | | |  Print

26-08-13

FILIP DEWINTER IS ALTIJD TEGEN

Niet alleen het stedelijk en katholiek onderwijsnet halen alles uit de kast om het dreigend tekort aan plaatsen op de schoolbanken in Antwerpen op te vangen, ook anderen nemen initiatief. Zo is er Vlinderwijschool, met een onderwijsvorm die bijzondere aandacht heeft voor creativiteit, en Natan die kinderen meteen het ondernemen wil bijbrengen. Vanuit de Federatie van Marokkaanse Verenigingen is het initiatief genomen voor een nieuwe basisschool in Borgerhout. Vanaf vandaag kunnen ouders hun kinderen hiervoor inschrijven.

 

De school werd in de pers al vlug weggezet als een ‘islamschool’ maar zo zien de initiatiefnemers het niet. Zij spreken van een buurtschool “waar alle kinderen welkom zijn, ongeacht hun afkomst; waar kwalitatief onderwijs wordt gegeven in een veilig pedagogisch klimaat; waar de thuiscultuur van ieder kind positief wordt gewaardeerd; waar ouders bij de school betrokken zijn en participeren; waar kinderen worden voorbereid om deel te nemen aan onze complexe, snel evoluerende, pluralistische samenleving”. Er is plaats voor maximum 64 kinderen in een kleuterschool en eerste leerjaar basisonderwijs. Het is de bedoeling het basisonderwijsaanbod later uit te breiden. Om het even praktisch voor te stellen: op de speelplaats zullen de kinderen om het even welke taal mogen spreken, in de klas enkel Nederlands. Het lesgeven wordt gevolgd door de Vlaamse onderwijsinspectie zoals voor alle andere scholen.

 

In een persbericht kant Filip Dewinter zich “tegen de beslissing van het stadsbestuur om de met belastingsgeld gebouwde containerschool aan de Hoge Weg in Borgerhout in gebruik te geven aan de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en de vzw Iqra”. Antwerpens schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) heeft op de Antwerpse regionale televisiezender ATV gezegd dat de toewijzing van de containerklassen aan de vzw Iqra gebeurd is in akkoord met alle onderwijsnetten in Antwerpen, maar dat ‘detail’ is niet aan Filip Dewinter besteed. De Antwerpse Vlaams Belang-voorman neemt meteen ook de N-VA in de tang. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen liet de N-VA nog weten geen voorstander te zijn van de Iqra-school. Nu geeft de stad Antwerpen, die bouwheer was van het containerschool-project, de school in gebruik aan…” Filip Dewinter zegt verder: “Onder het mom van het ‘respect voor de diversiteit’ worden segregatie en apartheid gecultiveerd. Deze Marokkaanse school is een rem op de integratie en is een gevaarlijk precedent.”

 

Filip Dewinter die waarschuwt voor segregatie en apartheid, en klaagt dat de nieuwe school een rem op de integratie is… Heeft Filip Dewinter last van de plotse warmte deze zomer? In het 70-puntenplan dat Filip Dewinter het Vlaams Blok heeft opgedrongen pleitte Filip Dewinter nog voor de “oprichting van een apart onderwijsnet voor niet-Europese vreemdelingenkinderen” (punt 16). Nadat Francis Van den Eynde, Karim Van Overmeire en anderen geprotesteerd zouden hebben en het 70-puntenplan in een werkgroep herschreven, luidde het actiepunt: “Oprichting van een apart onderwijsnet voor islamitische vreemdelingenkinderen” (punt 19). In al hun goedheid argumenteerden zij: “Wanneer wij islamitische vreemdelingenkinderen verplichten zich via het onderwijs te integreren en te assimileren in onze maatschappij, dan verbreken wij op een autoritaire en kunstmatige manier de band met de eigen cultuur. Daarom is het noodzakelijk dat er werk gemaakt wordt van een eigen, autonoom onderwijsnet voor islamitische vreemdelingenkinderen.”

 

Natuurlijk was het “de bedoeling van de oprichting van een apart onderwijsnet en de uitwerking van onderwijsprogramma’s die nauw aansluiten bij de cultuur- en leefwereld van deze kinderen, om de islamitische vreemdelingenkinderen voor te bereiden op de reïntegratie in en de terugkeer naar hun landen van herkomst”. Het Vlaams Belang is nog altijd voor het terugsturen van de criminele, de illegaal verblijvende en de “onaangepaste” vreemdelingen. Maar nu, twintig jaar na het 70-puntenplan, eindelijk werk wordt gemaakt van wat volgens Filip Dewinter een islamitische school is, is Filip Dewinter er tegen. Iedereen heeft natuurlijk het recht om van mening te veranderen, en voor sommigen zou het zelfs goed zijn dat ze van standpunt veranderen. Maar betekent dit nu dat Filip Dewinter het 70-puntenplan niet langer in zijn huiskamer bewaart “voor de toekomst” (op 1’42” in deze video)?

 

Filip Dewinter op de barricaden voor de integratie van moslimkinderen in het gewone onderwijs, het blijft een raar zicht. Maar waar is de consequentie als Filip Dewinter in zijn persbericht over de Iqra-school tezelfdertijd klaagt dat “de niveaudaling (in het Antwerps stedelijke en katholieke onderwijsnet, nvdr.) precies een gevolg is van de té grote instroom van allochtone kinderen”. Met mondjesmaat is het wel O.K.? Maar waar dan naartoe met de andere allochtone kinderen die nu in Antwerpen opgroeien? Elke dag over en weer naar een school in Zichen-Zussen-Bolder, Zoerle-Parwijs of Zuienkerke? Er zouden vlug klachten volgen over filevorming in en om Antwerpen, en desgevallend ook voor de milieuverontreiniging als het gevolg van het bijkomend verkeer. Als een aparte school in Antwerpen opgericht wordt, is het voor Filip Dewinter echter ook niet goed. De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan: Filip Dewinter is altijd tegen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, onderwijs, dewinter |  Facebook | | |  Print

25-08-13

BARTJE OP HET STADHUIS (16)

Na een deugddoende vakantie die Bart De Wever van Beieren over Venetië tot in de tuin van zijn woning aan de  Herentalsebaan in Deurne bracht, is Bart De Wever alweer ‘fundamenteel vrolijk’ aan de slag op het Antwerpse stadhuis.

 

Vandaag opent hij er het infopunt Antwerpen ’14-‘18 en leidt hij de boekpresentatie in van Antwerpen 1914. De voorbije weken waren Liesbeth Homans en Rob Van de Velde plaatsvervangend burgemeester. Op het Antwerps stadhuis liep Bartjes boezemvriendin vooral in de kijker met een fotosessie voor Gazet van Antwerpen waarbij ze ongegeneerd op de gemeenteraadsbanken ging zitten, met haar voeten eerst op de stoel van een SP.A-gemeenteraadslid en daarna op de stoel van de Antwerpse burgemeester. Geen goed voorbeeld als je, zoals wij vrijdagavond hoorden omroepen, als tramchauffeur tot viermaal toe moet vragen om achteraan de tram de voeten van de passagiersbanken te halen. Rob Van de Velde liet zich als vanouds opmerken door een project van ruimtelijke ordening van het vorige stadsbestuur, deze keer de heraanleg van de Scheldekaaien, in vraag te stellen spijts een ruime inspraakronde met de buurtbewoners en andere geïnteresseerden. “Ik denk dat mijn collega zich vergaloppeerde”, zei CD&V-collega Philip Heylen.

 

Open VLD-schepen voor Onderwijs Claude Marinower zorgde ook voor animo. De Open VLD heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen campagne gevoerd voor de vrije schoolkeuze – het volstaat niet dat elk kind een school in de eigen buurt vindt, ouders moeten ook hun kind naar het schoolnet en de school van eigen keuze kunnen sturen. Maar de Open VLD-schepen heeft de grootste moeite om voor elk kind een school in de eigen buurt te vinden, laat staan dat de ouders ook nog zouden kunnen kiezen tussen enkele scholen in de buurt. De Vlaamse regering – waarin Open VLD niet vertegenwoordigd is, en de N-VA wel – blijft achter met de financiering voor de bouw van nieuw schoolinfrastructuur. Bart De Wever heeft de Antwerpenaren beloofd dag en nacht te werken “in Antwerpen voor Antwerpen en voor Antwerpen in Brussel”, maar de Antwerpse schepen voor Onderwijs merkt daar weinig van. “De vraag is of de burgemeester op tafel heeft geklopt of gewoon heeft gekrabd?”, merkte Claude Marinower donderdag op tijdens een persconferentie. Het haalde Bart De Wever meteen uit wat restte van zijn vakantiestemming na een week Antwerps stadhuis.

 

Intussen is ook een politiek relletje ontstaan in Barts vroegere woonplaats Berchem. Districts’burgemeester’ Evi Van der Planken (N-VA, echtgenote van Rob Van de Velde) heeft voor elke zondag in augustus een Bar Brilschans laten inrichten. Eten, drinken en muziek in het Brilschanspark in Berchem. Zondag 1 september wordt Bar Brilschans  afgesloten met de I love Disney Channel-zomertour. De anders zo op Vlaamse eigenheid gestelde N-VA haalt Mickey Mouse, Pluto en andere Disneyfiguren naar Berchem. “Te duur en met de inrichting van een vipzone ook nog eens elitair”, klinkt het bij Groen. “Politiek op de kap van de kinderen. Op cultuur mag je niet besparen”, zo vatte Gazet van Antwerpen de reactie samen van de Berchemse N-VA. De Disneyparade zál wel plezant zijn voor de kinderen, maar “Op cultuur mag je niet besparen” zeg je als N-VA’er maar beter niet. Volgens Gazet van Antwerpen worden de subsidies voor cultuur in Antwerpen immers met 12 % verminderd door het door de N-VA gedomineerde nieuwe Antwerps stadsbestuur.

 

En met dit laatste – de opmaak van de begroting voor 2014 en de meerjarenplanning voor de eerstvolgende jaren – zijn we aan het pijnpunt voor de eerstvolgende weken en maanden beland. De aangekondigde besparingen in de sociale sector waartegen eind juni geprotesteerd werd door het sociale middenveld, en de aangekondigde besparingen bij jeugd en cultuur… werden door Bart De Wever omschreven als nog maar de voorbode van de noodzakelijke besparingen. “Dit is nog maar het begin van de besparingsoefening, het zal nog veel zwaarder en moeilijker worden”, waarschuwde Bart De Wever als Antwerps burgemeester. De stadsadministratie heeft einde juni de pistes voor mogelijke besparingen aangereikt, einde komende week beginnen de besprekingen tussen de schepenkabinetten om te zien of elke schepen voldoende heeft ingeleverd voor het realiseren van De Grote Droom.

 

Wat ‘De Grote Droom’ is, waar het door de N-VA gedomineerde stadsbestuur nog wél in wil investeren, is intussen het best bewaarde geheim van Antwerpen. Er is wel het bestuursakkoord, maar het moet nog blijken wat daarvan prioritair kan gerealiseerd worden. Eerst moet echter bespaard worden, en vroeg of laat raakt dat de dienstverlening spijts nu nog anders beweerd wordt. Geen enkele schepen wil graag het gezicht zijn van een verminderde dienstverlening, en elke schepen vindt zijn of haar beleidsterrein toch wel prioritair. Het worden nog warme dagen op ’t Schoon Verdiep vooraleer het resultaat van dit alles eind oktober aan de Antwerpse gemeenteraad wordt voorgelegd.

24-08-13

VLAMINGEN IN DE KRIEGSMARINE

Bij de IJzerwake, die morgen in Steenstrate ingericht wordt, wordt altijd iets gedaan om de zwarte rand rond de Vlaamse beweging tevreden te stellen. Is er niet zoals vorig jaar een bloemenhulde voor Verdinaso-oprichter en voor collaboratie met de nazi’s ter dood veroordeelde Wies Moens, dan is er wel iets anders

 

Omdat vanaf volgend jaar in heel het land de oorlog van 1914-1918 uitgebreid herdacht wordt, zijn een aantal mensen die morgen een bloemenhulde krijgen op de IJzerwake Vlamingen te situeren in de Eerste Wereldoorlog. Maar ook de Duitse visie op die oorlog krijgt de nodige (?) aandacht. Daar zorgt ’t Pallieterke voor die op de IJzerwake een reproductie van de Illustrierter Kriegs-Kurier aan verminderde prijs aanbiedt (2 euro in plaats van 3 euro mits voorleggen van een bon uit ’t Pallieterke). De militaire operaties tijdens de Eerste Wereldoorlog bekeken vanuit Duits standpunt.

 

Pal naast de verminderingsbon voor de Illustrierter Kriegs-Kurier vindt de lezer van ’t Pallieterke deze week in zijn weekblad een boekbespreking van Vlamingen in de Kriegsmarine (foto). Daarmee zijn we weer in de buurt van de in bepaalde kringen geliefde Oostfronters beland. Toen het VNV-leider Hendrik Elias teveel werd dat de SS-leiding niet wilde ingaan op een aantal Vlaamse eisen, stopte hij in de zomer van 1943 met de recrutering van Vlamingen voor de Waffen-SS, en begon hij dan maar Vlamingen op te roepen zich te engageren in de Duitse Kriegsmarine. Naargelang de bron namen een vijfhonderd tot zevenhonderd Vlamingen dienst bij de Kriegsmarine. De basisopleiding van de Europese Kriegsmarine-vrijwilligers was overigens ook in handen van de SS.

 

Die geschiedenis is nu te boek gesteld door Jos Rondas, in een vorig leven onderofficier bij de Belgische zeemacht. Het boek wordt ontsierd door een aantal slordigheden: drukfouten, taalfouten, woorden die in zinnen ontbreken… en historische flaters. Zo schrijft de auteur dat de Verenigde Staten de oorlog verklaarden aan de Asmogendheden (Duitsland, Italië, Japan), terwijl de oorlogsstokers natuurlijk die laatsten zijn. “Neen, het standaardwerk over de Vlaamse vrijwilligers bij de Kriegsmarine heeft Jos Rondas niet geschreven; dat zal nog moeten geschreven worden”, besluit ’t Pallieterke.

 

Overigens is al wel een standaardwerk geschreven waarin de Vlamingen bij de Kriegsmarine aan bod komen. In Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945 belicht Bruno De Wever die periode. Bruno De Wever merkt daarbij op dat het overigens maar een halfslachtige recruteringsstop voor de Waffen-SS was en in april 1944 de recrutering van Vlamingen voor de Waffen-SS opnieuw de uitdrukkelijke instemming kreeg van VNV-leider Hendrik Elias. Zoals Aline Sax later ook vaststelde bij de gewone Vlamingen die zich engageerden voor nazi-Duitsland, was de liefde voor het nationaal-socialisme groter dan de liefde voor Vlaanderen.

 

Meer over het VNV, inclusief een foto van de nieuwe Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem die op de IJzerwake van 2008 fier poseert voor een VNV-vlag: in dit Alert!-artikel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, collaboratie, boeken |  Facebook | | |  Print

23-08-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Naast ernstige bedenkingen over Liesbeth Homans’ relativiteitstheorie over racisme, waren er de voorbije week ook plezante commentaren. Zoals: “Als Liesbeth Homans boos kijkt, wordt er ergens in Australië een kangoeroe neergebliksemd. Als ze spreekt, lijkt het wel alsof er een vuurspuwende draak in een goedkope B-film een hele stad bedreigt.” Of over  medegeïnterviewde Sven De Ridder: “De acteur kwam slechts even aan het woord: ‘In films heb ik racisme gezien, ja. Maar daarbuiten niet, nee.’ Het was geen repliek uit een toneelstuk van het Echt Antwaarps Theater met als titel ‘Zonder verstand is ’t ambetant’. Hij méénde het.” Aldus journalist-publicist Frank Van Laeken in een voor het overige ook ernstig commentaar. En wat trok nog onze aandacht?

 

“We doen veel moeite om alle deftige partijen aan bod te laten komen.” Het Vlaams Belang is weer niet uitgenodigd voor deelname aan De slimste mens ter wereld. Eric Van Looy vertelt naar welke kandidaten is gehengeld voor de nieuwe reeks die maandag 2 september start. (Het Laatste Nieuws, 17 augustus 2013)

 

“Op zijn blog trekt Siegfried Bracke van leer tegen de krakersbeweging en neemt hij Noord-Amerika als voorbeeld voor de welvaartsstaat wereldwijd. Volgens deze Gentse volksnar is de welvaart in Noord-Amerika te danken aan secuur eigendomsrecht en aan ‘the rule of law’. Heeft hij het dan over het recht om andermans rijkdommen in te pikken door gruwelijke oorlogen? Heeft hij het over ‘the rule of law’ van wurgende embargo’s en staatsgrepen tegen sociaal vooruitstrevende landen die de mens boven de winst stellen? Heeft hij het over het eigendomsrecht dat brutaal van de ‘native Americans’ werd afgenomen? Is dat alles niet duizendmaal erger dan het kraken van een leegstaande woning?” Lezersbrief van Ronny Struyf uit Antwerpen. (Gazet van Antwerpen, 17 augustus 2013)

 

“De jongeren koeioneren en afschrikken om terug te komen, dat kan De Wever wel. Maar wanneer doet hij iets om te voorkomen dat er nog jongeren vertrekken?” Bart De Wever nam het leefloon af van een vrouw met drie kinderen omdat haar echtgenoot naar Syrië is vertrokken en de vrouw geen gerechtelijke procedure is gestart om onderhoudsgeld te eisen van haar verdwenen echtgenoot. De adressencontrole met het oog op ambtelijke schrapping van Syrië-strijders gaat intussen verder. Dimitri Bontinck, vader van een naar Syrië verdwaalde jongere, reageert. (Het Laatste Nieuws, 17 augustus 2013)

 

“’Als ik een allochtone jongen op de tram vraag om zijn voeten van de bank te halen – wat ik ook tegen mijn kinderen zou zeggen – ben ik toch geen racist?’ Tiens, geef dan een goeie voorbeeld mevrouw de schepen van inburgering en poseer niet op de foto met uw voeten op de stoel van de burgemeester (foto)! En over opvoeding van kinderen gesproken: wilt u a.u.b. vanaf volgend schooljaar uw dienstwagen niet meer dubbel laten parkeren aan de schoolpoort? Of op plaatsen bestemd voor mindervaliden? En niet meer in de rij gaan staan voor een ijskar terwijl uw wagen dubbel geparkeerd staat? Dat maakt me, en met mij veel andere ouders, racistisch en haatdragend tegenover een bevolkingsgroep: namelijk arrogante schepenen!” Hicham El Mzairh woont in Wilrijk waar de eveneens in het ‘geitendorp’ wonende Liesbeth Homans opvalt met haar dienstwagen. (Facebook, 19 augustus 2013)

 

“Homo in elkaar geslagen in Kortrijk. Daders heten Kenny en Jason. Weinig animo op Twitter.” Waren de daders moslims, Filip Dewinter had al lang geklaagd over homofobie. (Twitter, 19 augustus 2013)

 

“Merk op hoe De Wever sinds de electorale campagne van afgelopen jaar geen simpele confectiepakken meer draagt, maar design-maatpakken en dassen. Hij incarneert de elitaire kant van de partij; de mindere goden (Homans, Francken, Weyts, Bracke) mogen de visvangst aan de extreme rechterflank op zich nemen.” Jan Blommaert schetst het palmares van de N-VA. (KifKif, 20 april 2013)

 

“Ik ben zo blij dat je Hasta Siempre mooi vindt. Ik liep rond in Cuba en op iedere straathoek kon je dat liedje horen. (…)  Het mooiste liedje van de wereld.” Rocco Granata heeft gelijk. Hasta Siempre is het mooiste liedje ter wereld, minstens een van de mooiste. (Humo, 20 augustus 2013)

 

“Een partij moet het verdienen om aan bod te komen in mijn conference. Vlaams Belang heeft de voorbije zeven jaar niets relevants meer gedaan. De partij heeft in 2006 de herverkiezing van Patrick Janssens in de hand gewerkt, maar daarna heeft de N-VA hun rol overgenomen. Had iemand van Vlaams Belang op de eedaflegging van koning Filip iets geroepen, dan kreeg die waarschijnlijk wel een plaats in de show.” Niet alleen geen Vlaams Belang in De slimste mens ter wereld, het Vlaams Belang heeft ook haar kans gemist om in de eindejaarsconference van Geert Hoste opgenomen te worden. (Knack, 21 augustus 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, media, bracke, de wever, homans, holebi, cultuur |  Facebook | | |  Print

22-08-13

N-VA KOPIEERT STEEDS MEER VLAAMS BLOK

In het juni-nummer van het Nieuw-Vlaams Magazine, maandblad van de N-VA, breekt de partij van Bart De Wever een lans voor neutraliteit aan het loket. Hoe wordt dat uitgelegd?

Op blz. 5 van Nieuw-Vlaams Magazine wordt het uitgelegd als: “De N-VA wil een algemeen geldend neutraliteitsprincipe voor de lokale, Vlaamse én federale ambtenaren. Het neutraliteitsprincipe voor ambtenaren op alle bestuursniveaus moet worden meegenomen in het federale en Vlaamse regeerakkoord in 2014.” In een interviewtje verduidelijkt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts nog een en ander. Maar geen krachtiger argument natuurlijk dan een beeld, en op blz. 2 vind je dan ook de cartoon hiernaast die de ambtenarij moet voorstellen. Er is maar één ‘normale’ ambtenaar bij, die uitlegt dat al zijn collega’s bezig zijn. Aan het loket twee mannen die willen huwen – zeg niet dat de N-VA niet breeddenkend is. De ‘normale’ ambtenaar is bij nader inzien toch niet zo normaal, want op zijn T-shirt heeft hij een regenboogvlag, symbool van de holebibeweging. Zijn collega’s verdiepen zich op hetzelfde moment allen in godsdienstige en meer of minder spirituele activiteiten.

De N-VA-opvatting over het neutraliteitsprincipe is voor discussie vatbaar, maar op zich is er niets mis mee. Laat dat het voorwerp uitmaken van een democratisch debat. Dat cartoons overdrijvingen zijn, is bekend en daar is ook niets mis mee. Maar deze cartoon is er zó over… dat je zou denken dat het een Vlaams Blok- of Vlaams Belang-cartoon is. In de stijl van Korbo, die nog tekende voor het VMO-blad Alarm, opvolger Haro, het Vlaams Blok Magazine en andere extreemrechtse bladen. Huidig Vlaams Belang-cartoonist Fré heeft tekentechnisch een andere stijl. De N-VA-cartoon is knap getekend, maar zo mijlenver van de realiteit dat hij vooral de sfeer oproept van de karikaturen van het Vlaams Blok.

Als bij toeval – maar teveel toeval is geen toeval – staat op blz. 4 van hetzelfde nummer van Nieuw-Vlaams Magazine een artikel onder de kop Uitbetaling werkloosheidsuitkeringen: geen taak voor de vakbond. Het onderschrift bij de foto luidt: “’Vakbonden moeten vooral werkzoekenden begeleiden naar een job en een constructieve rol spelen in het sociaal overleg’, vindt Miranda Van Eetvelde.” Hoe ver staat dit af van wat Vlaams Blok-senator Wim Verreycken op 15 november 1993 zei in een televisie-uitzending van het Vlaams Blok: “Ik pleit niet voor een interprofessionele vakbond die alles kan lamleggen, maar voor organisaties die de beroepsbekwaamheid kunnen aanzwengelen en die de mensen beter kunnen doen werken in hun eigen vak.”?

Dat de N-VA alleen de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen door vakbonden bekritiseert, en niet de uitkering van het kindergeld dat toegewezen is aan met de werkgeversorganisaties verbonden instellingen. Het verbaast niet. Maar het onderschrift bij de foto in het N-VA-blad en de uitspraak van Wim Verreycken: het is weer zó gelijklopend. En dat geraakt dan bekend in dezelfde week als Filip Dewinter zijn tevredenheid uitdrukt over Liesbeth Homans’ uitspraken over de relativiteit van racisme. Het wordt teveel voor Corneel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb, islam, sociaal, verreycken |  Facebook | | |  Print

21-08-13

HOE REAGEREN OP LIESBETH HOMANS & Co ?

Liesbeth Homans heeft gelijk. Dat vindt althans 82 % van de 9.130 deelnemers aan een internetpeiling van Gazet van Antwerpen over de uitspraken van Liesbeth Homans over racisme. Een internetpeiling is natuurlijk niet meer dan een internetpeiling, maar toch. 82 % vindt de uitspraken “Terecht! Nagel op de kop”; 8 % vindt het “Bedenkelijk, maar de commotie er rond is overdreven”. Slechts 10 % vindt de uitspraken “Onjuist en verwerpelijk”. En dat spijts een striemend editoriaal in de krant maandag, wat weer eens de relativiteit van editorialen bewijst.

 

Wie het natuurlijk eens is met Liesbeth Homans is Filip Dewinter. Filip Dewinter (gisteren in Gazet van Antwerpen): “Ik deel de analyse van schepen Liesbeth Homans. Het is politiek ook moedig, zeker met haar bevoegdheid over diversiteit. Ik ben altijd blij dat mensen die niet tot mijn partij behoren dit zeggen. Het legitimeert onze boodschap en het Vlaams Belang. Wij hebben natuurlijk de afgelopen jaren het pad geëffend voor anderen. Dat geeft mij een grote voldoening." Toch is Dewinter niet volledig overtuigd door Homans’ motieven. "Ik vrees dat er ook electorale motieven achter deze uitspraken zitten. N-VA probeert zo de Vlaams Belang-kiezers bij zich te houden. Dat is belangrijk met de verkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.” Het satirisch artikel dat De Rechtzetting publiceerde is dus meer realiteit dan verzinsel.

 

Marc Van Peel neemt een typische CD&V-houding aan. "Het is een opbod tussen de linkse en rechtse kerk", zegt de Antwerpse CD&V-schepen. "Racisme is natuurlijk verwerpelijk en moet politiek en wettelijk worden bestreden. Het probleem met veralgemeningen is dat er steeds een leugen in vervat zit. Zo zijn ook niet alle politici zakkenvullers. Er zijn er goede en slechte. Racisme is een reëel en groot probleem in onze samenleving. Ik ga dat zeker niet ontkennen of minimaliseren. Het is niet mijn aanvoelen dat Homans dat wel heeft gedaan. Zij wijst er terecht op dat racisme soms onterecht wordt aangehaald door mensen die hun verantwoordelijkheid proberen te ontvluchten. Dat is ook een realiteit waar we niet blind voor mogen zijn." Marc Van Peel vindt het wel merkwaardig dat Liesbeth Homans wordt verweten met haar uitspraken stemmen weg te halen bij het Vlaams Belang. "Ik vind dat een zeer nobel streven", zegt Van Peel.

 

De vraag is natuurlijk of het stemmen weghalen bij het Vlaams Belang op deze manier moet. Hallo ACW ?! Wordt de ACW-visie voldoende vertolkt door Marc Van Peel of mag het toch iets meer zijn? Liesbeth Homans heeft al een paar harde uitspraken op haar actief staan. “De vraag is of aidsremmers per definitie altijd moeten worden toegekend aan mensen die illegaal in ons land verblijven”, om er maar eentje te noemen. En al wordt ook elders dan bij het Antwerps OCMW individueel bekeken welke medicatie gepast is, het blijft populisme en scoren op het randje van. Of nog la Homans: “Betogen is de beste manier om te solliciteren naar besparingen”, aan de vooravond van een manifestatie van achttien middenveldorganisaties tegen de besparingen bij het sociaal beleid in Antwerpen. Het ACW sprak toen nogmaals haar vertrouwen uit in overleg met het stadsbestuur en Liesbeth Homans, maar vroeg of laat zal toch uitgemaakt moeten worden of dat ‘overleg’ voldoende oplevert.

 

Onze collega’s van Blokbuster hebben 100 % gelijk als ze zeggen dat het in neoliberale kringen meer gebeurt dat racisme geminimaliseerd wordt. “Als veel migranten het moeilijk hebben om werk, om degelijke huisvesting… te vinden, dan moet dit wel aan hen zelf toe te schrijven zijn. De verantwoordelijkheid voor sociale problemen wordt bij de slachtoffers gelegd in plaats van de schuldigen aan te pakken. (…) Waar sommige liberalen dit standpunt combineren met een moralistische verwerping van racisme (denk maar aan de mestkevers van Karel De Gucht en co) beperkt de N-VA van Liesbeth Homans en Bart De Wever zich tot de kern van het neoliberale denken. Wie rijk is koopt een speedy pass om door het leven te surfen; wie dat niet kan, heeft het zelf gezocht.”

 

Wanneer ziet de Vlaming in dat dit niet de manier is waarmee ook de kleine Vlaming gebaat is? Moet er een nieuwe Hand in Hand-campagne en een nieuw Charta 91 komen, zoals Eric Corijn suggereert? Of bieden SP.A, Groen en PVDA een voldoende aantrekkelijk alternatief? Of is er nood aan beide initiatieven: een brede middenveld- en basiscampagne én een partijpolitiek antwoord?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: homans, racisme, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

20-08-13

ANTISEMITISME IN OEKRAÏNE, POLEN EN BELGIË

Rusland heeft niet alleen een kwalijke reputatie inzake homofobie, het zendt nu ook haar zonen uit die het antisemitisme verspreiden. In Lviv (Oekraïne) heeft de Russische ‘artiest’ Umka de graffiti hiernaast op een muur achtergelaten (grotere afbeelding, let ook op de Keltische kruisen rechts). De graffiti heet ‘Shalom’, wat Israëlisch is voor ‘vrede’. In de letter O is een drinkbus getekend die Cyclone B bevat, het gas dat de nazi’s in de vernietigingskampen gebruikten.

 

Umka is een Russische graffiteur die zich laat inspireren door het nationalisme en nazisme. Eerder kladde hij op muren onder andere Wees blank en, in de Oekraïense hoofdstad Kiev, Stop islam. In Polen besloot de Pools-joodse filosoof Zygmunt Bauman om af te zien van het eredoctoraat dat hem zou uitgereikt worden aan de universiteit van Wroclaw/Breslau nadat hij al weken lang belaagd wordt met protesten van Poolse ultranationalisten. Hallo Europese Unie? Is er iemand die protesteert tegen het laten betijen van het antisemitisch protest in deze EU-lidstaat, dat zelfs een gelauwerde aan een universiteit weerhoudt zijn erkenning te krijgen?

 

Maar ook ons land is niet vrij van antisemitisme. Volgens Israëlische kranten werden vorig jaar tachtig antisemitische incidenten genoteerd in België, wat het hoogste aantal is sinds 2009 toen een Israëlische militaire campagne tegen Hamas aanleiding was voor een verhoogd antisemitisme in ons land. De stijging met bijna een vierde meer incidenten dan in 2011 is vooral te situeren in de nasleep van de moslimextremist Mohamed Merah die in maart vorig jaar vier mensen doodde in een joodse school in Toulouse (Frankrijk). Vijf incidenten waren fysieke aanvallen op joodse mensen, waarvan drie in Antwerpen. Dertien incidenten waren vandalenstreken bij gebouwen van joodse instellingen, en dertig waren onheuse uitlatingen op het internet.

 

Zou Liesbeth Homans – die liet weten geen woord terug te nemen van haar uitlatingen vorige zaterdag – dit ook relativeren? Ze zal toch geen onderscheid maken naargelang welke groep mensen getroffen wordt door racisme?!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine, polen, racisme |  Facebook | | |  Print

19-08-13

WAT VNJ EN VOORPOST VERBERGEN

Aanstaande zondag wordt in Steenstrate de twaalfde IJzerwake georganiseerd. Ontstaan als een bijeenkomst van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) is het hét treffen geworden van de extreemrechtse Vlaams-nationalisten.

 

De praktische organisatie (opstellen van de tenten, klaarzetten van de stoelen…) is in handen van Voorpost die de avond voordien ook nog een ‘Kameraadschapsavond’ in de buurt inricht. Legendarisch omwille van het aantrekken van neonazi’s en vechtpartijen, zodanig dat de uitbater van de IJzerhoeve – waar die ‘Kameraadschapsavond’ jarenlang doorging – sinds 2010 niet langer zijn terrein wil verhuren voor die ‘Kameraadschapsavond’. Voorpost zelf is ook niet verschoond van mensen met nazisympathieën. Alleszins tot in het recente verleden waren er Voorpost-militanten die gezien werden op Blood and Honour-concerten, en vorig jaar nog werd een Voorpost-militant op de IJzerwake gefotografeerd met een ‘88’ (= codetaal voor Heil Hitler) aan de binnenkant van zijn pols

 

Op de foto’s die Voorpost zelf verspreidde werd de tatoeage niet getoond, de foto werd bijgesneden zodanig dat je de ‘88’ niet kon zien. En zo is er nog wel meer dat Voorpost verbergt voor het publiek waarbij het wil overkomen als een rechts-radicale maar fatsoenlijke Heel-Nederlandse actiegroep. Naast voor de IJzerwake zorgt Voorpost ook voor de jaarlijkse Oostfrontersherdenking in Stekene. Het terrein met het ereperk voor de Oostfronters die zij-aan-zij met de nazi’s vochten tegen het communisme, maar ook voor de nationaal-socialistische idealen, is in 2006 door het Sint-Maartensfonds overgedragen aan het VNJ. Het VNJ kreeg als opdracht mee het ereperk jaarlijks te onderhouden met een herdenking, maar in de praktijk is het vooral Voorpost die die zaak organiseert.

 

Gewoon publiek wordt er geschuwd. Elk jaar weer wordt een ordedienst met Voorpost-militanten samengesteld opdat het in een bos gelegen terrein niet door onverlaten bezocht wordt tijdens de plechtigheid. Op foto’s die Voorpost zelf verspreidt kan je zien dat het een plechtigheid is waarbij VNJ’ers opstappen op het terrein, Oostfronters verzamelen en de jaarlijkse groepsfoto van Voorpost wordt genomen. Vlaams Belang-politici komen ook wel langs, maar die worden zorgvuldig uit beeld gehouden, net als neonazi’s uit binnen- en buitenland. Voormalig Vlaams Belang-senator Wim Verreycken maakt er geen geheim van dat hij naar de Oostfrontersherdenking gaat, maar van Barbara Pas bijvoorbeeld, tegenwoordig Vlaams Belang-fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, geraakt slechts via derden bekend dat ze wel eens langsgaat in Stekene.

 

De foto hierboven van de Oostfrontersherdenking dit jaar, op 26 mei 2013 (foto 1), zal je niet bij de vrijgegeven foto’s van Voorpost vinden noch op de website van het VNJ. In het Voorpost-artikel over de laatste Oostfrontersherdenking in Stekene is er sprake van vernielingen aangericht door "anarchisten en AFF'ers". Waarschijnlijk wordt hier "AFF'ers" als verzamelnaam voor antifascisten gebruikt, het Anti-Fascistisch Front (AFF) is alleszins niet betrokken bij het besmeuren en dergelijke meer van grafstenen. Ook al zijn ze van Oostfronters. Terug naar de foto hierboven. Allicht is de foto niet door Voorpost of VNJ gepubliceerd omdat men ook wel beseft dat het niet goed zou overkomen bij de buitenwereld.

 

Een berkenkruis, het teken van de Oostfronters. Afgeleid van de doodsrune, in berk omdat die boomsoort veel voorkomt in het deel van Rusland waar de Oostfronters stierven. Berkenkruis waar voor de gelegenheid een helm met SS-kenteken (foto 2) op is geplaatst. In de buurt spelende VNJ-kinderen en enkele Voorpost’ers. Bloemen zijn al neergelegd als hulde aan de Oostfronters en SS’ers. Die bloemenhulde is al ergerlijk. Bart De Wever zei gisteren nog naar aanleiding van de Syrië-strijders: “Wie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland ging vechten, is hier nadien ook niet opnieuw met open armen onthaald.” Behalve dus bij VNJ, Voorpost en Vlaams Belang. Dat onschuldige kinderen een SS-huldiging – inclusief de nodige attributen – als normaal moeten beschouwen, is er helemaal over.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vnj, voorpost, ijzerwake, oostfrontersherdenking, stekene |  Facebook | | |  Print

18-08-13

“RACISME? JULLIE DOEN ALSOF HET EEN GRUWEL IS”

Op kosten van dS Weekblad te gast in Villa Hellebosch voor een avondje mijmeren samen met Echt Antwaarps Theater-acteur Sven De Ridder (foto's), vond Liesbeth Homans (N-VA) het nodig om het probleem van racisme te bagatelliseren. “Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid.”

 

“Racisme is een relatief begrip”, stelt Liesbeth Homans in ds Weekblad dit weekend. “Ik vind het jammer dat het woord tegenwoordig zo snel in de mond wordt genomen. Is er nog racisme? Wellicht wel. Van de autochtone naar de allochtone bevolking? Wellicht wel. Omgekeerd? Dat ook. Maar racisme wordt vandaag vooral als excuus voor persoonlijke mislukkingen gebruikt. (…) Ja, er is nog altijd een grond van racisme. Maar veel minder dan we zelf denken. Hoe meer we spreken over racisme, hoe meer we het voeden.” dS Weekblad merkt op dat steeds opnieuw blijkt dat Mohammed moeilijker een huis kan huren dan Sven of Liesbeth. Ruud De Ridder fietst om het probleem heen: “Die kopen meestal een huis, die huren doorgaans niet”, waarna Liesbeth Homans aanvult: “Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven.”

 

dS Weekblad wil weten of Sven De Ridder en Liesbeth Homans al getuige zijn geweest van racisme. Liesbeth Homans antwoordt bevestigend noch ontkennend, maar haalt uit: “’Getuige van racisme?’ Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid.” Waarna ze doordramt: “De Vlaming is soms beschaamd over de eigen taal of cultuur. Als je andere partijen hoort over de cursus Nederlands, dan lijkt het wel alsof het een lijfstraf is. ‘Nederlands leren? Zot! Gij vuile fascist!’.” Waarna la Homans nog even verder doorgaat over het belang van het Nederlands als voertaal.

 

Wij betwisten niet dat sommigen racisme als excuus gebruiken, maar het is de verdomde plicht van de overheid en samenleving om racisme te bannen. Zodat elke mens evenwaardige kansen heeft op de arbeidsmarkt, op de woningenmarkt, enzoverder. Met als aangenaam neveneffect dat racisme niet als excuus kan gebruikt worden. 

Liesbeth Homans heeft in haar bevoegdheidsportefeuille ook het woonbeleid in Antwerpen. Ze zou moeten weten dat volgens recent onderzoek op de woningmarkt in Antwerpen (!) en Gent een migrant van de eerste generatie bij een kwart van de keren dat gebeld werd om een huurwoning hij/zij ongelijk behandeld werd, en een migrant van de tweede generatie nog altijd bij een vijfde van de keren dat gebeld werd om een huurwoning. Dit is nog vóór er gevraagd werd naar inkomen of werksituatie (voor meer gegevens: hier het rapport van de Universiteit Gent).

 

Liesbeth Homans gaat in dS Weekblad er prat op zich goed voor te bereiden op vragen in de gemeenteraad. “Ik wil elk dossier kennen. Dat is heel arbeidsintensief, maar liever dat dan één vraag krijgen waarop je afgaat als een gieter.” Omdat Liesbeth Homans afgaat als een gieter als het over racisme gaat – alle online media merkten gisteren haar uitspraken op – nog een paar andere rapporten. Het rapport van ENAR over racisme in België op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, bij justitie, huisvesting en media; het ECRI-rapport over segregatie in het onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en het falend integratiebeleid; het rapport van Amnesty International over de discriminatie van moslims in Europa, en ook België… En als het Liesbeth Homans te dol wordt met al die cijfertjes, is er nog altijd het persoonlijk verhaal van de uit Antwerpen gevluchte Ted Bwatu.

 

“Ik ga dit jaar kerstavond vieren bij Kamiano, een vereniging die daklozen opvangt, die vaak met een verslaving kampen”, meldt Liesbeth Homans in hetzelfde weekendinterview. “Je moet het onderste uit de kan halen om die mensen alle kansen te geven. Verknoeien ze die kansen? Vaak wel. Maar als schepen voor Sociale Zaken moet je blijven proberen om die mensen terug te halen.” Waarom wil Liesbeth Homans niet “het onderste uit de kan halen” om allochtonen “alle kansen te geven”? Spijts daklozen “vaak kansen verknoeien” wil Liesbeth Homans “blijven proberen om die mensen terug te halen”. Over allochtonen horen we Liesbeth Homans niet hetzelfde zeggen. Daar is het: “Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven” en “Is er nog racisme? Wellicht wel. (…) Maar racisme wordt vandaag vooral als een excuus voor persoonlijke mislukkingen gebruikt.”

 

Waarom het verschil tussen de kijk op en de hand reiken naar daklozen, en het bagatelliseren van racisme en wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van allochtonen? Daar bestaat een woord voor. Zeven letters. Het begint met de letter R en eindigt met CISME. Nog één letter te zoeken. Toevallig ook de letter die symbool staat voor de stad die Liesbeth Homans mee bestuurt. Bij Liesbeth Homans is het inderdaad niet het brute racisme van het VB, maar is subtieler racisme beter? Om electoraal mee te scoren misschien wel, maar voor het vorm geven aan een duurzame en warme samenleving?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, homans |  Facebook | | |  Print

17-08-13

BERT ERIKSSON LEEFT ?!

Toen Filip De Bodt deze week ons artikel Swastika tatoeage onder pak Grieks parlementslid las, verzuchtte hij: “Sommige dingen dacht ik nooit meer te zullen/moeten meemaken.” Maar ook in eigen land gebeuren zaken waarvan je je afvraagt: “Hoe is het mogelijk?”

 

De collega’s van RésistanceS signaleerden ons een tag (foto 1) die enkele dagen geleden op een muur in Brussel is geklad: B. Eriksson leeft voor 1000 jaren, met daarbij ook nog het Odal-runeteken dat door de VMO van Bert Eriksson (foto 2) gebezigd werd. “B. Eriksson leeft”? Hij is anders wel op 2 oktober 2005 op 74-jarige leeftijd overleden in het Nederlandse Westdorpe waar hij zich had teruggetrokken na vijftig woelige levensjaren.

 

Bert Eriksson is als 13-jarige knaap lid van de Hitler-Jugend en na de bevrijding van het nazi-regime als 18-jarige bij nacht en ontij op pad om amnestie te eisen voor de collaborateurs. Begin jaren vijftig wordt hij lid van de VMO, toen nog een organisatie in de marge van de Volksunie. Na tien jaar als beroepsvrijwilliger bij de para-commando's gediend te hebben in Korea en Congo, wordt hij in de jaren zeventig leider van de tweede versie van de VMO die zich kenmerkte door veelvuldige gewelddaden: overvallen en confrontaties met linkse tegenstanders, betogingen tegen 'gastarbeiders', veldslagen met Franstaligen en de rijkswacht in de Voerstreek, militaire kampen in de Ardennen...

 

Als Bert Eriksson niet openlijk actie aan het voeren is of achter de toog van zijn café Odal in de Ballaarstraat in Antwerpen-Zuid staat, is hij aan het zeulen met een of ander lijk. In 1973 dat van priester-collaborateur Cyriel Verschaeve, wiens lijk Eriksson van Oostenrijk naar Vlaanderen brengt (Operatie Brevier). In 1978 het lijk van VNV-leider Staf de Clercq dat van Leerbeek naar Asse wordt verhuisd (Operatie Delta). In 1981 wordt de VMO van Bert Eriksson schuldig bevonden aan het zich gedragen als een privé-militie (foto: De VMO in actie, links op de foto wijst Bert Eriksson waar naartoe). In 1983, na een beruchte confrontatie met het AFF bij een betoging in Antwerpen in 1982, wordt het vonnis in beroep bevestigd. Bert Eriksson moet een jaar de cel in.  

 

Bert Eriksson trekt zich begin jaren negentig terug in Nederland. Hij komt echter nog geregeld de grens over om vorming te geven aan organisaties als NSV, Groen Rechts (later opgegaan in het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) en de Blood and Honour-groep BBET (Bloed-Bodem-Eer-Trouw). Lijdend aan de terminale longziekte die hem uiteindelijk het leven kostte, maakte Eriksson nog bekend ook het gebeente van de Nederlandse nazileider Anton Mussert herbegraven te hebben (Operatie Wolfsangel). Maar het is niet zeker of Eriksson wel degelijk de gebeenten van Mussert heeft bovengehaald. Bij de afscheidsplechtigheid voor Bert Eriksson in het crematorium van Wilrijk dagen een vijfhonderd mensen op, onder wie de VB-parlementsleden Frank Creyelman, Pieter Huybrechts en de intussen ook overleden Staf Neel. Voorpost-actieleider Luc Vermeulen begroet de aanwezigen als de politieke erfgenaam van Bert Eriksson.

 

Kleinzoon Sven Eriksson schreef een boek over zijn grootvader Bert Eriksson, Vlaanderen, mijn land. Bij de voorstelling van het boek zijn Filip Dewinter en zijn echtgenote opgemerkte gasten. Aan de VMO is een (nog niet afgewerkte, maar recent nog aangepaste) website gewijd. Oud-leden en sympathisanten vinden elkaar op een Facebook-pagina. De VMO-vlaggen worden elk jaar weer uit de mottenballen gehaald voor de vlaggenparade op de IJzerwake. Bij de herdenking van Operatie Brevier vorig jaar (1, 2) werden de VMO-vlaggen ook bovengehaald (foto: Vooraan VB’er en N-SA’er Jan De Beule met een van de VMO-vlaggen, een beetje verderop een tweede VMO-vlag).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eriksson |  Facebook | | |  Print

16-08-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Yves Leterme (links op de foto hiernaast) heeft geen goesting om zich te presenteren bij de verkiezingen volgend jaar, maar hij maakte wel Bart De Wever (rechts op de foto) groter dan nodig. De echte Laurel en Hardy zijn plezanter.

 

“Al die jonge gasten van tegenwoordig hebben drie universitaire diploma’s, maar ze weten niets. Bij wijze van running gag vraag ik hen al jaren hetzelfde. Noem mij de vier Beatles. Nul kennen ze er. Of noem me eens vijf topnazi’s. Ook nul. Waarom moet ik dat weten, dat kun je toch googlen, zeggen ze. Dan breekt mijn klomp. Alsof het niet fijn is wat kennis te bezitten die tot een goed gesprek kan leiden.” Herman Brusselmans test de kennis van het jonge volk op de wijze van De slimste mens ter wereld. We zullen even helpen: Adolf Hitler, Rudolf Hess, Joseph Goebbels, Hermann Göring en Heinrich Himmler waren niet The Beatles. (Het Nieuwsblad, 10 augustus 2013)

 

“Natuurlijk was het een natte droom om eens in Terzake te zitten. Met mijn visie over onderwijs of politiek dan, niet dit.” Lyle Muns haalde Terzake en andere media niet als voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel maar als ‘sekswerker’. (Het Laatste Nieuws, 10 augustus 2013)

 

“In het parlementair debat zegt Muyters dat er géén negatief advies van zijn administratie is geweest (voor de bouw van het megagrote winkelcentrum Uplace, nvdr.) Nu wil het toeval dat ik dat negatief advies dus in mijn bezit heb! Zeven bladzijden, ondertekend door de waarnemend secretaris-generaal. Als je dat in Nederland doet, dan ben je weg als minister. Maar hier? Niemand stelt zelfs de vraag.” En toch is het niet de verantwoordelijkheid van de politicus? “We zullen eens beginnen over de pers. Mocht er een redactionele verantwoordelijkheid zijn voor de missers die jullie in de krant zetten, ik denk dat er geen journalisten meer zouden zijn.” Louis Tobback (SP.A) klaagt het liegen van minister Philippe Muyters (N-VA) aan, maar als daarop doorgevraagd wordt, ontwijkt Jean-Luc Dehaene (CD&V) de vraag met een al even pertinente opmerking over de media. Oude krokodillen onder elkaar. (dS Weekblad, 10 augustus 2013)

 

“In samenspraak met het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is beslist om geen knip op het De Coninckplein door te voeren. Dat zegt districtsschepen Paul Cordy (N-VA), bevoegd voor Publieke Ruimte en Mobiliteit. Chris Anseeuw (SP.A) betreurt dat.” Het was de bedoeling één van de drie straten aan het De Coninckplein in Antwerpen af te sluiten zodat de terrassen aan de kant van café Kiebooms groter zouden kunnen worden en kinderen veilig van de stoep naar de speeltuigen op het plein kunnen oversteken. Maar dat gaat niet door. De heraanleg van Deurne-Centrum? Dat gaat niet door, meldde districts’burgemeester’ Peter Wouters (N-VA). De heraanleg van de Scheldekaaien, na jaren tekenwerk en uitgebreide participatie van de betrokken Antwerpenaren? Dat gaat niet door zoals gepland, meldde schepen Rob Van De Velde (N-VA). Acht maanden na de start van de nieuwe bestuursmeerderheid in Antwerpen is de N-VA nog altijd meer bezig met het afschieten van projecten van het vorige bestuur dan uitpakken met nieuwe plannen. N-VA: Nieuwe-Vlaamse Afschaffen. (Gazet van Antwerpen, 10 augustus 2013)

“De World Outgames zijn voorbijgekabbeld en hebben geen stempel op de stad gedrukt. Als de stad een pakje boter was, zat er geen deukje in. Een mens moet al politicus zijn om het tegendeel te beweren.” Het Vlaams Belang – de enige politieke partij die geen afvaardiging stuurde naar de gay pride vorige zaterdag – kan gerust zijn. Je merkt al niets meer in Antwerpen van de World Outgames. Er zijn weer als vanouds pesterijen tegen bepaalde homo’s, en voor het protest aan het Russisch consulaat verzamelden maar 300 van de 5.000 deelnemers aan de World Outgames. Homo’s zijn als andere mensen: het overgrote deel is apolitiek. (Gazet van Antwerpen, 12 september 2013)

“Al in 2009, toen ik je leerde kennen als jongen van zeventien, was je verjaardag niet iets waar je naar uitkeek. Je was bang voor de gevolgen van je statut op je achttiende verjaardag. Toen bleef het stil… En ook je eenentwintigste verjaardag, enkele dagen geleden, bracht je helemaal niet het geluk waar je zo naar verlangde.” Els Soenens in een brief aan/over de 21-jarige Afghaanse vluchteling Navid Sharifi. Hij krijgt geen asiel en wordt uitgewezen. Navid woont al sinds zijn zestiende in ons land, studeerde Nederlands, leerde een stiel – een knelpuntberoep – en vond een baan als loodgieter. Sinds enige tijd woont hij volledig zelfstandig, niemand moet financieel voor hem opdraaien. Nu hij 21 jaar is geworden, mag hij niet langer in België blijven en wordt hij teruggestuurd naar Afghanistan waar hij enkel als kind verbleef. De Waregemse OCMW-medewerkster Els Soenens krijgt dit niet uitgelegd aan al wie Navid kent en vraagt staatssecretaris Maggie De Block hoe dit kan. (De Standaard, 12 september 2013)

“We zijn getuige van een zich herhalende en diepe crisis van het Tsjechische politieke systeem. (…) Niet alleen de burger verliest het vertrouwen in de Tsjechische politiek. De besluiteloosheid en politieke instabiliteit verjaagt ook buitenlandse investeerders.”En wij dachten dat met de splitsing van Tsjecho-Slowakije in 1993 alles beter werd in Tsjechië ;-) (Apache, 13 augustus 2013)

 

“De N-VA stapt niet onvoorbereid in deze strijd (over het Belgisch overlegmodel, nvdr.), andere partijen hebben het communautaire bedje elegant gespreid. Tien jaar geleden, toen de Volksunie verdampt was, vond Vlaams minister-president Bart Somers van de Open VLD plots de unieke ‘hardwerkende Vlaming’ uit, wat onbewust appelleerde aan de antipode van de ‘luie Waal.’ Had daar ooit iemand om gevraagd? Nadien was er Yves Leterme (CD&V) die het flamingantisme gerationaliseerd heeft met intelligente, schijnbaar objectieve en bijna boekhoudkundige concepten als ‘goed bestuur’ en ‘homogene bevoegdheidspakketten.’ Met enig lef – vijf minuten politieke moed – zouden we dat bovendien ook makkelijk kunnen afdwingen van de Franstaligen. Zijn partij CD&V heeft met het kartel vervolgens de N-VA aanvaardbaar gemaakt voor de niet-stamboomnationalisten. Bart De Wever, onbekend historicus en kabouter op de schouder van de reus, werd zo plots relevant.” VTM-journalist Jan De Meulemeester over de inzet van de verkiezingen volgend jaar. (Knack online, 14 augustus 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, media, antwerpen, n-va, holebi, vlaams-nationalisme |  Facebook | | |  Print

15-08-13

MARINE LE PEN EN DE FN-KIEZERS

Marine Le Pen (op de foto tweede van rechts, naast Jean-Marie Le Pen) is vorige week 45 jaar geworden en als verjaardagscadeau heeft de voorzitster van het Front national (FN) zichzelf een gloednieuwe website cadeau gedaan.

 

Bovenaan opent Le site officiel met een grafisch voorstelling van Marine Le Pen, sterk lijkend op de Marianne die je op de Franse postzegels vindt. De startpagina opent onmiddellijk daarna met over de volle breedte een video van Marine Le Pen die ontvangen wordt door de Franse (socialistische) minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Daarna volgen video’s van de vele keren dat Marine Le Pen uitgenodigd is door een televisie- of radiostation. Kortom, het is une grande dame klaar om politiek te bedrijven in de hoogste regionen van het land. Je moet al tot helemaal beneden de startpagina scrollen om een verwijzing naar haar vermaledijde partij te vinden. Hetzelfde overigens bij de twee enige FN-verkozenen in het Franse parlement. De 23-jarige Marion Maréchal-Le Pen (links op de foto), kleindochter van Jean-Marie Le Pen en nichtje van Marine Le Pen, verwijst op haar website enkel helemaal onderaan naar het FN. De 65-jarige Gilbert Collard (tweede van links op de foto), geen lid van het FN maar wel verkozen op de lijst van het FN in de Gard, verwijst op zijn website enkel naar de beweging rond Marine Le Pen, Rassemblement Blue Marine.

 

De boodschap is duidelijk: je hoeft niet voor het FN met haar misschien wel kwalijke reputatie uit de tijd van Jean-Marie Le Pen te stemmen, stem voor Marine, Marion en Gilbert. Dat dit een koppelverkoop is met het programma van het FN wil men zoveel mogelijk verdoezelen. Gilbert Collard heeft en surplus nog dat hij de advocaat was van Pierrette Le Pen ( Lalanne) bij haar echtscheiding van Jean-Marie Le Pen. Een plezant gezelschap op de foto bij de traditionele 1 mei-optocht in Parijs dit jaar. Maar er zijn nog meer, en belangrijker, tegenstellingen te noteren bij het FN. Peilingen en vijf lokale verkiezingen sinds begin dit jaar getuigen van een groeiende populariteit van Marine Le Pen en haar acolieten. Het linkse kiespubliek is ontgoocheld over het beleid van president François Hollande. Het rechtse kiespubliek is ook ontgoocheld, door de onderlinge strijd van een aantal UMP-politici en de opeenvolgende schandalen waarbij UMP-politici genoemd worden. Dat het FN dan als derde hond met het been gaat lopen, is weinig verrassend.

 

Onderzoek in opdracht van Le Monde bij 6.000 kiezers toont aan dat het FN-electoraat verschillende profielen heeft naargelang de streek: Zuid-Oost Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d’Azur) en Noord-Oost Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais, Picardie, Haute-Normandie, Champagne-Ardenne en Lorraine). Over zaken als werkloosheid (“er is werk als de werklozen maar zouden willen werken”), migranten (“veel teveel”), de onveiligheid en de mondialisering denkt men in beide streken hetzelfde bij de FN-kiezers. Anders is het als de belastingsdruk en de verdeling van de rijkdom ter sprake komt. In Zuid-Oost Frankrijk vindt 60 % van de FN-kiezers dat de rijksten teveel belasting moeten betalen, in Noord-Oost Frankrijk is slechts 37 % van de FN-kiezers het hiermee eens. Omgekeerd: in Noord-Oost vindt 42 % van de FN-kiezers dat de rijksten niet genoeg belasting betalen, en hen meer belasting laten betalen een middel is om de ongelijkheid te corrigeren. In Zuid-Oost is slechts 22 % van de FN-kiezers het hiermee eens. Die verschillende meningen zijn allicht het gevolg van de verschillende sociale status van de FN-kiezers in het noorden en in het zuiden. In Noord-Oost Frankrijk is 50 % van de FN-kiezers (lagere) bediende of arbeider, in Zuid-Oost Frankrijk 36 %.  

 

In Frankrijk was er de voorbije maanden veel beroering rond het homohuwelijk, en ook daar reageerden men anders op in Zuid-Oost dan in Noord-Oost Frankrijk. In die eerste regio was 76 % van de FN-kiezers tegen het homohuwelijk, in die tweede regio 65 %. Dit liet zich ook zien in de mobilisatie van de FN-kopstukken. Marion Maréchal-Le Pen (Zuid-Oost) ging mee de straat op, Marine Le Pen (Noord-Oost) betoogde niet mee alhoewel ze ook tegen het homohuwelijk is. Het probleem van het verschillend kiespubliek wordt ‘opgelost’ door Jean-Marie Le Pen in al zijn boersheid verklaringen te laten afleggen in Zuid-Oost Frankrijk (deze week nog over Roma's in Nice), en Marine Le Pen het socialer te spelen in het Noord-Oost Frankrijk. Maar Marine Le Pen kan als nationaal boegbeeld en FN-voorzitter niet té sociaal zijn of ze stoot haar kiezers in Noord-Oost Frankrijk tegen de borst.

 

Vandaar onder andere dat Marine Le Pen nooit echt sociaal zal zijn, en uiteindelijk terugplooit op ‘gemeenschappelijke waarden’ van de FN-kiezers zoals het verzet tegen de immigratie en de globalisering.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

14-08-13

VROUWELIJKE NEONAZI’S VOOR DE RECHTBANK

“Zijn er ook vrouwen bij de neonazi’s?” vroeg men ons laatst bij een interview voor Radio Centraal. In Praag zijn nu vijf vrouwelijke neonazi’s voor de rechtbank gedagvaard.

 

Vorige donderdag begon in Praag (Tsjechië) een rechtszaak tegen vijf vrouwen die ervan beschuldigd worden betrokken te zijn bij de neonazistische Resistance Women Unity (RWU) (foto 1). Slechts vier van de vijf daagden op (foto 2). Ze weigerden de vragen van de rechtbank te beantwoorden. RWU is sinds 2007 actief, vooral bij betogingen en andere manifestaties van neonazi’s. Met het geld dat RWU vergaarde werden extreemrechtse gevangenen gesteund.

 

De RWU-vrouwen namen ook een aantal zorgtaken op. Zo hielden ze, volgens de openbare aanklager, een kinderdagverblijf open waar kinderen met bouwpakketten hakenkruisen konden samenstellen (!). Van de vijftien verdachte vrouwen worden twee niet langer vervolgd, en acht krijgen een behandeling buiten de rechtbank om. Alleen Petry Jarolímová, Mellerové Ivy, Marie Rauski, Hany Sindelarova en Daniela Dart zijn nog voor de rechtbank gedagvaard.

 

Op het internet was RWU vooral tussen 2007 en 2009 actief. Op de website van RWU luidde het dat het een plicht is voor vrouwen om nakomelingen bewust te maken van hun afkomst, het cultureel erfgoed van het land te beschermen, de traditionele familiestructuur te promoten en zich af te keren van het feminisme. In september wordt de rechtszaak voortgezet met het horen van deskundigen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tsjechie, neonazi's, vrouwen |  Facebook | | |  Print

13-08-13

SWASTIKA TATOEAGE ONDER PAK GRIEKS PARLEMENTSLID

“Econoom Paul De Grauwe ziet verontrustende parallel tussen Griekenland en Duitsland van vroege jaren dertig”, kopte De Morgen gisteren op haar voorpagina. Volgens De Grauwe kan enkel een schuldherschikking de Griekse economie en democratie voor een failliet behoeden, en liever nu dan over een paar jaren als de Griekse bevolking kapot bezuinigd is.

Maar sommigen in Griekenland willen maar al te graag naar wat volgde op de vroege jaren dertig in Duitsland, het nazi-regime. Nikolaos Michaloliakos bijvoorbeeld (vooraan rechts op foto 1, achter hem zijn echtgenote parlementslid Eleni Zaroulia). In december 1976 molesteerde hij een aantal journalisten. Hij is dan nog maar net 18 jaar en belandt al voor de tweede keer in de gevangenis. Daar ontmoet Michaloliakos de leiders van het kolonelsregime die in 1994 na zeven jaren wreedheden waren afgezet. Michaloliakos wordt een derde keer aangehouden en in de gevangenis gestopt nadat hij wapens en explosieven uit het leger heeft gestolen voor een extreemrechts gezelschap. Na zijn derde vrijlating in 1980 geeft Michaloliakos een tijdschrift uit, Gouden Dageraad. Vier jaar lang schrijft Michaloliakos over zijn fascinatie voor het nationaal-socialisme. Voormalig juntaleider Georgios Papadopoulos benoemt Michaloliakos vanuit de gevangenis als aanvoerder van de jeugdbeweging van de Nationale Politieke Unie waarmee de oud-kolonel een doorstart wil maken. Nog geen jaar later stopt Michaloliakos ermee. Michaloliakos richt zijn eigen partij op: Gouden Dageraad. In ’t Grieks: Chrysi Avgi.

“Michaloliakos ontbeert weliswaar het charisma van een Führer. Maar de jonge Ilias Kasidiaris vult dat aan”, vertelde journalist Dimitris Psarras laatst aan De Groene Amsterdammer, een artikel dat vorige week overgenomen werd door Knack. Bijna clichématig draagt Kasidiaris (vooraan links op foto 1) zijn toespraken schreeuwend voor, ongeacht het onderwerp. En als dat niet helpt heeft hij slaande argumenten, zoals bij een televisiedebat die hem met enkele vuistslagen naar een vrouwelijke deelneemster aan het debat wereldbekend maakte. Na de Griekse militaire junta en de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog dacht men dat Griekenland gevaccineerd was tegen het virus van nazisme en fascisme. Maar immuun is het land allerminst.

In de vroege jaren negentig trok Gouden Dageraad de aandacht. Joegoslavië viel uit elkaar en vormde de aanleiding voor de eerste gewelddadige acties van Michaloliakos’ groepje. “Tot dan slechts een besloten kring van Hitler-bewonderaars.” Macedonië waagde zijn nieuwe naam te ontlenen aan het vroegere koninkrijk van Macedon dat grotendeels binnen de huidige Griekse grenzen viel. Een historische schoffering, vond Michaloliakos. Gouden Dageraad groeide en ontspoorde, enkele leden namen als vrijwilliger deel aan de massamoord op moslims in Srebrenica. Rond die tijd trekken voor het eerst tienduizenden Albanezen Griekenland binnen. De overheid noch de samenleving zijn erop voorbereid. Daarnaast ontstaan commerciële televisieomroepen. Ze berichten langdurig over criminaliteit door migranten – soms terecht, meestal populistische hetzevoering. Het maakt vreemdelingenhaat salonfähig.

Drie jaar geleden trad Gouden Dageraad uiteindelijk toe tot de politiek: Michaloliakos neemt de ene zetel in die zijn partij voor de gemeenteraad van Athene won. Op een dag raken de gemoederen verhit tijdens een vergadering en brengt Michaloliakos tot viermaal toe de Hitlergroet. Vorig jaar, op een bijeenkomst in Thessaloniki, prees hij Hitler als “een grootse sociale hervormer en een militair genie”. Bij de parlementsverkiezingen in mei vorig jaar kreeg Gouden Dageraad 6,7 % van de stemmen en 21 parlementszetels, de verkiezingen werden overgedaan in juni datzelfde jaar en leverden Gouden Dageraad vervolgens 6,9 % stemmen en 18 parlementszetels op. Peilingen voorspellen alleen maar meer winst bij volgende verkiezingen.

Tien jaar geleden stuurde Michaloliakos een brief naar onder andere Psarras’ vroegere krant Eleftherotypia. “Gouden Dageraad is nationalistisch”, schreef Michaloliakos. Hij ontkende een “neonazi” te zijn. Dimitris Psarras: “En dat klopt, ik ben er nu van overtuigd dat zij pure nazi’s zijn.” In zijn – enkel in het Grieks te verkrijgen boek De Zwarte Bijbel van Gouden Dageraad – heeft Psarras enkele recente opiniestukken van partijleden opgenomen. Iemand stelt daarbij: “Immigranten vormen niet het werkelijke probleem, maar we moeten de nadruk op hen leggen, slechts als verkiezingsretoriek.” De Joden besturen volgens Gouden Dageraad alles wat Griekenland nu tot de bedelstaf dwingt. Ze zijn geïnfiltreerd in de trojka van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Gouden Dageraad haalt uit naar Frau Angela Merkel, maar partijideologen brachten onlangs een boek uit over de globalisering waarin ze Duitsland als de hoop voor het nieuwe Europa noemen.

Op deze blog is regelmatig gewezen op het gewelddadig gedrag van Gouden Dageraad, en de tolerantie van de politie hiervoor. Dimitris Psarras: “Sommige agenten radicaliseren binnen de politie, anderen gaan in dienst om legitiem geweld te kunnen gebruiken. Gouden Dageraad-vechters en politieagenten ontmoeten elkaar daarenboven in sportscholen en nachtclubs. En de rechters kijken slecht toe. Onlangs moest Ilias Kasidiaris voor de rechtbank verschijnen voor het neersteken van een student in 2007. De zaal was volledig gevuld met sympathisanten, reusachtige mannen in motorkleding. De rechter moet een held zijn als hij Kasidiaris veroordeelt – dat deed hij dus ook niet. Anders was hij wellicht wat gehavend thuisgekomen… Dat is het probleem: iedereen is angstig.”

En nog dit. Er is dikwijls geschreven dat het symbool van Gouden Dageraad lijkt op een swastika. De hierboven enkele keren genoemde Ilias Kasidiaris werd vorige week met bloot bovenlijf gefotografeerd. Op zijn linkerbovenarm blijkt een echte swastika als tatoeage te staan (foto 3). Tot dan niet zichtbaar onder zijn T-shirts, en nog minder onder de modieuze pakken die hij draagt als parlementslid. Ilias Kasidiaris, het Gouden Dageraad-boegbeeld na partijleider Nikolaos Michaloliakos, gaf zich nu ook letterlijk bloot.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, michaloliakos, kasidiaris |  Facebook | | |  Print

12-08-13

UKIP, DE NIEUWSTE VLAAMS BELANG-VRIENDEN

Dean Perks, de UKIP’er die het afhakken van handen voor dieven een goede maatregel vindt, is niet de enige rare vogel bij de United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage. Partij waar ze tegenwoordig bij het Vlaams Belang zo hoog mee oplopen.

 

Neem nu Richard Delingpole, UKIP-kandidaat voor Riverside. De man noemt zich artiest en graficus. Hij postte op Twitter en Facebook een fotomontage waarbij hijzelf tot driemaal toe naast Adolf Hitler staat (foto 1). Volgens Delingpole is het zijn manier om te laten zien hoe de conservatieve Tories de UKIP-kandidaten in diskrediet proberen te brengen. Het is anders geen fotomontage van de Tories, maar van Richard Delingpole zelf. “Het is duidelijk een foto die ik gephotoshopped heb, het laat zien dat we een gevoel voor humor hebben”, zei Delingpole in een tweede reactie. Het gevoel voor humor is wel iets heel bijzonder bij de UKIP. Richard Delingpole blijft gehandhaafd als UKIP-kandidaat bij de volgende verkiezingen.

 

Axel Wood is voorlopig geschorst als UKIP-kandidaat in Somerset omdat hij zich liet fotograferen alsof hij de Hitler-groet uitbracht en dit op Facebook zette (foto 2). Volgens Wood greep hij slechts naar de telefoon van een vriend. Enige hang naar wreedheid is hem echter niet vreemd. Op een andere foto toonde hij zich met een dolk tussen de tanden. Ook voorlopig geschorst is Anna-Marie Crampton, die de UKIP in East Sussex vertegenwoordigde. Op Facebook schreef zij dat de Holocaust veroorzaakt is door de joden. Ze deed nog andere hatelijke uitlatingen, maar beweert dat haar Facebook-account gehackt werd. Chris Scotton was UKIP-kandidaat in Leicester maar is geschorst nadat hij ontmaskerd werd als een activist van de extreemrechtse gewelddadige English Defence League (EDL).

 

Goed dat die mensen geschorst werden als UKIP-kandidaat zou je denken, maar voor de meesten is het slechts voorlopig. In afwachting van onderzoek. En er blijft nog voldoende raar volk over. Rob Fraser bijvoorbeeld, een voormalige Tory-schepen vooraleer hij in Leicester eveneens UKIP-kandidaat werd, is al tweemaal op drie jaar tijd het voorwerp van onderzoek naar racisme geweest, wegens uitspraken over Afrikanen en over Roemenen. John Sullivan, UKIP-kandidaat in Gloucestershire, beweerde dat regelmatige lichaamsbewegingen op school kinderen kunnen weerhouden homo te worden. Volgens Joe Sullivan zijn voorstanders van het homohuwelijk “termieten”. Hij feliciteerde Rusland voor het verbieden van gay prides.

 

Zoals al gezegd: het gevoel voor humor is iets heel bijzonder bij de UKIP. Zo ook bij de 19-jarige Bradley Monk, UKIP-kandidaat in Hampshire. Hij ging vorig jaar naar een Halloween-feest met als masker een foto van Jimmy Saville (foto 3). In de maand voor het Halloween-feest was bekend geraakt dat Jimmy Saville, de belangrijkste presentator van het tv-programma Top of the Pops, meer dan tweehonderd minderjarigen misbruikt heeft, waarvan vierendertig verkracht werden. Het jongste slachtoffer was acht jaar oud. Bradley Monk vond het plezant zich te vermommen als Jimmy Saville. Maar Monk is tenminste geen racist noch homofoob als we mogen voortgaan op een foto die The Sun publiceerde: Monk die kennelijk ladderzat, in een bikini gekleed, een zwarte UKIP-activist omhelst (foto).

 

Op 29 september organiseert het Vlaams Belang een ‘Europafeest’ in De Schorre in Boom. Als ze er de vrienden van UKIP uitnodigen, kan het een plezant feestje worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigd koninkrijk, ukip |  Facebook | | |  Print

11-08-13

PAS ONTBONDEN EXTREEMRECHTSE GROEP HEROPGERICHT

Op 24 juli heeft de Franse regering twee extreemrechtse organisaties ontbonden: het aloude l'Oeuvre française en haar jongerenorganisatie Jeunesses nationalisters. Die laatste had zich laten opmerken met gewelddaden in de rand van de betogingen tegen het homohuwelijk en kreeg daardoor meer media-aandacht dan ze verdiende. 'Jeunesses nationalistes' is nu heropgericht als 'Jeune nation'.

 

De voorbije dagen is de eerder al in reserve  gehouden website van Jeune nation geactiveerd en is een Facebook-pagina en Twitter-account geopend door Jeune nation. Dat dit de voortzetting is van Jeunesses nationalistes kan niet betwijfeld worden. Een van de rubrieken op de nieuwe website is de agenda van Alexandre Gabriac en Yvan Benedetti (foto), de oprichters van Jeunesses nationalistes; een van de eerste en grotere artikels op de website is een artikel onder de kop Ontbinding? Neen! Nationale revolutie.

 

Een citaat van de neofascist en negationist Maurice Bardèche vat de geest van de nieuwe website goed samen: “Alles blijft zoals voorheen: de permissiviteit, de onnozelheid, de sentimentaliteit, het antiracisme, het antifascisme, de rassenvermenging, stakingen, de syndicale tegenmacht, geweld, anarchie, de onaanraakbaren, het gif van de enige macht: het geld.” Ook wordt uitgehaald naar de plutocratie (de rijksten die alle macht bezitten) en de “judéocrature internationale” (de Joodse wereldmacht).

 

Een heel programma dus voor Jeune nation die zich voorlopig wel lijkt te beperken tot informeren. De baseline van Jeune nation is ‘Informatie zonder concessie’, terwijl de baseline van Jeunesses nationalistes ‘Actie zonder concessie’ was. Vooral voor onze Franstalige landgenoten wordt het allemaal wat verwarrend omdat naast het nieuwe Franse Jeune nation al langer Jeune Nation bestaat als jongerengroep van de Franstalige Belgische extreemrechtse groupuscule Nation.

 

Het is niet voor het eerst dat in Frankrijk de naam ‘Jeune nation’ opduikt. Een organisatie met die naam werd reeds in 1949 opgericht. Ze bereikt de top van haar roem in 1956 met betogingen tegen de Franse communistische partij en het in brand steken van de lokalen van de krant l’Humanité. Twee jaar later werd Jeune nation ontbonden door de Franse regering. Het lukte de leiders van Jeune nation niet een nieuwe organisatie uit de grond te stampen, waarna dan maar een tijdschrift onder de naam Jeune nation opgericht werd. De geschiedenis herhaalt zich dus.

 

Het ontbinden van een organisatie heeft een effect, maar dat effect is beperkt. Beter dan het ontbinden van organisaties, en minder voor discussie vatbaar, lijkt dan ook het vervolgen van de leiders van die organisaties voor de door hen gepleegde strafbare feiten. Sinds de veroordeling van Chris Moorkens (Veurne, 2011) en Eddy Hermy (Brugge, 2011) stellen respectievelijk Blood and Honour Vlaanderen en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) niets tot niet veel meer voor. Al is hun veroordeling ook niet de enige reden voor de terugval. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, jeune nation |  Facebook | | |  Print

10-08-13

HOE DEWINTER 70-PUNTENPROGRAMMA DOOR DE STROT DUWDE

VB'ers bij het Elzenveld waar het 70-puntenplan werd voorgesteld.jpgAFF-protest.jpgIn ons artikel over twintig jaar Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racisme-bestrijding wezen we erop dat het eerste punt van het beruchte 70-puntenplan van het Vlaams Blok was: “1. Opdoeken van het Koninklijk Commissariaat voor het Migrantenbeleid", vier jaar later: “1. Opdoeken van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding”. Het is weinig bekend hoe het 70-puntenplan het bekendste VB-document werd.

 

Francis Van den Eynde, die mee aan de wieg stond van het Vlaams Blok maar uit het Vlaams Belang werd gezet, schreef er een en ander over op de website van de Belfortploeg. Francis Van den Eynde: “Er werd beslist een studiedag over immigratie op het getouw te zetten. Het voorzitterschap hiervan werd mij toevertrouwd. (…) Alles verliep zoals gepland tot Filip Dewinter voor de slottoespraak het woord nam. Plots las hij toen het inmiddels berucht geworden 70-puntenplan voor en verklaarde tot grote verbazing van de aanwezige kaderleden dat dit de praktische voorstellen van het VB waren om de immigratieproblemen op te lossen. Uiteraard had hij ervoor gezorgd dat de aanwezige journalisten een kopie van de tekst in handen kregen. Wat was er gebeurd? Filip Dewinter, die zichzelf niet kon inbeelden dat een politieke vergadering zonder al te veel persaandacht ook vruchtbaar kon zijn, en er vanuit ging dat provocatie het beste middel was om in de media te geraken, had volledig op zijn eentje beslist dat er die dag meer moest gebeuren dan wat voorzien was.

 

Geïnspireerd door een publicatie van het Franse Front national (FN) had hij dan ook achter de rug van iedereen een bediende van de partij de opdracht gegeven iets gelijkaardigs op te stellen. Het document dat uiteindelijk uit de bus kwam werd ongeveer 24 uren voor de bijeenkomst aan de leden van het partijbestuur bezorgd zodat de tijd om het grondig te lezen ontbrak en ze dus enerzijds geen lastige opmerkingen konden maken maar hij anderzijds wel kon beweren dat hij hen op voorhand had op de hoogte gebracht. Nog meer dan dat dit nu het geval is, lag het VB in die tijd zwaar onder vuur en dit zowel vanwege de politieke concurrenten als vanwege de meeste media. Willens nillens had de partij zich dan ook in een egelstelling opgesteld. De kleinste barst in het bolwerk kon fataal aflopen. Geen sprake dus van naar buiten uit van enige onenigheid gewag te maken. (…) We zaten opgeschept met dat 70-puntenplan, ook al hadden we er geen inspraak in gehad en ondanks het feit dat het nooit door een bevoegde partijinstantie goedgekeurd was. We zagen er ons zelfs toe verplicht het document ten overstaan van de buitenwereld te verdedigen.”

 

Volgens Francis Van den Eynde werd binnenskamers stevig geprotesteerd tegen het 70-puntenplan, maar was het enige haalbare de oprichting van een werkgroep die de taak had het plan te herzien. Tegen Francis van den Eynde pleit dan weer dat die werkgroep, met de ondertussen N-VA’ers Karim Van Overmeire en Jurgen Ceder, vooral het racistische 70-puntenplan actualiseerde (het Commissariaat voor het Migrantenbeleid werd vervangen door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat soort zaken). Na de heisa rond Karim Van Overmeire als nieuwbakken N-VA’er twitterde Filip Dewinter: “’Karim Van Overmeire heeft zich altijd gedistantieerd van het racisme VB’ Tiens, als mijn medewerker schreef hij mee aan het 70 ptn-plan!” Filip Dewinter gaf daarmee impliciet toe dat het zeventigpuntenplan racistisch was. Iets wat het Vlaams Parlement al langer begrepen had en aanleiding was voor het cordon sanitaire rond het Vlaams Blok.

 

Het cordon sanitaire was mee een van de redenen waarom het Vlaams Blok, later Vlaams Belang, hogere electorale scores behaalde. Maar eveneens de reden dat het Vlaams Blok/Belang nooit echt haar programma kon doordrukken, nooit bestuursfuncties kreeg, en finaal terug naar af ging. En dat allemaal omdat Filip Dewinter per se het 70-puntenplan wilde lanceren. Het Vlaams Blok/Belang heeft zich nooit officieel gedistantieerd van het 70-puntenplan, maar het 70-puntenplan is ook nooit officieel goedgekeurd door het Vlaams Blok/Belang. De studiedag waar het 70-puntenplan op 6 juni 1992 werd voorgesteld was daar conform de partijstatuten niet toe gemachtigd. Het is echter wél nog altijd het belangrijkste partijdocument. In interviews heeft Gerolf Annemans later wel afstand genomen van het 70-puntenplan – Filip Dewinter wil het daarentegen niet verloochenen – maar belangrijke punten uit dat 70-puntenplan maken nog altijd deel uit van het programma en de acties van het Vlaams Belang. Het Vlaams Belang wil nog altijd de afschaffing van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, om maar eerste punt uit het plan te noemen.

 

Foto’s: 1. Vlaams Blok-militanten voor het Elzenveld waar een Vlaams Blok-colloquium plaatsvindt en het 70-puntenplan als ‘kers op de taart’ gepresenteerd wordt. Uiterst-links op de foto: Rob Verreycjken. Uiterst-rechts vooraan: Frans Wymeersch, Francis Van den Eynde en (met de rug naar de fotograaf) Xavier Buisseret. 2. Het AFF protesteert tegen de Vlaams Blok-bijeenkomst, nog niet wetend dat daar het racistische 70-puntenplan wordt voorgesteld. De niet volledig zichtbare slogan links is: 'Weg met Dewinter, leve de lente'. Aan de megafoon: Kris Van Gysel.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, racisme, van den eynde, van overmeire, ceder, actie |  Facebook | | |  Print

09-08-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Gestart op 3 augustus 2012 is deze rubriek intussen een jaar oud, en nog altijd staan er meer mensen te dringen om geciteerd te worden dan er hier plaats voor is.

 

“Al van in het begin van de oorlog koos een deel van de bevolking voor actieve collaboratie uit fascistische overtuiging. (…) Zelfs de Duitse bezetters waren bij momenten ontzet door de wreedheid en graaizucht van hun Vlaamse collaborateurs. Rutten doorprikt daarmee een na de oorlog ontstane perceptie dat het verzet door de liquidatie van collaborateurs zelf de bloedige repressie had uitgelokt.” Recensie van het boek van Roger Rutten De nazirazzia van 25 mei 1943 (foto) over verzet en collaboratie in Sint-Truiden. (De Standaard, 2 augustus 2013)

 

“Bij het artikel ‘Liesbeth Homans even baas op ’t Schoon Verdiep’ staat een foto van de waarnemende burgemeester met geschoeide voeten die rusten op een lederen stoel in de raadszaal. Zoiets kan toch niet. Dit is een GAS-boete, ja toch? De vraag moet haar ook worden gesteld of zij bij haar thuis eveneens met haar schoenen op het meubilair zit? In elk geval: een fraai voorbeeld voor de jeugd.” Lezersbrief van Maria Borremans uit Antwerpen (Gazet van Antwerpen, 3 augustus 2013)

 

“Ik houd niet van het woord separatisme. Dat doet te veel denken aan de Balkan, een bloedige oorlog van slechts vijftien jaar geleden. Ik mag hopen dat er in België nooit een druppel bloed zal vloeien. Maar ik ben wel voor de afscheuring van Vlaanderen. (…) Logistiek, organisatorisch, administratief kunnen we op eigen benen staan. Daarvan lig ik niet wakker. De Vlaamse regering heeft alle bekwaamheid in huis. Maar ik weet niet of de Vlaming klaar is voor onafhankelijkheid. En dat blijft de essentiële vraag.” N-VA-Kamerlid Theo Francken houdt niet van het woord separatisme maar is wel “voor de afscheuring van Vlaanderen”. Voor het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid is er nog maar één probleem: is de Vlaming er klaar voor? (De Standaard, 3 augustus 2013)

 

“Alles wat er in de Europese geschiedenis is misgelopen de afgelopen honderd jaar, is het gevolg van nationalisme. Dat heeft ons in het verderf gestort.” Karel De Gucht legt nog eens uit hoe het is. En vindt dat we er niet over mogen zwijgen. “Ik vind dat we veel resoluter tegen de argumentatie van de N-VA moeten ingaan. Het druist in tegen mijn wereldbeeld. Dan moet je dat duidelijk zeggen en er niet over zwijgen omdat dat ze groter zou kunnen maken. We hebben die discussie ook gehad met het Vlaams Belang.” (De Morgen en De Tijd, 3 augustus 2013)

 

“De stad had beter meer geïnvesteerd in specifieke projecten, bijvoorbeeld voor de straatjongeren.” Tijani Bounana, woordvoerder van de Mechelse Stichting Al-Ikhlaas voor Opvoeding en Educatie vindt dat het stadsbestuur van Mechelen haar geld beter kan investeren in jeugdwerking dan met de aanwerving van een hoogopgeleide ‘projectmedewerker deradicalisering’. (De Standaard, 3 augustus 2013)

 

“Het feit dat het verhaal na rondbellen en nog eens rondbellen nergens kon worden bevestigd, en dat gemaakte afspraken voor de studio uiteindelijk niet werden gehonoreerd, was blijkbaar niet van tel. De machine denderde voort en produceerde weinig fraaie dingen. Regimepers. Omerta belge. Stalinzender. Broodjournalisten en angsthaasambtenaren. Komkommertijd. De aankondiging dat we in hetzelfde verband werkten aan een mooie studioaffiche, later op de zomer, bracht geen soelaas. Wat uiteindelijk rest, is een merkwaardige redenering. We zouden ons werk niet goed doen, net omdat we weigeren een verhaal een verhaal zonder harde bewijzen en de nodige achtergrond in de studio te brengen.” VRT-journaliste Kathleen Cools over de hetze op Facebook en Twitter om op Terzake het uit derde hand gehoorde verhaal te brengen over een Vlaams minister die ACW-critici met een revolver wil vermoorden. Roepen om niets. En verdachtmakingen. (De Tijd, 3 augustus 2013)

 

“Zit er, behalve Terzake en De Zevende Dag, nog iemand te wachten op Jean-Marie Dedecker?” Een pertinente vraag van Hugo Camps. De N-VA is anders ook wel geïnteresseerd. Alle stemmen die in West-Vlaanderen naar Jean-Marie Dedecker zouden gaan, gaan ten koste van de N-VA. Wat natuurlijk ook veel zegt over de N-VA en haar potentiële kiezers. (De Morgen, 6 augustus 2013)

 

“Wat de Hoeilaartse politica betreft gaat het om ‘seks op het werk’. Best aangenaam, kan ik als ervaringsdeskundige zeggen. Op kosten van de baas… Best voor de hand liggend wanneer je als getrouwde vrouw of single zoveel uren samen bent met collega’s die je ziet zitten. Best heel gewoon, voor beide seksen. Het begrip 'ongewenste seksuele intimiteiten' mag herdacht worden. De 'gewenste' zijn in de overgrote meerderheid.” Koen Calliauw, Vlaanderens eerste Provo, is ervaringsdeskundige. (Facebook, 8 augustus 2013)

08-08-13

KUSACTIE VOOR HOLEBI-RECHTEN AAN RUSSISCH CONSULAAT

Dezer dagen zie je in Antwerpen meer mannelijke en vrouwelijke koppels rondwandelen dan anders, al dan niet hand in hand. Boven winkelstraten als de Hoogstraat hangt de regenboogvlag, café’s en restaurants halen eveneens de regenboogvlag boven om de deelnemers aan de World Outgames naar hun zaak te lokken. Alleen bij het Vlaams Belang vindt men dat niet prettig.

 

Maar er is ook minder goed nieuws. Er is grote ongerustheid ontstaan over Rusland waar met een nieuwe wet, zogezegd ter bescherming van minderjarigen, zowat elke uiting van holebiseksualiteit geïnterpreteerd kan worden als een strafbaar feit. Intussen lokken neonazi’s holebi’s met nepafspraken in de val om ze te mishandelen. Vorige donderdag geraakte nog bekend dat een homo jongen die vernederd en mishandeld werd door neonazi’s – die zich bij hun wandaden graag lieten fotograferen – gestorven is aan zijn verwondingen. Of de daders vervolgd zullen worden is zeer de vraag, ook al zijn hun Facebook-profielen en telefoonnummers bekend.

 

Belangenvereniging voor holebi’s Çavaria roept de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, de Belg Jacques Rogge, op om, met het oog op de Olympische Winterspelen in 2014 in Rusland, de Russische anti-homohouding streng te veroordelen. “Uitsluiting en discriminatie zijn geen Olympische waarden.” Çavaria en Het Roze Huis organiseren morgen, vrijdag 9 augustus, om 18 uur een kiss in aan het Russische consulaat in Antwerpen om op een liefdevolle maar vastberaden manier uiting te geven aan de verontwaardiging over de aanvallen op de homorechten in Rusland.

 

Het Russisch Consulaat in Antwerpen bevindt zich aan de Della Faillelaan 20. In de jaren veertig was het overigens het hoofdkwartier van de Gestapo in Antwerpen.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, antwerpen, rusland, actie |  Facebook | | |  Print

07-08-13

ISLAMOFOBIE EN DISCRIMINATIE

Vorige week wezen we in De week in zeven citaten (en eentje extra) erop dat Etienne Vermeersch erin slaagde om een opiniebijdrage over het voor kinderen al dan niet beperken van toegang tot pornografie op het internet, te laten eindigen met een uithaal naar de SP.A omdat senatoren van die partij oproepen om islamofobie te beteugelen. Volgens Etienne  Vermeersch is dit “een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van die partij” en kan de partij zich hiermee “nooit meer progressief noemen”. Straffe bewoordingen, en de zaak moet hoog liggen bij Vermeersch dat hij die boodschap zelfs in een opiniebijdrage over pornografie smokkelt. Toch is de SP.A niet de enige die aandacht vraagt voor islamofobie.

 

In het boek Islamofobie en discriminatie van onderzoeker Ineke van der Valk worden de resultaten toegelicht van één van de eerste Nederlandse wetenschappelijke studies naar islamofobie. In haar boek pleit Van der Valk ervoor om islamofobie als aparte discriminatiegrond te laten registreren, zodat het effectief bestreden kan worden aan de hand van een gericht en pro-actief antidiscriminatiebeleid. Volgens haar is daar behoefte aan, onder meer omdat het antidiscriminatiebeleid onder druk is komen te staan sinds PVV-leider Geert Wilders en zijn partijgenoten in 2010 doordrongen tot in het centrum van de politieke macht. ''Het was onverantwoordelijk om die gedoogcoalitie met Wilders aan te gaan. Daarmee heeft Wilders' anti-islamitische betoog een gelegitimeerde basis gekregen.'' Van der Valk benadrukt dat ''naarmate steeds vaker islamofobische uitspraken worden gedaan, islamofobie als het ware genormaliseerd wordt''. Dit stimuleert volgens haar ''een bepaald maatschappelijk klimaat waarin geweld en agressie gedijt''.

 

In een interview met de website Zaman Vandaag legt Ineke van der Valk uit waarom islamofobie nog steeds niet geregistreerd is. Ineke van der Valk: “Er is in Nederland pas recent meer aandacht voor dit verschijnsel. Dat omzetten naar een politieke beslissing om apart te registreren is een proces dat nu langzamerhand op gang komt. Je ziet dat er internationaal her en der gediscussieerd wordt over de term islamofobie. Zo'n discussie wordt dan hier ook opgepakt door mensen en organisaties - die zich al dan niet in het islamofobe kamp bevinden - die tegen aparte registratie zijn.

 

Eén van de tegenargumenten die vaak worden genoemd, is dat als islamofobie officieel zou worden gehanteerd als aparte discriminatiegrond, dat er dan geen godsdienstkritiek meer mogelijk zou zijn. Maar het punt is dat het niet om kritiek, maar om discriminatie gaat. Natuurlijk moet godsdienstkritiek mogelijk zijn, uiteraard. Dit soort discussies worden ook gevoerd binnen politieke partijen, die langzamerhand als het ware worden gesensibiliseerd rond het onderwerp islamofobie. Over het algemeen hebben politieke partijen wel oog voor deze vorm van discriminatie, maar of ze er veel voor doen of niet, dat is een andere kwestie.”

 

Moskeeën in Nederland waren tussen 2005 en 2010 117 keer slachtoffer van geweld. Hebben de islamofobische uitspraken van Geert Wilders daar iets mee te maken? Ineke van der Valk: “Wilders is scherp wat betreft verbale agressie, maar hij bepleit natuurlijk niet het gebruik van fysiek geweld tegen moslims. Ik denk wel dat naarmate steeds vaker islamofobische uitspraken worden gedaan, islamofobie als het ware genormaliseerd wordt. Dit stimuleert een bepaald maatschappelijk klimaat waarin geweld en agressie gedijen. Aan dat klimaat draagt Wilders bij uitstek bij.” Bepaalde ideeën van Geert Wilders zetten zich intussen vast in de hoofden van de Nederlandse bevolking en worden niet meer tegengesproken.

 

Ineke van der Valk: “Organisaties en mensen moeten, waar ze zich ook bevinden, altijd proberen tegengas te geven. (…) Uiteraard zijn anti-islamitische uitlatingen niet uitsluitend voorbehouden aan PVV-stemmers. Veel PVV-stemmers vinden dat Wilders veel te ver gaat. Zo van, 'We vinden dat hij een belangrijke functie heeft om de boel te alarmeren, maar we vinden het niet nodig dat hij aan de macht komt'. Dat is natuurlijk wel gevaarlijk, want ondertussen brengen ze hem wel aan de macht. Kijk, het antisemitisme vóór de Tweede Wereldoorlog bestond in alle Europese landen, maar in Duitsland is het, te zacht gezegd, volledig uit de hand gelopen, omdat het politiek georganiseerd werd. De kracht die de macht wist te grijpen had antisemitische overtuigingen en kon eenmaal aan de macht die overtuigingen in daden omzetten.” Toch een knappe politicus die Wilders, niet? Ineke van der Valk: “Het verbaast me altijd dat mensen Wilders zo knap vinden.” Geslepen, standvastig, creatief? “En kort door de bocht? Het is veel moeilijker om genuanceerd te zijn en dat is knapper trouwens. Wilders bekommert zich totaal niet om wat de dingen die hij roept, teweeg brengt"

 

"Er is een verandering gaande van het maatschappelijk klimaat rond de islam en moslims. Er is sprake van een toename van negatieve beeldvorming, een toename van discriminatie en racisme. Daarom was het onverantwoord om die gedoogcoalitie met Wilders aan te gaan. Wilders' anti-islamitische betoog kreeg daardoor een gelegitimeerde basis. Die coalitie is beëindigd, maar daarmee is het proces van een veranderend maatschappelijk en politiek klimaat niet gelijk gestuit. Daar is meer voor nodig, dat kost tijd.”

 

Ineke van der Valk heeft een brede achtergrond in de sociale wetenschappen, waaronder een doctoraal Pedagogie/Onderwijskunde en Etnische Studies, en promoveerde op het raakvlak van Sociale Wetenschappen en Tekstwetenschap (Discourse Studies) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft voor de Anne Frank Stichting onderzoek gedaan naar rechtsextremisme, jihadi extremisme, islamofobie, en radicalisering en deradicalisering van jongeren. Ze publiceerde onder andere ook Extreemrechts in Amsterdam en In en uit extreemrechts.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, nederland, wilders, islam, racisme, discriminatie |  Facebook | | |  Print

06-08-13

UKIP-KANDIDAAT VERDEDIGT AFHAKKEN VAN HANDEN

Sinds de British National Party (BNP) van Nick Griffin geen succes meer heeft in Groot-Brittannië supporteren ze bij het Vlaams Belang voor de United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage (foto 1). Een UKIP-kandidaat voor de volgende parlements-verkiezingen vindt dat de sharia – islamitische wetgeving met bijvoorbeeld als straf voor dieven het afkappen van een hand – preventief wel werkt.

 

Dean Perks (foto 2) is de UKIP-kandidaat voor de parlements-verkiezingen in Halesowen & Rowley Regis, een kiesdistrict in midden-Engeland waar Perks voor de ene te begeven parlementszetel in een nek-aan-nekrace is met de kandidaat van de conservatieve Tories. Op een UKIP-bijeenkomst zei Dean Perks: “Naar mijn mening werkt de sharia preventief, en voorkomen is beter dan genezen. Als je weet dat je hand kan afgehakt worden, ga je niet stelen.” Dat die strafmaat inhumaan is, kwam niet over Perks’ lippen. Dean Perks zei het eens te zijn met bepaalde delen van de sharia zoals het afhakken van de hand bij een dief, maar preciseerde niet met welke delen hij het nog, en met welke delen hij het niet, eens is.

 

Het is niet de eerste controversiële uitspraak van Dean Perks. Op Twitter omschreef hij iemand als “achterlijk”. De Britse conservatieve politicus Enoch Powell is volgens Perks daarentegen “visionair”. Enoch Powell is bekend om zijn ‘Rivers of Blood’-toespraak waarin hij zich niet alleen keerde tegen immigranten, maar zich ook uitsprak tegen een wetsvoorstel om rassendiscriminatie, onder andere in de huisvestingssector, tegen te gaan. Volgens Enoch Powell was het wetsvoorstel “stuitend en immoreel”. Spijts zijn appreciatie voor Enoch Powell zegt Dean Perks niet racistisch te zijn, verwijzend naar… zijn Sikh schoonbroer en moslim petekind.

 

Dean Perks kreeg de wind van voren voor zijn uitspraak over de sharia. “Het is essentieel dat iedereen die in Groot-Brittannië woont – ongeacht achtergrond, cultuur, religie of ras –  weet dat hij moet leven volgens de Britse wetten”, luidde het bij de ene. “Hij wil stemmen uit de moslimgemeenschap krijgen, maar zijn commentaar is niet geschikt en niet doordacht”, luidde het bij een ander. Nigel Farage werd opgeroepen om Dean Perks van de UKIP-kandidatenlijst te verwijderen, maar de anders altijd spraakzame Farage zweeg deze keer. Dean Perks liet intussen via Twitter weten dat hij tegen de invoering is van de sharia in het Verenigd Koninkrijk.

 

Volgens Dean Perks voeren zijn tegenstanders een smerige campagne, maar het is toch opmerkelijk dat een kandidaat van een partij die zich tegen de islam keert, sommige van de fundamentalistische uitwassen van de islam wél goedvindt. Al is het anderzijds toch niet zo verwonderlijk: autoritaire mensen vinden elkaar boven de verschillen van politiek en godsdienst heen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ukip, verenigd koninkrijk, islam |  Facebook | | |  Print

05-08-13

INTUSSEN BIJ HET VLAAMS BELANG IN DE WESTHOEK

Het voorbije weekend lokte het Festival Dranouter weer tienduizenden muziekliefhebbers naar de Westhoek. Het is in de regio echter niet altijd love and peace zoals bij het Festival Dranouter. Met name niet bij het Vlaams Belang.

 

Nancy Six (46 j., op de foto samen met Filip Dewinter) is een bezige bij, de sterkhouder van de plaatselijke partijwerking. Gemeenteraadslid in Ieper, maar ook actief  partijbestuurslid en  niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken als een nieuwjaarsreceptie, Breugelmaaltijd of halloweentocht georganiseerd wordt. Meer zelfs: initiatiefneemster voor die ‘randactiviteiten’ die de sfeer in de partij hoog moeten houden. Die partij is het Vlaams Belang, en dat is niet vreemd als je als 13-jarige in het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) gedropt wordt, vervolgens lid wordt van het Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV), de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) en van Jongerenactief, de jongerenwerking van het Vlaams Blok.

 

Beroepshalve is Nancy Six ‘parlementair medewerkster’, in de praktijk VB-personeelslid voor de Westhoek. Tot april dit jaar was ze ook voorzitster van het VB-Ieper. Op 24 april meldde Het Nieuwsblad: “Nancy Six, die acht jaar voorzitter was van Vlaams Belang Ieper, en haar vader Daniël Six, vijf jaar voorzitter van Vlaams Belang Langemark-Poelkapelle, dienen allebei hun ontslag in als afdelingsvoorzitter. Beiden waren in 2012 nog lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in hun gemeente. Daniël Six stapt ook uit het regiobestuur van de Westhoek. ‘Wij stellen onze functie ter beschikking van de partij, niet omdat wij niet meer achter de partijstandpunten zouden staan, maar omdat we ons niet langer kunnen vinden in de strategie van het regiobestuur’, zegt Nancy Six. Binnen de partij komt hun ontslag niet totaal onverwacht, want het werd weken geleden al aangekondigd aan enkele leden van het nationale partijbestuur. Daniël Six stapt uit de actieve politiek. Nancy Six blijft gemeenteraadslid in Ieper.”.

 

Een paar dagen later wist de Krant van West-Vlaanderen ook details. Daniël Six vertelde in de Krant van West-Vlaanderen: “De voorzitter (= VB-regiovoorzitter Marc Winderickx, nvdr.) leidt de afdeling behoorlijk dictatoriaal. De bom is ontploft op 23 maart tijdens een Breughelmaal van de partij. Daar kwam de voorzitter ‘goed geladen’ met zijn bende binnenvallen. Een deelnemer werd bijna de keel dichtgeknepen. Ik walg van geweld, voelde me bedreigd en heb klacht ingediend bij de lokale politie. De partijtop heeft nagelaten om in te grijpen. We hebben nochtans verschillende keren in ‘Brussel’ om hulp gevraagd. Acht jaar heb ik de benen van onder mijn lijf gelopen om uiteindelijk zo behandeld te worden. Dat is er ver over. We hebben hier geen enkele miserie met andere partijen, maar wel binnen onze eigen beweging”. 

 

’t Pallieterke schreef er toen een artikel over. Maar nu, drie volle maanden later, opnieuw. Het gevolg van de politieke komkommertijd, of zit de zaak héél hoog? Dat Nancy Six een fervente lezer is van ‘t Pallieterke zal misschien ook helpen. In elk geval fulmineert 't Pallieterke in haar jongste nummer: “Al geruime tijd kon ze (Nancy Six, nvdr.) zich niet meer vinden in het beleid van het regiobestuur dat haar in alles tegenwerkte. (…) Vanuit de regio stelt men nu alles in het werk om haar het leven zuur te maken. Men werkt haar nu danig tegen opdat ze ook als gemeenteraadslid ontslag zou nemen. Zo wordt ze in het lokale partijblad niet meer vermeld, wat doet vermoeden dat ze niet langer gewenst is als zowel gemeenteraadslid en als afdelingsbestuurslid. Vragen en telefoons van haar kant blijven onbeantwoord. (…) Wat denken ze daar in de regio Ieper mee bezig te zijn? Wil men er al op voorhand collectieve zelfmoord plegen? Alsof er geen verkiezingen in aantocht zijn. Verkiezingen waarbij Nancy in het verleden steeds goed scoorde. Vanuit het hoofdbestuur blijft het oorverdovend stil alsof de verre Westhoek al afgeschreven is.”

 

Eind deze maand vindt in een deelgemeente van Ieper de jaarlijkse IJzerwake plaats, waar traditioneel gepleit wordt voor eenheid binnen de Vlaamse beweging. Versta: dat de N-VA front zou vormen met het VB om samen de onafhankelijkheid van Vlaanderen uit te roepen. Maar misschien moeten ze zich dit jaar bij de IJzerwake maar eens beperken tot het Eigen Volk. Een oproep tot eenheid binnen het VB, want alvast bij het plaatselijke VB is die eenheid ver zoek.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ieper, six |  Facebook | | |  Print

04-08-13

BEPROEFD RECEPT: ROEPEN OM NIETS. EN VERDACHTMAKINGEN

Het zijn vaak dezelfde opiniemakers die toegang krijgen tot de massamedia, en meestal rechtse opiniemakers. Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt bijvoorbeeld. En de hoofdeconoom van het zogenaamd neutrale, in feite een door het bedrijfsleven betaalde neoliberale lobbymachine, Itinera. Ivan Van de Cloot (foto 1). Het hoofdinterview in Knack deze week is een interview met Johan Van Overtveldt én Ivan Van de Cloot.

 

Die laatste vertelt in Knack: “Onlangs reisde een belangrijke Vlaamse handelsmissie naar de Verenigde Staten. Ik was er niet bij, maar achteraf kreeg ik volgend bericht van wat er gezegd is. (neemt een papier en schraapt de keel): ‘Op de exportmissie in Houston vertelde een topminister aan de journalisten dat iedereen die kritiek had gegeven op het ACW één voor één zouden worden aangepakt. En terwijl hij dat vertelde, maakte hij van zijn hand een revolver en schoot hij.’ Ik ken de context van die uitspraak niet. Ik weet niet of de politicus in kwestie iets had gedronken of niet. Ik weet wel dat ik het er ver over vind.” Op die missie waren maar twee ministers, waarvan maar één mannelijke: Vlaams minister-president Kris Peeters. Een man met anders absoluut geen affiniteit met het ACW, wel met de middenstandersorganisatie Unizo.

 

Voor N-VA’er Stephane Rummens (wanneer dit artikeltje online gaat 54.897 tweets, 1.994 twitteraars volgend en zelf gevolgd door 1.828 twitteraars) een passus in Knack goed voor de oproep op Twitter en Facebook: “Wij willen Ivan Van de Cloot en Johan Overtveldt in #TerzakeTV over hun artikel in Knack – Wie nog ?” Het Vlaams Belang bleef niet achter. In een artikel, met als illustratie de foto van een pistool, becommentarieerde het Vlaams Belang die passus in Knack met: “Ongeoorloofd en schokkend, zoveel is duidelijk. Maar echt nieuw is dit soort optreden niet te noemen. Het criminaliseren en intimideren van tegenstanders en taboebrekers behoort immers al jaren tot het arsenaal waarvan de politieke klasse in dit land zich bedient. We kunnen daar een aardig woordje over meespreken…”

 

Maar heeft “hij” dat verteld? Heeft “hij” dat revolvergebaar gemaakt? De Standaard onderzocht de zaak en het besluit van de krant (De Standaard voorbije donderdag) is: “Een zware beschuldiging geuit in het weekblad Knack. Beetje vervelend voor het verhaal van Van de Cloot: geen enkele aanwezige journalist kan zich een dergelijk gesprek herinneren.” Vlaams-nationalist Peter De Roover (foto 2), nog zo’n habitué van de opinierubrieken en televisieprogramma’s als Terzake, contacteerde voor Doorbraak  vijf journalisten en niemand kon bevestigen dat een minister dat zou gezegd hebben. Maar als Kris Peeters het niet gezegd heeft, hij zou het kunnen gezegd hebben, schrijft Peter De Roover. “Opvallend is dat alle vijf onze gespreksgenoten zich kunnen voorstellen dat Peeters zo’n intimiderende bedreiging heeft uitgesproken, hoewel niemand bevestigt dat hij dat in Houston ook daadwerkelijk heeft gedaan.”

 

Dat Kris Peeters niet reageert op de uitspraak van Ivan Van de Cloot heeft volgens Peter De Roover zijn reden: “Als hij nu zwaar op het gaspedaal drukt, zal blijken dat Van de Cloots verhaal niet kan bewezen worden. Maar Peeters loopt dan wel het risico dat andere verhalen bovenkomen die zware krassen trekken op zijn imago van de afgeborstelde mister Proper.” Krijg je niet de bevestiging die je zocht, spui dan maar wat anders evenmin bewezen. Er zal wel iets verdacht blijven hangen. Dat is de mentaliteit van dé intellectueel van de Vlaamse beweging. Onder pseudoniem overigens ook een van de medewerkers van 't Pallieterke.

 

VRT-journaliste Kathleen Cools (Terzake) heeft een boontje voor Peter De Roover. “Kan Kathleen Cools a.u.b. uit de anus van Peter De Roover kruipen?”, reageerde een twitteraar. Wij willen ons niet voorstellen hoe de anus van Peter De Roover eruit ziet. Of die van Ivan Van de Cloot. Maar geef ons minder opiniemakers, en meer feiten. Pas dan kan een goede opinie volgen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, vlaanderen, de roover |  Facebook | | |  Print

03-08-13

AFF-RADIO

Yasmine Kherbache, kabinetschef van Elio Di Rupo en leading lady van de Antwerpse socialisten, vertelde vorige week in dS Weekblad dat haar man niet alleen in november een café opent aan het De Coninckplein in Antwerpen, Beautiful Planet. Hij zou ook met een radiozendertje starten, Mokita. Een naam die al op het pand stond toen ze hun huisje aan het De Coninckplein kochten, en ‘dat wat iedereen weet, maar niemand uitspreekt’ betekent.

 

Hoe zou een AFF-radio eruit zien? Het is een vraag waar we ons niet over gebogen hebben, en we ons ook niet over zullen beraden. Vorige zaterdag was een AFF-medewerker wel te gast bij Radio Centraal. Aanleiding was de Ulfhednar-zaak die vorige week dinsdag haar eerste procesdag kreeg in Alkmaar. Een zaak van wapenbezit bij Nederlandse neonazi’s waarbij ook Tomas B. opgepakt werd, hoofdverdachte in de BBET-zaak die de interesse opwekte van de Belgische veiligheidsdiensten vanaf 2004 en helemaal aan het rollen ging met huiszoekingen in 2006.

 

Na allerlei procedurekwesties en vertragingsmanoeuvres van de advocaten van de zeventien verdachten, en ook nog eens de ziekte van een van de drie rechters, zouden nu begin oktober de eindpleidooien gehouden worden. Maar nieuwe procedurekwesties en vertragingsmanoeuvres zijn informeel reeds aangekondigd zodat geen mens durft voorspellen wanneer het echt tot een uitspraak van de rechtbank komt. En daarna hebben alle partijen nog de kans om in beroep te gaan en in cassatie te gaan.

 

Beluister hier het interview met onze medewerker over de BBET-zaak en aanverwante kwesties zoals de Blood and Honour-concerten, de rol van media en politiek, enzomeer. En voor daarna is er nog dit streepje muziek.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, media, actie |  Facebook | | |  Print