02-09-13

NAAR SCHOOL MET ‘GOUDEN DAGERAAD’

Het gebeurde allemaal snel. Luisterend naar de muziek op zijn iPod had de 17-jarige Phivos zijn aanvallers niet zien aankomen. De eerste nam hem met de armen op de rug vast, een tweede bewerkte met een mes zijn neus, wang, en dan zijn keel. Drie messneden terwijl Phivos vlakbij zijn school was in Palio Faliro, een aangenaam badstadje ten zuiden van Athene.

 

Het is 8u30 ’s morgens, en de agressieve uithaal naar de 17-jarige veroorzaakt een paniekreactie. De schooldirecteur brengt Phivos, helemaal onder het bloed, met zijn eigen auto naar een ziekenhuis. De school minimaliseert het incident. “In Kallithea en Glyfada is het risico op dergelijke incidenten veel groter. Er zijn daar zelfs leerlingen die de nazi-groet uitbrengen als ze hun klas binnenstappen. In die scholen zijn ze reeds binnen aanwezig.” “Ze”, dat zijn leden van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’). In Palio Faliro hingen ze wat rond in het parkje tegenover de school. Soms waren ze echter ook op de speelplaats van de school. Een meisje was verliefd geraakt op een van de Gouden Dageraad-leden. Phivos had het haar afgeraden. Niet alleen Phivos moest hiervoor een prijs betalen. Zijn ouders vonden de parlofoon aan hun huis terug bekrast met het logo van Gouden Dageraad.

 

Gouden Dageraad is bekend om haar fysieke aanvallen op vreemdelingen. Maar Phivos is zo Grieks als maar kan zijn. “Een rustige jongen, een beetje een dromer en gepassioneerd door muziek. Politiek interesseert hem niet”, vertelt zijn vader. Phivos’ ouders krijgen nu herhaaldelijk telefoonoproepen waarin gedreigd wordt dat ze hun zoon “in stukken gesneden” zullen terugvinden. Alvast op zaterdag trekken ouders nu naar het parkje tegenover de school van hun kinderen, om het parkje terug te winnen van de neonazi’s. Volgens een correspondent van Libération gebeurt het meer en meer dat groepen burgers zich mobiliseren, buiten de politieke partijen. “Want het is door de nietszeggende en corrupte politieke klasse dat mensen voor Gouden Dageraad zijn beginnen te stemmen”, vertelt een Griek.

 

Hij vertelt over een school in Loukas “waar alle leerlingen, zonder enige uitzondering, minstens een ouder hebben die werkloos is. Vooral kinderen van bedienden en van kleine handelaars hebben hun inkomen drastisch zien achteruitgaan door de crisis. Gouden Dageraad interesseert zich sinds enige tijd openlijk voor deze scholieren.” De universiteit blijft voor hen moeilijk te winnen terrein, en dan richt Gouden Dageraad zich maar op kinderen van 6 tot 10 jaar oud. Op een video in februari gepost op de partijwebsite zijn een twintigtal kinderen te zien die in een partijlokaal een geschiedenisles volgen die de Griekse helden in de kijker zet (foto's). Tezelfdertijd noemt een Gouden Dageraad-parlementslid een dag die in de Griekese scholen herinnert aan de Holocaust “onaanvaardbaar”. Een maand later, in maart, opende Gouden Dageraad een eigen privé-school.

 

“Veel kinderen voelen zich vernederd door de moeilijkheden die hun ouders ervaren. Ze zijn gevoelig voor een discours die hun gekrenkte fierheid opmontert”, vertelt een schooldirecteur in Perama. Perama is een arbeidersbuurt, met scheepswerven die de buurt welvaart bezorgden. Tot de scheepswerven geprivatiseerd werden, en vervolgens gesloten werden omdat de Griekse reders hun schepen goedkoper in China kunnen laten herstellen. “Er is ook de esthetiek”, vertelt de schooldirecteur nog, “de lichaamscultuur van de Gouden Dageraad-militanten die regelmatig fitnesszalen opzoeken. Dat maakt indruk." De schooldirecteur besluit: "De scholieren hebben de indruk dat Gouden Dageraad een nieuwe partij is. Het is aan ons, onderwijzers, volwassenen, om duidelijk te maken dat dat niet zo is.”

 

Drie scholieren die een nazistisch discours hielden, trokken grote ogen open toen ze voor de computer van hun leraar geplaatst werden en die leraar de verschrikking van de concentratie- en vernietigingskampen toonde. Het maakt echter niet op iedereen evenveel indruk als op kinderen en jongeren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, onderwijs, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.