03-09-13

SINT-NIKLAAS: IEDEREEN VOOR GEK GEZET. OOK ROB VERREYCKEN

Met de organisatie van een referendum over het al dan niet privatiseren van de huisvuilophaling (foto 1), en vooral het niet respecteren van de uitslag van het referendum, heeft het stadsbestuur van Sint-Niklaas zichzelf in het oog gestoken. De zaak bracht echter ook een meningsverschil bij het Vlaams Belang aan het licht.

 

De ophaling van het restafval gebeurt tot nu toe door de stedelijke reinigingsdienst; de andere soorten afval worden opgehaald door de intercommunale MIWA. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas, met onder andere N-VA-burgemeester Lieven Dehandschutter, SP.A-schepen voor stadsreiniging en voormalig burgemeester Christel Geerts, en Groen mee in de bestuursmeerderheid, wil de ophaling van het restafval doorgeven aan de intercommunale MIWA die de ophaling vervolgens door een privé-bedrijf zou laten doen. Op korte termijn is dit een besparing voor het stadsbestuur; op middellange termijn dreigt dit uit te draaien op minder dienstverlening, slechtere arbeidsvoorwaarden voor het betrokken personeel en hogere kosten voor de bevolking.

 

Alhoewel het huidig personeel van de stadsreinigingsdienst overal elders bij de stadsdiensten zou tewerkgesteld worden, besloten ‘de mannen van de vuilkar’ zich te verzetten tegen de privatisering van een toch wel essentiële overheidsopdracht. Overleg en acties hielpen niet het stadsbestuur op betere ideeën te brengen, en daarop kwam het voorstel een volksreferendum over de afvalophaling af te dwingen. Basisdemocratie, het zou de N-VA, SP.A en Groen als muziek in de oren moeten klinken. Maar eens aan de macht denken ze daar anders over.

 

Een groot deel van de bijna 10.000 handtekeningen om een volksreferendum te bekomen werd verworpen door het stadsbestuur, onterecht want het stadsbestuur werd hiervoor teruggefloten door de Vlaamse Commissie voor Volksraadplegingen. Vervolgens werd de praktische organisatie van de volksraadpleging geamputeerd. Er waren maar vijf stemlokalen, bij de gemeenteraadverkiezingen vorig jaar was dat nog het dubbel aantal. Inwoners van de ene deelgemeente moesten in een andere deelgemeente gaan stemmen, vijf kilometer verderop. Niet alle bewoners van rusthuizen kregen de gelegenheid om te gaan stemmen, “de stemming was toch niet verplicht”. Groen-gemeenteraadslid Bart De Bruyne riep op om niet te gaan stemmen, in weerwil van het nationale partijstandpunt over referenda en burgerinitiatieven…

 

Uiteindelijk daagden toch nog 17,5 % van de stemgerechtigden op, en daarvan stemde 84 % JA. Voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst. De drempel om te kunnen spreken van een geldig referendum is 10 % van de stemgerechtigden. Schepen Christel Geerts zei ’s morgens bij De Zevende Dag nog (op 12’10” van deze video) dat ze de uitslag van het referendum zou respecteren, maar ’s namiddags bleek dat het schepencollege “unaniem” beslist heeft de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) vond 8.868 stemmers voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst maar minnetjes. Zelf heeft hij bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maar 4.329 voorkeurstemmen gekregen. Dat is dan helemaal minnetjes.

 

In Sint-Niklaas is iedereen voor gek gezet. De bevolking door de boycot van de organisatie van het volksreferendum, door na het referendum de grens om er rekening mee te houden op te schuiven, en door het omgekeerde te besluiten dan de verpletterende meerderheid van de deelnemers aan het referendum wil. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zet zichzelf voor gek. De N-VA door haar beleid te verantwoorden met: “85 % van de bevolking stemde ofwel niet ofwel ‘neen’”. Met zo’n rekenkunde is de uitslag van elk referendum – bijvoorbeeld over de Vlaamse onafhankelijkheid – bij voorbaat bekend als men het eens is over hoe de stemmen interpreteren van zij die niet gaan stemmen. De SP.A en Groen blinken al evenzeer uit in politique politicienne, wat niet op enthousiasme onthaald wordt.

 

En ook Rob Verreycken (foto 2) is voor gek gezet. In een artikel voor RechtsActueel verduidelijkte de naar Sint-Niklaas verhuisde Rob Verreycken het referendum als volgt: “Op initiatief van de monopolievakbonden, die van deur tot deur gingen om de nodige duizenden handtekeningen te verzamelen, mogen de bewoners zeggen of ze voor een volledig en star behoud zijn van elke ambtenaar in zijn job tot in lengte van dagen, dan wel of ambtenaren na verloop van tijd gevraagd mag worden eens een andere nuttige taak uit te voeren. (…) Verkrampt links – met vakbonden en PVDA – roept op om JA te stemmen voor verstarring, N-VA en zowaar zelfs SP.a-Groen roepen verstandig op om NEEN te stemmen.” Op zijn Facebook-pagina was Rob Verreycken zo mogelijk nog duidelijker door de Facebook-groep ‘Ik stem NEE op 1 september’ te steunen.

 

Rob Verreycken kreeg meteen lik op stuk bij RechtsActueel vanwege collega VB-personeelslid Wim De Winter, zij het slechts bij de lezersreacties. Wim De Winter nam de sfeerschepping van Rob Verreycken op de korrel, verdedigde de arbeidsvoorwaarden voor het personeel en hekelde de privatisering. Ook de afdeling Sint-Niklaas van het Vlaams Belang was voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst. De voorbije week werd in Sint-Niklaas een Vlaams Belang-pamflet in de brievenbussen gestopt waarin uitgelegd werd waarom JA moest gestemd worden. De mening van Rob Verreycken dan wel van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas is van relatief belang, maar de deelnemers aan het referendum maakten wel duidelijk achter welk standpunt ze zich het meest schaarden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-niklaas, n-va, actie, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.