05-09-13

HEUSDEN-ZOLDER: N-VA-SCHEPEN DE LAAN UIT GESTUURD

Wat in Turnhout niet kan – burgemeester Erwin Brentjens en schepen Willy Van Geirt zetten een stap opzij op vraag van de lokale N-VA-afdeling en de meerderheid in de N-VA-gemeenteraadsfractie – gebeurde eind augustus wel in het Limburgse Heusden-Zolder: N-VA’er Bruno Buyse (foto) nam ontslag als eerste schepen en schepen voor Verandering en Ruimtelijke Ordening, en is nu gewoon gemeenteraadslid.

 

In de voormalige mijngemeente wordt de nieuwe bestuursmeerderheid gevormd door de N-VA, de SP.A en de lokale partij Nieuw Heusden-Zolder (NHZ). De N-VA levert er zowel de burgemeester als de voorzitter van het OCMW. De coalitievorming duurde bijzonder lang, en amper acht maanden na de start van de legislatuur dreigde de coalitie reeds uit elkaar te vallen. Een eerste barst kwam er toen de coalitiepartners van de N-VA weigerden eerste schepen Bruno Buyse te benoemen tot voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf. SP.A en NHZ vonden dat Bruno Buyse als schepen van Verandering al te grof werk maakte van zijn titel.

 

“Wij leefden in onvrede met zijn stijl, de manier waarop hij zaken aanpakte, hoe hij personeel afdreigde. Daar houden wij niet van”, zei NHZ-voorzitter Rob Gijsen in de pers. “Bovendien heeft hij zware deontologische fouten gemaakt als schepen van Ruimtelijke Ordening. Er is sprake van belangenvermenging”, voegde de NHZ-voorzitter er nog aan toe. Bruno Buyse staat aan het hoofd van het bouwbedrijf Ecowatt. Hij wilde met zijn bedrijf winkels, kantoren en woningen onderbrengen in het Centraal Magazijn. Het schepencollege gaf echter een negatief advies op aangeven van haar diensthoofd Ruimtelijke Ordening. “Wij hebben vernomen dat Buyse zijn diensthoofd heeft afgedreigd. Dat was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen.”

 

Buyse bestrijdt dit. “Ik heb enkel een mail gestuurd met enkele vragen, zoals ik bij elk groot dossier doe”, zei Buyse. “Ik ben de hetze rond mezelf beu en heb daarom besloten om het algemeen belang voor te laten gaan op het eigen belang. Ik zet een stap opzij zodat de N-VA verder kan besturen in Heusden-Zolder.” Het was natuurlijk niet van harte, en de plaatselijke N-VA-afdeling haalde nog wel uit naar NHZ die “de bestuurbaarheid van onze gemeente in gevaar brengt en de overduidelijke keuze van de kiezer voor verandering naast zich neer legt”. Maar als laatste punt op de agenda van de gemeenteraadszitting op 29 augustus werd het ontslag als schepen van Bruno Buyse genoteerd en werd zijn vervanger aangeduid.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was Bruno Buyse lijsttrekker van de N-VA in Heusden-Zolder. In de jaren tachtig was hij nog gemeenteraadslid voor Agalev in Leuven, daarna was hij niet meer politiek actief. Als bedrijfsleider deed Buyse regelmatig zaken met het gemeentebestuur van Heusden-Zolder. Volgens de N-VA heeft Bruno Buyse “de juiste leiderschapskwaliteiten” en ze plaatste Buyse aan de kop van haar lijst in Heusden-Zolder. Ex-CD&V’er Mario Borremans werd lijstduwer. Hij behaalde op die plaats meer stemmen dan zijn lijsttrekker, en werd zo burgemeester. Of N-VA’er Bruno Buyse inderdaad “de juiste leiderschapskwaliteiten” bezit werd hoe langer, hoe meer betwist. Een geval van belangenvermenging deed de deur dicht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: heusden-zolder, n-va, nieuwe-vlaamse ambras |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.