10-09-13

VLAAMSE LEEUW WILLENS NILLENS VOOR OUD-STRIJDERS

Het voorbije weekend werd op meerdere plaatsen in ons land de 69ste verjaardag van de bevrijding van de nazi-bezetting gevierd. In Willebroek spitste de nieuwe burgemeester, N-VA’er Eddy Bevers, de oud-strijders het Vlaamse Leeuw-lied in de maag. Zeer tot ongenoegen van de oud-strijders.

 

Zaterdagmiddag werden in Klein-Willebroek, bij de Shermantank aan de vroegere Weduwe Van Enschodtbrug (foto), niet alleen bloemen neergelegd door de verschillende vaderlandslievende verenigingen. Net als elk jaar werd er door de Willebroekse Brassband ook het Belgische volkslied en God Save the Queen, het volkslied van de Britse bevrijders, gespeeld. Voor het eerst klonk er echter ook de Vlaamse Leeuw. Na het Ten Velde werd eerst de Vlaamse Leeuw gespeeld, en dan pas het Belgische en het Britse volkslied.

 

“De vaandels bleven rechtop, de veteranen salueerden niet. En een deel van het publiek, ook ik, draaiden even onze rug naar de plechtigheid. Vele aanwezigen en veteranen reageerden geschokt”, vertelt ABVV-vakbondsman maar in Willebroek ook SP.A-gemeenteraadslid Rudi Kennes. Oud-burgemeester Marc De Laet bevestigt in Het Nieuwsblad dat niet iedereen even gelukkig was met de Vlaamse Leeuw..

 

Bij het Verbond der Veteranen van de Tweede Wereldoorlog klinkt het: “Verschillende oud-strijders, een vijftiental, waren niet echt gelukkig met de Vlaamse Leeuw bij de herdenking van de bevrijding. Ze vochten 69 jaar geleden samen met hun Waalse broeders voor de Belgische vlag. Ook in het publiek zijn verschillende mensen vertrokken bij het horen van de Vlaamse Leeuw.”

 

Het nieuwe gemeentebestuur van Willebroek, een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD, besliste dat bij elke officiële gelegenheid in Willebroek voortaan de Vlaamse Leeuw gespeeld wordt. “Het protocol schrijft voor dat het spelen van het Vlaamse volkslied bij zo'n plechtigheid kan”, zegt burgemeester Eddy Bevers. Voorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling Gunther Scheers vult aan, elke empathie met de oud-strijders missend: “De oud-strijders vochten, als Vlaming, toch voor vrede en vrijheid in België én in Vlaanderen.”

 

De toespraak van burgemeester Bevers bij de herdenkingsplechtigheid ging over samenhorigheid, ons niet laten verdelen tussen 'wij' en 'zij'. De volgende keer zelf toepassen? Want nu was het ‘wij’, het door de N-VA gedomineerde nieuwe gemeentebestuur, die ‘zij’, de oud-strijders, verraste met iets waar ze allerminst gelukkig mee waren. En 'zij' hebben er (mee) voor gezorgd dat we bevrijd zijn van het juk van het nazisme. Dat verdient respect, en niet het willens nillens opdringen van de Vlaamse Leeuw.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: willebroek, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.