15-09-13

DEN BLUEZ VAN LÉGITIME VIOLENCE

Ooit hebben The Cure, Dire Straits en U2 opgetreden in Herenthout. Vrijdagavond trad er  Légitime Violence op. Het is geen vooruitgang. Gisterenavond speelde Légitime Violence in Italië op een door Blood and Honour gepatroneerd concert.

 

Café Den Bolle in Morkhoven, deelgemeente van Herentals, bleef dicht voor de Canadese groep Légitime Violence die niet vies is van straatgeweld. Bekijk maar de T-shirts van de groep (foto). Op de achterzijde: Une seule politique, celle de la rue. “Maar één politiek, die van de straat”, met daarbij een man die een knuppel klaar houdt om te slaan. Niet welkom in Morkhoven trok Légitime Violence (foto 1, grotere versie) dan maar naar een dorp verder in de Kempen, naar Herenthout. 

 

In café Den Bluez wordt gewoonlijk blues gespeeld, maar vrijdagavond volgde ergere treurnis. Volgens  Gazet van Antwerpen trokken de stamgasten grote ogen toen rond 20.00 uur tientallen kaalgeschoren getatoeëerde mannen en vrouwen het café binnen marcheerden voor een concert. “Gewoon een paar leuke groepen. Maar die Canadezen spelen hier niet”, reageert cafébaas Nick Drijbooms. Mijn oor. “Klaar om erin te vliegen!”, zegt de Frans-Canadese zanger van Légitime Violence aan Gazet van Antwerpen-verslaggever Marc Helsen die meeluistert aan de toog.

 

Légitime Violence heeft dan al kennisgemaakt met het Belgisch bier (foto: Légitime Violence en militanten van Nation bij het halen van de eerste blikken Jupiler). Loeihard klinkt vervolgens de ‘muziek’ door de boxen, waarna het aanwezige publiek tegen elkaar begint op te springen (foto 2, grotere versie). De Gazet van Antwerpen-reporter ziet geen nazistische symbolen of opgeheven rechterarmen. Het zou ook straf geweest zijn met de openlijk aanwezige pers. Maar wat met de liedteksten die oproepen tot geweld tegen wie zonder racistische vooroordelen is, vechtpartijen op straat verheerlijken, en lachen met het Zyklon B-gas voor bepaalde bevolkingsgroepen?

 

Er was vrijdagavond in Herenthout volk uit Hasselt, Brugge, Brussel en Charleroi, en ook uit Nederland, Frankrijk en Duitsland (nog een foto van het publiek). Stilaan kan men echter een aparte ziekenboeg openen voor het extreemrechts publiek. Autonome Nationalisten-kopstuk Christian Berteryan liep onlangs een dubbele beenbreuk op (“met een stuk in men kloten een trede gemist”) die hem nog tot 1 november in een ziekenbed houdt. Een al te enthousiaste fan van Légitime Violence brak zijn voet bij het 'dansen' vrijdagavond.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herentals, herenthout, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.