19-09-13

PAVLOS FYSSAS. STOP NU TOCH GOUDEN DAGERAAD !

Zoals gemeld door zowat alle nieuwsbronnen werd dinsdag de Griekse hiphop’er en antifascist Pavlos Fyssas, Killah P voor de hiphopliefhebbers (foto 1), overvallen en neergestoken, waarna hij aan zijn verwondingen overleed (foto 2: eerste eerbetoon op de plaats van de steekpartij).

 

Omstreeks middernacht verlieten Pavlos Fyssas, zijn vriendin en nog een koppel een café in Keratsini, een volksbuurt in Piraeus, waar ze op een televisiescherm de voetbalwedstrijd Olympiakos Piraeus - Paris St. Germain hadden gevolgd. Een groep van vijftien tot twintig neonazi’s, gekleed in zwarte T-shirts, militaire broek en laarzen, kreeg Pavlos in het oog en riep hem toe: “Wat zoek je hier, je weet dat er voor jou geen plaats is in deze buurt”. De groep ging Pavlos, zijn vriendin en het ander koppel achterna, waarna vanuit een andere straat een andere groep van een tiental neonazi’s opdook.

 

Op hetzelfde ogenblik stoof door een eenrichtingsstraat, in de niet toegelaten richting, een auto. De bestuurder stapte uit zijn wagen, en stak Pavlos eenmaal in zijn hart en eenmaal in de buik. In de buik een omgekeerde L vormend. Er was politie op motor in de buurt, maar die deed aanvankelijk niets. Later arresteerde ze toch de dader van de steekpartij. Het duurde een dik half uur vooraleer een ziekenwagen Pavlos kwam ophalen, Pavlos die in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

 

De onmiddellijke aanleiding was een ruzie bij het volgen van de al genoemde voetbalwedstrijd, waarna vanuit het café om knokploegen van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) gebeld werd. Het was bijgevolg een bewuste actie, uitgevoerd met haast militaire precisie, tegen een bekende hiphop’er en antifascist. De dader van de steekpartij probeerde zijn lidmaatschap van Gouden Dageraad te verdoezelen door nog vlug zijn lidkaart weg te werken in een vuilniszak, maar de lidkaart werd teruggevonden. Ook een uitschuifbare matrak werd bij hem thuis gevonden. Zijn echtgenote werkt op het kantoor van Gouden Dageraad in Piraeus.

 

Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris ontkende dat zijn partij betrokken is bij de afrekening, maar dat klonk zo hol als wat. Nog maar een week geleden bestormde een Gouden Dageraad-knokploeg een communistische plakploeg niet veraf van waar nu Pavlos Fyssas opgejaagd en neergestoken werd. Ilias Kasidiaris is het Gouden Dageraad-parlementslid dat bij gebrek aan andere argumenten in een televisiedebat op de vuist ging met een vrouwelijk, communistisch parlementslid. Echt een geloofwaardige figuur om alle gebruik van geweld te ontkennen en zich voor te doen als slachtoffer van politieke manoeuvres.

 

De politie doorzocht gisteren twee lokalen van Gouden Dageraad, maar slechts weinigen geloven in de ernst ervan gezien de legendarische goede banden tussen Gouden Dageraad en de Griekse politie (dat blijkt uit de stemanalyse van buurten waar veel politiemensen wonen, en lees er Dimitris Psarras maar op na). In heel Griekenland waren er gisteren betogingen en acties naar aanleiding van de dood van Pavlos Fyssas. Dat er daarbij rellen zouden uitbreken is te betreuren, maar stond in de sterren geschreven als men al zolang een criminele organisatie als Gouden Dageraad laat begaan.

 

De Griekse president Karolos Papoulias liet gisteren in een verklaring weten dat “het onze taak is het fascisme geen millimeter ruimte te gunnen”. Dat men er dan aan begint!, en ook de voedingsbodem voor het fascisme wegneemt!

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fyssas, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.