22-09-13

NABILLA IN PARIJS

Het moet hier niet altijd gaan over ‘Bartje op het stadhuis’. Vandaag iets over het bloempje van het nieuwe Antwerpse stadsbestuur: Nabilla Ait Daoud (foto), weggerukt uit een broodjeszaak in Antwerpen-Zuid en in Antwerpen pardoes schepen geworden voor jeugd, leefmilieu, kinderopvang en dierenwelzijn. “Ik kan het, dat weet ik”, zei ze toen bekend werd dat ze schepen onder Bart De Wever zou worden. Intussen weet ze dat het ook hard werken is.

 

“Ik heb hard gewerkt. Ik was kapot, na een hele dag luisteren naar een uitleg in het Frans”, fulmineerde Nabilla Aid Daoud vrijdag in Het Nieuwsblad. Hoezo? Dat zit zo: Zoals ook elders is er in Antwerpen een groot tekort aan kinderopvang. En waar er een tekort is, daar wil de privé-sector een helpende hand bieden. Op voorwaarde dat er voldoende winst mee kan gemaakt worden. Dat spreekt. En zo gebeurde het dat de multinational Sodexo, die met 420.000 personeelsleden instaat voor Quality of Live Services, Nabilla uitnodigde voor een bezoek aan drie kindercrèches in Parijs.

 

Nabilla Ait Daoud: “Aanvankelijk was het de bedoeling om die maandag met de Thalys op en neer te rijden, maar dat vond ik nogal duur. Daarom heb ik beslist om met mijn kabinetsadviseur gewoon met de wagen te rijden. Maar dan moesten we wel al op zondag vertrekken en overnachten. De mensen van Sodexo stonden er op om ons verblijf te betalen. Het was trouwens een bescheiden hotel van de Accor-groep. Ik heb zelfs een kamer gedeeld met mijn kabinetsadviseur.” “Uiteindelijk kostte dit werkbezoek de belastingbetaler slechts 36 euro tol”, vervolgde de geplaagde schepen in Gazet van Antwerpen.

 

En ze wordt geplaagd, door Joris Giebens. In de jaren negentig nog samen met Bart De Wever actief in de Volksunie, maar met het opdoeken van de VU kant gekozen voor Bert Anciaux met zijn Spirit (Sociaal Progressief Internationaal Regionalistisch Integraal-democratisch en Toekomstgericht). En daarna via Vl.Pro (VlaamsProgressieven) naar de SLP (Sociaal-Liberale Partij, de partij van Geert Lambert) en nu gemeenteraadslid voor Groen. Joris Giebens ontdekte dat de schepen op reis was op 9 en 10 juni, en die reis pas op 21 juni werd goedgekeurd door het schepencollege. Logischerwijze moet het schepencollege zich uitspreken over een reis vooraleer die al dan niet plaatsvindt, maar het was anders gelopen. Joris Giebens meldde dit aan het integriteitsbureau van de stad Antwerpen.

 

“Heeft Joris Giebens echt niks beter te doen? Ik vind het heel ver gaan dat hij hiervoor een klacht indient bij het integriteitsbureau”, zei Nabilla Ait Daoud woest aan Het Nieuwsblad. Voormalig rechtbankvoorzitter en nu voorzitter van het integriteitsbureau Ivo Moyersoen treedt Joris Giebens anders over de hele lijn bij: “De leden van het integriteitsbureau zijn van mening dat er altijd voorzichtigheid geboden is in contacten met potentiële aanbieders van dienstverlening en dat het daarom aan te raden is om zulke werkbezoeken te bekostigen met stedelijke middelen.”

 

Burgemeester Bart De Wever ziet het probleem niet. Bart De Wever (gisteren in Gazet van Antwerpen): “Het schepencollege laat zich echt niet beïnvloeden door een overnachting van een schepen in een hotel. Het gaat hier echt om een goed bedoelde vormfout.” Dat is er eentje om te onthouden voor ambtenaren die zich moeten verdedigen in een tuchtzaak. “Mijnheer, het was een goed bedoelde vormfout.” Het is al de tweede keer dat het integriteitsbureau N-VA-politici op de vinger moest tikken. Burgemeester Bart De Wever en zijn N-VA-schepenen Liesbeth Homans en Rob Van de Velde gingen over de schreef door als paashazen maar zonder vermomming paaseieren te gaan uitdelen aan de bejaarde rusthuisbewoners van het Zorgbedrijf. Dat de directeur van het Zorgbedrijf hiervoor zijn toestemming had gegeven was voor het integriteitsbureau van geen tel gezien de hiërarchische verhouding tussen de directeur en zijn schepen (Liesbet Homans, nvdr.).

 

Nabilla Ait Daoud is de kwaadste niet. Naar verluidt staat ze open voor alles, met Bert Corluy als kabinetschef heeft ze evenwel een waakhond gekregen vanuit het N-VA-apparaat. Nabilla kan al eens aan de mouw trekken van Bart De Wever voor een, in een hilarisch filmpje uitmondende, oproep voor een beter klimaat. En Parijs is een lichtstad waar het al eens meer fout loopt met Vlaamse politici: Pierre Chevalier (SP, later Open VLD), wijlen Staf Neel (SP, later Vlaams Blok)…

 

Het ergst is dat het ook in Antwerpen dreigt fout te lopen. Moet de neoliberale logica nu echt toegepast worden bij de kinderopvang? We weten hoe het is gelopen met de bejaardenzorg in privé-handen: duurder en minder zorg. Laat de kinderopvang uit handen van de kapitalistische marktlogica: hou het in overheidshanden (de gemeentelijke kinderopvang) of kleinschalige privé-initiatieven (onthaalouders…). Kinderen zijn geen producten om winst uit te kloppen, met wereldwijd uitgedokterde strategieën. Ze zullen later nog genoeg geconfronteerd worden met die logica.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, ait daoud, sociaal, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.