26-09-13

VLAAMS BELANG-FEEST: KLEINKIND, EN NICHTJE VAN, KOMT

Marine Le Pen, de voorzitster van het Front national (FN), wil voor de Europese Verkiezingen volgend jaar in hoogst eigen persoon samen met Geert Wilders op campagne gaan. Voor de Europadag van het Vlaams Belang, volgende zondag in De Schorre in Boom, vaardigt het FN Marion Maréchal-Le Pen af. Kleinkind van Jean-Marie Le Pen (foto), nichtje van Marine Le Pen.

 

Marion Maréchal-Le Pen (23 j.) is een dochter van Samuel Maréchal en Yann Le Pen, op haar beurt dochter van Jean-Marie Le Pen. Tante Marine Le Pen (45 j.) is de derde en jongste dochter Jean-Marie Le Pen (85 j.). Vader Samuel Maréchal was onder andere leider van de jongerenafdeling van het FN, de FNJ. In 2007 eindigde zijn huwelijk met Yann Le Pen met wie hij drie kinderen heeft. Dochter Marion gebruikt als familienaam zowel de familienaam van haar vader als die van haar moeder. Vorig jaar nog studente rechten in Parijs werd ze op 17 juni 2012 verkozen als FN-parlementslid in Vaucluse, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Marion Maréchal-Le Pen is daarmee het jongste Frans parlementslid ooit. Samen met haar is er nog één FN-verkozene in het Frans parlement, Gilbert Collard.

 

De verkiezing van Marion Maréchal-Le Pen in Vaucluse wordt toegeschreven aan drie factoren. Vooreerst werd ze gedropt in het kiesdistrict waar Marine Le Pen bij de voorafgaande Franse presidentsverkiezingen haar beste resultaat haalde. Ten tweede werd ze verkozen bij een triangulaire. Had de socialistische kandidate, die bij de eerste stemronde het zwakst scoorde van de drie overblijvende kandidaten, zich teruggetrokken bij de tweede stemronde, was mogelijk de kandidaat van klassiek rechts verkozen geweest in plaats van Marion Maréchal-Le Pen. Ten derde was er de enorme media-aandacht voor deze jonge, niet onknappe, studente rechten, die het FN een imago kan geven in de lijn van de dediabolisering die Marine Le Pen wil.

 

“Ik ben niet extreemrechts”, zegt Marion Maréchal-Le Pen, “niet historisch, niet politiek. Ik zie niet in wat van onze ideeën extremistisch is.” Het is dus maar hoe je het bekijkt. Bij het Vlaams Belang vinden ze ook dat ze niet extremistisch zijn, en slechts vertolken wat het gewone volk denkt. Marion Maréchal-Le Pen is tegen de doodstraf, maar dan wel omdat ze de gevangenen “in het echte gevangenisleven” wil houden. Bij de betogingen tegen het homohuwelijk stond ze mee op straat. Haar tante, Marine Le Pen, is ook wel tegen het homohuwelijk, maar niet zo fanatiek. Die betoogde niet mee spijts daarvoor toch tienduizenden Fransen op straat kwamen. De voorbije dagen zat Marion Maréchal-Le Pen in het oog van een mediarelletje. Bij een televisiedebat maandagavond noemde ze een socialistisch parlementslid ongeloofwaardig omdat die zegt bezorgd te zijn over de onveiligheid. “Maar ja, als je met de méthode Cauet iets alsmaar blijft herhalen, zal men het uiteindelijk wel geloven.” Marine Maréchal-Le Pen verwees, bij herhaling dan nog, naar de televisiepresentator Sébastien Cauet, in plaats van naar de om zijn herhalingstheorie bekende psycholoog Emile Coué.

 

Het Vlaams Belang kondigt de komst van Marion Maréchal-Le Pen aan als dat Marion Le Pen komt. De verwijzing naar Jean-Marie en Marine Le Pen klinkt zo sterker door dan met haar volledige familienaam. “Als jongste parlementslid van de Franse assemblee is zij meteen ook een voorbeeld voor de verjonging die het nieuwe Vlaams Belang momenteel doormaakt”, schrijft het Vlaams Belang. Euh… Hebben wij iets gemist? Is Pieter Huybrechts opgestapt om plaats te maken voor pakweg Barbara Bonte? Wordt Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken volgend jaar lijsttrekker in Antwerpen in plaats van Filip Dewinter (Vlaams parlement), Gerolf Annemans (federaal parlement), of nationaal lijsttrekker in plaats van Philip Claeys (Europees parlement)? Eerst zien, en dan geloven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.