07-10-13

BBET: HET EINDE (NOG NIET) IN ZICHT

Blood and Honour dubbelnummer 3-4.jpgBBET nr 4.jpgVan aanstaande woensdag 9 tot en met vrijdag 11 oktober wordt in Dendermonde gepleit in de rechtszaak tegen de Blood and Honour-groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET). Of we daarmee echt aan de eindpleidooien toe zijn, is af te wachten. Deze zaak heeft al zoveel procedurekwesties en onverwachte wendingen gekregen. 

 

Vanaf het begin van de jaren 2000 zijn in Vlaanderen twee groepen actief onder de naam Blood and Honour Vlaanderen. De eerste en actiefste in het organiseren van neonaziconcerten is de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen. Door andere neonazi’s ook wel “biernazi’s” genoemd. Drie organisatoren ervan werden op 9 maart 2011 in Veurne veroordeeld voor de organisatie van twee van de meer dan twintig concerten die ze in Vlaanderen ingericht hebben. De tweede groep Blood and Honour Vlaanderen is actief in de lijn van de gewelddadige groep Blood and Honour-groep Combat 18 die is ontstaan vijf jaar nadat de zanger van Skrewdriver, Ian Donaldson Stuart, in 1987 Blood and Honour oprichtte.

 

Opgericht door Joeri V.d.P, met Tomas B. als leider en Mark H. als ideoloog, organiseert die tweede groep van Blood and Honour Vlaanderen op 20 april (de geboortedag van Adolf Hitler, nvdr.) 2001 als eerste activiteit een Adolf Hitler-viering in een klein zaaltje in Limburg. Er zijn een dertigtal aanwezigen die pas de avond tevoren verwittigd werden van de activiteit. Drie jaar later is het aantal aanwezigen aangegroeid tot een 180-tal. De organisatie geeft intussen haar tijdschrift uit onder de naam Bloed Bodem Eer Trouw. Tot aan het dubbelnummer 3-4 (foto 1) was de naam Blood and Honour, de eerste twee nummers met toevoeging van Vlaanderen, daarna werd het Bloed Bodem Eer Trouw (foto 2). Het contactadres bleef hetzelfde: een postbus in Grembergen.

 

Naast Adolf Hitler- en Rudolf Hess-herdenkingen richt BBET concerten en infoavonden in – niet zelden met negationisten als spreker, of om geld in te zamelen voor gevangen gezette negationisten. Vanaf 2004 worden de activiteiten van BBET gevolgd door een aantal veiligheidsdiensten; op 7 september 2006 worden in vijf legerkazernes en achttien privé-adressen huiszoekingen verricht die een enorme wapenvoorraad en ander belastend materiaal opleveren. Er worden zeventien mensen aangehouden, waaronder tien militairen. Uiteindelijk wordt voor eenentwintig verdachten de verwijzing naar de rechtbank gevraagd. Vier ervan krijgen ‘de gunst van opschorting’ en moeten niet voor de rechtbank van Dendermonde verschijnen.

 

Pas op 12 september 2011 worden zeventien verdachten verwacht bij de correctionele rechtbank van Dendermonde. Advocaten van de verdediging hebben jarenlang de zaak vertraagd door te betwisten of de inzet van twee undercoveragenten rechtmatig is gebeurd, en te stellen dat de in 2006 gevonden wapens weliswaar illegaal bezit waren, maar met de nieuwe wapenwet geregulariseerd hadden kunnen worden en nu dus niet meer ter sprake mogen komen. De zaak komt tot bij het Hof van Cassatie dat alle argumenten van de verdediging afwijst. (Meer over deze periode: hier.)

 

De verdediging van de BBET-verdachten betwist niet of nauwelijks de inbreuken op de wetgeving tegen racisme, discriminatie en negationisme. Dat kan ook moeilijk als je leest wat er allemaal in het BBET-tijdschrift is verschenen (lees hier) en op de BBET-website is gepubliceerd (lees hier). De zaak draait meer over de vraag of de verdachten al dan niet behoren tot een terroristische organisatie. Het heeft er alle schijn van, niet in het minst met het White Freedom Fighter-document en een video die in de kamer van Tomas B. in de legerkazerne van Leopoldsburg zijn gevonden.

 

Het White Freedom Fighter-document, waar later nog een tweede, bijgewerkte versie van gevonden wordt, is een handboek voor terroristische activiteiten met alles erop en eraan. Uitleg over het gebruik van vuurwapens en explosieven, over het observeren van doelwitten, over EHBO mocht er toch iets mis lopen… Een verantwoording, een voorbeeld van een opeisingsbrief, een document over hoe en waar leden rekruteren enzomeer, vervolledigen het White Freedom Fighter-document. In de gevonden – en bij de eerste rechtbankzitting getoonde – video is onder andere te zien hoe iets met een gsm tot ontploffing zou gebracht zijn, en hoe vijf met bivakmutsen gemaskerde mannen schietoefeningen houden in volle natuur waarbij op de schietschijf het hoofd van een Afrikaanse man is getekend.

 

In de video zegt Tomas B., met naast hem een vlag met een swastika: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent.” Die vijanden, zo wordt in het White Freedom Fighter-document verduidelijkt, zijn de leiders van de “zionistische en multiculturele lobby”. Het White Freedom Fighter-document legt vooral het hoe en waarom uit, wat men precies wil doen vernemen de veiligheids- en politiediensten uit getuigenverklaringen. Men wil bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten met als bedoeling België te destabiliseren en uiteindelijk een nationaalsocialistisch regime te vestigen. Men zou eerst Dyab Abou Jahjah met een Westers geweer willen vermoorden, en daarna Filip Dewinter met een niet-Westers geweer, om zo bevolkingsgroepen tegenover elkaar op te zetten (meer daarover hier). Morgen: Hoe verliepen de voorgaande rechtbankzittingen en is het einde in zicht?

 

  • Update. Dyab Abou Jahjah meldt vandaag op Facebook: "Ik heb me burgerlijkpartij gesteld in de zaak tegen de extreem rechtse terreur groep BBET. Deze organisatie met onder andere Belgische militairen wou mij vermoorden in 2006. Ik vind het belangerijk dat men beseft dat de rechts-radicalisering en racisme in de maatschappij niet alleen politiek is maar ook terrorisme als vorm neemt. Woensdag komt de zaak in Dendermonde voor." Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, waarvoor André Gantman (N-VA) vandaag opnieuw het opdoeken vraagt, heeft zich bij de aanvang van de rechtszaak tegen BBET al burgerlijke partij gesteld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.