29-09-13

PARTIJTOP 'GOUDEN DAGERAAD' AANGEHOUDEN

Meer dan dertig aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd tegen leden van de Griekse neonazistische partij Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’). Een twintigtal leden zijn gisteren al opgepakt. Onder hen partijvoorzitter Nikos Michaloliakos (foto 1), partijwoordvoerder Ilias Kassidiaris en parlementslid Ioannis Lagos (v.l.n.r. op foto 2).

 

Onmiddellijke aanleiding voor deze actie is het overlijden van de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas die dinsdag 17 september opgejaagd werd door twee groepen Gouden Dageraad-militanten, waarbij Gouden Dageraad-partijlid Giorgos Roupakias met een auto kwam aangestoven en Pavlos Fyssas neerstak. Gouden Dageraad ontkende enige betrokkenheid bij het incident, maar Giorgos Roupakias was wel degelijk een bekende van deze Griekse neonazistische partij. Negen van de gisteren aangehoudenen zouden betrokken zijn bij de raid op Pavlos Fyssas. Vorige woensdag werd in Athene nog door duizenden mensen betoogd tegen Gouden Dageraad naar aanleiding van de dood van Pavlos Fyssas.

 

Het is voor het eerst sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 dat in Griekenland opgetreden wordt tegen een partij die in het Grieks parlement afgevaardigden heeft. Sinds de verkiezingen vorig jaar zetelt Gouden Dageraad met achttien leden in het Grieks parlement. Kiespeilingen voorspelden Gouden Dageraad een nog groter succes, maar sinds de dood van Pavlos Fyssas boerde Gouden Dageraad alweer achteruit in de peilingen.

 

Fyssas is niet de eerste dode die toegeschreven wordt aan het optreden van Gouden Dageraad, eerder werd ook vreemdelingen gedood en werden ontelbare migranten fysiek aangevallen door Gouden Dageraad-militanten. Maar het is zoals in België: zolang de nazi’s in de jaren veertig vreemde joodse burgers lastigvielen werd niet of nauwelijks gereageerd, reacties kwamen er pas goed toen ook Belgische joden door de nazi’s aangepakt werden.

 

Ombudsman Calliope Spanou vertelde de voorbije week nog in het Griekse parlement dat er tussen januari 2012 en april 2013 meer dan 281 racistische aanslagen waren in Griekenland, wat leidde tot tenminste vier moorden en vierhonderd gewonden. Zeer verontrustend is dat in diezelfde periode slechts 84 van die aanslagen geregistreerd werden door de Griekse politie. Nog verontrustender is de traagheid en passiviteit waarmee deze aanslagen opgevolgd worden. Dat er goede banden zijn tussen Gouden Dageraad en de Griekse politie is al langer bekend. Gisteren zijn ook enkele politieagenten aangehouden voor hun betrokkenheid bij de criminele activiteiten van Gouden Dageraad. Anderen gaven inmiddels hun ontslag bij de Griekse politie.

 

Dagelijks overleg tussen de Griekse eerste-minister Antonis Samaras, zijn minister van Justitie Haralambos Athanasiou en de Griekse inlichtingendienst was de aansteker voor de grootscheepse actie tegen Gouden Dageraad. Eerder werd al de parlementaire onschendbaarheid van een aantal Gouden Dageraad-parlementsleden opgeheven om hun betrokkenheid bij incidenten te kunnen onderzoeken; de voorbije dagen werd toestemming gegeven om telefoongesprekken van Gouden Dageraad-leden af te luisteren.

 

De vraag is nu of men de organisatiestructuur van Gouden Dageraad – er is sprake van een 3.000 militanten die als een leger klaar gehouden werden voor acties – tot op het bot gaat onderzoeken, en – niet minder belangrijk – of men de verwevenheid van Gouden Dageraad met de Griekse samenleving grondig gaat onderzoeken. Wie waren bijvoorbeeld de financiers van de Gouden Dageraad-activiteiten?

 

Naast de parlementsleden Nikos Michaloliakos, Ilias Kassidiaris en Ioannis Lagos is ook parlementslid Ilias Panagiotaros aangehouden die had aangekondigd de Griekse ziekenhuizen uit te kuisen van vreemdelingen. Bij een huiszoeking bij partijvoorzitter Nikos Michaloliakos werden drie niet-geregistreerde vuurwapens gevonden, en werd 40.000 euro in contanten gevonden waarvan de herkomst niet duidelijk is. Vooraleer hij Gouden Dageraad stichtte zat Nikos Michaloliakos al driemaal in de gevangenis.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fyssas |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.