05-10-13

BART DE WEVER GÉÉN SYMPATHISANT VAN HET AFF

de wever,actiede wever,actie“C’est quoi ce badge qu’il porte sur le col de sa veste?”; vroeg Lucien Durniseau zich op de website van Le Vif af na het zien van het opinieartikel Il faut mettre De Wever en prison ! met de daarbij gepubliceerde foto van Bart De Wever (foto 1).

 

Spijts de rode ster is er weinig verwarring mogelijk, maar voor de duidelijkheid toch. Het is geen badge van het Anti-Fascistisch Front (AFF, foto 2). Die badges  zijn meer bescheiden van omvang. Circa 3 cm groot, tegenover ongeveer 6 cm voor de badge waarmee Bartje pronkt. Het is een badge van 'gast van' het Red Star Line-museum in Antwerpen die Bart De Wever droeg bij een van de vooropeningen van dat nieuwe museum. Wij vinden die rode ster van het Red Star Line-museum overigens wel mooi. Het straalt iets communistisch uit, al is niet alles wat communistisch is mooi. Dat is ook waar.

 

Bart De Wever is, zoals wij, tegen het Vlaams Belang. Maar onze methodes verschillen. Soms gaat Bartje frontaal in tegen het Vlaams Belang, zoals die keer in de Antwerpse gemeenteraad toen hij de komst van een Marokkaanse supermarkt aan de Bredabaan in Merksem verdedigde tegen Filip Dewinter in. Soms neemt Bartje, bewust of onbewust, voorstellen over van het Vlaams Belang. Zoals met zijn idee om een gevangenis in Marokko te bouwen. “Blokkisering van N-VA”, noemde Dewinter het. Het Vlaams Blok ligt Filip Dewinter nauwer aan het hart dan het Vlaams Belang. Maar het is dus niet op die manier dat je het Vlaams Blok/Belang bestrijdt.

 

Nog een reden waarom Bart De Wever op de foto hierboven niet rondloopt met een AFF-badge: die badges zijn in onbruik geraakt. Wat je wel nog ziet, zijn de rode driehoekjes (foto 3). Symbool voor de vervolging van de politiek andersdenkenden door de nazi’s. Geen exclusieve AFF-pin, maar wel een pin die in Vlaanderen vooral door het AFF verspreid is. De voorbije week stonden we aan een tramhalte nog naast een man met zo’n rode driehoek op zijn jas. In de jaren negentig dag en nacht in de weer voor de SP, intussen niet meer politiek actief. “Ah, jij draagt dat nog!”, zeiden wij wijzend naar de rode driehoek. “Ja, en ik vrees dat het meer en meer nodig zal zijn”, antwoordde de man.

 

Het gesprek vond plaats in Antwerpen, maar dat kon je wel vermoeden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.