30-09-13

DE WEVER EN DEWINTER, ELK OP HUN MANIER

Vrijdagavond waren Filip en Mathilde in Antwerpen voor hun ‘Blijde Intrede’ en de opening van het Red Star Line-museum.

 

De combinatie van minder koningsgezinde mensen in de provincie en meer harde Vlaams-nationalisten, maakten dat het protest van Voorpost en anderen meer opviel dan elders. Maar brokken werden er niet gemaakt: Filip begroette tot tweemaal toe zijn fervente tegenstanders (foto 1, met VB-personeelslid Hans Verreyt uit Boom als separatist en antiroyalist op de foto), een van de tegenstanders kreeg zelfs een handdruk. Mathilde liep geen kneuzingen op in weerwil van de cartoon van Marec (foto 2).

 

Als vrijdagavond ons iets leerde, was het vooral over de twee hoofdrolspelers in het Vlaams-nationalistisch kamp: Bart De Wever en Filip Dewinter. De eerste droeg een das met Venetiaanse leeuwen. En Daar Moeten Wij Niets Achter Zoeken. Het was de tweede keer op een paar dagen tijd dat Bart De Wever de pers terecht wees. Toen een VTM-reporter Bart De Wever opwachtte na diens bezoek aan de koning donderdag, verweet Bart De Wever hem anderhalf uur betaald door VTM verprutst te hebben door om niets op Bart De Wever te wachten. Bart De Wever die de kosten en baten van de pers maakt, zover zijn we al.

 

Gevraagd naar het belang van de dag wees de Antwerpse burgemeester op de opening van het Red Star Line-museum en de internationale gasten die daarvoor overgevlogen waren. That was it. Dat Bart De Wever niet koningsgezind is, is zijn goed recht – wij zijn trouwens evenmin koningsgezind. Maar dat Bart De Wever de eerste, officiële komst van het nieuwe koningspaar niet vermeldde, geeft aan hoe De Wever de werkelijkheid ziet: met alleen wat in zijn kraam past.

 

Filip Dewinter liet ook zijn ware kant zien. Dat hij, afgeschermd door zijn bodyguard Koen Spitaels, mee protesteerde tegen het koningshuis en het Belgisch vlaggetje verscheurde dat hem aangereikt werd door een hostess van de provincie Antwerpen, het verbaast niet. Het volgende verbaasde evenmin, maar is wél schandalig. Spijts de aanwezigheid van een VRT-cameraploeg pakte Dewinter het Belgisch vlaggetje van een koningsgezinde vrouw naast Koen Spitaels af om het ook nog eens te verscheuren. De vrouw was stomverbaasd en verontwaardigd, maar ze kreeg van een toeschouwer al vlug een ander Belgische vlaggetje toegereikt.

 

Er zijn vele manieren op te protesteren. Kris Merckx (PVDA) bijvoorbeeld, hoewel uitgenodigd, bleef als democratische republikein weg van het circus. Er zijn andere manieren te bedenken om te protesteren. Maar de schijnheiligheid van Bart De Wever noch het uit de handen rukken van een Belgisch vlaggetje van een doodgewone Vlaming door Filip Dewinter zijn de juiste manier. Het zegt wel veel over de ingesteldheid van De Nieuwe Bazen mochten zij het voor het zeggen krijgen in een onafhankelijk Vlaanderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.