30-09-13

DE WEVER EN DEWINTER, ELK OP HUN MANIER

Vrijdagavond waren Filip en Mathilde in Antwerpen voor hun ‘Blijde Intrede’ en de opening van het Red Star Line-museum.

 

De combinatie van minder koningsgezinde mensen in de provincie en meer harde Vlaams-nationalisten, maakten dat het protest van Voorpost en anderen meer opviel dan elders. Maar brokken werden er niet gemaakt: Filip begroette tot tweemaal toe zijn fervente tegenstanders (foto 1, met VB-personeelslid Hans Verreyt uit Boom als separatist en antiroyalist op de foto), een van de tegenstanders kreeg zelfs een handdruk. Mathilde liep geen kneuzingen op in weerwil van de cartoon van Marec (foto 2).

 

Als vrijdagavond ons iets leerde, was het vooral over de twee hoofdrolspelers in het Vlaams-nationalistisch kamp: Bart De Wever en Filip Dewinter. De eerste droeg een das met Venetiaanse leeuwen. En Daar Moeten Wij Niets Achter Zoeken. Het was de tweede keer op een paar dagen tijd dat Bart De Wever de pers terecht wees. Toen een VTM-reporter Bart De Wever opwachtte na diens bezoek aan de koning donderdag, verweet Bart De Wever hem anderhalf uur betaald door VTM verprutst te hebben door om niets op Bart De Wever te wachten. Bart De Wever die de kosten en baten van de pers maakt, zover zijn we al.

 

Gevraagd naar het belang van de dag wees de Antwerpse burgemeester op de opening van het Red Star Line-museum en de internationale gasten die daarvoor overgevlogen waren. That was it. Dat Bart De Wever niet koningsgezind is, is zijn goed recht – wij zijn trouwens evenmin koningsgezind. Maar dat Bart De Wever de eerste, officiële komst van het nieuwe koningspaar niet vermeldde, geeft aan hoe De Wever de werkelijkheid ziet: met alleen wat in zijn kraam past.

 

Filip Dewinter liet ook zijn ware kant zien. Dat hij, afgeschermd door zijn bodyguard Koen Spitaels, mee protesteerde tegen het koningshuis en het Belgisch vlaggetje verscheurde dat hem aangereikt werd door een hostess van de provincie Antwerpen, het verbaast niet. Het volgende verbaasde evenmin, maar is wél schandalig. Spijts de aanwezigheid van een VRT-cameraploeg pakte Dewinter het Belgisch vlaggetje van een koningsgezinde vrouw naast Koen Spitaels af om het ook nog eens te verscheuren. De vrouw was stomverbaasd en verontwaardigd, maar ze kreeg van een toeschouwer al vlug een ander Belgische vlaggetje toegereikt.

 

Er zijn vele manieren op te protesteren. Kris Merckx (PVDA) bijvoorbeeld, hoewel uitgenodigd, bleef als democratische republikein weg van het circus. Er zijn andere manieren te bedenken om te protesteren. Maar de schijnheiligheid van Bart De Wever noch het uit de handen rukken van een Belgisch vlaggetje van een doodgewone Vlaming door Filip Dewinter zijn de juiste manier. Het zegt wel veel over de ingesteldheid van De Nieuwe Bazen mochten zij het voor het zeggen krijgen in een onafhankelijk Vlaanderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

29-09-13

PARTIJTOP 'GOUDEN DAGERAAD' AANGEHOUDEN

Meer dan dertig aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd tegen leden van de Griekse neonazistische partij Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’). Een twintigtal leden zijn gisteren al opgepakt. Onder hen partijvoorzitter Nikos Michaloliakos (foto 1), partijwoordvoerder Ilias Kassidiaris en parlementslid Ioannis Lagos (v.l.n.r. op foto 2).

 

Onmiddellijke aanleiding voor deze actie is het overlijden van de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas die dinsdag 17 september opgejaagd werd door twee groepen Gouden Dageraad-militanten, waarbij Gouden Dageraad-partijlid Giorgos Roupakias met een auto kwam aangestoven en Pavlos Fyssas neerstak. Gouden Dageraad ontkende enige betrokkenheid bij het incident, maar Giorgos Roupakias was wel degelijk een bekende van deze Griekse neonazistische partij. Negen van de gisteren aangehoudenen zouden betrokken zijn bij de raid op Pavlos Fyssas. Vorige woensdag werd in Athene nog door duizenden mensen betoogd tegen Gouden Dageraad naar aanleiding van de dood van Pavlos Fyssas.

 

Het is voor het eerst sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 dat in Griekenland opgetreden wordt tegen een partij die in het Grieks parlement afgevaardigden heeft. Sinds de verkiezingen vorig jaar zetelt Gouden Dageraad met achttien leden in het Grieks parlement. Kiespeilingen voorspelden Gouden Dageraad een nog groter succes, maar sinds de dood van Pavlos Fyssas boerde Gouden Dageraad alweer achteruit in de peilingen.

 

Fyssas is niet de eerste dode die toegeschreven wordt aan het optreden van Gouden Dageraad, eerder werd ook vreemdelingen gedood en werden ontelbare migranten fysiek aangevallen door Gouden Dageraad-militanten. Maar het is zoals in België: zolang de nazi’s in de jaren veertig vreemde joodse burgers lastigvielen werd niet of nauwelijks gereageerd, reacties kwamen er pas goed toen ook Belgische joden door de nazi’s aangepakt werden.

 

Ombudsman Calliope Spanou vertelde de voorbije week nog in het Griekse parlement dat er tussen januari 2012 en april 2013 meer dan 281 racistische aanslagen waren in Griekenland, wat leidde tot tenminste vier moorden en vierhonderd gewonden. Zeer verontrustend is dat in diezelfde periode slechts 84 van die aanslagen geregistreerd werden door de Griekse politie. Nog verontrustender is de traagheid en passiviteit waarmee deze aanslagen opgevolgd worden. Dat er goede banden zijn tussen Gouden Dageraad en de Griekse politie is al langer bekend. Gisteren zijn ook enkele politieagenten aangehouden voor hun betrokkenheid bij de criminele activiteiten van Gouden Dageraad. Anderen gaven inmiddels hun ontslag bij de Griekse politie.

 

Dagelijks overleg tussen de Griekse eerste-minister Antonis Samaras, zijn minister van Justitie Haralambos Athanasiou en de Griekse inlichtingendienst was de aansteker voor de grootscheepse actie tegen Gouden Dageraad. Eerder werd al de parlementaire onschendbaarheid van een aantal Gouden Dageraad-parlementsleden opgeheven om hun betrokkenheid bij incidenten te kunnen onderzoeken; de voorbije dagen werd toestemming gegeven om telefoongesprekken van Gouden Dageraad-leden af te luisteren.

 

De vraag is nu of men de organisatiestructuur van Gouden Dageraad – er is sprake van een 3.000 militanten die als een leger klaar gehouden werden voor acties – tot op het bot gaat onderzoeken, en – niet minder belangrijk – of men de verwevenheid van Gouden Dageraad met de Griekse samenleving grondig gaat onderzoeken. Wie waren bijvoorbeeld de financiers van de Gouden Dageraad-activiteiten?

 

Naast de parlementsleden Nikos Michaloliakos, Ilias Kassidiaris en Ioannis Lagos is ook parlementslid Ilias Panagiotaros aangehouden die had aangekondigd de Griekse ziekenhuizen uit te kuisen van vreemdelingen. Bij een huiszoeking bij partijvoorzitter Nikos Michaloliakos werden drie niet-geregistreerde vuurwapens gevonden, en werd 40.000 euro in contanten gevonden waarvan de herkomst niet duidelijk is. Vooraleer hij Gouden Dageraad stichtte zat Nikos Michaloliakos al driemaal in de gevangenis.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fyssas |  Facebook | | |  Print

28-09-13

GAS-BOETE VOOR CONCERT VAN LÉGITIME VIOLENCE

Een berichtje dat omwille van de actualiteit niet eerder online kon, maar tegelijk te plezant én te triest is om het niet te publiceren. Het concert met Légitime Violence, The Pride en The Firm vrijdag 13 september in Herenthout krijgt nog een staartje. De uitbater van café Den Bluez waar Raf Stomper (foto 1), Légitime Violence en fans (foto 2) terecht konden, krijgt een GAS-boete voor de veroorzaakte overlast.

 

De politie en de burgemeester van Herenthout hebben samengezeten met de uitbater van café Den Bluez. Het concert met Légitime Violence was oorspronkelijk gepland in café Den Bolle in Morkhoven (Herentals), maar toen de zaaluitbaatster vernam welk schorremorrie naar haar zaal zou komen, hield ze haar zaak die vrijdag dicht. De organisatoren van het optreden vonden een nieuwe locatie in Den Bluez in Herenthout, één dorp verder. De uitbater van Den Bluez wist dat er problemen waren met “die Canadezen” (= Légitime Violence), maar zei aan zijn klanten dat die niet in zijn café zouden optreden. Wel andere groepen. Een beetje naïef, als hij al niet beter wist.

 

“We hebben duidelijk gemaakt waarom we met dit soort optredens problemen hebben”, zegt politiecommissaris Dirk Van Peer in Het Nieuwsblad. “De uitbater van Den Bluez zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was en dat hij zich in het vervolg voorzichtiger zal opstellen. Er is wel een GAS-boete opgemaakt. Het bedrag daarvan kan oplopen tot 250 euro.” De politie haalt twee redenen aan voor de boete. “Ten eerste werd het evenement niet vooraf gemeld en voor dit soort optredens is dat verplicht. Ten tweede ging het ook om een evenement dat onrust kan veroorzaken bij de inwoners. Er zijn na het concert dan ook heel wat vragen van bezorgde buurtbewoners binnengekomen”, aldus de politiecommissaris.

 

Het is ons niet bekend vanaf wanneer de politie wist dat het concert met Légitime Violence verplaatst was naar café Den Bluez in Herenthout. Een aantal mensen waren er alleszins vanaf vrijdagnamiddag 13 september van op de hoogte. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit de politie ook bekend was. Beter dan een GAS-boete achteraf, zou een gesprek met de zaaluitbater vooraf geweest zijn. Zoals in Morkhoven is gebeurd. Waarom het warm water proberen uit te vinden als het al is uitgevonden?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herenthout, neo-nazi's |  Facebook | | |  Print

27-09-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De Canadese Rosea Lake naar wiens werk het  jongste VB-campagnebeeld is gemaakt – Anke Van dermeersch heeft dit  inmiddels toegegeven –  liet weten zeer ongelukkig te zijn met het misbruik van haar idee (zie hieronder), en schoenenfabrikant Louboutin eist de stopzetting van de campagne wegens de imagoschade die het bedrijf met de Vlaams Belang-affiche oploopt. Vandaag wordt de zaak aangespannen door Louboutin behandeld bij de handelsrechtbank in Antwerpen. Anke Van dermeersch zal aanwezig zijn mét Louboutin-schoenen (foto), kostprijs: 445 euro. Een weerspiegeling van de doorsnee Vlaming is het Vlaams Belang nooit geweest, en Anke Van dermeersch nog minder.

“Kort nadien was ik in gesprek met de coördinatoren van het Forum van Joodse Verenigingen te Antwerpen om toch enigszins tot een vergelijk te komen tussen hen en Abou Jahjah  bij het organiseren van manifestaties. Betogen moest kunnen, vond ik, maar toch niet per se in de onmiddellijke omgeving van de joodse wijk te Antwerpen. Ik vroeg hen of ik Abou Jahjah mocht uitnodigen voor een gesprek met hen en ze stemden in. Abou Jahjah ging eveneens akkoord en we kwamen een plaats van ontmoeting overeen te Antwerpen. (…) Tot mijn verbazing kwam daar op het moment van de bijeenkomst plots Rob Verreycken opduiken, samen met de regionale televisie. Hij stuurde onmiddellijk aan op moeilijkheden en provoceerde. Ik vroeg Abou Jahjah toen om zich volledig afzijdig te houden en niet op de provocaties in te gaan. Hij respecteerde dit en vertrok discreet. De ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het Joods Forum en Abou Jahjah vond dus niet plaats. De reden moest men niet bij Abou Jahjah zoeken, maar bij de heer Rob Verreycken.” Johan Leman over zijn ervaringen met Dyab Abou Jahjah. VB’er Rob Verreycken is een grotere onruststoker. Gaat Filip Dewinter nu ook ‘Gezocht’-affiches verspreiden over Rob Verreycken? (De Wereld Morgen, 20 september 2013)

 

“Wij zijn meer dan moslims, wij zijn ook gewone mensen.” Marjan Justaert legde haar oor te luister bij de allochtone middenklasse in Antwerpen. Najat L’Haj, assistente van tandarts Naima Rokneddine aan het Moorkensplein in Borgerhout, zegt iets achteloos maar veel betekenend. (De Standaard, 21 september 2013)

 

“De uitgeverij ontstond niet voor niets in het verzet in Wereldoorlog II. Al heeft altijd gegolden dat wat niet mooi gezegd kan worden, ook niet waar kan zijn. Of zoals Koos Schuur het formuleerde: ‘Een slecht verzetsvers is slecht als vers en als verzet. Wie schiet, behoort raak te schieten.’” De Bezige Bij brengt graag een boodschap, maar het moet goed geschreven zijn om effect te kunnen hebben. (dS Weekblad, 21 september 2013)

 

“Neen, noch mevrouw Van dermeersch, noch iemand die haar vertegenwoordigt heeft mij ooit gecontacteerd. Ik ben het absoluut oneens met haar opvatting. Ik ben boos omtrent het feit dat ze mijn idee hebben gebruikt om iets dergelijks te promoten. Dit gebruik is absoluut in strijd met mijn originele boodschap en ik verafschuw dit volledig. Als student zonder middelen kan ik niet meteen plannen om actie te ondernemen tegen mevrouw Van dermeersch, wat zeer frustrerend is. Het is goed mogelijk dat ze besloten om mijn beeld te gebruiken omdat ze er vanuit gingen dat de kans op gevolgen minimaal is. Ik zou hierover wel met advocaten willen overleggen, echter, ik heb zelf absoluut  niet de middelen om mevrouw Van dermeersch of haar juridisch team te bekampen.” Rosea Lake over het misbruik van haar werk Judgements voor de jongste campagne van het Vlaams Belang. Anke Van dermeersch geeft toe dat ze zich voor de jongste Vlaams Belang-affiche liet inspireren door het werk van Rosea Lake. (Roodwild, 21 september 2013; meerdere kranten, 26 september 2013)

 

“In de bedrijfswereld is publiek liegen een heuse cultuur geworden. Bij fusies en overnames is het een automatisme – pertinent liegen of via de omweg van dat typische communicatiejargon, waarbij een woord als ‘synergie’ alleen maar verhult dat er ontslagen zullen vallen.” Terechte opmerking, en daarbij een oproep “de aansprakelijkheid van de bestuurders drastisch te verstrengen. En ze daar niet langer aan te laten ontsnappen via allerlei verzekeringen.” Maar toch vooral een oproep om de bankiers geen celstraf te geven. Is men voor anderen ook zo begripvol? (De Standaard, 23 september 2013)

 

“Ik ga met iedereen in overleg, maar ik begin me Caspar het spook te voelen. Ik ben overal, maar niemand heeft me gezien.” Antwerps OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken Liesbeth Homans vindt dat ze veel overleg pleegt, anderen in Antwerpen zien het eerder als dat ze veel gaat vertellen wat het stadsbestuur beslist heeft of hoe het zal zijn en dat overleggen noemt. (Gemeenteraadszitting Antwerpen, 23 september 2013)

 

“Het is moeilijk om tot een constructieve dialoog te komen (met onze coalitiepartner).” De partij pH7 - Positief Hove is één van de twee partijen die in Hove de bestuursmeerderheid vormt, maar de partij heeft de grootste moeite om tot afstemming te komen met haar coalitiepartner. De N-VA. Nieuwe-Vlaamse Ambras. (Persmededeling pH7, 23 september 2013)

 

“U moet zich geen zorgen maken. Echt niet. Waarom ik daar zo zeker van ben? Bekijk hem eens goed. Hij staat te zwaar. De jaren in Libanon waren geen magere jaren, zoveel is duidelijk. De Libanese keuken is dan ook een van de betere: falafel, sfiha, hummus en mierzoete, in honing gedrenkte baklava. Lekker! (…) Als hij begint te diëten, zich een fiets aanschaft en marathons begint te lopen, pas dán moeten we ons zorgen beginnen maken.” Volgens Wim Daeninck moeten we ons nog geen zorgen maken over Dyab Abou Jahjah. Vijftien kilo – zo wist Knack – aangekomen sinds hij zeven jaren geleden België verliet. Er zijn voorbeelden van wanneer we ons wél zorgen moeten maken. (Gazet van Antwerpen, 24 september 2013)

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, van dermeersch, verreycken, actie, homans, n-va, hove |  Facebook | | |  Print

26-09-13

VLAAMS BELANG-FEEST: KLEINKIND, EN NICHTJE VAN, KOMT

Marine Le Pen, de voorzitster van het Front national (FN), wil voor de Europese Verkiezingen volgend jaar in hoogst eigen persoon samen met Geert Wilders op campagne gaan. Voor de Europadag van het Vlaams Belang, volgende zondag in De Schorre in Boom, vaardigt het FN Marion Maréchal-Le Pen af. Kleinkind van Jean-Marie Le Pen (foto), nichtje van Marine Le Pen.

 

Marion Maréchal-Le Pen (23 j.) is een dochter van Samuel Maréchal en Yann Le Pen, op haar beurt dochter van Jean-Marie Le Pen. Tante Marine Le Pen (45 j.) is de derde en jongste dochter Jean-Marie Le Pen (85 j.). Vader Samuel Maréchal was onder andere leider van de jongerenafdeling van het FN, de FNJ. In 2007 eindigde zijn huwelijk met Yann Le Pen met wie hij drie kinderen heeft. Dochter Marion gebruikt als familienaam zowel de familienaam van haar vader als die van haar moeder. Vorig jaar nog studente rechten in Parijs werd ze op 17 juni 2012 verkozen als FN-parlementslid in Vaucluse, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Marion Maréchal-Le Pen is daarmee het jongste Frans parlementslid ooit. Samen met haar is er nog één FN-verkozene in het Frans parlement, Gilbert Collard.

 

De verkiezing van Marion Maréchal-Le Pen in Vaucluse wordt toegeschreven aan drie factoren. Vooreerst werd ze gedropt in het kiesdistrict waar Marine Le Pen bij de voorafgaande Franse presidentsverkiezingen haar beste resultaat haalde. Ten tweede werd ze verkozen bij een triangulaire. Had de socialistische kandidate, die bij de eerste stemronde het zwakst scoorde van de drie overblijvende kandidaten, zich teruggetrokken bij de tweede stemronde, was mogelijk de kandidaat van klassiek rechts verkozen geweest in plaats van Marion Maréchal-Le Pen. Ten derde was er de enorme media-aandacht voor deze jonge, niet onknappe, studente rechten, die het FN een imago kan geven in de lijn van de dediabolisering die Marine Le Pen wil.

 

“Ik ben niet extreemrechts”, zegt Marion Maréchal-Le Pen, “niet historisch, niet politiek. Ik zie niet in wat van onze ideeën extremistisch is.” Het is dus maar hoe je het bekijkt. Bij het Vlaams Belang vinden ze ook dat ze niet extremistisch zijn, en slechts vertolken wat het gewone volk denkt. Marion Maréchal-Le Pen is tegen de doodstraf, maar dan wel omdat ze de gevangenen “in het echte gevangenisleven” wil houden. Bij de betogingen tegen het homohuwelijk stond ze mee op straat. Haar tante, Marine Le Pen, is ook wel tegen het homohuwelijk, maar niet zo fanatiek. Die betoogde niet mee spijts daarvoor toch tienduizenden Fransen op straat kwamen. De voorbije dagen zat Marion Maréchal-Le Pen in het oog van een mediarelletje. Bij een televisiedebat maandagavond noemde ze een socialistisch parlementslid ongeloofwaardig omdat die zegt bezorgd te zijn over de onveiligheid. “Maar ja, als je met de méthode Cauet iets alsmaar blijft herhalen, zal men het uiteindelijk wel geloven.” Marine Maréchal-Le Pen verwees, bij herhaling dan nog, naar de televisiepresentator Sébastien Cauet, in plaats van naar de om zijn herhalingstheorie bekende psycholoog Emile Coué.

 

Het Vlaams Belang kondigt de komst van Marion Maréchal-Le Pen aan als dat Marion Le Pen komt. De verwijzing naar Jean-Marie en Marine Le Pen klinkt zo sterker door dan met haar volledige familienaam. “Als jongste parlementslid van de Franse assemblee is zij meteen ook een voorbeeld voor de verjonging die het nieuwe Vlaams Belang momenteel doormaakt”, schrijft het Vlaams Belang. Euh… Hebben wij iets gemist? Is Pieter Huybrechts opgestapt om plaats te maken voor pakweg Barbara Bonte? Wordt Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken volgend jaar lijsttrekker in Antwerpen in plaats van Filip Dewinter (Vlaams parlement), Gerolf Annemans (federaal parlement), of nationaal lijsttrekker in plaats van Philip Claeys (Europees parlement)? Eerst zien, en dan geloven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

25-09-13

ENKEL 'DENKEN, DURVEN EN DOEN' VOOR SOCIALE AFBRAAK

“Gisteren is Meryam op zeeklas vertrokken. Naar Sint-Idesbald. Ze zal er niet alleen leren over eb en vloed, maar ook de littekens van de Eerste Wereldoorlog bezoeken. Op het programma staat zelfs een bezoek aan de loopgraven bij de IJzer, waar de Vlaamse frontbeweging is ontstaan.”

De Standaard-journalist (en Antwerpenaar) Lieven Sioen vertelde gisteren in zijn krant een verhaal uit het leven gegrepen. Na bovenstaande begin vervolgt hij: “Meryams moeder Rachida heeft er al drie weken de mond van vol. Hoe Meryam uitkeek naar haar zeeklassen. Hoe blij Meryam was, ook, dat de school weer begon. En dat ze al haar vriendinnen zou terugzien. Rachida is onze poetshulp. Ze is een alleenstaande moeder die dankzij dienstencheques net de eindjes aan elkaar kan knopen. En wij, wij zijn zo’n koppel hardwerkende Vlamingen die twee voltijdse jobs uitoefenen om huishoudhulp te betalen zodat we die twee voltijdse jobs zouden kunnen uitoefenen. En zodat we nog een beetje tijd overhouden voor onszelf en de kinderen.

Dat hectische leven compenseren we met lange vakanties. Deze zomer waren we vier weken in Marokko. Want ja, we willen onze kinderen de wijde wereld laten zien. Meryam is al jaren niet meer in het land van haar grootouders geweest. Zij brengt de zomers thuis door, of bij haar nichtjes. Met spelen, knutselen of een uitstapje naar het buurtfeest Kerkstraat Plage. Haar wereld is zo groot als haar wijk. Dan is Sint-Idesbald een exotische bestemming. De Antwerpse Zee- en Bosklassen worden nu afgeschaft. Mijn kinderen vinden dat erg. Maar hun venster op de wereld blijft groot, met of zonder voucher van zestig euro. Voor vele Meryams echter gaat zelfs het kleine venstertje op de Noordzee nu dicht."

Maandagavond protesteerden vijfhonderd mensen tegen de sluiting van de bos- en zeeklassen vanaf volgend schooljaar. Mensen die duidelijk op hun ziel getrapt zijn met de aangekondigde sluiting. Ze stonden op het pleintje opzij van het Antwerps stadhuis, wat wij al eens het ‘Pleintje van de repressieve tolerantie’ hebben genoemd. Vlak voor het Antwerps stadhuis mag niet meer geprotesteerd worden bij het begin van de gemeenteraadszittingen, zoals maandagavond. Maandagavond zou het overigens wel niet mogelijk geweest zijn om op de Grote Markt zelf te protesteren: rotsblokken voor een grootst sportevenement komend weekend nemen het plein in beslag. Voor glitter en glamour is in Antwerpen nog plaats.

Bart De Wever en de hele N-VA-gemeenteraadsfractie kon, komend van een fractievergadering in het straatje achter het stadhuis, probleemloos zich een weg banen te midden van de betogers. Heel anders was het op het stadhuis. Daar had men meer problemen met de tegenpartij. Tijdens het ludiek protest stapte een jongetje naar voor met een bloem en een zak schelpen, met de bedoeling om die te overhandigen aan schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). Aanvankelijk kreeg het jongetje geen toestemming om de schelpen af te geven. Uiteindelijk mocht hij het stadhuis toch binnen. De persfotografen die het moment wilden vastleggen, mochten niet binnen. Zich laten fotograferen torenhoog in het Den Bell-gebouw, dat kan wel. Als de gevolgen van beslissingen duidelijk gemaakt worden, is de pers niet welkom.

Later op de avond werd op de gemeenteraadszitting gediscussieerd over de sluiting van de bos- en zeeklassen. Praat voor de vaak. En ook wel ‘praat tegen de vaak’, want het was het laatste debat vooraleer de gemeenteraadszitting om 23u40 beëindigd werd om ’s anderendaags – gisterenavond dus – vervolgd te worden. De oppositie noemde het een asociale maatregel, genomen zonder enig overleg en kennis van zaken. Volgens Robert Voorhamme (SP.A) is de beslissing "vanuit ideologisch standpunt gemaakt"; Freya Piryns (Groen) meent dat het stadsbestuur "op een kleine manier komaf wilt maken met een rood bastion". Claude Marinower verdedigde breedvoerig zijn beleid, wat in het chatverslag van Gazet van Antwerpen leidde tot het zinnetje: “Schepen Marinower zegt dat hij nog wel even wil verder blijven gaan met zijn antwoord op de interpellaties, tot ergernis van vele aanwezigen, inclusief burgemeester De Wever.”

Dovemanspraat werd het. De bos- en zeeklassen zijn ontstaan vanuit het stedelijk onderwijs, maar de laatste acht jaren werd – onder impuls van een socialistische schepen voor Onderwijs – de infrastructuur meer en meer opengesteld voor de andere onderwijsnetten. Volgens Claude Marinower nog te weinig, en dus sluit hij maar alle infrastructuur en geeft hij elk schoolkind in Antwerpen een ‘voucher’ van zestig euro. Een aantal gezinnen heeft die zestig euro echt niet nodig, andere gezinnen hebben ze dubbel nodig. Ieder kind evenveel geld geven: dat is sociaal beleid van beginners. En je kan er ook geen bos- en zeeklassen mee aanbieden voor wie het nodig heeft, zoals Meyram uit het verhaal hierboven.

Echt sociaal beleid zou zijn nagaan welke schoolklassen, los van het onderwijsnet, het meest behoefte hebben aan bos- en zeeklassen, en het beleid daar op afstemmen. Maar dat veronderstelt ‘denken, durven en doen’. Uitgerekend de N-VA-slogan bij een vorige kiescampagne. Maar bij de N-VA is er enkel ‘denken, durven en doen’ voor sociale afbraak. (Foto's: Protest maandagavond. Slogan op de derde foto is: "Bart, toon je goed hart!" Kinderlijke naïviteit.)

 

Update. In een commentaar vandaag op blz. 2 van Gazet van Antwerpen onder de kop Schrappen bos- en zeeklassen raakt Antwerpen in het hart schrijft Lex Moolenaar: "Is dit een politieke afrekening met de socialisten, die de bos- en zeeklassen destijds hebben opgericht? Misschien speelt dat wel mee, al denk ik dat toch vooral de besparingswoede in dit dossier de doorslag heeft gegeven. Kinderplezier en gemeenschapsvorming in ruil voor meer blauw op straat en andere nieuwe acenten." Zo is het.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, sociaal, marinower, n-va |  Facebook | | |  Print

24-09-13

DE FANS VAN GEERT WILDERS OP STRAAT

Zaterdag werd in Nederland geprotesteerd tegen de regering-Mark Rutte II. Voor het eerst kwamen de aanhangers van Geert Wilders’ PVV op straat.

 

Naar eigen zeggen verzamelde de Partij voor de Vrijheid (PVV) in Den Haag 2.000 aanhangers (bij RechtsActueel maakten ze er 3.000 van in al hun enthousiasme, meer volk dus dan de PVV zelf telde). Een tegenmanifestatie van antifascisten in Den Haag verzamelde naar verluidt 150 mensen, een protestmanifestatie van de Socialistische Partij (SP, vergelijkbaar met onze PVDA) in Amsterdam verzamelde meer dan het driedubbele dan het aantal PVV-manifestanten in Den Haag. Tot daar het goede nieuws, want volgens de jongste kiespeilingen wordt de PVV de grootste partij in Nederland. Er is dus een verschil tussen de mobilisatiekracht op straat en de intenties in de beslotenheid van het stemhokje.

 

Volgens de Volkskrant was het een vrolijke boel bij Wilders in Den Haag. Met Kom van dat dak af van Peter Koelewijn en andere klassiekers die uit de geluidsboxen knalden, en uithalen naar de massa-immigratie, de islamisering, links Nederland, maar vooral ‘Brussel’ en de euro. Eén man werd aangehouden, één minder dan bij de antifascisten even verderop. De krant merkte ook een aantal extreem-rechtsen tot neonazi’s op. Mensen van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) bijvoorbeeld die wel een probleem hebben met dat Geert Wilders zo pro Israël is. “Wij hebben niet zoveel met joden.” “Maar ook niet met de islam”, vult een vriend aan. “Met nazi’s ook niet”, zegt Frans Vogels maar onderzoek van de Volkskrant leert dat de man zich op internet “FranSS” noemt.

 

De collega’s van Kafka hebben ook rondgekeken en ontdekten nog meer donkerbruin tot zwart volk. Zo werd onder andere Jeroen Van den Berg opgemerkt die actief is bij de aan Blood and Honour gelieerde Ulfhednar-groep die in Alkmaar terecht staat voor wapenbezit. De Nederlandse tak van Voorpost was ook aanwezig, met zowat al wat hun rest aan militanten. Want een deel is daar vetrokken. Paul Peters bijvoorbeeld, op deze foto is hij nog samen met Yves Pernet (intussen ook ex-Voorpost) geld aan het inzamelen voor Voorpost bij de IJzerwake vorig jaar. Paul Peters was ook in Den Haag, nu voor Identitair Verzet dat onlangs nog het nieuws haalde door een moslimschool op een examendag met een kettingslot af te sluiten.

 

Ook Zwart Front was er, een nieuwe extreemrechtse jongerengroep rond Ritchie Kolvers waar ‘onze’ Ruben Rosiers wel eens op de borrel gaat. Een andere borrelbijeenkomst, die van leden van het neonazistisch discussieforum Stormfront, is zaterdag niet doorgegaan omdat teveel deelnemers naar de PVV-manifestatie in Den Haag zouden gaan. Maar ook de gewone PVV-aanhangers hebben hoe langer, hoe minder scrupules. Geert Wilders (foto 1) werd verwelkomd met een Hitler-groet (foto 2). En alhoewel het bij de PVV-manifestatie wemelde van bekende koppen van extreemrechts tot neonazistisch Nederland, maakte er niemand van de PVV-ordedienst en PVV-aanhangers bezwaar tegen. (Foto 3: NVU-aanhangers met rechts Frans Vogel/FranSS.)

 

Volgens RechtsActueel gaf ook Vlaams Belang-europarlementslid Philip Claeys en een Vlaams Belang-delegatie acte de présence in Den Haag. Op zijn website, Facebook noch Twitter meldt Philip Claeys iets over zijn aanwezigheid daar. Het is natuurlijk ook niet echt iets om over naar huis te schrijven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, wilders |  Facebook | | |  Print

23-09-13

BARTJE OP HET STADHUIS (17)

Bart De Wever houdt van provoceren. De persconferentie vorige dinsdag over de meerjarenbegroting van de stad Antwerpen vanuit het Den Bell-gebouw in Antwerpen-Zuid (foto) was een dubbele provocatie.

 

Een provocatie richting de gemeenteraadsleden die vorige week maandagavond aan een reeks commissievergaderingen op het stadhuis begonnen ter voorbereiding van de gemeenteraads-zitting vanavond. Zowat alle gemeenteraadsleden waren er bijeen, maar een kennisgeving van de meerjarenbegroting was er niet bij voor hen. Een provocatie richting de ambtenaren was er natuurlijk ook. Het pièce de résistance van die meerjaren-begroting is het niet vervangen de komende vijf jaren van 1.420 ambtenaren bij de stad, het OCMW en de dochterondernemingen van de stad Antwerpen. En dat werd uitgerekend voorgesteld in het Den Bell-gebouw waar een tweeduizendtal back office-ambtenaren van stad en OCMW werken. Waar het eerst de lege plekken te zien zullen zijn.

 

Bartje & Co zaten evenwel twaalf hoog, een ei of tomaat naar het raam mikken was zinloos. Bedwelmd door het mooie zicht over Antwerpen vanuit die twaalfde verdieping werd de niet-vervanging van de 1.420 ambtenaren het grote nieuws van de dag. Maar dat nieuws is al oud. In juni al, nota bene in een alle Antwerpse brievenbussen gestopte extra editie van Het Laatste Nieuws om nieuwe regiopagina’s van de krant aan te kondigen, had Bart De Wever al verteld dat de volgende vijf jaren de stedelijke ambtenaren niet vervangen zouden worden bij hun pensionering.

 

Maar het blijft natuurlijk een bijzonder bittere pil, in een stad waar de werkloosheid al groter is dan elders. Ook duidelijk is dat het nieuwe stadsbestuur komaf maakt met de bos- en zeeklassen, en de bijhorende stedelijke infrastructuur. Er is daar intussen al veel over geschreven in de Antwerpse pers, en de verontwaardiging daarover zal nog groot blijven. Schepen Claude Marinower (Open VLD) probeert het te verkopen als een sociale maatregel. Absurdistan ligt voortaan in Antwerpen. Met de 'voucher' van 60 euro die hij in de plaats geeft aan alle schoolkinderen zal men eens naar de Sinksenfoor kunnen gaan, op voorwaarde dat men er niet te lang blijft hangen. Maar geen bos- en zeeklassen voor de sociaal zwaksten kunnen aanbieden.

 

En waar gaat het uitgespaarde geld naartoe? Meer geld voor onderwijs, politie en sociaal beleid werd gezegd. Maar volstaat het geld voor onderwijs en sociaal beleid? Hoe is de rekening echt na de vóór de zomer besliste besparingen in de sociale en culturele sector? En worden de juiste accenten gelegd? Helderheid is daarenboven niet de troef van het nieuwe stadsbestuur. Neem nu dit zinnetje uit de persnota over de meerjarenbegroting: “Antwerpen is de laatste jaren prima verkocht aan de Antwerpenaars, nu is het tijd voor de niet-Antwerpenaars: de vier B’s.” Wie de vier B’s kent, mag ze ons signaleren.

 

Liesbeth Homans (N-VA) beweerde dat de persconferentie dinsdag nodig was om lekken in de pers te vermijden. Een rare redenering want de persconferentie werd een dag op voorhand aangekondigd, met als gevolg dat alle kranten dinsdagmorgen speculaties publiceerden naar aanleiding van de aangekondigde persconferentie. Niemand had de keiharde feiten en cijfers. De ene krant schreef dat het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling, een paradepaard van Patrick Janssens, opgedoekt zou worden en geïntegreerd zou worden in de rest van de stadsorganisatie. Een andere krant schreef dat dit nog niet zeker was. Schepen Rob Van de Velde kwam dinsdagmorgen uitleg geven op een personeelsvergadering. Hij noemde alle berichten “voorbarig”, maar wat het dan wel wordt bleef hangen in de mist.

 

Wat dinsdag ook in de nevel bleef hangen, is wat niet uitgevoerd wordt van de verkiezingsbeloften en het bestuursakkoord. Het bestuursakkoord voorzag bijvoorbeeld de uitbreiding van de populaire Velo’s naar de districten buiten de kernstad (punt 135 uit het bestuursakkoord), maar daarvan is niets terug te vinden in de persnota die dinsdag verspreid werd over de meerjarenbegroting.  Weg belofte, blijft de ontgoochelde districtsbewoner – maar men heeft het hem/haar nog niet durven zeggen.

 

De ene belofte gebroken, komt men al af met een andere belofte. Liesbeth Homans, weer zij, zei dinsdagavond dat ze zich sterk maakt dat met de besparingen bij het personeel niet geraakt wordt aan de stedelijke dienstverlening. Een straffe uitspraak, want het is nog niet bekend hoe de stedelijke diensten gereorganiseerd worden. Er is alleen de belofte van Bart De Wever dat het stedelijk apparaat over twee jaar er helemaal anders zal uitzien. Hoe wist Bart De Wever evenwel niet. Hoe kan je dan zeker zijn dat de stedelijke dienstverlening niet zal verminderen?

 

Maar we hoeven nog niet zo ver te kijken. Vrijdag opent het Red Star Line-museum, en omdat men daar zaaltoezichters nodig heeft is – dixit De Standaardhet Letterenhuis voortaan twee dagen minder in de week open. Zoals trouwens het Vleeshuis-museum. Tot vandaag zes dagen per week open, vanaf nu nog maar vier dagen per week open. Volgens schepen Koen Kennis, vrijdag in een chatsessie bij Gazet van Anhtwerpen, wegens een "grondige renovatie". Rare "grondige renovatie" is dat, slechts drie dagen per week (de gewone sluitingsdag en de twee extra sluitingsdagen) grondig renoveren? Het zal nogal vooruitgaan. Of is er toch een andere reden voor die extra sluitingsdagen?

 

Openings- en dus ook sluitingsdagen worden in het college van burgemeester en schepenen beslist. Was Liesbeth Homans afwezig toen daar beslist werd over de extra sluitingsdagen van het Letterenhuis en het Vleeshuis? Of is ze dit al vergeten? Ze zal het toch niet moedwillig verzwijgen? Natuurlijk ligt geen hond wakker van de verminderde dienstverlening van het Letterenhuis, hoogstens enkele geïnteresseerden in de Vlaamse literatuurgeschiedenis. En een museum over ‘de klank van de stad’? Is het geraas van de auto's en camions op de ring rond Antwerpen al niet genoeg klank in de stad? Maar zich sterk maken dat de dienstverlening aan het publiek niet zal verminderen, terwijl die nu al vermindert. Dat stinkt.

22-09-13

NABILLA IN PARIJS

Het moet hier niet altijd gaan over ‘Bartje op het stadhuis’. Vandaag iets over het bloempje van het nieuwe Antwerpse stadsbestuur: Nabilla Ait Daoud (foto), weggerukt uit een broodjeszaak in Antwerpen-Zuid en in Antwerpen pardoes schepen geworden voor jeugd, leefmilieu, kinderopvang en dierenwelzijn. “Ik kan het, dat weet ik”, zei ze toen bekend werd dat ze schepen onder Bart De Wever zou worden. Intussen weet ze dat het ook hard werken is.

 

“Ik heb hard gewerkt. Ik was kapot, na een hele dag luisteren naar een uitleg in het Frans”, fulmineerde Nabilla Aid Daoud vrijdag in Het Nieuwsblad. Hoezo? Dat zit zo: Zoals ook elders is er in Antwerpen een groot tekort aan kinderopvang. En waar er een tekort is, daar wil de privé-sector een helpende hand bieden. Op voorwaarde dat er voldoende winst mee kan gemaakt worden. Dat spreekt. En zo gebeurde het dat de multinational Sodexo, die met 420.000 personeelsleden instaat voor Quality of Live Services, Nabilla uitnodigde voor een bezoek aan drie kindercrèches in Parijs.

 

Nabilla Ait Daoud: “Aanvankelijk was het de bedoeling om die maandag met de Thalys op en neer te rijden, maar dat vond ik nogal duur. Daarom heb ik beslist om met mijn kabinetsadviseur gewoon met de wagen te rijden. Maar dan moesten we wel al op zondag vertrekken en overnachten. De mensen van Sodexo stonden er op om ons verblijf te betalen. Het was trouwens een bescheiden hotel van de Accor-groep. Ik heb zelfs een kamer gedeeld met mijn kabinetsadviseur.” “Uiteindelijk kostte dit werkbezoek de belastingbetaler slechts 36 euro tol”, vervolgde de geplaagde schepen in Gazet van Antwerpen.

 

En ze wordt geplaagd, door Joris Giebens. In de jaren negentig nog samen met Bart De Wever actief in de Volksunie, maar met het opdoeken van de VU kant gekozen voor Bert Anciaux met zijn Spirit (Sociaal Progressief Internationaal Regionalistisch Integraal-democratisch en Toekomstgericht). En daarna via Vl.Pro (VlaamsProgressieven) naar de SLP (Sociaal-Liberale Partij, de partij van Geert Lambert) en nu gemeenteraadslid voor Groen. Joris Giebens ontdekte dat de schepen op reis was op 9 en 10 juni, en die reis pas op 21 juni werd goedgekeurd door het schepencollege. Logischerwijze moet het schepencollege zich uitspreken over een reis vooraleer die al dan niet plaatsvindt, maar het was anders gelopen. Joris Giebens meldde dit aan het integriteitsbureau van de stad Antwerpen.

 

“Heeft Joris Giebens echt niks beter te doen? Ik vind het heel ver gaan dat hij hiervoor een klacht indient bij het integriteitsbureau”, zei Nabilla Ait Daoud woest aan Het Nieuwsblad. Voormalig rechtbankvoorzitter en nu voorzitter van het integriteitsbureau Ivo Moyersoen treedt Joris Giebens anders over de hele lijn bij: “De leden van het integriteitsbureau zijn van mening dat er altijd voorzichtigheid geboden is in contacten met potentiële aanbieders van dienstverlening en dat het daarom aan te raden is om zulke werkbezoeken te bekostigen met stedelijke middelen.”

 

Burgemeester Bart De Wever ziet het probleem niet. Bart De Wever (gisteren in Gazet van Antwerpen): “Het schepencollege laat zich echt niet beïnvloeden door een overnachting van een schepen in een hotel. Het gaat hier echt om een goed bedoelde vormfout.” Dat is er eentje om te onthouden voor ambtenaren die zich moeten verdedigen in een tuchtzaak. “Mijnheer, het was een goed bedoelde vormfout.” Het is al de tweede keer dat het integriteitsbureau N-VA-politici op de vinger moest tikken. Burgemeester Bart De Wever en zijn N-VA-schepenen Liesbeth Homans en Rob Van de Velde gingen over de schreef door als paashazen maar zonder vermomming paaseieren te gaan uitdelen aan de bejaarde rusthuisbewoners van het Zorgbedrijf. Dat de directeur van het Zorgbedrijf hiervoor zijn toestemming had gegeven was voor het integriteitsbureau van geen tel gezien de hiërarchische verhouding tussen de directeur en zijn schepen (Liesbet Homans, nvdr.).

 

Nabilla Ait Daoud is de kwaadste niet. Naar verluidt staat ze open voor alles, met Bert Corluy als kabinetschef heeft ze evenwel een waakhond gekregen vanuit het N-VA-apparaat. Nabilla kan al eens aan de mouw trekken van Bart De Wever voor een, in een hilarisch filmpje uitmondende, oproep voor een beter klimaat. En Parijs is een lichtstad waar het al eens meer fout loopt met Vlaamse politici: Pierre Chevalier (SP, later Open VLD), wijlen Staf Neel (SP, later Vlaams Blok)…

 

Het ergst is dat het ook in Antwerpen dreigt fout te lopen. Moet de neoliberale logica nu echt toegepast worden bij de kinderopvang? We weten hoe het is gelopen met de bejaardenzorg in privé-handen: duurder en minder zorg. Laat de kinderopvang uit handen van de kapitalistische marktlogica: hou het in overheidshanden (de gemeentelijke kinderopvang) of kleinschalige privé-initiatieven (onthaalouders…). Kinderen zijn geen producten om winst uit te kloppen, met wereldwijd uitgedokterde strategieën. Ze zullen later nog genoeg geconfronteerd worden met die logica.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, ait daoud, sociaal, de wever |  Facebook | | |  Print

21-09-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Wegens de actualiteit in Griekenland (foto’s) hebben we onze rubriek op vrijdag een dagje opgeschoven, maar hier zijn ze: onze citaten van de week.

 

“Ondanks de wurgende belastingen en het om zich heen grijpende marxisme is zelfs het aantal superrijken in België nog maar eens met 8 procent gestegen.” Tezelfdertijd zijn nog nooit zoveel schulden onbetaald als nu, tegen de 3 miljard euro aan. Allicht het gevolg van de economische crisis en de besparingen bij de overheid. De rijker zijn weer rijker geworden, en de armen weer armer. (dS Weekblad, 14 september 2013)

 

“Het Vlaams Blok is een vorm van stupiditeit, dat kun je van De Wever natuurlijk niet zeggen. Hij is ongelooflijk slim. Maar moet je blij zijn? Dan kun je net zo goed zeggen: Joepie, de SS is er niet meer, alles is goed.” Het zag er lang naar uit dat het archief van fotograaf Herman Selleslags in het Antwerpse Felixpakhuis zou terechtkomen. Herman Selleslags: “Maar ik heb dat gestopt. Bewust. Met deze burgemeester wil ik mijn foto’s niet aan het Stadsarchief toevertrouwen.” De voormalige Humo-fotograaf is blij dat hij op pensioen is en dan ook niet moet opdraven voor opdrachten als ‘Bart De Wever fotograferen’. (De Morgen, 14 september 2013)

 

“Ons grootste probleem is ‘imperial overstretch’. Om het in militaire termen te verwoorden: als je heel snel oprukt, worden je aanvoerlijnen lang en je flanken kwetsbaar. Hier en daar vallen dan gaten in de linies, zoals deze week in Turnhout. En dan moet je even je opmars stoppen en die gaten dichten.” Bart De Wever denkt in militaire termen over het succes van zijn partij. (De Tijd, 14 september 2013)

 

“N-VA heeft het omgekeerde probleem. De Wever moet vermijden dat hij als voorzitter geassocieerd wordt met wat zijn ministers in de Vlaamse regering doen. Hoe minder hij vereenzelvigd wordt met wat Philippe Muyters en Geert Bourgeois presteren, hoe beter voor hem en zijn partij.” De SP.A kan zich optrekken aan het puike regeringswerk van Johan Vanden Lanotte en John Crombez, maar dat is niet voldoende om de partij meer kiezers te bezorgen. De N-VA heeft het omgekeerde probleem. (Humo, 17 september 2013)

 

“In alle jaren socialistisch beleid heb ik dit nooit meegemaakt: de oppositie wordt hier gewoon monddood gemaakt.” Filip Dewinter over de manier waarop Bart De Wever zijn besparingen aan de pers presenteerde en pas achteraf de gemeenteraadsleden inlichtte. (Knack online, 17 september 2013)

 

“Dyab Abou Jahjah keert na bijna tien jaar afwezigheid terug naar België en plots is het kot te klein. Er wordt zelfs geschreeuwd om hem onmiddellijk in de boeien te slaan wanneer hij hier voet aan land zet. Abou Jahjah mag dan wel naar eigen zeggen ouder en wijzer zijn geworden, sommigen in dit land zijn dat blijkbaar nog lang niet.” Rachida Lamrabet over de reacties op de terugkeer van Dyab Abou Jahjah, en vooral de zogenaamde AEL-generatie. (De Standaard, 18 september 2013)

“Ik zou de krantenkoppen wel eens willen zien als bedrijfsleider Ferand Huts aankondigt dat hij in de Antwerpse haven 1.420 banen gaat schrappen. Ik denk niet dat de kranten dan zullen titelen dat Huts de weg toont. Maar als Bart De Wever, in het grootste bedrijf van Antwerpen, het mes in het personeelsbestand zet, is dat blijkbaar de goede weg.” Louis Tobback bekritiseert de afslanking van het Antwerps stedelijk ambtenarenapparaat en het commentaar in de kranten, zonder de krant zelf te vermelden De Standaard die ’t Stad wijst de weg titelde. (De Standaard, 19 september 2013)

"Hun boodschap: vrouwen moeten kunnen dragen wat ze willen, en dat mag niet in de islam. Het werd een ludieke actie, want niet alle VB-dames slaagden erin om op die hakken het evenwicht te bewaren op de kasseien van de Grote Markt. Ook VB-senator Anke Van dermeersch ging bijna onderuit." Reclameren dat men onder de islam niet mag dragen wat men wil, maar niet in staat zijn te stappen met de hoge hakken die men zou willen. Zo zijn de 'Vrouwen tegen islamisering'. (Gazet van Antwerpen, 20 september 2013)

20-09-13

MOORDENAAR OP GOUDEN DAGERAAD-VAKANTIEKAMP

Giorgos Roupakias, de man die is aangehouden voor de steekpartij die hiphop’er en antifascist Pavlos Fissas het leven kostte, blijkt een gegeerde gast te zijn van Chrisi Avgi, de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad.

 

Op foto 1 zie je Giorgios Roupakias bij zijn aanhouding woensdag, op foto 2 Giorgos Roupakias (vooraan helemaal rechts) poserend op een vakantiekamp van Gouden Dageraad, met naast hem Gouden Dageraad-parlementslid Konstantinos Barbarousis. Barbarousis is zijn parlementaire onschendbaarheid ontnomen omdat hij ervan verdacht wordt deel te hebben genomen aan een fysieke aanval op marktkramers.

 

Gouden Dageraad herhaalt niets met de gewelddaden op Pavlos Fissas te maken hebben, en veroordeelt nu zelfs de raid. Er waren anders wel twee groepen Gouden Dageraad-militanten die gelijktijdig jacht maakten op Pavlos Fissas, terwijl Giorgos Roupakias, die de fatale messteken gaf, meerdere keren per week langskwam op het Gouden Dageraad-secretariaat in Piraeus.

 

En dan Giorgios Roupakias die op een Gouden Dageraad-vakantiekamp poseert naast een Gouden Dageraad-parlementslid wiens parlementaire onschendbaarheid is afgenomen wegens een onderzoek naar gewelddaden. Moet er nog zand zijn? Meer dan tweeduizend mensen woonden gisteren de begrafenis van Pavlos Fissas bij. “Varkens!, Fascisten!, Moordenaars!” scandeerden zij toen de witte doodskist met het stoffelijk overschot weggevoerd werd naar de begraafplaats van Keratsini, ten westen van Athene.

 

Artsen laakten intussen het overmatig politiegeweld dat gebruikt werd tegen betogers die verontwaardigd waren over de dood van Pavlos Fissas. Toch waren er gisterenavond opnieuw protestbetogingen. Zopas geraakte ook bekend dat de Griekse justitie een dossier heeft met meer dan dertig criminele feiten waarbij Gouden Dageraad-parlementsleden en -militanten bij betrokken zijn. Het wordt tijd om in te grijpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fissas, actie |  Facebook | | |  Print

OPNIEUW MISBRUIK VAN ARTISTIEK-CULTUREEL PROJECT

Met maar liefst drie opeenvolgende persuitnodigingen, en een primeur in Gazet van Antwerpen gisterenmorgen, lokte het Vlaams Belang de pers naar een persmoment van ‘Vrouwen tegen islamisering’ voor de lancering van "een campagne die opnieuw spraakmakend zal zijn en de nodige ophef zal veroorzaken”. De vergelijking werd gemaakt met de vorige campagne, met An-Sofie Dewinter in nikab en vooral bikini.

 

Leek het er aanvankelijk op dat een aantal Vlaams Belang-vrouwen hun schoenen met hoge hakken op een hoop zouden gooien “als protest tegen de islamitische vrouwendiscriminatie”, uiteindelijk ging het vooral over Anke Van dermeersch (40 j.), voormalig Miss België 1991, die nog eens haar blote benen zou tonen. Nu met daarop wat volgens de islam aanvaardbaar zou zijn. Met een rok die totaal niets laat zien aan vrouwenbenen zou men ‘sharia-conform’ zijn, een rok tot vlak boven de schoenen zou getuigen van ‘gematigde islam’, iets hoger wordt al meteen een ‘provocatie’, daarna volgen het signaal voor ‘slet’, ‘hoer’, ‘verkrachting’ en ‘steniging’ (foto 1). Grappig is wel dat er volgens de Vlaams Belang-leer geen gematigde islam bestaat, maar om een gradatie te maken werd toch maar een gematigde islam erkend.

 

Waar haalde het Vlaams Belang de mosterd? dS Avond wees er gisteren al op: de Canadese Rosea Lake, studente grafiek en illustratie, publiceerde begin dit jaar een gelijkaardige foto met een ontbloot linkervrouwenbeen waarbij streepjes aanduiden ‘wat mensen ervan denken’. Met een lange rok zou men ‘preuts’ of ‘ouderwets’ zijn, een rok net onder de knie zou ‘zoals het hoort’ zijn, daarboven wordt het ‘flirterig’, ‘ondeugend’, om helemaal bovenaan ‘provocerend’, ‘vraagt erom’, ‘slet’ en ‘hoer’ te worden (foto 2, door de auteur Judgments getiteld). Het Vlaams Belang maakt iets minder opdelingen, maar het is duidelijk waar de partij het idee voor haar jongste campagne haalde. De foto van Rosea Lake ging de voorbije maanden wereldwijd rond, en verscheen voor het eerst in een Nederlands magazine.

 

Rosea Lake wil met haar foto aanklagen dat mensen veel te snel een oordeel vormen. “Als ik iemand met een kort rokje zie, dan denk ik ook ‘slet’, terwijl ik een vrouw met een langere rok als onderdrukt beschouw. Maar ik voel me er meteen slecht over.” Wil Rosea Lake waarschuwen voor vooroordelen, bij het Vlaams Belang hebben ze daar geen last van. De partij maakt van anderen steevast karikaturen, om het even of het moslims, Walen of N-VA’ers zijn. Het moet allemaal dienen om het eigenbelang op te vijzelen. Het Vlaams Belang misbruikt hier dus een cultureel-artistiek project om er iets van te maken met heel andere bedoelingen. Het is al de tweede keer dat het Vlaams Belang een dergelijk misbruik maakt.

 

In 2009, voor de toenmalige campagne voor de Vlaamse en Europese parlementsverkiezingen, gebruikte het Vlaams Belang in haar VL-krant een fotomontage van de Duitse kunstenaar Till Nowak. Een appartementsgebouw met een paar honderden schotelantennes moest verbeelden hoeveel impulsen voortdurend op mensen afkomen. Het Vlaams Belang maakte ervan dat de foto laat zien hoeveel vreemdelingen appartementsgebouwen en sociale woningen intrekken. Een lezer van deze blog nam contact op met Till Nowak om hem te wijzen op het misbruik van zijn fotomontage door het Vlaams Belang. Het leidde tot een rechtszaak bij de correctionele rechtbank in Brussel die het Vlaams Belang verbood de VL-krant met de misbruikte foto nog verder te verspreiden. Till Nowak kreeg achteraf een financiële schadevergoeding, waarvan de kunstenaar een deel schonk aan… het AFF.

 

We willen niemand op het idee brengen om Rosea Lake in te lichten over de jongste Vlaams Belang-campagne, maar mocht het gebeuren: hou ons op de hoogte.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rosea lake, van dermeersch, islam, cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

19-09-13

PAVLOS FYSSAS. STOP NU TOCH GOUDEN DAGERAAD !

Zoals gemeld door zowat alle nieuwsbronnen werd dinsdag de Griekse hiphop’er en antifascist Pavlos Fyssas, Killah P voor de hiphopliefhebbers (foto 1), overvallen en neergestoken, waarna hij aan zijn verwondingen overleed (foto 2: eerste eerbetoon op de plaats van de steekpartij).

 

Omstreeks middernacht verlieten Pavlos Fyssas, zijn vriendin en nog een koppel een café in Keratsini, een volksbuurt in Piraeus, waar ze op een televisiescherm de voetbalwedstrijd Olympiakos Piraeus - Paris St. Germain hadden gevolgd. Een groep van vijftien tot twintig neonazi’s, gekleed in zwarte T-shirts, militaire broek en laarzen, kreeg Pavlos in het oog en riep hem toe: “Wat zoek je hier, je weet dat er voor jou geen plaats is in deze buurt”. De groep ging Pavlos, zijn vriendin en het ander koppel achterna, waarna vanuit een andere straat een andere groep van een tiental neonazi’s opdook.

 

Op hetzelfde ogenblik stoof door een eenrichtingsstraat, in de niet toegelaten richting, een auto. De bestuurder stapte uit zijn wagen, en stak Pavlos eenmaal in zijn hart en eenmaal in de buik. In de buik een omgekeerde L vormend. Er was politie op motor in de buurt, maar die deed aanvankelijk niets. Later arresteerde ze toch de dader van de steekpartij. Het duurde een dik half uur vooraleer een ziekenwagen Pavlos kwam ophalen, Pavlos die in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

 

De onmiddellijke aanleiding was een ruzie bij het volgen van de al genoemde voetbalwedstrijd, waarna vanuit het café om knokploegen van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) gebeld werd. Het was bijgevolg een bewuste actie, uitgevoerd met haast militaire precisie, tegen een bekende hiphop’er en antifascist. De dader van de steekpartij probeerde zijn lidmaatschap van Gouden Dageraad te verdoezelen door nog vlug zijn lidkaart weg te werken in een vuilniszak, maar de lidkaart werd teruggevonden. Ook een uitschuifbare matrak werd bij hem thuis gevonden. Zijn echtgenote werkt op het kantoor van Gouden Dageraad in Piraeus.

 

Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris ontkende dat zijn partij betrokken is bij de afrekening, maar dat klonk zo hol als wat. Nog maar een week geleden bestormde een Gouden Dageraad-knokploeg een communistische plakploeg niet veraf van waar nu Pavlos Fyssas opgejaagd en neergestoken werd. Ilias Kasidiaris is het Gouden Dageraad-parlementslid dat bij gebrek aan andere argumenten in een televisiedebat op de vuist ging met een vrouwelijk, communistisch parlementslid. Echt een geloofwaardige figuur om alle gebruik van geweld te ontkennen en zich voor te doen als slachtoffer van politieke manoeuvres.

 

De politie doorzocht gisteren twee lokalen van Gouden Dageraad, maar slechts weinigen geloven in de ernst ervan gezien de legendarische goede banden tussen Gouden Dageraad en de Griekse politie (dat blijkt uit de stemanalyse van buurten waar veel politiemensen wonen, en lees er Dimitris Psarras maar op na). In heel Griekenland waren er gisteren betogingen en acties naar aanleiding van de dood van Pavlos Fyssas. Dat er daarbij rellen zouden uitbreken is te betreuren, maar stond in de sterren geschreven als men al zolang een criminele organisatie als Gouden Dageraad laat begaan.

 

De Griekse president Karolos Papoulias liet gisteren in een verklaring weten dat “het onze taak is het fascisme geen millimeter ruimte te gunnen”. Dat men er dan aan begint!, en ook de voedingsbodem voor het fascisme wegneemt!

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fyssas, actie |  Facebook | | |  Print

18-09-13

GRIEKSE ANTIFASCIST OVERLEEFT AANSLAG NIET

Gisterochtend, kort na middernacht, werd de Griekse antifascistische militant Pavlos Fyssas in een buitenwijk van Pireaus aangevallen door een bende van een twintigtal neonazi’s. Pavlos, een bekend gezicht in de lokale hiphop scene (foto) en organisator van antifascistische concerten, overleefde de aanslag niet.

 

Enkele uren na een steekpartij bezweek de 34-jarige Pavlos Fyssas in een lokaal ziekenhuis aan de verwondingen. Naar verluidt kon Fyssas de aanvallers identificeren vooraleer hij stierf. Volgens de plaatselijke burgemeester werd Fyssas, na het verlaten van een café, door Chrysi Avgi-militanten in een hinderlaag gelokt. Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) ontkent iedere vorm van betrokkenheid. De politie heeft een 45-jarige neonazi gearresteerd die bekend zou hebben achter de moord te zitten.

 

Morgen meer hierover.

14:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, pavlos fyssas, actie |  Facebook | | |  Print

VOORPOST UITGENODIGD DOOR NEOFASCISTISCH FORZA NUOVA

Filip Dewinter (VB) en André Gantman (N-VA) struikelden maandag over elkaar in strafste verklaringen over Dyab Abou Jahjah. Gantman won. Dewinter vroeg geen inreisvisum te verlenen terwijl Belgen als Abou Jahjah geen inreisvisum nodig hebben; Gantman vindt dat AEL-voorman bij zijn terugkeer onmiddellijk moet opgepakt worden. Intussen blijkt Voorpost uitgenodigd te zijn voor een bijeenkomst van Forza Nuova. Wat daarvan denken?

 

Forza Nuova is een Italiaanse nationalistische, maar ook neofascistische partij opgericht in 1997 door Roberto Fiore en Massimo Morsello. Roberto Fiore ontvluchtte in 1980 Italië nadat de Italiaanse politie hem wilde ondervragen over zijn betrokkenheid bij de bomaanslag op het treinstation van Bologna datzelfde jaar, waarbij vijfentachtig mensen gedood werden en meer dan tweehonderd gewonden vielen. In 1985 werd Fiore in Italië bij verstek tot tien jaar gevangenis veroordeeld als lid van de NAR (Nuclei Armati Rivoluzionari, Gewapende Revolutionaire Kernen).

 

Vanuit Groot-Brittannië kon Fiore zijn hoger beroep zolang rekken totdat de rechtszaak verjaarde en Fiore in 1999 als een vrij man kon terugkeren naar Italië. De voorbije maanden liet Forza Nuova zich kennen door meerdere acties tegen de Italiaanse minister voor Integratie Cecile Kyenge, van Congolese afkomst en daarom door een Lega Nord-senator vergeleken met een orang-oetan. Bij een bezoek aan de Italiaanse stad Pescara werd Cecile Kyenge door Forza Nuova onthaald met stroppen. Bij een volgende actie tegen Cecile Kyenge gebruikte Forza Nuova met bloed besmeurde mannequinpoppen.

 

Forza Nuova richtte vorige week een Boreal Festival in (foto’s). Plaats van het gebeuren was Cantu, in Lombardije. Ontstaan in Hongarije vanuit het muziek- en folklorefestival Magyar Sziget – waar steevast een Voorpost-delegatie naartoe gaat – werd nu in Italië het Boreal Festival ingericht. De wapenbroeders die  uitgenodigd waren door Forza Nuova waren: HVIM uit Hongarije, HCSP uit Kroatië, Democracia Nacional uit Spanje,  Svenskarnas Parti uit Zweden, Nordisk Ungdom uit Zweden, Renouveau Français uit Frankrijk, Mlodziez Wszechpolska uit Polen, Ruch Narodowy eveneens uit Polen, Svoboda uit Oekraïne… En dus ook Voorpost. Extreemrechtse tot neofascistische groupuscules, met Voorpost als kleinste maar ook wel braafste broertje.

 

Donderdagavond werd verzameld, vrijdag werden de verschillende internationale delegaties voorgesteld en werd gediscussieerd over het homohuwelijk en de wetten tegen homofobie. Zaterdag werd gepraat over het immigratiebeleid, Syrië en de toekomst van de aanwezige groeperingen. Onnodig te zeggen dat de Boreal’ers tegen het homohuwelijk zijn, tegen wetten tegen homofobie, tegen het immigratiebeleid…, en pro het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zijn. De vrijdag- en zaterdagavond werd besloten met telkens drie optredens. Hoofdact vrijdag was Legittima Offesa, een Italiaanse groep uit het Blood and Honour-circuit.

 

Of Voorpost effectief aanwezig was in Italië, is niet duidelijk. Verslagen roemen vooral de aanwezigheid van Nick Griffin (British  National Party, BNP), Gyorgy Gyula Zagyva (ondervoorzitter van het Hongaarse HVIM), Manuel Canduela (voorzitter van het Spaanse Democracia National) en natuurlijk Roberto Fiore (Forza Nuova). Voorpost is te onbeduidend om tot de Italiaanse media door te dringen, maar stond wel bij herhaling bij de officieel uitgenodigden. Buitenland-verantwoordelijke van Voorpost Bart Van Gucht was vorig jaar alleszins spreker bij de eerste, Hongaarse versie van het Boreal Festival, ingericht door het hoger genoemde HVIM, met eveneens een aangebrande muziekgroep (Kategorie C) voor het vermaak en vertier na de ‘intellectuele’ arbeid.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, neonazi's, voorpost |  Facebook | | |  Print

17-09-13

FOUTE GADGETS

Gadgets. Geen politieke partij verdeelt zoveel gadgets als het Vlaams Belang. Van inbraakalarmen en speelkaarten, over zakmesjes tot klikportemonnees. Condooms hebben het Vlaams Belang of de Vlaams Belang Jongeren nog niet verdeeld. De jongerenafdeling van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) doet het wel (foto).

 

Volgende zondag 22 september trekken de Duitsers naar de stembus. Angela Merkel en de CDU lijken die verkiezingen met groot gemak te zullen winnen, maar met welke coalitie zal ze de volgende regering kunnen, willen of moeten vormen? Extreemrechts laat zich weer eens opmerken door een uiterst negatieve campagne. “Broek naar beneden, rubber erop!”, is de slogan waarmee de jongerenafdeling van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) dezer dagen condooms bedelen aan allochtonen en vreemdelingen tot parlementsleden en ministers. Zij zouden immers verantwoordelijk zijn voor alles wat verkeerd loopt in Duitsland en zouden zich daarom beter niet meer voortplanten. De NPD spreekt op haar website van een “bewust provocerende campagne”. Het moet wel om aandacht te krijgen, want met haar programma vindt de NPD amper of geen gehoor bij de kiezers.

 

Die Grünen-politicus Volker Beck, bekend strijder voor homorechten en activist tegen extreemrechts, kreeg zo’n condoom per post toegestuurd. Hij riep de firma R&S op om zich te distantiëren van het politiek misbruik van haar condooms, en het geld dat het bedrijf verdiend heeft met de verkoop  van de gewraakte condooms te schenken aan een vereniging die strijdt tegen racisme en extreemrechts. Ook de vrienden op de Facebook-pagina van het bedrijf R&S protesteerden tegen het misbruik van hun condooms. R&S gaf gehoor aan de oproep van Volker Beck en besloot de winst die het bedrijf gemaakt heeft met de deal met de NPD inderdaad te schenken aan een vereniging die strijdt tegen racisme en extreemrechts. Daarenboven werden nog eens 10.000 condooms geschonken aan een goed doel.

 

In een persmededeling betreurde het bedrijf hoe de zaak is gelopen. “Wij distantiëren ons van de politieke boodschap die verkondigd werd met onze condooms en willen onze verontschuldigingen aanbieden aan alle belasterde partijen.” Zo draaide een campagne van de jongerenafdeling van de NPD zich tegen de moederpartij. Het zet dus niet aan tot navolging door de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Dan toch maar verder VBJ-zonnebrillen verdelen? 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, npd |  Facebook | | |  Print

16-09-13

GEHULDIGDE OP 1 MEI NIET LANGER VLAAMS BELANG-LID

Stilaan herneemt het politieke leven. De Vlaams Belang-fractie in de Kamer van Volkvertegenwoordigers heeft zich de voorbije dagen voorbereid op het nieuwe politieke jaar in La Butte aux Bois. De Franstalige naam van dit viersterrenhotel in het Limburgse Lanaken was geen bezwaar, de luxueze inrichting en de exquise gastronomie waren belangrijker.

 

Het Vlaams Belang zal het in datzelfde Limburg echter met alweer een militant minder moeten doen. Op de 1 mei-manifestatie van het Vlaams Belang dit jaar in Genk werd Patrick Wissels, arbeider bij Ford Genk en Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Zonhoven, nog op het podium gehuldigd door Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens (foto, rechts Patrick Wissels). Eind juni, amper twee maanden later, is Patrick Wissels al niet langer Vlaams Belang-lid.

 

“Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om de gewone Vlaming, die een onzekere toekomst tegemoet gaat door het verlies van zijn job, een hart onder de riem te steken”, zei Chris Janssens op de 1 mei-manifestatie. “Ik wil daarom vandaag één iemand in het bijzonder vernoemen. Hij is niet alleen Ford-werknemer maar ook Vlaams Belang'er. En alsof het nog niet genoeg is dat hij het slachtoffer wordt van de verhuis en dus de sluiting van de Genkse Ford-vestiging, werd hij zopas door de vakbond waarvan hij jarenlang lid van was – het ACV – op straat gezet omdat hij vorig jaar kandidaat was voor het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen. (…) Het Vlaams Belang laat de arbeider, het Vlaams Belang laat zijn mandatarissen en militanten niet in de steek. En deze arbeider, deze mandataris laat ook het Vlaams Belang niet in de steek”, zo luidde het nog op 1 mei.

 

Twee maanden later, op de gemeenteraadszitting van 24 juni, maakt Patrick Wissels bekend dat hij opstapt bij het Vlaams Belang. Als reden voor zijn opstappen gaf hij op dat hij binnenkort geen job meer heeft bij Ford Genk en het moeilijk solliciteren is als Vlaams Belang-lid. Bovendien loopt hij mogelijk stakingsvergoedingen mis omdat zijn vakbond hem van de ledenlijst wil schrappen zolang hij lid is van het Vlaams Belang. “Ik heb gevraagd aan de partij of zij me dan willen vergoeden bij eventuele stakingen, maar dat blijkt niet te kunnen”, zei Patrick Wissels. Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens zei anders op 1 mei, voor een publiek van een driehonderd partijgenoten: “Het Vlaams Belang laat de arbeider, het Vlaams Belang laat zijn mandatarissen en militanten niet in de steek.” Maar stakingsvergoedingen uitbetalen, dat is een brug te ver voor het Vlaams Belang.

 

Patrick Wissels heeft de reputatie nogal losse handjes te hebben. Bij een ruzie in 2004 sloeg hij een fles stuk op het hoofd van een cafébaas, na eerst nog racistische opmerkingen te hebben gemaakt over de Poolse echtgenote van de cafébaas. Als gevolg daarvan werd Patrick Wissels onder druk gezet door de Limburgse Vlaams Belang-leiding om zijn gemeenteraadszetel op te geven. Hij deed dit, maar was twee jaar later opnieuw lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Zonhoven én Vlaams Belang-kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen. In 2008, haalde Patrick Wissels nog eens de kranten. Hij zou een 17-jarige overbuur een slag in het gezicht gegeven hebben. Wissels ontkent en zegt dat hij door zijn overbuur achtervolgd werd, waarna hij zijn huisdeur voor de neus van zijn overbuur dichtgooide.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar viel het Vlaams Belang in Zonhoven, van 14,5 % en drie verkozenen in 2006, terug naar 6,6 % en nog slechts één verkozene. Patrick Wissels blijft in de gemeenteraad van Zonhoven zitten, maar nu als 'onafhankelijke'. Zijn plaats afstaan aan de eerste opvolger op de Vlaams Belang-lijst is er niet bij. In mei schreef Patrick Wissels nog naar aanleiding van de procedure om hem uit te sluiten als vakbondslid: “beste vakbonden, ik buig of ploii niet voor jullie!!!!” 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: janssens, wissels, zonhoven, sociaal |  Facebook | | |  Print

15-09-13

DEN BLUEZ VAN LÉGITIME VIOLENCE

Ooit hebben The Cure, Dire Straits en U2 opgetreden in Herenthout. Vrijdagavond trad er  Légitime Violence op. Het is geen vooruitgang. Gisterenavond speelde Légitime Violence in Italië op een door Blood and Honour gepatroneerd concert.

 

Café Den Bolle in Morkhoven, deelgemeente van Herentals, bleef dicht voor de Canadese groep Légitime Violence die niet vies is van straatgeweld. Bekijk maar de T-shirts van de groep (foto). Op de achterzijde: Une seule politique, celle de la rue. “Maar één politiek, die van de straat”, met daarbij een man die een knuppel klaar houdt om te slaan. Niet welkom in Morkhoven trok Légitime Violence (foto 1, grotere versie) dan maar naar een dorp verder in de Kempen, naar Herenthout. 

 

In café Den Bluez wordt gewoonlijk blues gespeeld, maar vrijdagavond volgde ergere treurnis. Volgens  Gazet van Antwerpen trokken de stamgasten grote ogen toen rond 20.00 uur tientallen kaalgeschoren getatoeëerde mannen en vrouwen het café binnen marcheerden voor een concert. “Gewoon een paar leuke groepen. Maar die Canadezen spelen hier niet”, reageert cafébaas Nick Drijbooms. Mijn oor. “Klaar om erin te vliegen!”, zegt de Frans-Canadese zanger van Légitime Violence aan Gazet van Antwerpen-verslaggever Marc Helsen die meeluistert aan de toog.

 

Légitime Violence heeft dan al kennisgemaakt met het Belgisch bier (foto: Légitime Violence en militanten van Nation bij het halen van de eerste blikken Jupiler). Loeihard klinkt vervolgens de ‘muziek’ door de boxen, waarna het aanwezige publiek tegen elkaar begint op te springen (foto 2, grotere versie). De Gazet van Antwerpen-reporter ziet geen nazistische symbolen of opgeheven rechterarmen. Het zou ook straf geweest zijn met de openlijk aanwezige pers. Maar wat met de liedteksten die oproepen tot geweld tegen wie zonder racistische vooroordelen is, vechtpartijen op straat verheerlijken, en lachen met het Zyklon B-gas voor bepaalde bevolkingsgroepen?

 

Er was vrijdagavond in Herenthout volk uit Hasselt, Brugge, Brussel en Charleroi, en ook uit Nederland, Frankrijk en Duitsland (nog een foto van het publiek). Stilaan kan men echter een aparte ziekenboeg openen voor het extreemrechts publiek. Autonome Nationalisten-kopstuk Christian Berteryan liep onlangs een dubbele beenbreuk op (“met een stuk in men kloten een trede gemist”) die hem nog tot 1 november in een ziekenbed houdt. Een al te enthousiaste fan van Légitime Violence brak zijn voet bij het 'dansen' vrijdagavond.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herentals, herenthout, blood and honour |  Facebook | | |  Print

14-09-13

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS: DE SERIE

Zelf hadden we het zo nog niet gezien, maar iemand zei ons deze week dat er op deze blog twee series lopen over de N-VA: de artikelenreeks Bartje op het stadhuis (ja, die kennen we) en Nieuwe-Vlaamse Ambras (oh ja). Met het ontnemen van al haar bevoegdheden als schepen van Tina Somers, tweede op de N-VA-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar in Keerbergen (foto), zorgt de N-VA natuurlijk zelf voor een volgende aflevering.

 

Tina Somers was in Keerbergen als schepen bevoegd voor mobiliteit, landbouw, lokale economie, informatie en communicatie. “Het was zeer moeilijk om met haar samen te werken. De communicatie verliep stroef en de collegialiteit was ver te zoeken. Als schepen speelde zij voortdurend soloslim. Vorige week leverde zij bovendien haar partijkaart in. We hebben dan ook unaniem in het partijbestuur beslist om haar bevoegdheden te ontnemen”, zegt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). Dat Tina Somers haar partijlidkaart inleverde was er dus teveel aan

 

In een reactie klaagt Tina Somers over “de aanhoudende persoonlijke en politieke pesterijen” waarbij zelfs haar gezin niet werd gespaard. Volgens Tina Somers waren de N-VA-collega’s die haar nu aan de deur zetten niet collegiaal. Ze verwijst onder meer naar een andere N-VA-schepen die tijdens haar verlof voor het zwaarste mobiliteitsdossier – een route voor zwaar verkeer door Keerbergen – zonder overleg een pseudo-oplossing uit de mouw schudt en die op het college laat goedkeuren ondanks een negatief advies van de lokale politie en een andersluidende visie van de mobiliteitsraad in.

 

“Ik heb me vol vertrouwen aangesloten bij een partij die zou zorgen voor een nieuwe, frisse politieke wind. Acht maanden later moet ik vaststellen dat macht – zelfs al is dit louter lokaal – attitudes en goede bedoelingen bij sommigen enorm scheeftrekt. Ik herken de mooie verkiezingsbeloften van N-VA Keerbergen niet meer. We zouden het nochtans allemaal 'anders' gaan doen met inspraak en overleg. Ook respect en deontologie zouden belangrijk worden. Daar blijft vandaag nog maar weinig over”, vervolgt Tina Somers.

 

Wie in deze gelijk heeft, Dominick Vansevenant of Tina Somers, dan wel of ze misschien allebei wat gelijk hebben, weten we niet. Dat moeten ze maar bij de N-VA zelf uitmaken. Bij de N-VA zijn dertien mensen aan de slag voor het opvolgen van de lokale mandatarissen. Tina Somers is dan wel haar bevoegdheden als schepen afgenomen, wettelijk moet ze toegang blijven krijgen tot de zittingen van het college van burgemeester en schepenen. Haar wedde als schepen behoudt ze onverkort.

 

De N-VA heeft intussen cijfers gegeven over het verloop bij haar mandatarissen. Dat is een vooruitgang, want toen wij oplijstten hoeveel Vlaams Belang’ers de N-VA-rangen vervoegden wilde de N-VA-persdienst daar niet over communiceren. Het is daarom nog niet gezegd dat de N-VA-persdienst wil communiceren met AFF/Verzet, maar via-via vernemen we dan toch dat de N-VA nu vertegenwoordigd is in 121 lokale besturen, en 60 burgemeesters, 286 schepenen en 43 OCMW-voorzitters levert. De N-VA telt in totaal zo’n 1.680 gemeenteraadsleden, 104 provincieraadsleden en in Antwerpen ook nog 82 districtsraadsleden.

 

In het partijhoofdkwartier heeft men naar eigen zeggen slechts weet van een vijftiental gemeenteraadsleden die sinds de start van de nieuwe legislatuur op 1 januari ontslag namen of uit de partij zijn gezet. Buiten Keerbergen is bij de N-VA slechts één geval bekend van een mandataris die een uitvoerend mandaat verlaat: “een schepen in Heusden-Zolder die om persoonlijke redenen ontslag nam uit het college”. Dat laatste is natuurlijk een verbloemde weergave van de werkelijkheid: Bruno Buyse is niet langer schepen nadat de coalitiepartners van de N-VA in Heusden-Zolder zijn autoritaire stijl ten aanzien van het gemeentepersoneel meer dan beu waren en belangenvermenging tussen Bruno Buysse als zaakvoerder en Bruno Buysse als schepen voor ruimtelijke ordening de emmer van ergernis deed overlopen.

 

Intussen is de uitsluitingsprocedure opgestart voor drie N-VA-schepenen en nog eens drie N-VA-gemeenteraadsleden in Turnhout. Allicht mogen die zes binnenkort bij de al genoemde vijftien geteld worden. Maar we zijn natuurlijk blij dat slechts vijftien, binnenkort eenentwintig, mandatarissen weg zijn bij de N-VA. Dan blijven lolbroeken de dienst uitmaken zoals Dilbeekse N-VA-schepen Frank De Dobbeleer die in een volle feestzaal op een podium zijn broek liet zakken omdat hij een sportvereniging met een Franstalige naam moest vermelden. Zo’n man moet natuurlijk niet opstappen als N-VA-schepen. Zo’n mensen wijzen op de ‘Vlaamse volksaard’, en het is toch op die identiteit dat we een Vlaamse staat gaan bouwen. Niet?

 

Of heeft iemand liever Geert Bourgeois als voorbeeld?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, n-va, keerbergen |  Facebook | | |  Print

13-09-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Pairi Daiza is bekroond als Beste dierentuin van België en Nederland 2013 en toch vindt Zuhal Demir (Antwerps districts’burgemeester’ en N-VA-parlementslid) dat het niet kan dat twee panda’s in de buurt van Elio Di Rupo’s woonplaats Bergen te zien zullen zijn, en niet in Antwerpen. Of hoe de ene N-VA’er de andere, partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever, deze week wilde overtroeven in media-aandacht en bravoure. Eén van de twee panda's werd er meteen moedeloos van (foto).

 

“Eerst werd gezegd dat hij begin 2014 zou stoppen als partijvoorzitter, nu is dat al uitgesteld naar november. Dat betekent dat hij al bijna een derde van zijn termijn als burgemeester een dubbele functie zal hebben vervuld. En wellicht wordt dat nog langer, want ik kan me niet voorstellen dat zijn partij de onderhandelingen met Elio Di Rupo enkel zal laten voeren door huidig ondervoorzitter Ben Weyts. En die onderhandelingen kunnen lang duren, zoals we weten.” Politicoloog Dave Sinardet waarschuwt dat de Antwerpenaren nog enige tijd zullen moeten wachten op een fulltime burgemeester. (Gazet van Antwerpen, 7 september 2013)

 

“Sinds 2003 loopt hij elke twee tot drie weken de ganse lengte van de straat af, en telt hij hoeveel (geschreven) talen er zichtbaar in het straatbeeld te zien zijn – op affiches, etalages, geparkeerde auto’s, vuilniszakken zelfs. ‘Ik telde er nooit minder dan elf en maximaal 24.’ Nederlands, Frans en Engels uiteraard. Arabisch en Turks (Berchem stond lang bekend als een Turkse buurt), maar ook Pools, Russisch, Thai, Farsi, Urdu, Hindi, Albanees, Portugees, Tamil, Japans, Armeens… ja zelfs Latijn (op de kerk).” Jan Blommaert heeft een nieuw, academisch boek uit over de superdiversiteit in de Driekoningenstraat en omgeving in Berchem. De acties van Voorpost voor een Vlaams Vlaanderen hebben hun doel niet bereikt. (dS Weekblad, 7 september 2013)

 

“De laatste moet de vlag naar Brussel terugbrengen.” Reactie van een AFF-bloglezer nadat bij de N-VA in Turnhout de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris, de communicatieverantwoordelijke, drie schepenen en nog eens drie gemeenteraadsleden geschorst zijn door het nationaal bestuur van de N-VA. (E-mail, 7 september 2013)

 

“Wat met de voedingsbodem van radicalisme? Komt er ook een manifest voor beleidsmakers tegen islamofobie, werkloosheid en discriminatie?” Saïd El Kaouakibi vindt dat zonder de echte voedingsbodem van radicalisme aan te pakken de brochure Beheersen van moslimradicalisering. Handleiding voor beleid en praktijk weinig zoden aan de dijk brengt. (Gazet van Antwerpen, 10 september 2013)

 

“In Humo zegt Zuhal Demir (N-VA): ‘Tweehonderdduizend illegalen die de taal niet spreken, geen werk hebben en die ten laste zijn van het OCMW: onze samenleving kan dat niet aan.’ Welnu, als districtsburgemeester in Antwerpen zou zij toch mogen weten dat illegalen helemaal géén recht hebben op een OCMW-uitkering, alleen al omdat ze illegaal zijn! Dergelijke beweringen zijn pure desinformatie en stemmingmakerij, en worden door sommige mensen maar al te gemakkelijk geslikt. Het Vlaams Belang is dan niet veraf!” Lezersbrief van Paul Van den Berghe uit Gent. (Humo, 10 september 2013)

 

“Het park is verzorgd en de dieren hebben er meer ruimte dan in de Antwerpse Zoo. Daarom ben ik blij met de beslissing van Di Rupo – wat ook zijn eigen achterliggende beweegreden moge zijn. Volgens zijn kabinet is het trouwens de Chinese overheid die de keuze maakt. Dat de N-VA de premier over de panda’s wil interpelleren, is daarom ronduit beschamend. Elke stok om ‘de Walen’ mee te slaan is voor deze partij welkom, ook een bamboestok.” Schrijfster Ann De Craemer vindt het een verdedigbaar idee om twee panda’s uit China in Pairi Daiza te verwelkomen. Ann De Craemer vindt het belangrijker dat Elio Di Rupo de schending van mensenrechten in China aankaart. “Maar daarover zal de N-VA hem vast niet interpelleren.” (dS Avond, 10 september 2013)

 

(afgemeten) Wij zeggen samen niks.” PVDA-voorzitter Peter Mertens nadat Gerolf Annemans de SP.A afbrandt. Gerolf Annemans: “Mocht ik links zijn, dan zou ik me ook niet meer thuis voelen bij de SP.A. Tegen dat zogenaamd socialistisch beleid van die partij zeg ik samen met u: ‘neen’.” (Knack, 11 september 2013)

 

“De grootste drogreden is niet wat De Wever zegt maar hoe hij het zegt. Wat hem zo’n dodelijke debater maakt is zijn verongelijkte en cynische toon, die suggereert dat wat hij zegt toch de logica zelve is, dat ieder mens met een beetje gezond verstand toch moet inzien dat hij gelijk heeft en dat het godgeklaagd is dat iemand probeert hem tegen te spreken. (...) Tegen die toon kan geen enkel rationeel betoog opboksen. Als zijn argumenten worden ontkracht reageert De Wever daar niet op, hij trekt zijn mondhoek op, verlegt de aandacht en suggereert daarmee dat zijn gesprekspartner een onuitstaanbare muggenzifter is, die liever over details dan over de essentie discussieert, ook al zijn die details de essentie. Zijn succes in peilingen en op internetfora suggereert dat voor vele mensen de perceptie die hij creëert veel meer indruk maakt dan de kwaliteit van zijn argumenten.” Stefan van den Broeck ontleedt de discussietechniek van Bart De Wever. (Apache, 12 september 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, boeken, diversiteit, n-va, aalst, demir, antwerpen, annemans |  Facebook | | |  Print

12-09-13

GOED ZO. GEEN EXTRÉÉM-RECHTS CONCERT IN HERENTALS

herentals,blood and honour,actieDe uitbaatster van café Den Bolle in Morkhoven (Herentals), waar voor vrijdagavond een concert met de Canadese groep Légitime Violence gepland is, houdt vrijdag de deuren van haar zaak gesloten.

 

De Kempische regionale televisiezender RTV meldde gisterennamiddag het goede nieuws. Burgemeester Jan Peeters (SP.A, foto 2) bevestigde het ons. Légitime Violence vindt het normaal dat mensen zonder racistische vooroordelen vernietigd worden, dat men de straten afschuimt op zoek naar een vechtpartij en dat mensen in vernietigingskampen het gas Zyklon B toegediend krijgen. Zaterdagavond treedt Légitime Violence op in Italië, op een concert dat gepromoot wordt op de internationale website van Blood and Honour.

 

Gealarmeerd door onze informatie, overgenomen door de lokale pers, pleegde de politie op aangeven van burgemeester Jan Peeters overleg met de uitbaatster van café Den Bolle. Omwille van het veiligheidsrisico besloot zij daarop het optreden te annuleren en haar zaak vrijdag te sluiten. Zij was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust en op het verkeerde been gezet door de organisatoren. De politie Neteland houdt vrijdagavond verhoogd toezicht in de omgeving. Het is immers mogelijk dat toch nog 'muziekliefhebbers' naar Morkhoven afzakken. Aan de Facebook-pagina over het concert veranderde er gisteren niets, alsof er geen kink in de kabel is gekomen.

 

Anderzijds is het niet uitgesloten dat na de persberichten vandaag getracht wordt het concert alsnog elders te laten plaatsvinden, maar organisatorisch stelt dat natuurlijk problemen. Niet in het minst om de potentiële concertgangers te informeren. Al waren er dat niet verschrikkelijk veel, het is niet duidelijk of hun Facebook-adressen nog bekend zijn bij de organisatoren. Blijft dat er geen nood is om, hoe klein het publiek ook is, aan te zetten tot geweld en antisemitische uitlatingen te doen.

 

Het is de tweede keer in ons land dat optredens niet kunnen doorgaan omwille van de bedenkelijke reputatie van de aangekondigde groepen. Een door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) gepland concert op 14 mei 2011 in Burcht (Zwijndrecht) werd ook afgelast na informatie van het Anti-Fascistisch Front (AFF) over de geprogrammeerde groepen, aandacht vanwege de pers en bezorgde reacties van de burgemeester, politie en zaaluitbater.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herentals, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

11-09-13

LÉGITIME VIOLENCE: DE VERDWENEN AANWEZIGHEIDSLIJST

De bekendmaking van het voor vrijdagavond gepland concert van Légitime Violence zorgt voor zenuwachtigheid van Herentals tot Steenokkerzeel.

 

Légitime Violence is een Canadese groep die voor het eerst optreedt in Europa en een gewelddadige reputatie heeft. De groep vindt het normaal dat mensen zonder racistische vooroordelen vernietigd worden, dat men de straten afschuimt op zoek naar een vechtpartij en dat mensen in vernietigingskampen het gas Zyklon B toegediend krijgen. Daags na het in Morkhoven, deelgemeente van Herentals, gepland concert treedt Légitime Violence op in Italië. Een concert dat breed aangekondigd wordt op de internationale website van Blood and Honour.

 

Aan de regionale televisiezender RTV zei de Herentalse burgemeester Jan Peeters dat alle zaaluitbaters die een fuif of optreden organiseren met versterkte muziek dit moeten aanvragen aan het Herentalse stadsbestuur, en bij zijn weten was dit niet gebeurd voor een concert in Morkhoven. De politie zou de zaak nog verder uitzoeken. Betekent dit dat er niet het voornemen is om vrijdagavond Légitime Violence in Morkhoven te laten optreden? Toch niet. Er wordt al sinds 4 augustus reclame gemaakt voor dit concert. Aanvankelijk zonder vermelding waar het gepland is, later met wel de geplande locatie. De Herentalse politie kon de zaaluitbaatster niet meteen bereiken. Volgens Het Nieuwsblad is haar café gesloten op maandag en dinsdag.

 

Intussen bleef men in Steenokkerzeel, waar het platenlabel en -verkooppunt Pure Impact Records gevestigd is, niet stilzitten. Maandag werd op de Facebook-pagina over het geplande concert plots gepreciseerd: “Please note Pure Impact doesn’t organise the concerts, we only promote them.” Nog opvallender is dat de lijst van wie aankondigde naar het concert te gaan, wie misschien zou komen, en wie allemaal uitgenodigd is, maandag weggehaald werd van de Facebook-pagina (foto hierboven: voor; foto achter deze link: na). Wij hadden enkele bekende namen, bekenden van de extreemrechtse scene in Vlaanderen, Wallonië en Nederland, vermeld om aan te tonen wat soort volk Légitime Violence trekt. Blijkbaar geeft men daar liever niet langer inzicht in.

 

Dat dit een concert is met een reukje aan, zoveel is duidelijk. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt de zaaluitbater en de burgemeester van Herentals zich te beraden over de opportuniteit van het concert, minstens er over te waken dat er geen strafbare feiten gebeuren. Buiten noch in de concertzaal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herentals, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

10-09-13

VLAAMSE LEEUW WILLENS NILLENS VOOR OUD-STRIJDERS

Het voorbije weekend werd op meerdere plaatsen in ons land de 69ste verjaardag van de bevrijding van de nazi-bezetting gevierd. In Willebroek spitste de nieuwe burgemeester, N-VA’er Eddy Bevers, de oud-strijders het Vlaamse Leeuw-lied in de maag. Zeer tot ongenoegen van de oud-strijders.

 

Zaterdagmiddag werden in Klein-Willebroek, bij de Shermantank aan de vroegere Weduwe Van Enschodtbrug (foto), niet alleen bloemen neergelegd door de verschillende vaderlandslievende verenigingen. Net als elk jaar werd er door de Willebroekse Brassband ook het Belgische volkslied en God Save the Queen, het volkslied van de Britse bevrijders, gespeeld. Voor het eerst klonk er echter ook de Vlaamse Leeuw. Na het Ten Velde werd eerst de Vlaamse Leeuw gespeeld, en dan pas het Belgische en het Britse volkslied.

 

“De vaandels bleven rechtop, de veteranen salueerden niet. En een deel van het publiek, ook ik, draaiden even onze rug naar de plechtigheid. Vele aanwezigen en veteranen reageerden geschokt”, vertelt ABVV-vakbondsman maar in Willebroek ook SP.A-gemeenteraadslid Rudi Kennes. Oud-burgemeester Marc De Laet bevestigt in Het Nieuwsblad dat niet iedereen even gelukkig was met de Vlaamse Leeuw..

 

Bij het Verbond der Veteranen van de Tweede Wereldoorlog klinkt het: “Verschillende oud-strijders, een vijftiental, waren niet echt gelukkig met de Vlaamse Leeuw bij de herdenking van de bevrijding. Ze vochten 69 jaar geleden samen met hun Waalse broeders voor de Belgische vlag. Ook in het publiek zijn verschillende mensen vertrokken bij het horen van de Vlaamse Leeuw.”

 

Het nieuwe gemeentebestuur van Willebroek, een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD, besliste dat bij elke officiële gelegenheid in Willebroek voortaan de Vlaamse Leeuw gespeeld wordt. “Het protocol schrijft voor dat het spelen van het Vlaamse volkslied bij zo'n plechtigheid kan”, zegt burgemeester Eddy Bevers. Voorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling Gunther Scheers vult aan, elke empathie met de oud-strijders missend: “De oud-strijders vochten, als Vlaming, toch voor vrede en vrijheid in België én in Vlaanderen.”

 

De toespraak van burgemeester Bevers bij de herdenkingsplechtigheid ging over samenhorigheid, ons niet laten verdelen tussen 'wij' en 'zij'. De volgende keer zelf toepassen? Want nu was het ‘wij’, het door de N-VA gedomineerde nieuwe gemeentebestuur, die ‘zij’, de oud-strijders, verraste met iets waar ze allerminst gelukkig mee waren. En 'zij' hebben er (mee) voor gezorgd dat we bevrijd zijn van het juk van het nazisme. Dat verdient respect, en niet het willens nillens opdringen van de Vlaamse Leeuw.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: willebroek, n-va |  Facebook | | |  Print

09-09-13

VRIJDAG 13 SEPTEMBER: EXTRÉÉM RECHTS CONCERT IN HERENTALS

Deze maand is het twintig jaar geleden dat Ian Stuart Donaldson, zanger van Skrewdriver en oprichter van het neonazistisch netwerk Blood and Honour, het leven liet bij een auto-ongeluk. Dat wordt herdacht met een reeks concerten: van in Australië over Groot-Brittannië tot in Oekraïne. In ons land zijn er geen tekenen van een op komst zijnde Blood and Honour-concert, maar...

 

Aanstaande vrijdag is er in een deelgemeente van Herentals wel een concert waarvan de hoofdact ’s anderendaags optreedt op een door Blood and Honour gepatroneerd concert in ItaliëDie hoofdact is Légitime Violence, een Canadese groep die volgens de affiche (foto 1) voor het eerst in Europa optreedt. “Verberg uw vrouwen en kinderen”, zo wordt gewaarschuwd voor het optreden in café Den Bolle in Morkhoven (foto 2). Die waarschuwing is ludiek bedoeld, maar ludiek is Légitime Violence, Legitiem Geweld, allerminst. Op de vraag wat zij van SHARP (Skin Heads Against Racial Prejudices, Skinheads tegen racistische vooroordelen) vinden antwoordde Légitime Violence in een internetmagazine: “Nothing to do with them, search and destroy.” “Niets te maken met hen, zoek ze en vernietig ze.”

 

Légitime Violence behoort tot de Quebec Stomper Crew, een groep nationalisten en anti-linksen die wel eens de straat afschuimen. In het nummer Rock’n Roll op de cd/lp Nouvelle France Skinheads verwijst Légitime Violence hiernaar: “We are out on Friday night, we are looking for a fight, the Quebec Stompers are roaming the streets tonight and we defend the skinhead pride.” “Wij gaan uit op vrijdagavond, wij kijken uit naar een vechtpartij, de Quebec Stompers zwerven vannacht over de straten en verdedigen de skinheadtrots”.

 

Op dezelfde cd/lp speelt Légitime Violence het nummer Un amour perdu, een cover van een nummer van de Franse fascistische muziekgroep Evil Skins. Een antisemitisch nummer over een kaalgeschoren gevangene die verliefd wordt op een vrouw, maar niets met zijn verliefdheid kan doen omdat hij achter prikkeldraad in een vernietigingskamp zit. De slotzin is: “Déroulons les barbelés, préparons le Zyklon B.” “Ontrol de prikkeldraad, hou de Zyklon B klaar.” Zyklon B is het gas dat de nazi’s in de Duitse vernietigingskampen gebruikten.

 

Vorig jaar april trad Légitime Violence in Canada op samen met de Belgische groep Les Vilains die tot kort geleden haar thuisbasis had in het beruchte Brugse skinheadcafé De Kastelein/MolokoHier een video van het optreden van Légitime Violence die avond samen met Les Vilains. Légitime Violence deelt het podium met tal van extreemrechtse tot openlijk fascistische muziekgroepen. Volgende zaterdag bijvoorbeeld in Italië met Legittima Offesa, een groep die mee op de affiche stond van een concert van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen (= Combat 18-strekking) op 30 oktober 2010. Hier onze voorstelling van de toen aangekondigde groepen. Het concert vond plaats in een jeugdclub in Wommelgem, zonder dat bekend was aan wie het lokaal te elfder ure verhuurd was.

 

Het doet natuurlijk de vraag rijzen of de uitbaters van café Den Bolle en de Herentalse burgemeester Jan Peeters (SP.A) weten wie ze vrijdagavond mogen verwachten. Zo dadelijk meer over de aangekondigde bezoekers. Eerst nog iets over de twee andere groepen op de affiche. The Firm is een Rotterdamse Oi!-groep (=genre binnen de punkmuziek) rond zanger Mike van Schaik. Van Schaik was bij verkiezingen in Rotterdam nog kandidaat voor de extreemrechtse Nieuwe Nationale Partij. Net als Légitime Violence heeft The Firm geen moeite om het podium te delen met extreemrechtse muziekgroepen, zoals het Amerikaanse Brassic en de Portugese Oifensiva.

 

Op het label Mother Fucking Sounds van de in Nederland wonende Stephen Jones, alias Jonesy, frontman van de Engelse neonazi-muziekgroep English Rose, bracht The Firm een split-cd uit met de derde voor vrijdag aangekondigde groep, het Vlaamse The Pride. Een Oi!-groep die al sinds 1986 bestaat. De groepsleden zijn bijzonder trots op hun Vlaamse afkomst. Zoals ook Légitime Violence en The Firm is The Pride terug te vinden op de verzamelcd-serie United Skins for Freedom of Speech van het anti-linkse label Oi! Ain’t Red Records.

 

Voor het concert van vrijdagavond wordt reclame gemaakt via een aantal openlijke en een aantal afgeschermde kanalen. Op de Facebook-pagina van het concert, aangemaakt door Pure Impact Records, kondigen onder andere hun komst aan: Chantal Meerkens (Autonome Nationalisten), Fabian Davidts (Les Vilains), Emersson Henge en andere leden van het Franstalige Nation, Y.D.R. (weg bij het Vlaams Belang, maar blijkbaar nog altijd bezoeker van foute concerten) en mensen ons bekend als Blood and Honour-concertgangers. Bij wie misschien komt noteerden we de namen van onder andere Wolf Kussé (Groen Rechts/Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) en de Nederlander Roy Matthijsse.

 

Een fraai gezelschap, maar wat kan je anders verwachten met zo’n groepen op het programma?

08-09-13

DE KOLDERBRIGADE VAN DE N-VA (1)

Alsof de N-VA aan Siegfried Bracke niet voldoende heeft om het koldergehalte van de partij hoog te houden, zijn er nog de partijleden in Turnhout die vorige maandag vrolijk met de oppositie meestemden om Turnhout te erkennen als een onbestuurbare stad. Ondanks – of beter: omwille van – N-VA-burgemeester Erwin Brentjens (rechts op de foto) en zijn N-VA-schepen voor Cultuur en Mobiliteit Willy Van Geirt (links op de foto). Gazet van Antwerpen ging de reactie bij de Turnhoutenaren peilen.

 

“Ze hebben gelijk”, vindt Willy Römer, een bejaarde ondernemer. “Brentjens en Van Geirt zijn niet bekwaam. Ik heb op hen gestemd omdat ik hen kende. Ik wou eens verandering in mijn stad. Maar ik heb er al lang spijt van. Sukkelaars zijn het! Ik volg elke gemeenteraad: ze hebben geen dossierkennis. Paul Meeus van Vlaams Belang en Astrid Wittebolle van Groen stellen de ene ambetante vraag na de andere. En dan zitten Brentjens en zijn schepenen daar met hun mond vol tanden. Allez, van een ex-schooldirecteur mag je toch wat meer verwachten? Van mij mogen ze hem eraf gooien.”

 

De politieke interesse in Turnhout is met de strapatsen op het stadhuis wel gestegen. “De gemeenteraad zit altijd knalvol. De mensen staan tot in de trappenhal aan te schuiven om alles te volgen. Voor een deel door sensatiezucht, maar het is toch goed dat we tonen dat ze met ons niet doen wat ze willen.” “Ik heb ook voor de N-VA gestemd, maar ik ben teleurgesteld over het beleid”, zegt An. Haar vriendin Fatima spuwt haar gal over het verkeersbeleid, maar geeft burgemeester Brentjens wel goede punten. “Hij was op de Ramadan Night. Als moslima vond ik dat mooi. Van N-VA’ers denk ik soms dat ze racisten zijn, maar Erwin toonde dat hij geïnteresseerd is in andere culturen. Ik ben hier geboren, maar daardoor voel ik me toch meer welkom.”

 

Gazet van Antwerpen ging ook langs bij ons favoriet café in Turnhout, Ranonkel. Op een boogscheut van het cultureel centrum de Warande. Marc Belmans legt er uit: “N-VA is hier haast vanuit het niets de sterkste partij geworden dankzij de populariteit van Bart De Wever. Veel mensen zijn daar ingetrapt en hebben N-VA gestemd. Maar in plaats van De Wever kregen ze een zootje opportunisten zonder een gram politieke bagage. Hun schepenen Mathé, Moelans, Van Geirt en de burgemeester zijn niet bekwaam. En omdat andere partijgenoten zoals Marc Van Damme en Danny ‘Spock’ Vermeijen zich gepasseerd voelden bij de verdeling van de postjes, is er nu een vuile machtsstrijd aan de gang. De kracht van verandering is de kracht van verloedering geworden. Turnhout heeft zware problemen. Bijna 13 procent werklozen, de grootste leegstand van panden in heel België, een put van 50 miljoen euro. En dat is nu in handen van zo’n kolderbrigade!”

 

Ook Tom Versmissen, eerste schepen en frontman van de N-VA-dissidenten (in het midden op de foto), krijgt ervan langs. “Allez, die Tom Versmissen wil de partij naar zijn hand zetten, terwijl hij ocharme 280 stemmen heeft gehaald. Zo’n arrogantie. (…) Die Van Geirt (die onder vuur ligt van de N-VA-dissidenten, nvdr.), dat is toch om mee te lachen. Die schafte de nieuwjaarsreceptie af en gaf zijn stadspersoneel in ruil bonnetjes van 2,50 euro waarmee ze konden gaan eten. In zijn eigen broodjeszaak! Het goedkoopste broodje was 2,70 euro. En zo iemand maken ze dan schepen.” Aan het Warandecafé botst de Gazet van Antwerpen-reporter op ex-CVP-gemeenteraadslid Bert Boogers en zijn zoon Marc, verkozene voor Groen. Omdat gouverneur Cathy Berx heeft opgeroepen tot discretie wil Marc niets zeggen. Zijn vader vindt dat de huidige impasse in de sterren stond geschreven.

 

Bert Boogers: “Vanaf het begin zat het hier fout met de N-VA. Dat was geen ploeg maar een samenraapsel van mensen die hun kans roken. De N-VA was niet klaar voor zo’n grote overwinning. Ze hebben de mensen er niet voor. Het gebrek aan ervaring doet hen nu de das om. Ik vrees dat dat ook nog in andere gemeenten zal gebeuren.” Toch is Boogers hoopvol voor een snelle oplossing. “Over enkele weken marcheert dat hier weer. De N-VA zet men nu beter aan de kant, maar de andere partijen zullen elkaar wel vinden. Er zijn veel onderlinge vetes, maar gezien de ernst van de situatie zijn die te overstijgen. Met onze volksaard (van koppige Kempenaren, nvdr.) heeft die soap niks te maken. Elke gemeente heeft haar politieke ruzies. In Kortrijk of bij de NMBS is het niet beter, hé?”

 

Intussen heeft de N-VA na de zes N-VA-gemeenteraadsleden die mee de motie over de onbestuurbaarheid stemden, en de twee N-VA-schepen die zich bij de stemming onthielden, nog eens drie andere Turnhoutse N-VA-bestuursleden geschorst: de secretaris van de N-VA-afdeling, de ondervoorzitter en de verantwoordelijke voor de communicatie. Met Tom Versmissen, als door de N-VA geschorste schepen die ook voorzitter is van de plaatselijke N-VA-afdeling, is de Turnhoutse N-VA-afdeling dus zowat helemaal onthoofd. De drie extra geschorsten worden verweten de dissidenten in het schepencollege en de gemeenteraad te steunen. De drie reageren verongelijkt. In Het Nieuwsblad zeggen ze: “Er is binnen N-VA geen plaats voor discussie en een eigen mening. Als je niet volgt wat N-VA nationaal dicteert, dan vlieg je eruit.”

 

Had Siegfried Bracke niet gezegd dat de N-VA geen stalinistische partij is?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, n-va, turnhout, brentjens |  Facebook | | |  Print

DE KOLDERBRIGADE VAN DE N-VA (2)

Hou een enquête onder de Antwerpse stadhuisjournalisten, en we verwedden er een bak Seefbier op dat André Gantman (foto) er uit komt als grootste clown op de gemeenteraadsbanken. Gewezen Open VLD’er, Antwerps schepen voor personeels- en rechtszaken vanaf 1995 tot hij voortijdig moest opstappen wegens zijn betrokkenheid bij een gigantische fraudezaak, nu N-VA-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Zijn ‘cloud’ is groter dan de woordenwolk die schepen voor Onderwijs Claude Marinower verweten wordt; zijn proberen recht te praten wat krom is, is verbeeldingrijker dan wat Siegfried Bracke vermag.

 

Op de regionale bladzijden van Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet neemt hij dit weekend de verdediging op van Liesbeth Homans die racisme maar een relatief begrip vindt. Als het gesprek gaat over het overstijgen van de kansarmoede zegt André Gantman: “De gemeenschap bewijs je een slechte dienst door hen vast te zetten in een situatie van verpaupering. Ik neem het niet dat je als racist wordt gebrandmerkt wanneer je zoiets wil doorbreken.” Wie heeft gezegd dat dit racisme is? Maar dan komt het. André Gantman: “Trouwens, schaf maar ineens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding af. Het zijn bureaucraten die de gemeenschap een slechte dienst bewijzen.” Om er dan nog aan toe te voegen: “Ai, nu gaan ze kwaad zijn op mij.”

 

André Gantman praat nu de sfeer na die Michaël Freillich (Joods Actueel) schept. Michaël Freillich vindt dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) te weinig gevoelig is voor discriminatie van joden. Het CGKR zegt daar wél gevoelig voor te zijn – er worden daar mensen speciaal voor ingezet, en er is regelmatig specifiek overleg over anti-joodse kwesties. Maar er is een verschil tussen morele verontwaardiging en wat wettelijk haalbaar is. Moet het CGKR storm lopen voor elke kwestie, om dan voor de rechtbank telkens weer het deksel op de neus te krijgen? Hier daarover een leestip. In andere kwesties loopt André Gantman zich de benen onder het lijf uit om aan te voeren dat om de ene en de andere juridische redenen iets niet kan, maar voor het CGKR houdt Gantman andere maatstaven aan.

 

Of Michaël Freillich zover gaat om de afschaffing van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding te eisen, konden we gisteren niet checken – het was ook voor ons sabbat – maar de afschaffing van het Centrum is wél het eerste punt uit het 70-puntenplan van het Vlaams Blok. Het moet zijn dat Filip Dewinter nog voor pampus lag wegens het verlies van Schotland tegen de Rode Duivels, dat hij gisteren nog geen tweet de wereld heeft ingestuurd om te juichen over het jongste standpunt van André Gantman.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gantman, antwerpen, racisme |  Facebook | | |  Print

07-09-13

ROGER SPINNEWIJN OVERLEDEN

Terwijl cultureel en progressief Vlaanderen het overlijden van Marianne Van Kerkhoven betreurt, is ter extreme Vlaams-nationalistische zijde Roger Spinnewijn overleden. Vorig jaar nog gehuldigd (foto) voor zijn deelname aan Operatie Brevier (1, 2).

 

Roger Spinnewijn stichtte in 1960 de West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). De daaropvolgende jaren is hij niet weg te denken bij de betogingen en acties van de VMO. In 1973 neemt hij, samen met zijn zoon John, deel aan de door hemzelf en VMO-leider Bert Eriksson bedachte Operatie Brevier: het wegroven van de stoffelijke resten van priester-collaborateur Cyriel Verschaeve uit de begraafplaats van het Oostenrijkse Solbad en de overbrenging ervan naar Vlaanderen.

 

In 1975 geeft Roger Spinnewijn onderricht in het gebruik van explosieven bij een door de Britse neonazi’s van Column 88 ingericht trainingskamp. In 1979 is Roger Spinnewijn betrokken bij de ongeregeldheden in de Voerstreek, in 1980 bij de bestorming van de Brugse Halletoren. In datzelfde jaar is hij ook aanwezig op een trainingskamp van de extreemrechtse protestantse Ulster Volunteer Force. Roger Spinnewijn is een man van actie, zoveel is duidelijk. Maar hij is ook een man met vele buitenlandse contacten. Zo is hij aan de vooravond van de IJzerbedevaart in 1980, samen met Karel Dillen, gastheer voor een bont gezelschap van Duitse, Britse en Franse extreemrechtsen tot neonazi’s. Hij verwelkomt in Brugge ook de ‘nieuw-rechtse’ Franse filosoof Alain de Benoist.

 

Jarenlang baat Rober Spinnewijn in de buurt van de Brugse Grote Markt het café De Rubenskelder uit. In zijn café is het verbondslokaal gevestigd van het Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV) waarin de dan nog boezemvrienden Filip Dewinter en Frank Vanhecke actief zijn. Als de VMO in 1984 een herdenkingsplechtigheid organiseert rond het nieuwe graf van Cyriel Verschaeve, houden zowel Roger Spinnewijn als Filip Dewinter een toespraak. Roger Spinnewijn leest daarbij een brief voor van VMO-leider Bert Eriksson die op dat ogenblik in de gevangenis zit voor zijn wandaden met de VMO.

 

Ook Roger Spinnewijn krijgt een gevangenisstraf en geldboete voor zijn activiteiten bij de in 1981 in eerste aanleg, en in 1983 ook in hoger beroep, als privé-militie veroordeelde VMO. Roger Spinnewijn blijft Het Grote Voorbeeld voor de jongere generatie extreemrechtsen in Brugge die in 1985 lokalen waar progressieven samenkomen vandaliseren, tot zelfs beschieten. Een van de drie zonen van Roger Spinnewijn, de al genoemde John Spinnewijn, wordt na de Zwarte Zondag van 24 november 1991 parlementslid voor het Vlaams Blok.

 

Vorig jaar werd Roger Spinnewijn, samen met de niet minder beruchte Xavier Buisseret (op de foto hierboven verscholen achter Roger Spinnewijn), gehuldigd naar aanleiding van het veertig jaar geleden zijn van Operatie Brevier. Eigenlijk was het toen nog maar negenendertig jaar geleden dat die Operatie plaatsvond, maar men vreesde dat als men zou wachten tot het echt veertig jaar geleden zou zijn, Roger Spinnewijn of Xavier Buisseret er niet meer zou zijn.

 

Roger Spinnewijn haalde nog wel de veertigste verjaardag van het opgraven van het stoffelijk overschot van Cyriel Verschaeve (in de nacht van 10 op 11 mei 1973), maar deze week overleed hij. Roger Spinnewijn werd 83 jaar oud.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spinnewijn, vmo, verschaeve |  Facebook | | |  Print

06-09-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Bij de N-VA hebben ze niet hun beste week achter de rug. Bij een peiling naar de kiesintenties zakte de partij vier procent stemmen, en bij het afnemen van de peiling waren de uitspraken van Siegfried Bracke nog niet bekend die (de woordspeling is van Mark Eyskens) brakke grond maakte van de communautaire stellingen van zijn partij. "Wat doen we nu herr Weber?”, vraagt de vrouw links op de foto hiernaast. “Die gewantrouwde regering doet het veel te goed en vanaf de kroning van Filip is het goed weer gebleven.” De man rechts: “De ongerustheid niet laten merken frau Homans! Zet een ander gezicht op!” En wat merkten we deze week nog op?

 

“Tegen De slimste mens ter wereld zou ik wellicht ook nee zeggen.” Een mens moet zijn beperkingen kennen. Een belegen mop wil Filip Dewinter nog wel vertellen. Volgens Dewinter was het overigens Nonkel Mop-presentator Rob Vanoudenhoven zelf die Dewinter om een Marokkanenmop vroeg. Dewinter kende er niet meteen een, waarna zijn buurman in het Vlaams Parlement, de West-Vlaming Stefaan Sintobin, hem de mop van de drie Marokkanen en een Vlaams Blokker in het oor fluisterde. Rob Vanoudenhoven had Dewinter beter om de mop gevraagd van de politieker die naar Namibië zou verhuizen als Elio Di Rupo eerste-minister zou worden. (Het Nieuwsblad, 30 augustus 2013)

 

“Wat missen we? Of het forfait van Leterme zal wegen op het programma waarmee CD&V naar de kiezer gaat. Of met de opmars van Crevits de standpunten van het ACW meer gewicht zullen krijgen. Of met Leterme in de Europese Commissie andere thema's op de agenda zouden komen. Of de clash tussen Peeters en De Wever er ook een is tussen visies over Vlaanderen, Europa, werkloosheid, migratie, criminaliteit, klimaatproblemen, de rol van het middenveld. De cruciale vraag bij verkiezingen is niet zozeer wie wint of verliest (Peeters of De Wever, bijvoorbeeld), maar wat scoort (welke standpunten, welke beleidskeuzes).” Luc Huyse vraagt dat de media zich zouden bezinnen over de impact van haar woorden en beelden op de aanloop naar en de uitkomst van de verkiezingen. (De Morgen, 31 augustus 2013) 

 

“De stoet moet halt houden omdat de koning een plaspauze plant.” Geen detail wordt ons bespaard als de eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) opsomt wat de gevolgen zijn als koning Filip naar Mechelen komt voor een historisch-religieuze stoet die eens om de 25 jaar door Mechelen trekt. (Het Nieuwsblad, 31 augustus 2013)

 

“Ik ga niet ontkennen dat de aanhoudende aanvallen – een deel terecht of een deel uit de context gerukt – onze koude kleren raken. Dat geeft aanleiding tot veel te scherpe en zure reacties, van mensen die depressief raken. (…) We dreigen onze sangfroid kwijt te raken. Of we maken fouten. Binnen de partij heb ik zelf het concept van de fundamentele vrolijkheid uitgevonden. Ik blijf daarbij. We hebben geen enkele reden om zurig te zitten mopperen.” Siegfried Bracke schetst de N-VA als een manisch-depressieve partij. (De Standaard, 31 augustus 2013)

 

“Het zou een stap naar volwaardig werk zijn, ook het argument van Bracke. Maar van dat doel is niets gerealiseerd. De mini-jobs zijn een valkuil geworden die miljoenen Duitsers in armoede houden. Maar intussen is het bedrijfsleven aan die mini-jobs gewend. Het concurrentiebeleid is eraan gelinkt. Ze kunnen niet meer zonder! Bedrijven werden rijker, mensen werden arm. Dat is het economische systeem waar Siegfried Bracke met Vlaanderen, of is het België, naartoe wil. Een economisch systeem dat het niet meer nodig vindt de arbeid van mensen naar waarde te valoriseren, een economisch systeem waarin het geen probleem is dat mensen die werken niet meer genoeg verdienen om van te kunnen leven.” Siegfried Bracke vindt het sociaal-economische belangrijker dan het communautaire, een sociaal-economisch programma beleid dat de rijker rijker en de armen armer maakt. Johan Vande Lanotte reageert. (De Standaard, 2 september 22013)

 

“Zaterdag met een stuk in men kloten een trede gemist..... En daarvan een dubbele beenbreuk, overdreven he!” Christian Berteryan, kopstuk van de Autonome Nationalisten, is deze week geopereerd en twee maanden werkonbekwaam verklaard. Hij legt uit waarom. (Facebook, 4 september 2013)

 

“Minister Reynders (MR) heeft het zelf gezegd: we wisten dat ze sjoemelden, maar we hebben het toegelaten omdat het belangrijk was dat de Grieken mee konden doen in de eurozone. En dat gefoefel is mee geregisseerd door Goldmann Sachs, de zakenbank waar ECB-voorzitter Mario Draghi bij gewerkt heeft. Moet Goldmann Sachs boeten? Nee, alleen de stoute Grieken moeten de bonen vreten. Dit is de Gouden Eeuw all over again: een samensmelting van veroveringskapitalisme en calvinistisch moralisme.” Tom Lanoye vertelt behartigenswaardige zaken naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe roman. (De Morgen, 5 september 2013)

 

“Een tijd geleden belde de VRT. Ze wilden, in de aanloop naar de verkiezingen, politici confronteren met twee verrassingsgasten. Ze vroegen of ik samen met Etienne Vermeersch in debat wilde met Filip Dewinter. ‘Heel graag’, zei ik. Een dag voor de uitzending kreeg ik een mail. ‘Wegens omstandigheden kan uw deelname aan het programma niet doorgaan. Maar u wordt wel betaald.’ ‘Ik hoef niet betaald te worden’, antwoordde ik, ‘maar ik wil wel weten waarom ik afgevoerd word.’ Bleek dat Dewinter gedreigd had: ‘Als Verhoye komt, blijf ik thuis.’ Ik belde naar professor Vermeersch. Hij reageerde geschokt. ‘Misschien kunt u ook eens een statement maken’, stelde ik voor. ‘Zeker niet’, zei hij direct. Hij wou zijn tv-carrière niet in het gedrang brengen. Ik moest eraan denken toen ik onlangs Vermeersch en De Wever gezellig zag doen in Reyers Laat. (schudt het hoofd) De ontzettende braafheid waarmee men vandaag alles probeert te omzwachtelen. Al die lakeien, ook in de journalistiek: ze schurken toch zo graag tegen de macht aan.” Oud-journalist en -theatermaker Bert Verhoye jaagt Filip Dewinter op de kast en zet Etienne Vermeersch in zijn blootje. (Knack, 5 september 2013)

05-09-13

HEUSDEN-ZOLDER: N-VA-SCHEPEN DE LAAN UIT GESTUURD

Wat in Turnhout niet kan – burgemeester Erwin Brentjens en schepen Willy Van Geirt zetten een stap opzij op vraag van de lokale N-VA-afdeling en de meerderheid in de N-VA-gemeenteraadsfractie – gebeurde eind augustus wel in het Limburgse Heusden-Zolder: N-VA’er Bruno Buyse (foto) nam ontslag als eerste schepen en schepen voor Verandering en Ruimtelijke Ordening, en is nu gewoon gemeenteraadslid.

 

In de voormalige mijngemeente wordt de nieuwe bestuursmeerderheid gevormd door de N-VA, de SP.A en de lokale partij Nieuw Heusden-Zolder (NHZ). De N-VA levert er zowel de burgemeester als de voorzitter van het OCMW. De coalitievorming duurde bijzonder lang, en amper acht maanden na de start van de legislatuur dreigde de coalitie reeds uit elkaar te vallen. Een eerste barst kwam er toen de coalitiepartners van de N-VA weigerden eerste schepen Bruno Buyse te benoemen tot voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf. SP.A en NHZ vonden dat Bruno Buyse als schepen van Verandering al te grof werk maakte van zijn titel.

 

“Wij leefden in onvrede met zijn stijl, de manier waarop hij zaken aanpakte, hoe hij personeel afdreigde. Daar houden wij niet van”, zei NHZ-voorzitter Rob Gijsen in de pers. “Bovendien heeft hij zware deontologische fouten gemaakt als schepen van Ruimtelijke Ordening. Er is sprake van belangenvermenging”, voegde de NHZ-voorzitter er nog aan toe. Bruno Buyse staat aan het hoofd van het bouwbedrijf Ecowatt. Hij wilde met zijn bedrijf winkels, kantoren en woningen onderbrengen in het Centraal Magazijn. Het schepencollege gaf echter een negatief advies op aangeven van haar diensthoofd Ruimtelijke Ordening. “Wij hebben vernomen dat Buyse zijn diensthoofd heeft afgedreigd. Dat was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen.”

 

Buyse bestrijdt dit. “Ik heb enkel een mail gestuurd met enkele vragen, zoals ik bij elk groot dossier doe”, zei Buyse. “Ik ben de hetze rond mezelf beu en heb daarom besloten om het algemeen belang voor te laten gaan op het eigen belang. Ik zet een stap opzij zodat de N-VA verder kan besturen in Heusden-Zolder.” Het was natuurlijk niet van harte, en de plaatselijke N-VA-afdeling haalde nog wel uit naar NHZ die “de bestuurbaarheid van onze gemeente in gevaar brengt en de overduidelijke keuze van de kiezer voor verandering naast zich neer legt”. Maar als laatste punt op de agenda van de gemeenteraadszitting op 29 augustus werd het ontslag als schepen van Bruno Buyse genoteerd en werd zijn vervanger aangeduid.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was Bruno Buyse lijsttrekker van de N-VA in Heusden-Zolder. In de jaren tachtig was hij nog gemeenteraadslid voor Agalev in Leuven, daarna was hij niet meer politiek actief. Als bedrijfsleider deed Buyse regelmatig zaken met het gemeentebestuur van Heusden-Zolder. Volgens de N-VA heeft Bruno Buyse “de juiste leiderschapskwaliteiten” en ze plaatste Buyse aan de kop van haar lijst in Heusden-Zolder. Ex-CD&V’er Mario Borremans werd lijstduwer. Hij behaalde op die plaats meer stemmen dan zijn lijsttrekker, en werd zo burgemeester. Of N-VA’er Bruno Buyse inderdaad “de juiste leiderschapskwaliteiten” bezit werd hoe langer, hoe meer betwist. Een geval van belangenvermenging deed de deur dicht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: heusden-zolder, n-va, nieuwe-vlaamse ambras |  Facebook | | |  Print

04-09-13

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS IN TURNHOUT EN ANDERLECHT

Zondag legde N-VA-burgemeester Lieven Dehandschutter in Sint-Niklaas de resultaten van een volksraadpleging naast zich neer met redelijk absurde argumenten, maandag stemden zes van de elf N-VA-gemeenteraadsleden in Turnhout vrolijk mee met de oppositie om N-VA-burgemeester Erwin Brentjens af te schieten. Slechts drie N-VA’ers stemden tegen de motie om Turnhout als onbestuurbare stad te erkennen. Twee N-VA-schepenen onthielden zich bij de stemming. Bij de tegenstemmers de eerste schepen en voorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling. Tot de N-VA-dissidenten behoort ook de bekendste op de Turnhoutse N-VA-lijst bij de gemeenteraads-verkiezingen vorig jaar, voormalig woordvoerder van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) Marc Van Damme.

 

De problemen bij de N-VA in Turnhout zijn niet nieuw: burgemeester Erwin Brentjens wordt te weinig leiderschap verweten, N-VA-schepen voor Cultuur en Mobiliteit Willy Van Geirt zou de bal teveel mis slaan in de domeinen waarvoor hij bevoegd is. De onvrede binnen de N-VA-Turnhout werd minstens twee maanden voor de buitenwereld verborgen gehouden, maar begin juli barste de etterbuil toch open. Kris Van Dijck, N-VA-parlementslid uit de streek, en nationaal verantwoordelijke voor de begeleiding van de lokale verkozenen, en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts kwamen bemiddelen. Alles leek terug peis en vree, maar dat bleek uiteindelijk helemaal niet het geval te zijn. De nationale N-VA-top overweegt de zes die met de oppositie meestemden, en de twee die zich onthielden bij de stemming, uit de partij te zetten, maar dat maakt de zaak alleen maar erger want dan blijven van de elf N-VA-verkozenen in Turnhout nog maar drie over.

 

Verslagen van dS AVOND en van de plaatselijke regionale televisiezender RTV maken niet echt duidelijk waar het probleem ligt. Woordvoerder van ‘de zes’ gemeenteraadslid Danny-Spock Vermeijen wil voor de televisiecamera niet terugkomen op fouten uit het verleden, en houdt het bij de stijl van schepen Willy Van Geirt die niet de stijl is die de plaatselijke N-VA wil en dat burgemeester Erwin Brentjens te weinig de kapitein op het schip is om een andere koers te gaan varen. Het lijkt er dan ook op – maar wij zijn niet-Turnhoutenaren – dat de dissidenten voor een harde politieke koers opteren. In elk geval zegt oppositiepartij Groen in een persmededeling: “Turnhout is onbestuurbaar, maar wij zouden graag weten welk bestuur de dissidenten N-VA’ers dan wel voor ogen hebben.”

 

Het blijft intussen een boeltje bij de N-VA. Na problemen in Aalter, Brasschaat, Boom, Dilbeek, Kortrijk, Turnhout en Borgloon, geraakten gisteren ook nog muizenissen bij de N-VA in Anderlecht bekend. Fractieleider van de N-VA in de Anderlechtse gemeenteraad én afdelingsvoorzitter Dirk Lichtert legt al zijn mandaten neer om meer tijd over te houden om aan sport te doen (?!). N-VA-gemeenteraadslid Nadine Van Lysebetten moet voor de disciplinaire commissie van de N-VA verschijnen. Waarom wil ze niet zeggen. “Zo bijzonder is dit allemaal niet”, zegt Nadine Van Lysebetten. “Het gebeurt wel vaker bij de N-VA dat een mandataris voor die commissie moet verschijnen.” Voor zover bekend  is Siegfried Bracke nog niet moeten verschijnen voor die disciplinaire commissie. Er moet dus nog veel meer loos zijn dan algemeen bekend is.

 

Cartoon: Gazet van Turnhout.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, n-va, turnhout, brentjens, anderlecht |  Facebook | | |  Print