01-10-13

DE DIEPERE BETEKENIS VAN DE VENETIAANSE LEEUWEN-DAS

Niemand heeft mij ooit overdreven zin voor praktische aangelegenheden verweten, maar toch flitste het door mijn hoofd: Waar koop je dat, zo'n das?” schreef Saskia De Coster gisteren in haar column in De Morgen.  “Heeft Bart De Wever de moeite genomen om die speciaal te laten maken bij zo'n zaak waar je ook schorten voor kaaswinkels en T-shirts voor wet T-shirtcontests laat bedrukken? Voor carnaval halen sommigen ook alles uit de kast.”

 

Uiteraard viel de das op die Bart De Wever droeg bij de ‘Blijde Intrede’ van Filip en Mathilde in Antwerpen vrijdagnamiddag. Uitgerekend dan een das met gele leeuwen dragen, ook al zijn het ‘Venetiaanse leeuwen’: dat is vragen om aandacht. Al beweert Bart De Wever dat het louter toeval is. “U moet daar vooral niets achter zoeken”, zei Bart De Wever desgevraagd. “U bent veel te achterdochtig. Het is simpelweg een das die past bij mijn grijs pak en zwarte jas.” (foto: artikeltje uit Het Nieuwsblad)

 

Was die ‘Venetiaanse leeuw’ toeval? Een lezer van deze blog gelooft het niet. Hij mailde ons: “Was die ‘Venetiaanse’ leeuw toeval? Venetië: de autoritaire republiek. Waar enkel de begoede burgerij kon stemmen. Venetië, de stadstaat waar het verklikken van je medeburgers als een plicht werd beschouwd. Venetië, met een nietsontziende politie en justitiemacht die willekeurig mensen kon oppakken en veroordelen. Venetië, handelsstad waar vreemdelingen getolereerd werden zolang ze geld genoeg hadden en zich niet vermengden met de echte Venetianen. Ja, ik zie de parallellen wel met Antwerpen. Voer voor een historicus dus. Ik denk dat Bart De Wever het wil als toen in Venetië.”

 

Het lijkt er sterk op dat als de ‘Venetiaanse leeuw’ op de das van Bart De Wever geen verwijzing is naar de Vlaamse leeuw, het toch minstens een verwijzing is naar een periode in de geschiedenis waarin de republiek Venetië op autoritaire wijze bestuurd werd, waar verklikken als een burgerplicht beschouwd werd, waar de politie almachtig was, waar enkel kapitaalkrachtige vreemdelingen getolereerd werden… De parallel met Antwerpen is te opvallend om te negeren.

 

Bart De Wever die geen koningshuis maar een republiek wil. De N-VA die de toon zet op het Antwerps stadhuis, de CD&V en Open VLD komen er niet aan te pas. Borgerhout dat begin dit jaar een samenscholingsverbod opgelegd kreeg voor een sms die niemand gezien heeft. De oproep om ‘patsers’ en auto’s met vreemde nummerplaten te signaleren. De politie die voor de ‘war on drugs’ een hele wijk afsluit, liefst op de voor de allochtone handelaars in Antwerpen-Noord drukke zondagnamiddag.  ’t Stad is niet van iedereen…

 

Alle historische vergelijkingen lopen ergens fout. Maar de parallellen zijn te opvallend om ze te negeren. We weten ook dat er bij Bart De Wever weinig toeval is. De ‘spontane’ mars naar het Antwerps stadhuis  op de verkiezingsavond van 14 oktober was weliswaar niet aangevraagd, maar wel al maanden tevoren gepland. Diezelfde avond verschalkte Bart De Wever zelfs zijn tekstschrijver Joachim Pohlmann met een ogenschijnlijk onschuldige formulering in zijn overwinningsspeech die heimelijk uit een historische context bleek te komen.

 

Bij de ‘Blijde Intrede’ vrijdagnamiddag maakte Bart De Wever met zijn Venetiaanse leeuwen-das opnieuw een statement waarvan in eerste instantie alleen hijzelf de diepere betekenis van kon zien. Maar die betekenis was er wel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.