10-10-13

DYAB ABOU JAHJAH BURGERLIJKE PARTIJ IN DE BBET-ZAAK

Bij de rechtbankzittingen over de Blood and Honour-groep BBET (Bloed Bodem Eer Trouw) zijn er altijd wel onverwachte wendingen (1, 2). Gisteren was het niet anders.

 

De eerste onverwachte wending was dat Dyab Abou Jahjah (foto, gisteren in Dendermonde) zich burgerlijke partij heeft gesteld in de rechtszaak tegen BBET, zoals wij maandag bij de eerste van onze twee voorbeschouwingen nog konden meegeven. Niet onbegrijpelijk natuurlijk als je één van de doelwitten blijkt te zijn van BBET, figuurlijk maar ook letterlijk. Men wilde Dyab Abou Jahjah vermoorden met een westers geweer, vervolgens Filip Dewinter met een niet-westers geweer, om onlusten tussen bevolkingsgroepen uit te lokken. Onlusten die politie en politici niet de baas zouden kunnen, zodat de tijd aangebroken was om een nationaalsocialistisch regime te vestigen.

 

Men zou kunnen zeggen dat Dyab Abou Jahjah wat laat zich burgerlijke partij stelt – de eerste vordering van het Openbaar Ministerie in de BBET-zaak dateert van 2008, de eerste rechtbankzitting van 2011 – maar in die tijd zat de voormalige AEL-leider in Libanon. En niet Syrië zoals de advocaat van een BBET-verdachte zei, suggererend dat hij betrokken was bij de burgeroorlog daar. Sinds september terug in ons land wordt dat anders. Abou Jahjahs advocaat doorploegde op een week tijd het duizenden bladzijden tellenden dossier en stelde vast dat het plan om Dyab Abou Jahjah te vermoorden geen zattemanspraat was. Maar bij herhaling, door meerdere betrokkenen bevestigd werd.

 

Overigens kwam niet alleen Abou Jahjah in het vizier. Na het incident waarbij buschauffeur Guido De Moor in Antwerpen het leven verloor, rees het idee om een politieagent om te kopen om zo aan de adressen van de bij het incident betrokken allochtone jongeren te geraken. Om vervolgens die allochtone jongeren neer te schieten. Deze en andere acties waar de BBET’ers aan dachten zouden uitgevoerd worden door militanten verdeeld over meerdere cellen. De skinheads die destijds De Kastelein en andere kroegen bevolkten, dat was slechts façade. Het ware werk zou ondergronds gebeuren.

 

Uit een dagboekfragment van Tomas B. blijkt dat hij gecontacteerd werd door “een collega” die een raid wilde organiseren, maar de middelen noch de ervaring daarvoor had. Tomas B. noteerde dat hij er wél voor kon zorgen. Eén van de mensen die hij daarvoor voor 100 % vertrouwde, was overigens niet ideologisch mee met BBET, maar zou om financiële redenen meewerken. Het doet sterk denken aan de business die bij het Griekse Gouden Dageraad ontwikkeld wordt.

 

Vrijdagnamiddag repliceert de verdediging van de dertien BBET-verdachten die genoemd worden in de burgerlijke partijstelling van de Dyab Abou Jahjah. In een eerste reactie probeerde de verdediging al hemel en aarde te bewegen tegen de burgerlijke partijstelling, als zou het gaan om nieuwe beschuldigingen die lang beraad vragen om erop te antwoorden. Daar is niets van aan, bevestigde het Openbaar Ministerie. Het zijn allemaal zaken die in het BBET-dossier zitten maar nu naar boven gespit zijn, die ondergesneeuwd waren in het BBET-dossier.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.