13-10-13

MANO MUNDO GEDWONGEN TE STOPPEN

In een van de weekendkranten vorige week gaf Bart De Wever toe dat het hem niet lukt elke dag ‘fundamenteel vrolijk’ te zijn, zoals hij zich nochtans had voorgenomen op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA begin dit jaar. Met de jongste kiespeiling, die de N-VA katapulteert van hemelse hoogten naar een resultaat net onder het kiesresultaat bij de parlementsverkiezingen in 2010, zal het er niet op verbeterd zijn. Maar ook wij voelen ons niet echt vrolijk: Mano Mundo is er niet meer.

 

Twintig jaar lang was Mano Mundo in Boom begin mei de opener van het festivalseizoen, maar ook een festival waar gezelligheid gekoppeld werd aan muziek en bewustmaking. Gegroeid vanuit vrijwilligers in de Rupelstreek die een festival rond verdraagzaamheid op poten wilden zetten, werd de focus met de jaren verlegd naar ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Partners bij de organisatie waren het Antwerpse provinciebestuur, Wereldsolidariteit, 11.11.11, Vredeseilanden en vele vrijwilligers en kleinere organisaties. Dat het festival gratis toegankelijk was, zorgde in niet onbelangrijke mate mee voor het succes. Commerciële uitwassen konden zo vermeden worden, en anders dan bijvoorbeeld Tomorrowland, dat ook op het provinciaal domein van De Schorre plaatsvindt, werd publiek van jong tot oud aangetrokken door Mano Mundo.

 

Van 750 bezoekers in 1994 naar 10.000 bezoekers drie jaar later, groeide het festival door naar 80.000 bezoekers in 2003. Een hoog aantal bezoekers dat behouden bleef de daaropvolgende jaren, op enig verschil omwille van de weersomstandigheden na.  Het festival kreeg alles samen 300.000 euro subsidie die wegvallen door de keuzes die men maakt voor besparingen op federaal, Vlaams en provinciaal niveau. “Ontwikkelingssamenwerking, onze oudste sponsor goed voor 75.000 euro, is geschrapt”, legt provinciegedeputeerde en voorzitter van de vzw Mano Mundo Rik Röttiger uit. “Het decreet voor cultuurparticipatie, waar we 15.000 euro van kregen, is geschrapt”, en zo gaat dat in deze tijden maar door. Het festival betalend maken bleek geen optie: zowel omwille van de logistiek die dan ingezet moet worden om het terrein van De Schorre af te sluiten als omdat het indruist tegen de filosofie van Mano Mundo.

 

In een mededeling zegt de Raad van Bestuur van Mano Mundo: “Mano Mundo was altijd meer dan een festival, het was een beleving waarbij ook tientallen niet-gouvermentele en socio-culturele organisaties participeren in de organisatie. Meer dan duizend vrijwilligers stonden paraat om het festival en haar boodschap rond mondiale solidariteit mee uit te dragen. In deze optiek is er dan ook twintig jaar lang gekozen om het festival gratis te houden, de wereld is tenslotte van iedereen en niet enkel voor diegenen die het zich kunnen veroorloven.” Het provinciebestuur zegt bereid te zijn “sommen vrij te maken om de boodschap van verdraagzaamheid en culturele verscheidenheid in de kijker te zetten”, maar wil niet “een bricolage tot een festival dat maar een schijntje meer is van wat we hadden”. Overigens zijn de budgetbesprekingen bij de provincie Antwerpen nog niet rond, het is dan ook maar afwachten wat effectief beschikbaar blijft.

 

In het Antwerpse zijn er nog meer gratis festivals die deze zomer voor het laatst ingericht zijn (Casa Blanca, Hemiksem; Linkerwoofer, Antwerpen…) maar het stopzetten van Mano Mundo is dubbel spijtig. Hulde aan de duizenden vrijwilligers die zich de voorbije twintig jaar voor Mano Mundo hebben ingezet. Aan hen heeft het niet gelegen dat Mano Mundo nu sneuvelt. Mano Mundo was overigens ook een gelegenheid waar een centje kon bijverdiend worden: vrijwilligers die bonnen verkochten of drank bezorgden, en hun vrijwilligersvergoeding schonken aan bijvoorbeeld de scoutsvereniging waar zoon- en/of dochterlief naartoe gaat. Ook dat verdwijnt. Wie denkt dat schrappen in bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking of culturele participatie niet zo erg is, verliest ook de kettingreactie uit het oog die dit meebrengt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.