16-10-13

TURNHOUT: TWEE N-VA’S VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN

In Turnhout vindt vandaag een extra gemeenteraadszitting plaats als eerste stap om de bestuursmeerderheid onder leiding van burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) te vervangen door een meerderheid die wél in staat is de parel van de Kempen behoorlijk te besturen. Een nieuwe meerderheid, nu zonder de N-VA.

 

Zoals bekend is de N-VA in Turnhout uiteen gevallen in twee kampen. Enerzijds burgemeester Erwin Brentjens en zijn schepen voor cultuur Willy Van Geirt, anderzijds zowat de hele N-VA in Turnhout inclusief eerste schepen en voorzitter van de N-VA-afdeling Turnhout Tom Versmissen. Zoals dat meestal gaat in autoritair geleide organisaties koos het nationale N-VA-bestuur partij voor 'de baas', in casu burgemeester Erwin Brentjens. Met zijn TAK-verleden zou hij toch wel weten hoe het moest. De bemiddeling van de man uit de streek en nationaal verantwoordelijke voor de  lokale verkozenen Kris Van Dijck en van nationaal ondervoorzitter Ben Weyts bracht schijnbaar rust, maar dat was niet voor lang.

 

Het clashte opnieuw tussen de twee kampen en vorig weekend besloot de nationale partijraad van de N-VA om plaatselijk voorzitter Tom Versmissen, woordvoerder Danny-Spock Vermeijen en N-VA-gemeenteraadsfractieleider (en voormalig woordvoerder van de Vlaamse Automobilistenbond, VAB) Marc Van Damme buiten te gooien bij de N-VA. Zeven andere Turnhoutse N-VA’ers blijven geschorst tot alvast einde dit jaar. Maar als de N-VA dacht dat hiermee de problemen van de baan zijn, vergiste de partij zich. Van de weeromstuit sloten ook Katleen De Coninck, Eddy Grooten en John Guedon (niet op de foto hierboven wegens verblijf in het buitenland) zich aan bij de drie uitgesloten N-VA’ers.

 

Samen zijn ze zes van de elf N-VA-gemeenteraadsleden in Turnhout, een meerderheid binnen de oorspronkelijke N-VA-gemeenteraadsfractie. Niet alleen omdat ze verwachten dat nog anderen zich bij hen aansluiten, maar ook omdat naar eigen zeggen zij het vooral waren die het het N-VA-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout schreven, noemen ze zich dé N-VA van Turnhout. Weliswaar niet erkend door de nationale partijleiding, maar geruggensteund door de Turnhoutse N-VA-kiezers. In een gesprek met Gazet van Turnhout ontkennen zij dat ze uit waren op de burgemeesters- of een andere sjerp van een (ex-)partijgenoot.

 

De zes klagen het nationale N-VA-bestuur aan. Tom Versmissen: “Ik heb nog e-mails van zes maanden terug waarin ik bij de partij de malaise aankaartte. Ik kreeg nooit gehoor of antwoord. (…) Alleen toen het vijf voor twaalf werd, kwam er een demarche.” Danny-Spock Vermeijen: “We hebben het masker van de partij doen vallen. Is het een beweging of een partij met democratische structuren? Nee, alles wordt van bovenuit opgedragen. Er zijn – niet alleen in Turnhout – al veel mensen opzij geschoven.”

 

Turnhout zal nu waarschijnlijk een bestuur krijgen met de plaatselijke lijst TIM, de CD&V, de SP.A en Groen. Burgemeester zou Eric Vos worden, de man met de meeste voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 (2.259 voorkeurstemmen, tegenover 1.499 voor Erwin Brentjens). Astrid Wittebolle (Groen) wordt opnieuw schepen, in de media bekend voor haar tips over interessante websites en echtgenote van journalist Karl van den Broeck.

 

De N-VA’s verzeilen allicht in de oppositie, met naast zich nog een verkozene van een plaatselijke lijst en drie VB-gemeenteraadsleden. Over die laatsten zegt N-VA’er Tom Versmissen: “We vertrekken elk vanuit onze eigen identiteit. Zij werken eerder vanuit de hoedanigheid dat ‘ze tegen alles zijn waar de meerderheid voor is’. Wij zullen werken op basis van ons eigen programma. Ideologisch strookt de partij niet met de onze. Toch heb ik alle respect voor de werkdrift van raadsleden als (fractieleider en VB-personeelslid, nvdr.) Paul Meeus die zeer capabel is.”

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, turnhout, brentjens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.