20-10-13

SAMEN IN DE WACHTRIJ... VOOR DE VERANDERING

Onder Patrick Janssens als burgemeester was het al de gewoonte dat bij het begin van de maandelijkse gemeenteraadszitting in Antwerpen actie gevoerd wordt. Onder Bart De Wever is het niet anders.

 

Morgen is het weer zover. Dan wordt actie gevoerd omdat men wacht op… de verandering. Sociale verandering. Op repressief vlak hebben we in Antwerpen al verandering gezien: van een samenscholingsverbod in Borgerhout voor een sms die niemand gezien heeft, tot de ‘war on drugs’ die volgens Belgische en internationale experts hopeloos is als vooral de nadruk ligt op de repressieve aanpak. Maar sociale verandering, buiten de afbouw van subsidies voor een aantal sociale organisaties?

 

Voorbije woensdag nog zei de Antwerpse schepen voor woonbeleid Liesbeth Homans dat er 13.000 mensen zijn die op een wachtlijst voor een sociale woning staan (versta: 13.000 aanvragen zijn, het werkelijk aantal mensen achter dit cijfer is een veelvoud ervan, nvdr.) en dat  die wachtlijst..."alleen nog maar zal toenemen". Hebben we daar een schepen voor woonbeleid voor nodig? Met een wachttijd van drie tot negen jaar blijven duizenden families afhankelijk van de private woonmarkt waar de huurprijzen de voorbije vijf jaar met een kwart zijn gestegen. Vele gezinnen moeten een aanzienlijk deel van hun inkomen spenderen aan een veel te hoge huur en hebben het daarom moeilijk om de maand rond te komen.

 

Ook het plaatstekort inzake kinderopvang is toegenomen. De wachtlijsten voor kinderen in grote nood zijn in Antwerpen het hoogst van heel Vlaanderen. Het plaatstekort in het onderwijs is niet minder schrijnend. Overvolle klassen, containerklassen en andere noodoplossingen zijn schering en inslag. De stedelijke infrastructuur voor bos- en zeeklassen, van groot belang voor de sociaal zwakste scholieren, wordt gesloten met het excuus dat de schepen dan nieuwe schoolcontainers kan aankopen. Wat wordt het gezellig. Ben je ouder en hulpbehoevend, dan is het jaren wachten op een plaats in een aangepast rusthuis...

 

De rijken worden in Antwerpen daarentegen goed bediend. Diamantfraudeurs komen er belachelijk goedkoop vanaf met een minnelijke schikking; havenbedrijven werd een boete van drieënvijftig miljoen euro kwijtgescholden. Het staat in schril contrast met het lot van enkele werknemers van de stadsreinigingsdienst waarvan het ontslag op staande voet werd aangekondigd omdat ze een paar blikjes drank en wat fruit van een winkelier hadden aangenomen. Na protest van de vakbonden werd het ontslag ingetrokken, maar Bart De Wever maakte bij deze wel duidelijk waar je de sjoemelaars moet gaan zoeken.

 

Actievoerders willen een signaal geven. Zij zijn de wachtlijsten beu. Sociale problemen verdienen een onmiddellijke aanpak in plaats van uitstel tot ‘betere tijden’. Morgen is het verzamelen, om 19.00 uur aan het Antwerps stadhuis, voor het vormen van de eerste wachtrij… voor verandering.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.