22-10-13

GRIEKENLAND: NEONAZI-TATOEAGES UIT DE MODE

Onmiddellijk na de arrestatie van een aantal parlementsleden van Chrysi Avgi, gezien hun betrokkenheid bij de dood van Pavlos Fyssas en andere wandaden, daalde het aantal mensen dat voor ‘Gouden Dageraad’ wil stemmen met de helft. Maar intussen gaat ‘Gouden Dageraad’ alweer vooruit in de kiespeilingen. Wel positief is dat blijkbaar meer en meer Grieken af willen van nazistische tatoeages of andere tatoeages die verwijzen naar Gouden Dageraad.  

 

Volgens een reportage van The Guardian (video) is er na het optreden van de Griekse overheid tegen ‘Gouden Dageraad’ een stijgend vraag om nazistische tatoeages te verwijderen of te camoufleren. Volgens dermatoloog Christoforos Tzermias zijn het meestal jongeren van 20 tot 25 jaar die de laatste twee, drie jaar dergelijke tatoeages hebben laten zetten. Politieagenten en militairen die nationalistische tatoeages hebben laten zetten, behoren ook tot de klandizie die haar tatoeages weg willen. Uit vrees geïdentificeerd te worden als aanhanger van ‘Gouden Dageraad’.

 

We wezen eerder al op de swastika die ‘Gouden Dageraad’-woordvoerder Ilias Kasidiaris op zijn linkerbovenarm heeft laten zetten. De tatoeage geraakte bekend toen Kasidiaris op vakantie gefotografeerd werd, maar hij is het enige ‘Gouden Dageraad’-parlementslid met een nazistische tatoeage. Op de foto hierboven: ‘Gouden Dageraad’-parlementslid Panayiotis Iliopoulos die een Sieg Heil op zijn linkerarm liet tatoeëren. Hierover ondervraagd zei Iliopoulos dat hem enkel verteld is dat dit een overwinningsslogan is. Hitler kent hij niet. Dat hij de Sieg Heil in het Duits heeft laten tatoeëren, is enkel omdat hij het lettertype mooi vindt.

 

In het kader van het onderzoek naar de activiteiten van ‘Gouden Dageraad’ werd bij ondervoorzitter Christos Pappas een heuse Adolf Hitler-strasse ontdekt, vol met nazistische memorabilia. Hij is overigens niet de enige met een aparte verzamelwoede. Ook bij Anastasios Pallis werden dergelijke memorabilia gevonden. Hij is een reder die ervan verdacht wordt een van de financiers te zijn van ‘Gouden Dageraad’ én leverancier van wapens voor ‘Gouden Dageraad’. Anastasios Pallis is nu op de vlucht voor de politie. Pallis heeft natuurlijk de financiële middelen om het hazenpad te kiezen.

 

De bezitters van nazi-tatoeages vergaat het minder goed. Zij vragen om hun tatoeages onmiddellijk te laten verwijderen, maar dat kan niet. Volgens dermatoloog Christoforos Tzermias vergt het zes à twaalf maanden vooraleer zo’n tatoeage weg is. Hoogleraar politieke wetenschappen Michalis Spourdalakis waarschuwt in de reportage van The Guardian dat het verdwijnen van het neonazisme moeilijker is dan het wegwerken van een paar tatoeages. “De angst en onzekerheid, het autoritaire en extremisme van het politieke centrum, en de ondermijning van de democratie door de bezuinigingsmaatregelen moeten daarvoor verdwijnen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.