28-10-13

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS IN BERINGEN

De N-VA heeft na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 55 burgemeesters en (in Antwerpen) districtsvoorzitters, 271 schepenen, 1.744 gemeente- en districtsraadsleden en 657 OCMW-raadsleden in huis gehaald. In Turnhout is de N-VA een van de volgende dagen de burgemeesterssjerp van Erwin Brentjens kwijt, vier schepenen is de N-VA al kwijt in Turnhout, en verder telt de N-VA reeds 28 gemeenteraadsleden minder. In Limburg verloor de N-VA gemeenteraadsleden in Beringen, Borgloon, Houthalen-Helchteren, Lummen, Nieuwerkerken, Peer en (twee) in Wellen.

 

Het is overigens niet altijd dat gemeenteraadsleden zelf opstappen bij de N-VA. In Beringen werd Hilaire Poels uit de N-VA gezet, einde januari al. De man had een opmerkelijke campagne gevoerd – hij zou al zijn inkomsten als verkozene schenken aan sociale doelen (foto) – en haalde met 1.578 voorkeurstemmen de op een na beste persoonlijke score op de N-VA-lijst. Alleen de N-VA-lijsttrekker had een betere persoonlijke score.

 

De persmededeling van de N-VA bij het buitenzetten van Hilaire Poels was kort: “Na intern overleg binnen de fractie en het bestuur van N-VA Beringen werd eenparig besloten om de samenwerking met Hilaire Poels stop te zetten. Bijgevolg zal hij vanaf heden niet meer spreken namens N-VA Beringen. Over de beweegredenen hieromtrent wensen we geen verklaring af te leggen.” Volgens de plaatselijke pers is de reden dat Hilaire Poels, zaakvoerder van de Amerikaanse Stock in deelgemeente Paal, het niet eens was met het voorstel van N-VA-fractieleider om de blauwe zone in de deelgemeenten Beverlo, Koersel en Paal af te schaffen.

 

Hilaire Poels voelde meer voor het voorstel van burgemeester Maurice Webers (SP.A) om in elke deelgemeente een werkgroep te installeren die zich zou beraden over de blauwe zones en de plaatselijke parkeerproblemen. “Dan moet je als N-VA geen voorstel indienen om de blauwe zone maar onmiddellijk af te schaffen”, vond Hilaire Poels. Hilaire Poels stemde tegen het voorstel van zijn N-VA-fractieleider, en dat was meteen goed voor zijn afscheid. Hij nam het eerst niet zwaar op. “Ik ga voortaan als onafhankelijke zetelen. Of ik nu alleen in de oppositie zit of met tien man (de N-VA-fractie, nvdr.), dat maakt me niets uit.” Nu hij geen partijafdrachten meer moest doen, zou hij ook meer kunnen schenken aan sociale doelen in Beringen.

 

Maar dat gunde de N-VA Beringen Hilaire Poels en de sociale doelen in Beringen niet. Hilaire Poels zou in twee gemeenteraadscommissies zetelen, maar werd ook daar uit gebonjourd door de N-VA. Met verlies van de bijhorende zitpenningen. De SP.A-CD&V-meerderheid in Beringen ging niet meteen in op de vraag van de N-VA om Poels in de gemeenteraadscommissies te vervangen door een partijgetrouwe N-VA’er, maar na klachten bij de gouverneur en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) werd Poels toch uit de twee gemeenteraadscommissies gezet. Hilaire Poels stapt nu naar de Raad van State omwille van procedurefouten.

 

Er zijn mandatarissen die de N-VA al meer schade hebben toegebracht (Siegfried Bracke, Jan Jambon, Erwin Brentjens…) maar die houdt men de hand boven het hoofd. Hilaire Poels wordt daarentegen al na één gemeenteraadszitting uit de N-VA gezet. Het lijkt ons geen evenwichtig beleid, maar dat verwachten we ook niet van de N-VA.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, beringen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.