30-10-13

MEER DAN EEN VOORTAND KWIJT MET DE N-VA

Vanaf vandaag zijn de congresteksten van de N-VA hier te vinden. De persconferentie maandag was vooral veel show: wat lekkers voorschotelen aan de journalisten, wie gaat nadien nog zeuren over de precieze teksten? En duidelijk maken dat het V-teken, internationaal bekend als het vredesteken, voortaan staat voor de drie V’s waarmee de N-VA geassocieerd wil worden: Verandering Voor Vooruitgang. Dat het jongetje op de N-VA-affiche een voortand mist, is allicht symbolisch voor wat de N-VA voorts wil. Wie voor het N-VA-programma kiest, verliest de automatische koppeling van de lonen aan de index, verliest een degelijke openbare dienstverlening, verliest na enige tijd werkloosheidsuitkering…

 

De N-VA wil de “belasting op loon verlagen tot 40 procent”. Het was de eerste titel die we in de media zagen opduiken na de N-VA-persconferentie. Nu bedraagt die belastingsvoet volgens de N-VA 50 procent. In een eerste reactie merkt Koen Hostyn op dat volgens een studie van professor André De Coster, gepubliceerd in april dit jaar, slechts 12,5 procent van alle belastingplichtigen de maximumheffing van 50 procent op hun netto belastbaar inkomen betaalde. Het is niet de enige dubieuze voorstelling van zaken door de N-VA. Op zijn Facebook-pagina merkt Koen Hostyn op dat de N-VA Vlaanderen voorstelt als een regio met 4,5 procent werklozen, terwijl het volgens de jongste VDAB-cijfers 7,96 procent oftewel bijna dubbel zoveel is. Wie gelooft deze mensen nog?

 

Tweede reden om sceptisch te zijn over de Goed nieuws-show van de N-VA is dat de N-VA veel beloftes doet (verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 naar 27,13 procent, verlaging van de werkgeversbijdrage bij de lonen van 34 naar 29 procent…) maar dit ergens gecompenseerd moet worden. “De voorgestelde (…) maatregelen kosten in elk geval miljarden en gisteren werd alvast niet duidelijk waar dat geld vandaan moet komen”, merkt Het Nieuwsblad op. “Zwaar snijden in het overheidsapparaat klinkt goed, maar als puntje bij paaltje komt, moet je wel duidelijk maken waar je wil snijden. En welke gevolgen dat heeft voor de gezondheidszorg, sociale uitgaven, dienstverlening… De idee dat er ergens een overheidsapparaat bestaat dat je kan schrappen zonder dat iemand het voelt, zou snel een illusie kunnen blijken te zijn.”

 

Derde reden om kritisch te zijn bij de fata morgana van de N-VA is dat de partij wel allerlei veranderingen noodzakelijk acht (zowat de enige bevoegdheden voor de federale staat zouden defensie en de asielzoekers zijn), maar in haar sociaal-economisch programma zwijgt over de bevoegdheden die Vlaanderen nu al heeft. Wat met het onderwijs en met cultuur? Wat met de zorg voor ouderen, jongeren of gehandicapten? Zaken die nu al Vlaamse bevoegdheden zijn en niet op een bevredigende manier bestuurd worden. Over mobiliteit klinkt het dat de verkeerscode volledig moet geregionaliseerd worden en de NMBS deels moet geprivatiseerd worden. Maar wordt Vlaanderen daar beter van? Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat privatisering van spoorwegen leidt tot meer ongelukken.

 

De persconferentie maandag bevestigde wel dat de N-VA de liberalen langs rechts voorbijsteekt. “De fiere Vlaamse leeuw klauwt blauw”, noteerde Het Laatste Nieuws. “Niet alleen sociaal-economisch, ook maatschappelijk. Migratie, asiel, justitie, politie: N-VA is copy paste Open VLD en vice versa.” Maar dan wel, schrijft De Standaard, “de VLD van Guy Verhofstadt van de jaren negentig”.  Dat is de periode van de Burgermanifesten die nu zelfs Guy Verhofstadt te extreem vindt. Als de Vlaming goedgelovig is, gaan we terug naar deze tijden. Het ontwaken zal hard zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.