05-11-13

NOG EEN PARLEMENTSLID WEG BIJ GEERT WILDERS

Geert Wilders’ Partij Voor de Vrijheid (PVV) is de jongste maanden de best scorende partij bij kiespeilingen in Nederland, maar daarom is het nog niet al koek en ei bij de PVV. Vorige week werd Kamerlid Louis Bontes uit de PVV-fractie gezet (foto: Louis Bontes en Geert Wilders).

 

Louis Bontes, penningmeester van de PVV-parlementsfractie, uitte felle kritiek over dubieuze uitgaven van de PVV. De PVV zou geld uit het potje voor ondersteuning van haar parlementsleden hebben gehaald om daarmee onder meer een PVV-manifestatie in Den Haag te financieren. Bontes is ook bekend om zijn pleidooien voor meer democratie binnen de partij. Hij werd hiervoor vorige week uit de PVV gezet. Inhoudelijk zit Bontes anders wél nog op dezelfde lijn. Hij verwacht nog altijd op dezelfde wijze te stemmen dan de PVV-fractie. Formeel is met het uit de PVV-fractie zetten van Bontes nu de socialistische SP de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Louis Bontes is niet de eerste PVV'er die stevige kritiek uit op de gang van zaken binnen de PVV en om die reden moet vertrekken of zelf vertrekt. Soms worden Kamerleden ook uit de PVV gezet omdat ze niet echt koosjer zijn. Een overzicht.

 

Maart 2012Hero Brinkman. Hero Brinkman is van 2006 tot 2012 lid van de PVV-fractie en verlaat die in maart 2012. Brinkman vindt dat alles teveel draait rond Geert Wilders, hij is ook van mening dat bevolkingsgroepen ten onrechte worden weggezet en klaagt dat "ondoordachte" acties als het Polen-meldpunt intern niet kunnen besproken worden. Tijdens zijn lidmaatschap pleit Brinkman herhaaldelijk om meer democratie binnen de partij, bijvoorbeeld door het toestaan van leden (Geert Wilders is officieel het enige lid van de PVV, nvdr.) of door het oprichten van een jongerengroep, maar Brinkman wordt daarin nooit gehoord. 

 

Juli 2012:  Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Terwijl Geert Wilders zijn partijprogramma voor de verkiezingen later dat jaar presenteert, laten de Kamerleden Hernandez en Kortenoeven via Twitter weten dat zij uit de PVV-fractie stappen. Het duo is het niet eens met de manier waarop Wilders in zijn eentje de koers van de partij bepaalt. Wilders houdt geen rekening met anderen en heeft geen idee wie de door de PVV zelf geschetste Henk en Ingrid zijn. Samen gaan de twee kortstondig verder als de Groep Kortenoeven-Hernandez en verdwijnen ze na de verkiezingen in september uit de Tweede Kamer. Hernandez schrijft over zijn ervaringen het boek Geert Wilders ontmaskerd, van messias tot politieke klaploper.

 

Juli 2012: Jhim van Bemmel. "Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV." Met deze woorden stapt Van Bemmel in juli 2012 uit de PVV-fractie als blijkt dat hij door Geert Wilders niet is geselecteerd voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen in september. Van Bemmel kwam in 2010 in opspraak nadat bleek dat hij een boete wegens valsheid in geschrifte uit 2006 voor de PVV-fractie had verzwegen. Hij werd zes weken geschorst als Kamerlid van de PVV en verloor het woordvoerderschap op het gebied van de overheidsuitgaven. Ook Van Bemmel schrijft een boek over zijn ervaringen: Wilders ring van discipelen, angst en wantrouwen als bouwstenen van een politieke partij.


Juli 2012: Richard de Mos. Richard de Mos komt op 17 november 2010 in opspraak nadat hij onjuiste informatie op zijn curriculum vitae heeft gezet. Hij zou schooldirecteur zijn geweest maar heeft nooit voor een klas gestaan. Het voorval zorgt voor veel negatieve media-aandacht voor de PVV. Als de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer in juli 2012 wordt gepresenteerd, blijkt Richard de Mos niet te zijn geselecteerd. Als reden geeft Wilders dat hij de partij wil 'verjongen'. Richard de Mos (36 j.) zou te oud zijn. De Mos probeert Wilders nog te overtuigen hem als lijstduwer op de lijst te zetten, maar tevergeefs. De Mos verlaat de PVV-fractie. Hij zetelde van 2009 tot 2012 in de Tweede Kamer. 

 

Oktober 2013: Paul ter Linden. “De PVV is geen politieke partij, maar een sekte.” Begin oktober neemt Paul ter Linden, die gold als een van de grootste talenten binnen de partij, afstand van de PVV. Hij is dan gemeenteraadslid en twee jaar lang fractiemedewerker in Den Haag geweest. In een brief aan Wilders schrijft hij onder meer: “De PVV koopt kiezers met valse beloftes en doet werkelijk niets om die beloftes waar te maken. Ik wil niet langer deel uitmaken van deze politieke hypocrisie.” Paul ter Linden had ook kritiek op Geert Wilders omdat die met het oog op de Europese Verkiezingen volgend jaar wil samenwerken met het Vlaams Belang.

 

En vorige week dus: Kamerlid Louis Bontes uit de PVV gezet. Uit een opiniepeiling in opdracht van het Nederlandse actualiteitenmagazine EenVandaag blijkt dat 48 % van de PVV-kiezers het uit de PVV-Kamerfractie zetten van Bontes een te zware maatregel. Anderzijds vindt slechts 32 % van de 1.500 bevraagde PVV-kiezers dat de PVV democratischer moet worden. Ook als de partij de komende jaren geen stappen onderneemt om transparanter en democratischer te worden zegt 90 % gewoon PVV te blijven stemmen. De hang naar een dictatoriale leider is blijkbaar erg groot bij de PVV-kiezers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, wilders |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.