06-11-13

TOCH GEEN KLACHT VAN N-VA-SCHEPEN TEGEN PASTOOR

Koen D‘Haenens, OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken en Fraudebestrijding in Denderleeuw (N-VA, foto 1), zal dan toch geen klacht indienen tegen de pastoor van Denderleeuw. Vorige week dreigde D’Haenens er nog mee om een klacht wegens laster en eerroof in te dienen tegen de pastoor.

 

“Er zal geen klacht komen. Ik ben van mening dat het op dit moment niet opportuun is dit te doen. Het gerecht en de politie hebben ongetwijfeld belangrijker dingen om handen dan een klacht te behandelen over een pastoor die zijn boekje te buiten ging”, zegt Koen D’Haenens nu. Hij kan het weten. Toch over belangrijker zaken om handen hebben voor politie en gerecht. Naast OCMW-voorzitter en schepen voor de N-VA in Denderleeuw is Koen D’Haenens directeur van de gevangenis van Dendermonde. Of de pastoor zijn boekje te buiten ging, is een andere kwestie. Hij protesteerde de voorbije dagen tegen het met vier vijfde verminderen van de toelage voor het loon van zijn Rwandese koster Célestin Nizeyimana.

 

Het met veel moeite tot stand gekomen schepencollege van Denderleeuw meent dat de koster te vaak en te veel het werk van de pastoor moet overnemen omdat de pastoor met andere zaken bezig is. Zoals een religieus winkeltje en crèches die opvang bieden aan alle kinderen. Maar is het de taak en bevoegdheid van het schepencollege om te bepalen wat een pastoor al dan niet mag doen? Op voorstel van het schepencollege besliste de gemeenteraad van Denderleeuw om het loon van de Rwandese koster grotendeels uit de begroting van de kerkfabriek te schrappen. Uit protest liet de pastoor de kerkklokken een uur lang luiden tijdens de bewuste gemeenteraadszitting.

 

Tijdens een misviering riep de pastoor op om zijn koster te steunen. “Onze beschermde kerk kan ik niet helemaal alleen onderhouden. Ik heb inderdaad nog andere bezigheden, maar ook die zijn ten voordele van de kerk en de gemeenschap. Célestin is trouwens een geïntegreerd en geliefd man in de parochie.” Schepen D‘Haenens voelde zich beledigd door de preek en dacht eraan klacht in te dienen. Hij ziet daar nu van af, maar op de vermindering van het budget van de kerkfabriek komt hij niet terug. “ Die beslissing werd al genomen op de gemeenteraad. Daar komen we dus niet meer op terug.”

 

De ruzie tussen de N-VA-schepen en de Denderleeuwse pastoor haalde maandag nog de nationale bladzijden van Het Nieuwsblad. In sociale media werd de vergelijking gemaakt met Don Camillo. Die Italiaanse pastoor, in de verfilming van de Don Camillo-verhalen gespeeld door de legendarische Franse acteur Fernandel, trok ten strijde tegen de communistische burgemeester van zijn dorp. De pastoor moet het niet tegen een communist, maar tegen een N-VA-mandataris opnemen. De Denderleeuwse pastoor wil voorlopig niet meer reageren.

 

De bezuiniging op het budget van de kerkfabriek blijft, de klacht tegen de pastoor komt er niet. Heeft de nationale N-VA-top schepen Koen D’Haenens voor een mogelijke klacht teruggefloten gezien de media-aandacht die de zaak kreeg? De voorbije weken haalde de N-VA al meermaals de media in negatieve zin, een klacht van een N-VA'er tegen een pastoor moest er echt niet bij komen. Of is het dat Koen D’Haenens uiteindelijk geen Liesbeth Homans is? Bij de aankondiging van protest van de sociale sector tegen bezuinigingen in Antwerpen, in juni dit jaar, zei la grande dame van de N-VA dat protesteren tegen bezuinigingen solliciteren is om meer bezuinigingen.

 

Koen D’Haenens haalde begin dit jaar al eens de nationale media. Hij beloofde de nationale N-VA-top om voor het vinden van een bestuursmeerderheid in Denderleeuw niet in zee te gaan met het VB. Een minderheidscoalitie met gedoogsteun van het VB is volgens D’Haenens echter géén doorbreking van het cordon sanitaire. “Ik kan niet verhinderen dat ze ons stemmen leveren.” Enige schijnheiligheid is de van de Open VLD naar de N-VA overgestapte Koen D’Haenens niet vreemd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denderleeuw, d'haenens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.