14-11-13

LA FRANCE, PAS SI DOUCE

Het jongste nummer van het Franse extreemrechtse magazine Minute heeft voor een immense golf van verontwaardiging gezorgd. Op de cover staat immers een foto van de Franse minister van Justitie Christiane Taubira (61 j.) met als bijhorende titel Maligne comme un singe, Taubira retrouve la banane (Handig als een aap, vindt Taubira de banaan weer). Qua platvloers racisme kan dat tellen. De in Frans Guyana geboren PS-minister heeft – zoals je ziet op de cover hiernaast – een donkere huidskleur.

 

In Frankrijk wordt het racistisch manoeuvre van Minute krachtig veroordeeld. SOS Racisme kondigt een gerechtelijke klacht tegen Minute aan wegens aanzetten tot racisme. Nauwelijks één week geleden verklaarde minister Taubira nog tijdens een interview dat racisme te makkelijk gebanaliseerd wordt in de Franse samenleving. Het is niet de eerste keer dat de minister – auteur van onder meer de wet op het homohuwelijk – het slachtoffer is van racisme vanuit extreemrechtse hoek. Een kandidate van het Front national (FN) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen werd pas nog uit haar partij gezet nadat ze Taubira met een aap vergeleek op haar Facebookpagina.

 

Het extreemrechtse magazine Minute bestaat al ruim vijftig jaar. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een satirisch humoristisch blad met veel oog voor showbizz werd, onder meer onder invloed van de Frans-Algerijnse oorlog, al gauw een rechts-conservatief politiek magazine. In de jaren zeventig koos de redactie voor een extreemrechtse koers. Minute was één van de weinige tijdschriften die (veel) aandacht besteedde aan het toen nog minuscule FN. In haar gloriedagen, begin jaren tachtig, verkocht het blad een kwart miljoen exemplaren per nummer. Sindsdien gaat het bergaf. Momenteel bedraagt de oplage nog 40.000 exemplaren.

 

De laatste jaren verkeert het vaak veroordeelde blad in zware financiële moeilijkheden. Niet alleen de lezer haakt en masse af. Ook het FN heeft haar steun aan het blad opgezegd. Een beledigend artikel aan het adres van voorzitster Marine Le Pen was er iets te veel aan. Sindsdien omschrijft dochter Le Pen het blad consequent als “un torchon” (een vod). Aan al deze problemen kan Minute vanaf vandaag ook een klacht van de Franse regering toevoegen. De Franse regering overweegt zelfs een publicatieverbod.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, racisme, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.