24-11-13

REBEL!: NIEUW BLAADJE VAN DE VLAAMS BELANG JONGEREN

Het bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) is tevreden. In het pas verschenen eerste nummer van Rebel! (foto) zeggen ze het zo: “Het nieuwe VBJ-bestuur stelde bij zijn aantreden een aantal doelstellingen voorop. Vele daarvan hebben we dankzij de inzet van VBJ’ers uit heel Vlaanderen al kunnen bereiken. Denk maar aan de nieuwe huisstijl, een schitterende nieuwe website en verscheidene geslaagde acties. (…) Met dit magazine, Rebel!, houdt u de jongste vrucht van onze inspanningen in uw handen.”

 

Rebel! is deze maand voor het eerst verschenen als bijlage van het in mei vernieuwde Vlaams Belang Magazine. Nadat het formaat alsmaar verkleinde is het Vlaams Belang Magazine nu terug wat groter geworden. En het blad verschijnt niet meer op glanzend papier. Het Vlaams Belang (Magazine) is haar glans verloren. Het merendeel van de rubrieken in Vlaams Belang Magazine is behouden, inclusief de Zweedse puzzel. Er zijn een paar veranderingen. Barbara Pas, in opvolging van Gerolf Annemans de nieuwe Vlaams Belang-fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, tot Filip Dewinter volgend jaar het roer overneemt, is hoofdredacteur geworden van Vlaams Belang Magazine. Deze maand beklemtoont Barbara Pas in haar commentaar dat niet de SP.A maar het VB als eerste het idee gelanceerd heeft om de BTW op elektriciteit te verlagen. Barbara Pas verzwijgt dat het ook niet het VB is die als eerste met dat voorstel afkwam, maar de PVDA.

 

Nieuw in Vlaams Belang Magazine is een cursiefje, een bladzijde waar bewust kolderiek tegen de wereld wordt aangekeken. Heimwee naar de tijd toen Xavier Buisseret als XA4 een gelijkaardige rubriek had? Nu is het ene ‘Nerdom’ die kritisch-humoristisch uit de hoek mag komen over het koningshuis. Altijd en enkel maar over het koningshuis. Geert Hoste heeft zijn grappenarsenaal al een paar jaar verruimd, maar dat is niet aan 'Nerdom' besteed. Opvallender is echter wat uit het Vlaams Belang Magazine verdwenen is. Om te beginnen de rubriek Uit de parlementen. Wat Bert Schoofs, Johan Deckmyn, Peter Logghe en anderen uitsteken in de verschillende parlementen. Als zelfs het Vlaams Belang het niet de moeite vindt om te vermelden, wie dan nog wel? Ook de zowat enige interessante rubriek ooit verschenen in het Vlaams Belang Magazine, Politieke vrienden, is niet teruggekeerd. Sic transit gloria mundi.

 

Een grondige vernieuwing van het Vlaams Belang Magazine, en van het Vlaams Belang in het algemeen, kwam er niet met Gerolf Annemans. Maar had iemand dat verwacht met die oude vos? Gaat er dan verandering komen met de jongeren? “De jongeren in het Vlaams Belang zijn de nieuwe fakkels die het boude nationalistische vuur dragen”, zegt Tom Van Grieken in Toms rechtse, de commentaarbladzijde die hij kreeg in het nieuwe VBJ-blad Rebel!. “De jongeren zijn er zich van bewust dat de omstandigheden voor onze partij nooit eerder zo moeilijk waren. Maar wijlen (de voor collaboratie met de nazi’s ter dood veroordeelde, en dan naar Nederland gevluchte, nvdr.) Wies Moens wist het al: ‘Trouw moet blijken in onheilsbange dagen, want het kaf stuift weg en men behoudt het kostbare graan.’ Wies Moens indachtig heeft onze partij duidelijk kostbaar jong graan in handen”, aldus nog Tom Van Grieken.

 

Dat “kostbaar jong graan” mag nu viermaal per jaar een blaadje van 16 bladzijden maken dat als bijlage bij Vlaams Belang Magazine verschijnt en maar weinig verschilt van het moederblad. In het eerste nummer naast Toms rechtse: een overzicht van de VBJ-activiteiten de voorbije maanden, een door de intussen in het leven verloren gelopen Tim Mudde geïnspireerd artikeltje over dierenleed, een artikel over Europese vrienden, een portret van een nationalistisch figuur (een vaste rubriek die in het eerste nummer opent met een portret van Karel Dillen, nvdr.), een overzicht van de te verkrijgen VBJ-gadgets en een onleesbaar cursief van de 59-jarige (!) Marc Joris over dood hout wegsnoeien. Zoals je hierboven al kon zien, staat op de cover van het eerste nummer van Rebel! een varken. Een keuze waar ongetwijfeld lang over is nagedacht. Je hebt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, van grieken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.