26-11-13

AN-SOFIE OF VERONIEK? HET GEÏMPROVISEER TEN HUIZE DEWINTER

“Hoe wanhopiger een partij, hoe gekker de stunts om de aandacht te halen.” De politieke journalisten toevallig bijeen voor een debat bij De Zevende Dag dachten er allen hetzelfde over toen ze zondag vernamen dat het Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen met een lijst opkomt in Henegouwen, thuisbasis van Elio Di Rupo.

 

Dag op dag tweeëntwintig jaar na de Zwarte Zondag van 24 november 1991 kreeg Filip Dewinter een paginagroot interview in het gratis bij de bakker te verkrijgen blad De Zondag. Daar moest wat tegenover staan, en Dewinter vertelde aan De Zondag dat het Vlaams Belang bij de verkiezingen op 25 mei 2014 ook in Wallonië lijsten zal indienen. In Henegouwen (“Wij brengen de strijd tegen Di Rupo tot aan zijn eigen voordeur”), en mogelijk ook in Waals-Brabant. De Bende van Nijvel was ook actief in Vlaams- én Waals-Brabant en Henegouwen, denken wij dan maar. Tweede primeur voor De Zondag was dat dochter Karolien waarschijnlijk de Europese lijst van het Vlaams Belang zal duwen, en een tweede dochter in Henegouwen lijsttrekster zal zijn. Maar vanaf dan lopen de versies uiteen.

 

Op de website van Filip Dewinter wordt het De Zondag-interview geciteerd als: “Mijn oudste dochter (Karolien, nvdr) die gemeenteraadslid is in Merksem, zal waarschijnlijk de lijst voor het Europees Parlement duwen. Mijn andere dochter (An-Sofie, bekend van de boerka-affiche, vlnr) kiest mogelijk voor een lijst in Wallonië.” In de gedrukte versie van De Zondag klinkt het anders: “Ik zou het graag zelf doen, maar ik kan maar op één lijst staan. Ik sluit wel niet uit dat Veroniek, één van mijn dochters, daar kandidaat zal zijn. (…) Mijn oudste dochter, Karolien, gemeenteraadslid in Merksem, zal waarschijnlijk de lijst voor het Europees parlement duwen. Voor mijn derde dochter is het beroepsmatig niet evident om op te komen (An-Sofie, bekend om de boerka-affiche, red).” An-Sofie (21 j.) of Veroniek Dewinter (19 j.) lijsttrekster in Henegouwen? Dat was blijkbaar nog een discussiepunt ten huize Dewinter tussen de eerste en de tweede versie van het interview in De Zondag.

 

Dat Karolien Dewinter voor de Europese lijst gaat die papa zo graag had getrokken, is wel duidelijk. Alleen nam de voltallige pers de uitleg van Filip Dewinter over dat ze gemeenteraadslid is in Merksem. Karolien Dewinter is districtsraadslid in Merksem, een veel beperkter mandaat dan dat van gemeenteraadslid. Maar An-Sofie of Veroniek voor Wallonië? Het werd uiteindelijk Veroniek, waarna ze mee kon met papa naar een voetbalwedstrijd in Sint-Job-in’t-Goor waar VTM Filip en Veroniek Dewinter ïnterviewden voor VTM nieuws. Voor een fotoshoot en interview in Gazet van Antwerpen mocht Karolien (24 j., links op de foto) erbij.

 

“We gaan de harde lijn doortrekken in Wallonië en de rest van Europa. We zijn wel vrouw, maar niet soft. We zijn echte Dewinters, hoor!”, steekt de jongste van de twee zussen van wal. Karolien Dewinter schrikt van de toon. “We houden het menselijk. Man of vrouw, we delen dezelfde ideologie binnen Vlaams Belang. Daar is geen discussie over mogelijk. Maar als vrouw in de politiek kan je wel wat doen aan de verpakking. Die gaat misschien toch ‘anders’ zijn”, sust Karolien Dewinter. Dus niet op de manier van An-Sofie. Karolien Dewinter: “Nee, ik ga echt niet zo op een affiche staan. We gaan onze visie op een heel andere manier kenbaar maken. Zowel in Wallonië als in Europa. In bikini? Zo ver willen we echt niet gaan.”

 

De holderdebolder keuze voor Veroniek en niet An-Sofie Dewinter heeft nog een praktisch probleem. De 19-jarige studente communicatiemanagement geeft in Het Laatste Nieuws toe dat ze de taal van Molière nog niet echt onder de knie heeft. Veroniek Dewinter: “Ik begrijp beter Frans dan ik het spreek.” Dat wordt natuurlijk lastig als je campagne wil voeren in het Franstalig landsgedeelte. Gelukkig maakt het al bij al niet veel uit. Het Vlaams Belang is toch volstrekt kansloos in Wallonië.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.