29-11-13

NSV-COLLOQUIUM VERPLAATST NAAR ANTWERPS VB-LOKAAL

Het gecontesteerde colloquium (foto 1) dat de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) zaterdag in Leuven wilde organiseren en stuitte op een weigering van de KU Leuven om hiervoor universiteitslokalen ter beschikking te stellen, zal zaterdag plaatsvinden in de lokalen van het Vlaams Belang in de Van Maerlantstraat in Antwerpen (foto 2). De initiatiefnemers voor een blokkade in Leuven verplaatsten hun actie intussen naar Antwerpen.

 

Het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat, gelegen tussen het Sint-Jansplein en de Rooseveltplaats, vertrek- en eindpunt van vele bussen van De Lijn, is het eerste Vlaams Belang-lokaal in Antwerpen. Het is hier dat de partijmilitanten bijeenkwamen om de eerste verkiezingsuitslagen van het Vlaams Blok te vieren, Filip Dewinter triomfantelijk de bokshandschoenen omhoog stak op de Zwarte Zondag-verkiezingsavond van 24 november 1991, en twee jaar geleden nog een tentoonstelling opgezet werd over het Vlaams Blok/Belang dertig jaar ‘op de bres’.

 

Het lokaal werd aanvankelijk opengehouden door voormalig VMO’er Xavier Buisseret en een van de zussen van Marijke Dillen, maar na een conflict verhuisde het hoofdsecretariaat van het Vlaams Belang naar een statig herenhuis aan de Amerikalei waar de partij het pand voor een zacht prijsje kan huren. Het lokaal in de Van Maerlantstraat bleef intussen open als volks partijsecretariaat, waar regelmatig in de kookpotten geroerd wordt en bijvoorbeeld elke eerste zondag van de maand oud-Oostfronters bijeenkomen. Het is dan ook een logische keuze om het NSV-colloquium naar hier te verhuizen, waar onder andere de studenten van CasaPound verwacht worden. CasaPound dat zegt dat het de erfgenamen van het fascisme wil zijn.

 

Het lokaal in de Van Maerlantstraat is niet uitermate groot. Achteraan is er een vergaderruimte voor maximaal enkele tientallen mensen. Helemaal vooraan is er het bureeltje van de actieverantwoordelijke van het Vlaams Belang Antwerpen en kan je wat boeken en prullaria kopen. Middenin is er het voornaamste: de toog waar je een frisse pint kan bestellen aan een democratische prijs. Het is ongeveer het enige wat hier democratisch is.

00:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, vb, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.