30-11-13

NSV-COLLOQUIUM VERHUIST NOG EENS

Het colloquium dat de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) vandaag in Antwerpen plant (foto 1) verhuist nog eens van locatie. Nu zou het plaats vinden in café De Leeuw van Vlaanderen (foto 2), in het hartje van de Antwerpse binnenstad.

 

Nadat de KU Leuven haar toestemming voor gebruik van universiteitslokalen had ingetrokken, gezien de commotie omwille van de aangekondigde sprekers, werd donderdagavond bekendgemaakt dat het colloquium zou plaatsvinden in het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. In de vooravond gisteren geraakte bekend dat het colloquium ook niet daar zal plaatsvinden, maar in café De Leeuw van Vlaanderen aan de Jezuïetenrui. We zijn benieuwd naar de uitleg waarom de NSV’ers nu ook niet in een Vlaams Belang-lokaal terecht kunnen.

 

Café De Leeuw van Vlaanderen, ook bekend als De Beest, werd in 1957 geopend door oud-Oostfronter Marcel De Leeuw. Na hem was jarenlang Ivo Collier de kroegbaas van hét trefpunt van het extreme Vlaams-nationalisme, ook gefrequenteerd door neonazistische tooghangers uit Vlaanderen en Nederland. Nadat iemand uit dat laatste milieu de zaak een keer teveel vertimmerd had, ging café De Leeuw van Vlaanderen begin 2010 een tijd dicht. Het duurde even vooraleer men opvolging vond voor uitbater Yannick D. voor wie het allemaal teveel was geworden. Uiteindelijk werd hiervoor een vzw opgericht waarvan drie van de vier oprichters uit de familie Neel komen: de vorig jaar overleden Staf Neel, zijn broer Theo Neel en diens dochter Vlaams Belang-personeelslid Sandy Neel. Filip Dewinter betaalde het eerste vat bier bij de heropening van het café.

 

Naar verluidt deed de Antwerpse politie een poging om in contact te treden met de Leuvense inrichters van een blokkade tegen het NSV-colloquium. Het is ons niet bekend of dit contact gelukt is. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is niet betrokken bij de organisatie van het protest. Alleszins mag het protest niet ontaarden in geweld en andere ontsporingen. Daar win je de publieke opinie niet mee. Integendeel. Blijft dat de aangekondigde Nieuw-Rechtse Oostenrijkse spreker, de extreemracistische Hongaarse actieleider en de neonazistische Italiaanse studentenvertegenwoordiger waarmee de NSV uitpakt, volk is dat absoluut niet past in een betere internationale uitstraling van Antwerpen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.