30-11-13

NSV-COLLOQUIUM VERHUIST NOG EENS

Het colloquium dat de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) vandaag in Antwerpen plant (foto 1) verhuist nog eens van locatie. Nu zou het plaats vinden in café De Leeuw van Vlaanderen (foto 2), in het hartje van de Antwerpse binnenstad.

 

Nadat de KU Leuven haar toestemming voor gebruik van universiteitslokalen had ingetrokken, gezien de commotie omwille van de aangekondigde sprekers, werd donderdagavond bekendgemaakt dat het colloquium zou plaatsvinden in het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. In de vooravond gisteren geraakte bekend dat het colloquium ook niet daar zal plaatsvinden, maar in café De Leeuw van Vlaanderen aan de Jezuïetenrui. We zijn benieuwd naar de uitleg waarom de NSV’ers nu ook niet in een Vlaams Belang-lokaal terecht kunnen.

 

Café De Leeuw van Vlaanderen, ook bekend als De Beest, werd in 1957 geopend door oud-Oostfronter Marcel De Leeuw. Na hem was jarenlang Ivo Collier de kroegbaas van hét trefpunt van het extreme Vlaams-nationalisme, ook gefrequenteerd door neonazistische tooghangers uit Vlaanderen en Nederland. Nadat iemand uit dat laatste milieu de zaak een keer teveel vertimmerd had, ging café De Leeuw van Vlaanderen begin 2010 een tijd dicht. Het duurde even vooraleer men opvolging vond voor uitbater Yannick D. voor wie het allemaal teveel was geworden. Uiteindelijk werd hiervoor een vzw opgericht waarvan drie van de vier oprichters uit de familie Neel komen: de vorig jaar overleden Staf Neel, zijn broer Theo Neel en diens dochter Vlaams Belang-personeelslid Sandy Neel. Filip Dewinter betaalde het eerste vat bier bij de heropening van het café.

 

Naar verluidt deed de Antwerpse politie een poging om in contact te treden met de Leuvense inrichters van een blokkade tegen het NSV-colloquium. Het is ons niet bekend of dit contact gelukt is. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is niet betrokken bij de organisatie van het protest. Alleszins mag het protest niet ontaarden in geweld en andere ontsporingen. Daar win je de publieke opinie niet mee. Integendeel. Blijft dat de aangekondigde Nieuw-Rechtse Oostenrijkse spreker, de extreemracistische Hongaarse actieleider en de neonazistische Italiaanse studentenvertegenwoordiger waarmee de NSV uitpakt, volk is dat absoluut niet past in een betere internationale uitstraling van Antwerpen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

HET LEVEN ZOALS HET IS: DE ANTWERPSE POLITIE, BIS

antwerpenDe Antwerpse politie is populair. Toch als we mogen voortgaan op het aantal keren dat het, vorige zaterdag hier verschenen, artikel Het leven zoals het is: de Antwerpse politie is gedeeld op Facebook. Door technische problemen is het niet altijd zichtbaar, maar gisterenmorgen was het al 682 keer overgenomen op Facebook. Tijd voor een vervolg moeten ze bij de Antwerpse politie gedacht hebben.

 

Was ons vorig artikel vooral gebaseerd op een verhaal verschenen op de regionale bladzijden van Het Nieuwsblad, deze keer moeten we niet meer doen dan de regionale bladzijden van Gazet van Antwerpen openslaan. Maaike Floor is een lieve journaliste van Gazet van Antwerpen die vooral over nieuws uit de Antwerpse binnenstad schrijft. Ze verplaatst zich dan ook vaak per fiets. Gisteren vertelde ze haar jongste verhaal in de krant.

 

Maaike Floor: “Dat het in Antwerpen kan gebeuren dat je als fietser (bijna) van je sokken wordt gereden, dat weten alle fietsers wel. Maar dat je ook door de politie van je sokken gereden kan worden, dat was nieuw voor mij. Toen een politieauto mij zo dicht passeerde dat ik bang was geplet te worden tussen trottoir en babyblauwe politiebumpers, waagde ik het om met mijn hand twee klopjes op de zijruit te geven. Veel meer dan mijn arm strekken hoefde ik daar trouwens niet voor te doen. Mijn minimale inspanning had effect. De heren hadden het gehoord, en zetten hun ‘dienstvoertuig’ in de achteruit. Fijn, dat was de bedoeling.

 

‘Meneer, u had me bijna geplet tussen de stoep en uw interventiewagen.’ Maar een ‘sorry, ik lette even niet op’ was verder weg dan Timboektoe. Politie: ‘U moet uitkijken als u tegen het verkeer in fietst.’ Ik: ‘Ik fiets niet tegen het verkeer in. Auto’s mogen in één richting rijden, fietsers in twee.’ Het liefst had ik daar aan toegevoegd: ‘Dat zou u moeten weten, houd voortaan een beetje rechts alstublieft.’ Maar dat deed ik niet. Dat klopje op de ruit was er blijkbaar al te veel aan. Politie: ‘Vindt u dat normaal?’ Ik: ‘Het was een reflex, van een in het nauw gedreven fietser.’ Maar het enige antwoord dat er kwam, was: ‘Volgende keer krijgdenboet.’

 

Volgende keer zal ik mijn handen thuishouden meneer, en gewoon de achtervolging inzetten. Maar eerst dat zwaailicht met sirene nog even op mijn tweewieler monteren.”

 

Dat laatste zouden we niet doen, Maaike. De Antwerpse politie laat niet met zich lachen. En al zeker niet nu Serge Muyters sinds woensdag zijn benoeming als politiekorpschef op zak heeft. Betogers die vandaag naar Antwerpen zouden afzakken voor een blokkade van het NSV-colloquium zijn gewaarschuwd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

29-11-13

NSV-COLLOQUIUM VERPLAATST NAAR ANTWERPS VB-LOKAAL

Het gecontesteerde colloquium (foto 1) dat de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) zaterdag in Leuven wilde organiseren en stuitte op een weigering van de KU Leuven om hiervoor universiteitslokalen ter beschikking te stellen, zal zaterdag plaatsvinden in de lokalen van het Vlaams Belang in de Van Maerlantstraat in Antwerpen (foto 2). De initiatiefnemers voor een blokkade in Leuven verplaatsten hun actie intussen naar Antwerpen.

 

Het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat, gelegen tussen het Sint-Jansplein en de Rooseveltplaats, vertrek- en eindpunt van vele bussen van De Lijn, is het eerste Vlaams Belang-lokaal in Antwerpen. Het is hier dat de partijmilitanten bijeenkwamen om de eerste verkiezingsuitslagen van het Vlaams Blok te vieren, Filip Dewinter triomfantelijk de bokshandschoenen omhoog stak op de Zwarte Zondag-verkiezingsavond van 24 november 1991, en twee jaar geleden nog een tentoonstelling opgezet werd over het Vlaams Blok/Belang dertig jaar ‘op de bres’.

 

Het lokaal werd aanvankelijk opengehouden door voormalig VMO’er Xavier Buisseret en een van de zussen van Marijke Dillen, maar na een conflict verhuisde het hoofdsecretariaat van het Vlaams Belang naar een statig herenhuis aan de Amerikalei waar de partij het pand voor een zacht prijsje kan huren. Het lokaal in de Van Maerlantstraat bleef intussen open als volks partijsecretariaat, waar regelmatig in de kookpotten geroerd wordt en bijvoorbeeld elke eerste zondag van de maand oud-Oostfronters bijeenkomen. Het is dan ook een logische keuze om het NSV-colloquium naar hier te verhuizen, waar onder andere de studenten van CasaPound verwacht worden. CasaPound dat zegt dat het de erfgenamen van het fascisme wil zijn.

 

Het lokaal in de Van Maerlantstraat is niet uitermate groot. Achteraan is er een vergaderruimte voor maximaal enkele tientallen mensen. Helemaal vooraan is er het bureeltje van de actieverantwoordelijke van het Vlaams Belang Antwerpen en kan je wat boeken en prullaria kopen. Middenin is er het voornaamste: de toog waar je een frisse pint kan bestellen aan een democratische prijs. Het is ongeveer het enige wat hier democratisch is.

00:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, vb, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Niets menselijk is extreemrechts vreemd. Op de foto hiernaast een van hen die probeert op traditionele wijze van zijn snotvalling af te geraken. Op traditionele wijze, een kom heet water onder zijn neus en een handdoek over het hoofd. (Foto: Uit de tentoonstelling voor de Gentse KunstWeek vorig jaar. Nog tot dinsdag 3 december is er een nieuwe tentoonstelling in het kader van de Gentse KunstWeek.)

 

“Vrijdagnamiddag. Kort nadat Bart De Wever het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk heeft verlaten, rinkelt bij ons de telefoon. (…) De Wever is terug. En hij heeft een boeiend verhaal te vertellen.” Bart De Wever belt de pers, in casu Gazet van Antwerpen, zelf op om hen het verhaal over zijn gezondheid te vertellen. Het Laatste Nieuws mocht bij het verlaten van het ziekenhuis mee zijn woonst in Deurne binnen. Echtgenote noch de kinderen zijn thuis, maar er is wel al een journaliste binnen. Bart De Wever zorgt ervoor dat de krantenkolommen gevuld geraken met celebrity-nieuws. (Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws, 23 november 2013) 

 

“Tijdens de voorstelling van de meerjarenbegroting zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) heel fier dat zijn begroting ‘zonder een enkele belastingverhoging’ werd opgesteld. (…) De woorden van de burgemeester waren nog niet koud of schepen voor Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) verhoogde de dagprijs voor een dagverzorgingscentrum met twintig procent (van 15,57 naar 18,87 euro). Ook elders in de sociale sector worden prijsstijgingen verwacht.” En daar houdt het niet mee op: trouwen op zaterdag kost voortaan 200 euro, op vrijdag en nog andere dagen 125 euro. Vroeger was dat gratis. Voor de riolering betaalt elk Antwerps gezin 80 euro extra. Het organiseren van evenementen wordt duurder. Voor een dag parkeren betaal je voortaan 30 euro in plaats van 23 euro. Maar de begroting werd “zonder een enkele belastingverhoging” opgesteld. (De Standaard, 23 november 2013)

 

“De twee steden ontzien hun investeringsenveloppe. Bij de communicatie daarover viel op dat Antwerpen steeds praatte over een bruto bedrag (dat wat de stad zelf investeert plus het bedrag dat andere overheden bijpassen) terwijl Termont tijdens zijn persconferentie enkel de eigen inspanning vermeldde. Met een brutobedrag van 730 miljoen euro (over zes jaar) doet Gent het gezien het bevolkingsaantal relatief beter dan Antwerpen (1,2 miljard).” Door de communicatiestrategie klinkt het anders, maar het is Gent en niet Antwerpen die, rekening houdend met de respectievelijke bevolkingsaantallen, het meest investeert voor het verfraaien van de stad en het aanzwengelen van de economie. (De Standaard, 23 november 2013)

 

“Een gelijkaardig misverstand ontstond over de personeelsafvloeiingen. Zo verschenen haastige berichten over een Gentse personeelsvermindering met tien procent, tegenover een kleine 7 procent in de Scheldestad. (…) Dat is relatief. Op groepsniveau vertrekt in Antwerpen 6,5 procent van het personeel, in Gent slechts 1,1 procent.” Als men niet alleen de afvloeiingen in de klassieke stadsadministratie bekijkt, maar ook in de aanverwante diensten (het OCMW, de ziekenhuizen, de politie…), verdwijnen in Antwerpen veel meer jobs van personeelsleden dan in Gent. Maar in de gemeenteraad probeerde de N-VA de SP.A de mond te snoeren met de opmerking dat in Gent met SP.A-burgemeester Daniël Termont veel meer personeel afvloeit dan in Antwerpen. (De Standaard, 23 november 2013)

 

“Als je ’s nachts wordt overvallen omdat je een halssnoer met diamanten draagt, kun je dat de volgende keer thuislaten. Maar wat als je wordt aangevallen vanwege je huidskleur?” Bedenking naar aanleiding van de opmerkingen die de Franse minister van Justitie Christiane Taubira over zich heen kreeg, en eerder dit jaar de Italiaanse minister van Migratie Cécile Kyenge. Beiden met een zwarte huidskleur. “(Racisme,) we moeten er op elk moment alert voor blijven. Voor je het weet, vervangt iemand maar weer eens een banaan of het woord door een kogel.” (dS Weekblad, 23 november 2013)

 

(schokschoudert) Ik ben politicus in een stad waar ook Filip De Man (topman van Vlaams Belang, red.) woont: ik ben het gewend om anoniem en agressief becommentarieerd te worden.” De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) na de vraag wat het hem doet dat hij eind oktober een doodsbedreiging ontving. (Humo, 26 november 2013)

 

“’De verhoopte consternatie rond het neermeppen van Di Rupo is er niet gekomen’, stelt Filip Dewinter treurig vast. De campagne (…) zal bijna 700.000 euro gekost hebben.” Apache citeert uit het verslag van de VB-partijraad van 9 november. (Apache, 26 november 2013)

 

“De macht van het geld heeft veel waardevols kapotgemaakt en doet dat nog altijd. De campagne om de vakbonden en om het even welke vorm van ongewoon politiek activisme of tegenspraak te demoniseren, houdt aan, ook al heeft links nooit zwakker gestaan dan vandaag. Zou dat een teken zijn dat de aanbidders van de vrije markt nog altijd bang zijn als ze van onderin worden uitgedaagd?” Revolutionaire antikapitalistische organisaties, zoals in de jaren zeventig actief, zijn er niet meer, maar Tariq Ali ziet nog altijd schrik voor een revolte. (De Standaard, 28 november 2013)

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, gent, de wever, media, antwerpen, racisme, vilvoorde, de man, dewinter |  Facebook | | |  Print

28-11-13

JAMMEREN OF AANPAKKEN ?

Het was een heerlijke cartoon van ZAK, gisteren in De Morgen (foto). Er mag wel eens gelachen worden met het als problematisch voorstellen van de meningen die gevraagd werden voor de Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor. De monitor schetst uitgebreid de leefsituatie van de allochtonen in Vlaanderen, maar de pers pikt uit de monitor vooral slechts de mening van de Vlamingen over allochtonen. Het is veelzeggend over hoe de Vlaamse pers omgaat met allochtonen.

 

De Morgen kon de resultaten als eerste inkijken en kopte op haar voorpagina Helft Vlamingen houdt niet van migranten. Daarbij ook nog drie cijfers: 40 % vindt dat moslims een bedreiging zijn voor onze cultuur, 45 % wil alleen mensen van Belgische afkomst in de wijk, 47 % gelooft dat migranten komen profiteren van de sociale zekerheid. Het zijn inderdaad geen cijfers om vrolijk van te worden, en Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld herhaalde gisteren deze cijfers en voegde er nog een aan toe: 51 % heeft nooit contact met een allochtoon. In dezelfde tabel als waar men de cijfers uit geplukt heeft over moslims als bedreiging voor onze cultuur en migranten die komen profiteren van de sociale zekerheid, staat als eerste resultaat dat 47 % van de bevraagden vindt dat de aanwezigheid van verschillende culturen een verrijking is van onze samenleving. Kranten vermelden het terloops wel, maar geen enkele krant die het in the picture zet zoals de andere cijfers.

 

Als de helft van de Vlamingen nooit in contact komt met allochtonen is dat een probleem, zeker als de media en bepaalde politieke partijen doorgaans tot steevast migratie als negatief voorstellen. Maar kan je het mensen kwalijk nemen dat ze geen contact hebben met allochtonen? Wat als er geen allochtonen, in de betekenis van Marokkanen, Turken enzomeer, in je onmiddellijke buurt wonen? En legt iedereen zijn of haar intiemste zielenroerselen wél voor aan de Vlaamse buur of kruidenier? De krantenwinkel van schrijver dezes wordt uitgebaat door een Pakistaanse familie. Formeel hebben we dus dagelijks contact met allochtonen, maar is dat écht contact dat verdergaat dan het praatje over het weer? En moet daar trouwens alles bloot gelegd worden? 

 

Relevanter dan al die meningen, contacten en meningen over contacten, is óf allochtonen in gelijke mate kans hebben op werk. Met als bijkomend nut dat relaties tussen autochtonen en allochtonen hier op een veel natuurlijker wijze kunnen gebeuren. De tewerkstelling van niet-EU-burgers ligt 30 % lager dan bij de Belgen. Waaraan ligt dat, en wat is er aan te verhelpen? Maar liefst 49 % van de niet-EU-burgers leeft in een woning met serieuze kwaliteitsgebreken tegenover 22 % van de Belgen. Waarom ligt daar blijkbaar niemand van wakker? In het algemeen secundair onderwijs, het technisch, het buitengewoon en het beroeps secundair onderwijs zijn er opmerkelijke verschillen in aandeel allochtone leerlingen. Hebben die leerlingen allen een natuurlijke aanleg om, of worden ze nog altijd al te gemakkelijk naar bepaalde richtingen gedraineerd?

 

Dát zijn enkele van de vragen die schreeuwen om een antwoord, en minder de jammerlijke vaststelling dat er nog altijd een mentale kloof is na vijftig jaar migratie. Iedereen hoort gelijke rechten, gelijke kansen en gelijke plichten te hebben. Als daar al eens werk van zou gemaakt worden…

 

·         Lees ook: Helft Vlamingen houdt niet van andere Vlamingen

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, migratie |  Facebook | | |  Print

27-11-13

GEEN UNIVERSITEITSLOKAAL VOOR EXTREEMRECHTS COLLOQUIUM

De Katholieke Universiteit Leuven stelt haar lokalen niet langer ter beschikking voor een colloquium van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), aanstaande zaterdag, waar protest tegen gerezen was omwille van de aangekondigde sprekers. Van een Nieuw-Rechtse ideoloog uit Oostenrijk, over de leider van een extreemracistische groepering uit Hongarije tot Italiaanse studenten die zeggen te behoren tot ‘het fascisme van het derde millennium’.

 

De beslissing is al een paar dagen oud en geraakte gisterenmorgen bekend via… ’t Pallieterke waar ze sinds kort terug een studentenrubriek hebben. “De studenten zijn echter vastbesloten zich niet te laten intimideren. Een gegeven toelating kan men niet zomaar twee weken voor datum intrekken”, luidt het in ’t Pallieterke op gezag van de advocaat van de NSV’ers. NSV-praeses Nico Ceusters verzekert in ’t Pallieterke dat het colloquium hoe dan ook zal doorgaan. Hoe en waar wordt alsnog niet gezegd. Voorlopig kan enkel de locatie op de affiche geschrapt worden (foto).

 

De voor het colloquium in Leuven aangekondigde Oostenrijker Markus Willinger wordt vrijdagavond verwacht op een NSV-bijeenkomst in café Den Bengel in Antwerpen. Achteraf is er een gratis vat bier in café De Leeuw van Vlaanderen. Je moet er tegenwoordig wat voor over hebben om volk te lokken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, leuven, actie |  Facebook | | |  Print

26-11-13

AN-SOFIE OF VERONIEK? HET GEÏMPROVISEER TEN HUIZE DEWINTER

“Hoe wanhopiger een partij, hoe gekker de stunts om de aandacht te halen.” De politieke journalisten toevallig bijeen voor een debat bij De Zevende Dag dachten er allen hetzelfde over toen ze zondag vernamen dat het Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen met een lijst opkomt in Henegouwen, thuisbasis van Elio Di Rupo.

 

Dag op dag tweeëntwintig jaar na de Zwarte Zondag van 24 november 1991 kreeg Filip Dewinter een paginagroot interview in het gratis bij de bakker te verkrijgen blad De Zondag. Daar moest wat tegenover staan, en Dewinter vertelde aan De Zondag dat het Vlaams Belang bij de verkiezingen op 25 mei 2014 ook in Wallonië lijsten zal indienen. In Henegouwen (“Wij brengen de strijd tegen Di Rupo tot aan zijn eigen voordeur”), en mogelijk ook in Waals-Brabant. De Bende van Nijvel was ook actief in Vlaams- én Waals-Brabant en Henegouwen, denken wij dan maar. Tweede primeur voor De Zondag was dat dochter Karolien waarschijnlijk de Europese lijst van het Vlaams Belang zal duwen, en een tweede dochter in Henegouwen lijsttrekster zal zijn. Maar vanaf dan lopen de versies uiteen.

 

Op de website van Filip Dewinter wordt het De Zondag-interview geciteerd als: “Mijn oudste dochter (Karolien, nvdr) die gemeenteraadslid is in Merksem, zal waarschijnlijk de lijst voor het Europees Parlement duwen. Mijn andere dochter (An-Sofie, bekend van de boerka-affiche, vlnr) kiest mogelijk voor een lijst in Wallonië.” In de gedrukte versie van De Zondag klinkt het anders: “Ik zou het graag zelf doen, maar ik kan maar op één lijst staan. Ik sluit wel niet uit dat Veroniek, één van mijn dochters, daar kandidaat zal zijn. (…) Mijn oudste dochter, Karolien, gemeenteraadslid in Merksem, zal waarschijnlijk de lijst voor het Europees parlement duwen. Voor mijn derde dochter is het beroepsmatig niet evident om op te komen (An-Sofie, bekend om de boerka-affiche, red).” An-Sofie (21 j.) of Veroniek Dewinter (19 j.) lijsttrekster in Henegouwen? Dat was blijkbaar nog een discussiepunt ten huize Dewinter tussen de eerste en de tweede versie van het interview in De Zondag.

 

Dat Karolien Dewinter voor de Europese lijst gaat die papa zo graag had getrokken, is wel duidelijk. Alleen nam de voltallige pers de uitleg van Filip Dewinter over dat ze gemeenteraadslid is in Merksem. Karolien Dewinter is districtsraadslid in Merksem, een veel beperkter mandaat dan dat van gemeenteraadslid. Maar An-Sofie of Veroniek voor Wallonië? Het werd uiteindelijk Veroniek, waarna ze mee kon met papa naar een voetbalwedstrijd in Sint-Job-in’t-Goor waar VTM Filip en Veroniek Dewinter ïnterviewden voor VTM nieuws. Voor een fotoshoot en interview in Gazet van Antwerpen mocht Karolien (24 j., links op de foto) erbij.

 

“We gaan de harde lijn doortrekken in Wallonië en de rest van Europa. We zijn wel vrouw, maar niet soft. We zijn echte Dewinters, hoor!”, steekt de jongste van de twee zussen van wal. Karolien Dewinter schrikt van de toon. “We houden het menselijk. Man of vrouw, we delen dezelfde ideologie binnen Vlaams Belang. Daar is geen discussie over mogelijk. Maar als vrouw in de politiek kan je wel wat doen aan de verpakking. Die gaat misschien toch ‘anders’ zijn”, sust Karolien Dewinter. Dus niet op de manier van An-Sofie. Karolien Dewinter: “Nee, ik ga echt niet zo op een affiche staan. We gaan onze visie op een heel andere manier kenbaar maken. Zowel in Wallonië als in Europa. In bikini? Zo ver willen we echt niet gaan.”

 

De holderdebolder keuze voor Veroniek en niet An-Sofie Dewinter heeft nog een praktisch probleem. De 19-jarige studente communicatiemanagement geeft in Het Laatste Nieuws toe dat ze de taal van Molière nog niet echt onder de knie heeft. Veroniek Dewinter: “Ik begrijp beter Frans dan ik het spreek.” Dat wordt natuurlijk lastig als je campagne wil voeren in het Franstalig landsgedeelte. Gelukkig maakt het al bij al niet veel uit. Het Vlaams Belang is toch volstrekt kansloos in Wallonië.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, dewinter |  Facebook | | |  Print

25-11-13

DE VLAAMS-WAALSE FICTIE. IN DE GREEP VAN ETNOLIBERALISME

Op een debat over de N-VA op de Gentse Feesten was ons Paul Dirkx opgevallen. Bij een discussie over Edmund Burke (1729 - 1797, grondlegger van het moderne conservatisme) merkte hij op dat het geen belang heeft dat Burke zus bedoelde dan wel zo, het enige wat telt is hoe Bart De Wever Burke interpreteert. Na meer dan een half uur oeverloze discussie tussen intellectuelen over Edmund Burke is zoiets verfrissend.

 

We keken dan ook uit naar het aangekondigde boek van Paul Dirkx, het intussen pas verschenen De Vlaams-Waalse fictie. Over België, Europa en het etnoliberalisme. De achterflap van het boek en de aankondiging op de website van uitgeverij EPO vat het boek goed samen: “Zowel het Vlaamse als het Waalse nationalisme (…) zijn kinderen van het liberale België, producten van een staat die nu al meer dan 180 jaar bevoegdheden uitbesteedt. Aan politieke partijen en zuilen. Aan de vrije markt. En aan gewesten en gemeenschappen. Maar vooral ook aan de Europese Unie, waarvan de opbouw gelijkloopt met de afbouw van de sociale natiestaten.” Kleine, zwakke regio's worden door het bedrijfsleven in een economische wedren tegen elkaar uitgespeeld. Etnisch federalisme gekoppeld aan neoliberalisme brengt ons 'etnoliberalisme'.

 

De taalkwestie in ons land gaat terug tot de opstand van 1830 en de keuze van het Frans als de taal van de nieuwe staat. België wordt onafhankelijk door zich los te scheuren van het Koninkrijk der Nederlanden. Koninkrijk dat een bufferstaat is gecreëerd op het Congres van Wenen in 1855 om het voormalige napoleonistische Frankrijk in te dijken. De opstand van 1830 bevrijdt ons van de absolute monarchie, het protestantisme en de Nederlandse taal. Er wordt voor het Frans gekozen als bestuurstaal, al spreekt slechts 10 tot 15 % van de Belgische onderdanen Frans, hoofdzakelijk de heersende klasse. Zowel in wat we nu kennen als Vlaanderen en Wallonië wordt een veelvoud van plaatselijke dialecten gesproken. Geen Nederlands of Frans. Vanaf 1840 gaan petities de ronde om de Franse taal die aan de ‘Vlaamse’ bevolking wordt opgedrongen aan te vechten. Zo ontstaat de Vlaamse Beweging, een politieke beweging die onlosmakelijk cultureel en sociaal is.

 

De Belgische katholieke kerk beschouwt het streven naar de Vlaamse identiteit als een middel om het Frankrijk van Voltaire en het modernisme te bekampen. De zorg voor het zielenheil gaat samen met het behoud van de volkstaal als vehikel van eeuwenoude waarden. Alleen aan de macht van 1884 tot 1914 en later, op enkele jaren na, spilpartij in alle coalities van 1918 tot 1999 speelt de Katholieke Partij een voortrekkersrol in de institutionele hervormingen van het land. Als katholieke partij van alle sociale klassen is ze zowel aanhankelijk aan België als welwillend tegenover de eisen van flaminganten. Na een zware verkiezingsnederlaag in 1936 ten voordele van extreemrechts wordt de Katholieke Partij opgesplitst in een Franstalige en een Nederlandstalige vleugel. Die laatste gaat een zeer flamingante toer op om het hoofd te bieden aan het separatistisch-fascistisch Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

 

De Belgische staat en de vrije markteconomie zijn intussen onlosmakelijk afhankelijk van elkaar. Leopold II creëert in 1885 met Kongo-Vrijstaat een gigantisch privéontginningsgebied dat in 1908 een Belgische kolonie wordt en wingewest van de Generale Maatschappij van België wordt, de financiële en industriële long van het koninkrijk en een van de belangrijkste holdings van het land. Bijna alle ministers van Financiën hebben een geprivilegieerde band met de bedrijfswereld of de banken. Als de Europese Economische Gemeenschap opgericht wordt, staat België met al haar expertise in het zoeken naar diplomatieke evenwichten klaar om de EEG en haar nevenproducten en opvolgers te ontvangen. De socialisten zijn zo vergroeid met het staatsapparaat en de ‘Realpolitiek’ dat economist Ernest Mandel zowat de enige is die de Belgische Socialistische Partij (BSP) waarschuwt voor de liberale afdwaling van de Europese instellingen. In 1964 worden Mandel en zijn medestanders uit de BSP gezet.

 

Er is een andere economische ontwikkeling, maar zowel Vlaanderen als Wallonië omarmen het etnoliberalisme. De Vlaams-Waalse fictie somt heel goed op hoe België, Vlaanderen en Wallonië stelselmatig uitgekleed wordt voor een economie op maat van de kapitaalkrachtigen. De kortere verhalen tussendoor zijn verhelderend: wat is het belang van mensen als André Renard of Wilfried Martens, de rol van de particratie of van het Vlaams Economisch Verbond (VEV), en welk zijn de historische data in het proces van nationalistische bewustwording of de overdracht van bevoegdheden aan supranationale instellingen? Het is ook goed dat het boek, voetnoten en personennregister inbegrepen, beperkt is tot 199 bladzijden. Maar meer dan tweehonderd jaar Belgische en Europese geschiedenis samenvatten, het is om duizelig van te worden. Met een veelheid aan feiten in een beperkt bestek weergeven, missen we soms wat onderbouw voor stellingen die men dan maar vervangt door de stelligheid waarmee iets beweerd wordt of door begrippen te gebruiken zoals, de titel van het eerste hoofdstuk, “Een antinomische staat”. Je kan dan wel opzoeken wat “antinomie” is, maar dat bevordert niet de vlotheid van het lezen.

 

Het boek verscheen vorig jaar in het Frans. Is het daarom dat de twee keren dat Filip Dewinter in het boek vermeld wordt, hij er als Philippe Dewinter te boek staat? Officieel is het Philip, maar wij spreken toch ook niet over Maria Vogels als we Mieke Vogels bedoelen. Toch? Het boek is wel geactualiseerd. Zo wordt onder andere verwezen naar een Knack-artikel van 7 oktober 2013 om te stellen dat de N-VA de afschaffing van het Centrum van Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) eist. Bij nader inzien gaat het om een uitspraak van André Gantman. Elke partij heeft een clown, en de N-VA heeft er zelfs meer dan één. In het parlement heeft de N-VA recent nog de uitbreiding van bevoegdheden van het CGKR gesteund. Soit dat daarbij kritiek werd geuit op huidig directeur Jozef De Witte en men eerder zei dat er meer rekening moest gehouden worden met het Vlaams ‘buikgevoel’. Finaal stemde de N-VA mee met verstandiger partijen.

 

Desondanks. De Vlaams-Waalse fictie. Over België, Europa en het etnoliberalisme is een zeker te lezen boek. Paul Dirkx biedt een verfrissende kijk op een onder platitudes bedolven kwestie. Nodig die man uit voor interviews, lezingen en debatten!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, nationalisme |  Facebook | | |  Print

24-11-13

REBEL!: NIEUW BLAADJE VAN DE VLAAMS BELANG JONGEREN

Het bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) is tevreden. In het pas verschenen eerste nummer van Rebel! (foto) zeggen ze het zo: “Het nieuwe VBJ-bestuur stelde bij zijn aantreden een aantal doelstellingen voorop. Vele daarvan hebben we dankzij de inzet van VBJ’ers uit heel Vlaanderen al kunnen bereiken. Denk maar aan de nieuwe huisstijl, een schitterende nieuwe website en verscheidene geslaagde acties. (…) Met dit magazine, Rebel!, houdt u de jongste vrucht van onze inspanningen in uw handen.”

 

Rebel! is deze maand voor het eerst verschenen als bijlage van het in mei vernieuwde Vlaams Belang Magazine. Nadat het formaat alsmaar verkleinde is het Vlaams Belang Magazine nu terug wat groter geworden. En het blad verschijnt niet meer op glanzend papier. Het Vlaams Belang (Magazine) is haar glans verloren. Het merendeel van de rubrieken in Vlaams Belang Magazine is behouden, inclusief de Zweedse puzzel. Er zijn een paar veranderingen. Barbara Pas, in opvolging van Gerolf Annemans de nieuwe Vlaams Belang-fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, tot Filip Dewinter volgend jaar het roer overneemt, is hoofdredacteur geworden van Vlaams Belang Magazine. Deze maand beklemtoont Barbara Pas in haar commentaar dat niet de SP.A maar het VB als eerste het idee gelanceerd heeft om de BTW op elektriciteit te verlagen. Barbara Pas verzwijgt dat het ook niet het VB is die als eerste met dat voorstel afkwam, maar de PVDA.

 

Nieuw in Vlaams Belang Magazine is een cursiefje, een bladzijde waar bewust kolderiek tegen de wereld wordt aangekeken. Heimwee naar de tijd toen Xavier Buisseret als XA4 een gelijkaardige rubriek had? Nu is het ene ‘Nerdom’ die kritisch-humoristisch uit de hoek mag komen over het koningshuis. Altijd en enkel maar over het koningshuis. Geert Hoste heeft zijn grappenarsenaal al een paar jaar verruimd, maar dat is niet aan 'Nerdom' besteed. Opvallender is echter wat uit het Vlaams Belang Magazine verdwenen is. Om te beginnen de rubriek Uit de parlementen. Wat Bert Schoofs, Johan Deckmyn, Peter Logghe en anderen uitsteken in de verschillende parlementen. Als zelfs het Vlaams Belang het niet de moeite vindt om te vermelden, wie dan nog wel? Ook de zowat enige interessante rubriek ooit verschenen in het Vlaams Belang Magazine, Politieke vrienden, is niet teruggekeerd. Sic transit gloria mundi.

 

Een grondige vernieuwing van het Vlaams Belang Magazine, en van het Vlaams Belang in het algemeen, kwam er niet met Gerolf Annemans. Maar had iemand dat verwacht met die oude vos? Gaat er dan verandering komen met de jongeren? “De jongeren in het Vlaams Belang zijn de nieuwe fakkels die het boude nationalistische vuur dragen”, zegt Tom Van Grieken in Toms rechtse, de commentaarbladzijde die hij kreeg in het nieuwe VBJ-blad Rebel!. “De jongeren zijn er zich van bewust dat de omstandigheden voor onze partij nooit eerder zo moeilijk waren. Maar wijlen (de voor collaboratie met de nazi’s ter dood veroordeelde, en dan naar Nederland gevluchte, nvdr.) Wies Moens wist het al: ‘Trouw moet blijken in onheilsbange dagen, want het kaf stuift weg en men behoudt het kostbare graan.’ Wies Moens indachtig heeft onze partij duidelijk kostbaar jong graan in handen”, aldus nog Tom Van Grieken.

 

Dat “kostbaar jong graan” mag nu viermaal per jaar een blaadje van 16 bladzijden maken dat als bijlage bij Vlaams Belang Magazine verschijnt en maar weinig verschilt van het moederblad. In het eerste nummer naast Toms rechtse: een overzicht van de VBJ-activiteiten de voorbije maanden, een door de intussen in het leven verloren gelopen Tim Mudde geïnspireerd artikeltje over dierenleed, een artikel over Europese vrienden, een portret van een nationalistisch figuur (een vaste rubriek die in het eerste nummer opent met een portret van Karel Dillen, nvdr.), een overzicht van de te verkrijgen VBJ-gadgets en een onleesbaar cursief van de 59-jarige (!) Marc Joris over dood hout wegsnoeien. Zoals je hierboven al kon zien, staat op de cover van het eerste nummer van Rebel! een varken. Een keuze waar ongetwijfeld lang over is nagedacht. Je hebt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, van grieken |  Facebook | | |  Print

23-11-13

HET LEVEN ZOALS HET IS: DE ANTWERPSE POLITIE

Politie Antwerpen.jpgWij hebben sterk de indruk dat de Antwerpse politie (foto 1) arroganter uit de hoek komt nu ze mag opereren onder burgemeester Bart De Wever en (voorlopig nog waarnemend, zijn benoeming is lopend) politiekorpschef Serge Muyters. Onderstaand verhaal uit de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad van vorige donderdag spreekt die indruk alvast niet tegen.

 

“Leerkracht Gert Vermeulen (53 j., foto 2) wandelde zondagavond rond 20 uur met zijn vriend David naar hun appartement op het Eilandje. ‘We hadden iets gedronken in café Deluxe op de Melkmarkt’, vertelt Gert. ‘Toen we over het Falconplein liepen, zagen we een aantal mannen tegen de muur staan en er stonden nog mannen rond. Een vreemd tafereel, dus ik nam mijn iPhone en ik maakte er een foto van. Een van die mannen had dat opgemerkt en kwam achter ons aan. We zetten het op een lopen, maar we werden ingehaald. Ze sprongen in onze rug en werkten ons tegen de grond. Het bleken politieagenten te zijn. Ze eisten mijn iPhone op, maar ik weigerde die af te geven. Mijn vriend werd geschopt en geslagen, ik werd geboeid afgevoerd naar de Oudaan.’

 

Gert werd overgebracht naar het celblok van de Oudaan. ‘Ik moest alles afgeven, ook mijn iPhone. Mijn telefoon is echter vergrendeld, dus eisten ze het wachtwoord. Ik heb geweigerd. Vervolgens hebben ze tegen mij een proces-verbaal opgesteld wegens openbare dronkenschap. Een excuus, want het ging enkel om die foto.’ Gert en zijn vriend hebben hun verwondingen laten vaststellen door een arts. Ze hebben ook klacht ingediend bij het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. ‘Ik stel me grote vragen bij de manier waarop de politie tegenwoordig weer tewerk gaat. Mijn vriend hebben ze in de nieren gestampt. Hadden ze dat bij mij gedaan, dan had ik het misschien niet overleefd omdat mijn nieren maar voor 44 procent functioneren. Hebben ze hun les nog niet geleerd, nadat die jongen is gestorven in die cel in Mortsel.’

 

Bij de Antwerpse politie wil men niet veel kwijt over het incident. Men bevestigt enkel dat er iemand werd opgepakt wegens openbare dronkenschap. Gert werd ondertussen al gecontacteerd door leden van de SP.A Antwerpen. ‘De SP.A wil vragen stellen in de gemeenteraad. Blijkbaar werken ze aan een dossier rond politiegeweld.’ Voor Gert is het al de tweede keer op korte tijd dat hij in aanvaring komt met de politie. ‘Toen mijn vriend en ik enkele maanden geleden slachtoffer werden van gaybashing, wilden we daar aangifte van doen. Een vriendelijke agent heeft ons dan naar de Oudaan gebracht, maar daar kregen we een koude douche. De man die onze klacht moest noteren, gaf te kennen dat we het zelf hadden gezocht.’”

 

En als de Antwerpse politie je niet achterna zit omdat je met je iPhone een foto neemt, dan is er wel een politieagent die met de camerabewaking vaststelt dat vier jongeren op een bankje zonnebloempitten aan het knabbelen zijn En De Pitten Uitspuwen. De mobiele collega’s bij de politie worden gewaarschuwd en stuiven met een blauw zwaailicht op de jongeren af. De politie doet de nodige (?) vaststellingen voor een GAS-boete, waarna alleszins de kosten volgen voor het overheidsapparaat dat dan in werking komt volgen. Is Antwerpen geen stad met budgettaire problemen? En voelen wij ons nu veiliger?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, criminaliteit, holebi |  Facebook | | |  Print

22-11-13

TV-TIP: LA MARÉE NOIRE (RTL TVI, VANAVOND OM 19.45 UUR)

Nu in Frankrijk het debat over extreemrechts terug actueel is met de stijgende populariteit van Marine Le Pen en de uitingen van racisme tegenover minister van Justitie Christiane Taubira, hebben ook televisiezenders interesse voor extreemrechts in Europa. Reporters (RTL TVI, 19.45 uur) brengt er vanavond een reportage over.

 

Volgens de aankondiging opent de reportage met een groep extremistische identitairen die in hartje Brussel een halal snackbar binnenvallen. De groep, onze vriend Kris Roman niet onbekend, geeft ideologische vorming aan jongeren. Hun leider is een oud-activist in neonazistische kringen, welbekend bij justitie. In Frankrijk mobiliseert Serge Ayoub een honderdtal extremistische identitairen. In Engeland gaat men op kruistocht tegen de islam. In Hongarije trekken privémilities met heimwee naar het Derde Rijk op strafexpeditie in zigeunerbuurten… Wie zijn die extremistische militanten? Hoe handelen ze? Wat zijn hun ideologische referenties? Reporters belooft een duik in het hart van  extreemrechts tot neonazistisch Europa.

02:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, neonazi's |  Facebook | | |  Print

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Een nieuw lief voor Herman Brusselmans, niet minder dan 131 sterrenrestaurants in ons land en 95 % van de leefloners kan volgens Liesbeth Homans aan het werk gezet worden (foto’s, grotere versies: 1, 2). Moeten we ons nog ergens zorgen over maken? Toch wel.

 

“’Zij zijn te klein’, klinkt het.” Filip Dewinter over de reden waarom hij Gouden Dageraad niet wil betrekken in de fractie die partijen als het FN, de PVV, het VB en anderen hopen te vormen in het Europees Parlement. Dewinters bruinste personeelslid, Bert Deckers, jubelde nochtans dat Gouden Dageraad intussen “volgens een betrouwbare peiling” ruim de grootste partij van Griekenland is. (dS Avond, 15 november 2013)

 

“Met grote trom werd Johan Van Overtveldt vandaag ingelijfd door de N-VA als hun nieuwe sociaal-economische paus. Daarmee wordt ook voor eens en voor altijd duidelijk dat je dat eerste woordje mag schrappen, want sociaal zal het geenszins worden. Een kleine bloemlezing. Van Overtveldt wil het wettelijk minimumloon afschaffen (Knack.be juli), naar Duits model mini-jobs invoeren (Knack.be mei), de index afschaffen (al in 2007), de BTW verhogen (Knack.be oktober) en veegt de BTW verlaging op elektriciteit laconiek van tafel: "Geen behoefte aan" (Knack.be oktober). Van een visie gesproken: alles wordt duurder, maar je zal wel met minder moeten rondkomen. Lege brooddozen en werkende armen? Geen probleem, je kan misschien net zoals in Duitsland drie mini-jobs combineren.” Bruno Tobback over het jongste ‘wit konijn’ bij de N-VA. (Knack online, 15 november 2013)

 

Nick Van Mieghem: “Een van zijn doelwitten was de VRT, onze rode vrienden.”

Francis Van den Eynde: “Hij kan dus niet helemaal slecht zijn.”

Voorpost’ers onder elkaar over de 23-jarige Nederlandse terrorist die in Sint-Niklaas opgepakt werd en à la Breivik en Boutens een manifest geschreven heeft om zijn terreurplannen te verantwoorden. (Facebook, 15 november 2013)

 

“Je hebt mensen die niets verkeerd zien in woorden zoals 'neger', 'makak' of 'apenland' Je hebt mensen die weten dat ze racistisch bezig zijn, maar vinden dat het moet kunnen. Ze hebben een hekel aan het politiek correcte discours. Ze gaan door het leven als politiek incorrecten. In de ogen van velen is het vandaag 'stoer' en 'rebels' om politiek incorrect te zijn. (…) Het is voor al deze mensen dat we het debat over racisme moeten voeren en gaande houden. Totdat ze beseffen dat racisme niet kan. Ik ben er vrij zeker van dat Vlamingen die het woord 'neger' of 'makak' gebruiken, de eersten zijn om te protesteren als ze 'sale Flamand' worden genoemd.” Een boodschap voor al de VB’ers die gretig meelezen op deze AFF-blog. Daarnaast pleit Bleri Lleshi ook en vooral voor de aanpak van het institutioneel racisme. (Knack online, 17 november 2013)

 

“Homans (N-VA) wil leefloners laten werken. Stond 20 jaar geleden al in programma Vlaams Blok. Toen klonk het: nazi's, arbeidsdienst...” Vlaams Belang-parlementslid Frank Creyelman herinnert zich het Vlaams Blok-programma. (Twitter, 18 november 2013)

 

“Met la Van dermeersch als nieuwe lijsttrekker voor Vlaanderen kan bezwaarlijk worden ontkend dat het VB aan vrouwelijkheid gewonnen heeft. Ze staan haar beeldig, die Louboutins. Maar mocht het politiek gewicht van mevrouw Van dermeersch aan te duiden zijn met een streepje op haar blote benen, dan zou het niet hoger reiken dan de knie. Mocht dat politiek gewicht worden aangeduid op de harige benen van Annemans, dan zou het zelfs niet tot zijn enkels reiken.” Het Laatste Nieuws-commentator Jan Segers over de ‘nieuwe’ lijsttrekkers van het VB. (Het Laatste Nieuws, 19 november 2013)

 

“Dat Annemans en Dewinter, de Statler & Waldorf van de partij, alsnog andere oorden opzoeken, doet het vermoeden rijzen van een late politieke midlifecrisis. In 2019, aan het eind van de volgende legislatuur, zal het duo meer dan dertig jaar lang de koers van het VB hebben bepaald. Hoe wil Annemans zijn partij alsnog salonfähig maken als hij Dewinter nog eens vijf jaar lang laat schuimbekken, nu vanop de banken van de Kamer? Hoe geloofwaardig zijn dan zijn eigen inspanningen als voorzitter om een nieuwe, minder hatelijke toon aan te slaan tegenover PS’ers, Walen, moslims en andere verworpenen der aarde?” Jan Segers vervolgt. (Het Laatste Nieuws, 19 november 2013)

 

“De nieuwe klank van de stad is neoliberaal en duldt geen tegenspraak. Ze maakt een fetisj van de slanke overheid en activering, snijdt roekeloos in personeel en dienstverlening, holt het middenveld en de districten uit, steekt haar kop in het zand rond plaats in het onderwijs, ziet de aanpak van armoede als een vorm van liefdadigheid. Als alternatief kiest ze voor recepten uit het verleden : privatiseren, vrijwilligers onder curatele, beton en parkings en desinvesteren in mensen en sociaal weefsel. Niet voor niets ging de neoliberale doctrine in 2008 failliet. Arm Antwerpen.” Meyrem Almaci vat haar kritiek op het nieuwe Antwerpse stadsbestuur samen. Voor de volledigheid: de kritiek op de begroting 2014 en de meerjarenbegroting van Antwerpen vanwege de SP.A, PVDA en Groen. (Facebook, 20 november 2013)

21-11-13

ALLE DAGEN VB OP TV

Het VB is deze week goed bediend door de TV, en dan nog vooral de VRT. Maandag zond Terzake een reportage uit over een cantus bij de Gentse afdeling van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV, foto 1). Er was hoongelach in de zaal als de KVHV'ers verwittigd werden dat “onze neutrale mensen van de media” de avond filmden, maar achteraf was men bij het KVHV zeer tevreden over de reportage.

 

Ook bij het VB was men zeer tevreden. Het VB werd als eerste van de belangrijkste politieke partijen genoemd waarvan de voorzitter KVHV’er is: het VB, de N-VA en de CD&V. Gerolf Annemans was aanwezig en gaf zijn woordje uitleg. De buiten Oost-Vlaanderen onbekende gedeputeerde Jozef Dauwe mocht de eer (nouja) waarnemen voor de CD&V. Niet vermeld in de uitzending: Bart De Wever had vlak tevoren afgezegd, Jan Jambon al enkele dagen eerder, zodat er geen prominente N-VA’er in beeld kwam. Vermits Bart De Wever meent dat “de enige bijdrage die de Vlaamse Beweging vandaag nog kan leveren aan een onafhankelijk Vlaanderen, is ophouden te bestaan” zou het ook niet logisch zijn dat een prominente N-VA’er zich op de Uylenspiegelfeesten van het KVHV-Gent zou getoond hebben.

 

Dinsdagmiddag was Villa Politica te gast in het Europees Parlement waar Linda De Win zowel Marine Le Pen als Philip Claeys voor de camera haalde. Marine Le Pen mocht uitleggen dat het Front national (FN) geen extreemrechtse partij is, maar een vaderlandslievende partij; Philip Claeys mocht uitleggen waarom het een goed idee is dat Gerolf Annemans hem gaat vervangen in het Europees Parlement. Marine Le Pen dreigt overigens met rechtszaken tegen Franse journalisten die haar extreemrechts noemen. Extreemrechts dat ‘extreemrechts’ een scheldwoord vindt. Waar is de fierheid over de eigen identiteit gebleven? En zolang men de Eigen Volk Eerst!-logica aanhangt, en mensen (mannen en vrouwen, hetero’s en homo’s, autochtonen en allochtonen…) niet gelijkwaardig vindt, blijft men aan de extreemrechtse kant van het politiek spectrum staan ook al vindt men daarbij gehoor bij x-aantal mensen.

 

Dinsdagavond mocht Gerolf Annemans in Terzake de eerste resultaten voorstellen van een enquête waaruit blijkt dat de kernwaarden van het Vlaams Belang gedeeld worden door heel wat Vlamingen. “We zijn niet zo marginaal als soms wordt gezegd”, leerde Gerolf Annemans uit de enquête. Op de resultaten van de IVOX-enquête kunnen we later nog op terugkomen. Maar wat bewijzen de resultaten die in Terzake getoond werden? Als er maar één bestuursniveau is, zou de grootste groep bevraagden kiezen voor Vlaanderen, een iets kleinere groep voor België. Dat sommige zaken best lokaal (wijk, gemeente) en andere beter zelfs internationaal geregeld worden (leefmilieu, bankencrisis, migratiestroom) is een evidentie die in de vraagstelling niet naar boven kon komen. Dat de euro ons geld kost? Is het de euro of tegelijk het leven dat duurder is geworden los van welke munt ook? De islamitische cultuur geen verrijking? Maar hoe wordt de islamitische cultuur voorgesteld? En is onze jachtige, louter op geldwinst beluste westerse cultuur een verrijking?

 

Wie niet verontrust is door de manier waarop hij gemakkelijk geld verdient, is de volgende uit de VB-omgeving die de televisie haalde op twee dagen tijd – voorbije maandag en dinsdag, maar ook gisteren, woensdag was het VB weer op TV (VTM-Nieuws). En nog eens (Antwerpen Vandaag). In Villa Politica dinsdag noemde Frank Vanhecke (foto 2) het geen verrassing dat Gerolf Annemans het volgende VB-zitje in het Europees Parlement claimt… maar hij wilde niet uitleggen waarom. Ook niet als Linda De Win daar op aandrong. Het grote nieuws werd dan maar dat hij op 25 mei 2014 op geen enkele lijst zal staan, zijn hart bij de N-VA ligt maar hij noch de N-VA aanstalten maken om hem op een lijst te krijgen. Los van zijn politieke overtuiging zou het ook een grote vergissing zijn van welke partij ook die hem aan boord zou helpen. Al een grotere luiaard gezien in het Europees Parlement? Het laatste artikel op de website waarop hij bericht over zijn activiteiten in het Europees Parlement dateert van anderhalf jaar geleden (een parlementaire vraag over subsidies voor het European Network Against Racism (ENAR), nvdr.).

 

Een andere keer dat we nog iets over Frank Vanhecke’s parlementaire activiteiten hoorden was dat hij Marie-Rose Morel had ingeschreven als Vlaams Belang-personeelslid in het Europees Parlement. Ja ja. Toen Frank Vanhecke nog bij het Vlaams Belang was, was de Vlaams Belang-fractie in het Europees Parlement een ‘staat binnen de staat’. Gestart als een racist met een VNV-familieachtergrond is Frank Vanhecke geëindigd als een profiteur. Maar dat is natuurlijk de ultieme consequentie van Eigen Volk Eerst!.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kvhv, le pen, claeys, annemans, vanhecke |  Facebook | | |  Print

20-11-13

HET LIJSTTREKKERS BELANG

Sneller dan verwacht is het VB-partijbestuur het eens geraakt over de lijsttrekkers voor de verkiezingen op 25 mei 2014, toch voor de Antwerpse en Europese lijsten. Partijvoorzitter Gerolf Annemans wil zich nestelen in het pluche van het Europees Parlement en stuurt Phlip Claeys na 10 jaar Europees Parlement en heel wat buitenlandse reizen terug naar de Brabantse druivenstreek waar Claeys woont. Filip Dewinter verhuist van het Vlaams Parlement naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers; Anke Van dermeersch wordt van de Senaat naar het Vlaams Parlement verkast; de VB-jongeren bereiken hun doelstelling niet, maar zullen niet reclameren. (Foto v.l.n.r.: Anke Van dermeersch, Gerolf Annemans en mevrouw Annemans)

 

Het voorbije weekend waren de voorstellen van Gerolf Annemans voor de kopposities al publiek geraakt. Annemans vond dat geen goed teken. “Dat journalisten mij hierover opbellen, is uiteraard al geen goed teken”, zei Gerolf Annemans aan De Standaard. Annemans verwachtte de knopen tegen december te kunnen doorhakken, anders zou de timing voor de verkiezingscampagne in gevaar komen. Maar zie, gisterenmiddag was de kogel al door de kerk en werd de pers ingelicht over het voorstel dat aan het provinciaal VB-bestuur in Antwerpen is overgemaakt.

 

Filip Dewinter naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In Gazet van Antwerpen zegt hij er zin in te hebben. “Na 25 jaar in het Vlaams Parlement behoor ik daar tot het meubilair”, zegt Filip Dewinter. “Deze verandering van lucht zal mij goed doen. Een zetel in de Kamer geeft mij de gelegenheid om de strijd aan te binden met Elio Di Rupo en om thema’s te bespelen zoals migratie en veiligheid. Ik ben bereid om de leiding te nemen van onze fractie.” Exit Barbara Pas dus als VB-fractieleidster in de Kamer, nochtans begin dit jaar voorgesteld als het waar maken van een van de beloften van Gerolf Annemans om “jonge beloftevolle scheuten de kans te geven om door te groeien”.  

 

Vermits Bart De Wever hoogstwaarschijnlijk de federale N-VA-lijst gaat trekken in Antwerpen, wordt met Filip Dewinter het sterkste VB-paard ingezet tegen De Wever. Het kan een voordeel maar ook een nadeel zijn. Commentator Jan Segers in Het Laatste Nieuws: “N-VA en Vlaams Belang zijn communicerende vaten: wat eruit stroomt bij de ene, loopt er bij de andere in. Een sterk resultaat van het VB betekent van de weeromstuit een zwakkere score voor N-VA. Elk punt dat het VB boven de 10 % uittilt, is een punt dat N-VA dieper onder de 30 % duwt. En die 30 % is voor De Wever het verschil tussen straks aan zet zijn en buitenspel worden gezet.” Dat Filip Dewinter nu voor de Kamer kandidaat is, is dus goed nieuws voor de partijen die de N-VA niet in de volgende federale regering willen.

 

Anderzijds kan het ook zijn dat Filip Dewinter andermaal klop krijgt van Bart De Wever. Filip Dewinter troost zich al in De Standaard: “Ik ben ervaringsdeskundige op het vlak van klop krijgen.” Hij herinnert er zelf aan dat hij vorig jaar “in één verkiezing (de gemeenteraadsverkiezingen, nvdr.) van 34 naar 10 procent geduikeld” is. Overigens waarschuwt Dewinter zijn goede vriend Annemans dat die nog niet aan de warme patatjes toe is. Dewinter: “Als Gerolf er niet in slaagt om 9 procent te halen voor Europa, dan is hij niet meer verkozen. Dan is het afgelopen. Op dat vlak is de Kamerlijst veiliger.” Acht Dewinter dat mogelijk: minder dan 9 procent? Dewinter: “Ik wil er alleen op wijzen dat hij een risico neemt. In de peilingen schommelen we tegenwoordig rond de 10 procent. Daar kan je onder zakken.”

 

Anke Van dermeersch, al een dikke tien jaar de pitspoes van het Antwerps VB, trekt de Antwerpse VB-lijst voor het Vlaams Parlement. Dat wordt voorgesteld als een vernieuwing. “Het is voor het eerst dat een vrouw in Antwerpen de lijst trekt.” Maar dat is natuurlijk niet wat Jan en Alleman onder vernieuwing  verstaat. Ook niet de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). In het vorige week verspreid eerste nummer van het VBJ-blad Rebel! schrijft VBJ-voorzitter Tom Van Grieken dat het “een kapitale fout” zal zijn mocht het Vlaams Belang opnieuw met dezelfde gezichten naar de kiezer trekken. “Elke provincie zou op dit vlak zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door toch minstens één jonge nieuwe lijsttrekker naar voor te schuiven.” Alvast in zijn provincie Antwerpen (Tom Van Grieken woont in Mortsel, grenzend aan de stad Antwerpen, nvdr.) zal niemand van de drie lijsttrekkers een jong nieuw gezicht zijn.

 

Maar je zal Tom Van Grieken niet horen reclameren. Hij wordt tweede op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement en bijgevolg vrij zeker verkozen. Derde op de lijst wordt het, om onbekende redenen altijd weer gepushte, huidig Vlaams parlementlid Wim Wienen. Vierde op de lijst wordt Hans Verreyt uit Boom, voormalig VBJ-voorzitter. Maar of hij verkozen zal geraken, hangt er met zijn pootjes uit. Bruno Valkeniers wordt lijstduwer en verdwijnt daarmee bijna zeker uit de politiek. De plaatsen twee en drie na Filip Dewinter op de Antwerpse Kamerlijst zijn respectievelijk voor Marijke Dillen (die dus mee verhuist van het Vlaams Parlement naar de Kamer, nvdr.) en Reccino Van Lommel, VB-gemeenteraadslid in Turnhout en VBJ-penningmeester.

 

Over de andere VB-lijsten zou pas in december gecommuniceerd worden. Apache publiceerde al wel de namen van de voorgestelde lijsttrekkers in de andere provincies. Op Barbara Pas na (Kamer, Oost-Vlaanderen) allemaal mannen. Door het ritsprincipe moeten mannen en vrouwen elkaar afwisselen in de top-3 van de kandidatenlijsten. En dus is men op zoek naar vrouwen (poppemiekes, secretaresses, echtgenotes en dochters van...) die als ze verkozen worden met de hulp van de lijststemmen hun ontslag willen geven om een mannelijke opvolger te laten inschuiven. “U moet daar niets achter zoeken, dat is vroeger nog gedaan voor waardevolle parlementsleden”, zegt zo’n ‘inschuiver’ aan Het Nieuwsblad. Het belang dat het VB hecht aan de emancipatie van vrouwen is duidelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, annemans, dewinter, van dermeersch, van grieken, vrouw |  Facebook | | |  Print

19-11-13

BARTJE OP HET STADHUIS (19)

Gisterenavond is op het Antwerps stadhuis de bespreking van de begroting 2014 en de meerjarenbegroting begonnen. Niet zonder dat vooraf enkele honderden mensen protesteerden tegen de afbouw van de stedelijke dienstverlening. Mensen uit het onderwijs, zowel leerkrachten als schooldirecties en verontruste ouders (verkoop van de stedelijke infrastructuur voor bos- en zeeklassen…), stadspersoneelsleden (sluiting van vier van de vijf stadskantoren…) en Occupy Antwerp.

 

Tezelfdertijd wordt het dagelijks leven met het nieuwe stadsbestuur duurder. De belastingen verhogen niet, maar het dagelijks leven wordt duurder. Parkeren wordt duurder, terwijl parkeren in Antwerpen al jaren duurder is dan in pakweg Gent. De watervoorziening wordt duurder, terwijl water toch een basisbehoefte is. Zelfs trouwen wordt in Antwerpen duurder. Sinds mensenheugenis kan je in Antwerpen gratis trouwen op dinsdag, vrijdag en zaterdag. De andere dagen betaalde je een kleine vergoeding. De vrijdag en zaterdag zijn de topdagen voor huwelijken. Schepen voor loketten Liesbeth Homans verantwoordt de nieuwe retributie door te wijzen op de personeelskosten als op zaterdag huwelijken afgesloten worden. Diezelfde schepen legt intussen het personeel van de bevolkingsdiensten op om ook op zaterdag open te houden. Hoelang zal het duren tot voor die bijkomende dienstverlening een extra vergoeding wordt gevraagd aan de burgers? Want de personeelskosten op zaterdag… 

 

Met dezer dagen van begrotingsbesprekingen willen we echter vooral even stilstaan bij het spreekrecht van de verkozenen. We signaleerden in deze rubriek al dat er geen letterlijk verslag meer gemaakt wordt van wat er tijdens de gemeenteraadszittingen in Antwerpen gezegd wordt. Enkel een video-opname getuigt nog van wat er gezegd werd, maar daarmee is het veel moeilijker iets opzoeken dan als je een tekst kan raadplegen. Ga trouwens niet naar het Stadsarchief om de video-opnamen te bekijken. De recentste die er liggen, zo getuigde laatst nog een gemeenteraadslid, zijn de opnamen onder burgemeesterschap van Patrick Janssens.

 

Janssens’ opvolger, Bart De Wever, voerde in dat ook van de commissievergaderingen, in de week voorafgaande aan de gemeenteraadszitting, geen verslagen meer gemaakt worden. Dat waren weliswaar geen letterlijke verslagen, maar samenvattende verslagen die handig waren om te raadplegen en vragen in de gemeenteraadszittingen te stofferen. Onder Bart De Wever is dat afgevoerd. Blijkbaar zijn die verslagen ook afgevoerd bij de verzelfstandigde gemeentebedrijven, bijvoorbeeld bij de raad van bestuur van het stedelijk onderwijs. Ook hier weer: zo wordt het moeilijk werken. De burgemeester én voorzitter van de gemeenteraad zou overigens liefst hebben dat wat in die raden van bestuur besproken wordt, niet herhaald wordt in de gemeenteraad. Maar is, om hetzelfde voorbeeld aan te houden, het stedelijk onderwijs niet iets dat zeker het onderwerp mag zijn van een publiek debat? Zowel de voorzitter van de gemeenteraad als artikels in het huishoudelijk reglement van de verzelfstandigde gemeentebedrijven proberen te beletten dat al te veel publiek gemaakt wordt.

 

Vorige week was er trouwens nog een incident rond vertrouwelijkheid. Bij de voorstelling van een andere aanpak van armoede door Groen vertelde OCMW-raadslid Dirk Avonts dat in de bijstandscommissie een alleenstaande moeder met drie kinderen, onder wie een zwaar gehandicapt kind, het leefloon geweigerd werd. Dirk Avonts (in Gazet van Antwerpen, 14 november): “De argumentatie was dat ze na tien jaar in België onvoldoende Nederlands sprak en ze onvoldoende had gewerkt, en dus nog niets had bijgedragen aan de maatschappij. Dat is een puur juridische benadering. Deze vrouw stond anders wel in voor de zorg van haar zwaar gehandicapt kind. En juist met die zorg droeg ze bij, want het kind moest niet opgenomen worden in een instelling, wat de maatschappij wel geld had gekost.”

 

OCMW-voorzitster Liesbeth Homans was furieus. Homans wijst Groen terecht kopte ’s anderendaags Gazet van Antwerpen paginabreed. Liesbeth Homans (in Gazet van Antwerpen, 15 november): “Het gaat hier om vertrouwelijke dossiers. De leden van de bijstandscommissie horen de deontologische code na te leven. Bovendien hebben zij beroepsgeheim. Ik zou klacht kunnen indienen tegen het raadslid, maar daar wil ik niet aan beginnen. Ik heb recent nog aan iedereen gevraagd om het reglement goed te keuren. Alleen ervaar ik dat de oppositie systematisch blijft lekken.” Dirk Avonts werd donderdagavond op het matje geroepen. Dirk Avonts: “Als arts weet ik echt wel wat het beroepsgeheim juist inhoudt. Ik bleef daarom ook vaag in dit dossier, dus was er geen inbreuk op de privacy van deze klant.” Maar Dirk Avonts wil niet vereenzelvigd worden met wat de meerderheid in de bijstandscommissie beslist.

 

Vrijdag mocht Liesbeth Homans chatten op de redactie van Gazet van Antwerpen, en wat vertelde ze daar? Liesbeth Homans: “Eén van de onderdelen van de nieuwe aanpak door het huidige bestuur is dat mensen die OCMW-steun genieten en er eigenlijk geen recht op hebben, er worden uitgegooid. (…) Bijvoorbeeld (door het) het bekijken van de sociale media. Ik vind het ontoelaatbaar dat iemand zicht wendt tot het OCMW voor het betalen van een waterfactuur van 135 euro maar tegelijkertijd fier aankondigt voor 1.700 euro vliegtickets gekocht te hebben.” Is dat dan niet het verbreken van de vertrouwelijkheid? Homans mag voor ons gerust dit voorbeeld aanhalen. Toen het gebruik van sociale media als controlemiddel bekend geraakte werd gehoond dat je iemand toch niet kan straffen omdat hij een Ryanair-ticket koopt. Het gaat blijkbaar over meer dan een Ryanair-ticket.

 

Maar waar zit de logica als je een OCMW-raadslid van de oppositie berispt omdat hij zogenaamde vertrouwelijke gegevens publiek maakt, en je zelf een individueel dossier publiek maakt?

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever, homans, antwerpen, armoede |  Facebook | | |  Print

18-11-13

NSV VERWELKOMT DE ERFGENAMEN VAN HET FASCISME

Over twee weken, zaterdag 30 november, organiseert de Nationalistische StudentenVerening (NSV) in Leuven een colloquium in samenwerking met Arktos (foto, video).

 

Niet te verwarren met de verdienstelijke Vlaamse vormingsorganisatie voor jongeren Arktos. Het NSV-colloquium wordt georganiseerd samen met de Engelse uitgeverij Arktos die boeken in aanbieding heeft zoals van de Noorse neonazi, brandstichter en moordenaar Kristian ‘Varg’ Vikernes, de Franse Nieuw-Rechtse filosoof Alain de Benoist die in ons land een obscuur clubje fans heeft en de Italiaanse Nieuw-Rechtse filosoof Julius Evola die beschouwd wordt als een wegvoorbereider van het fascisme. Markus Willinger is een andere auteur in aanbieding en spreker op het NSV-colloquium. Auteur van Die identitäre Generation: Eine Kriegserklärung an die 68er. Een boek waarin de 21-jarige uit Oostenrijk afkomstige, nu in Duitsland studerende, Markus Willinger een oorlogsverklaring doet aan “de waarden van ‘68”. Volgens Willinger is zowat alles wat verkeerd loopt in onze samenleving het gevolg van “holle” ideeën zoals emancipatie en tolerantie, maar kunnen wij ons redden met onze volksidentiteit. Of zijn volksidentiteit ook de onze is, durven wij echter sterk betwijfelen.

 

Een tweede spreker is Laszlo Toroczkai (35 j.), de leider van de extreemrechtse en racistische Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Deze Hongaarse ‘jeugdbeweging van de 64 provincies’ wil alle etnische Hongaren verenigen en het Verdrag van Trainon herzien dat de grenzen van de Hongaarse staat vastlegt. Daarnaast is HVIM bekend om haar racistische en antisemitische uitspraken en acties tegen de Roma-zigeuners. Laszlo Toroczkai is ook een van de initiatiefnemers van het muziek- en folklorefestival Magyar Sziget dat dit jaar een Italiaanse versie kreeg ingericht door de neofascisten van Forza Nuova. Laszlo Toroczkai kreeg een inreisverbod van een jaar voor Servië, dat uitgebreid werd met nog eens twee jaren extra, en een verbod om vijf jaar lang Slowakije te betreden. Vorige maand nog kreeg Toroczkai een inreisverbod voor Roemenië. Maar in Vlaanderen, en meer bepaald bij de NSV in Leuven, is hij welkom.

 

Last but not least wordt een vertegenwoordiger van Blocco Studentesco aangekondigd, de studentenbeweging verbonden aan het Italiaanse neofascistische CasaPound. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen werd CasaPound-leider Gianluca Iannone vorig jaar bevraagd door het Italiaanse populaire weekblad L’Espresso. Gianluca Iannone verklaarde hierin ronduit dat “het fascisme vele positieve zaken gerealiseerd heeft, en wij willen er de erfgenamen van zijn”. N-SA’er, en heel even nationaal NSV-voorzitter, Ruben Rosiers vroeg zich bij RechtsActueel enthousiast af: Levert CasaPound de volgende Romeinse burgemeester?. Over het resultaat van CasaPound bij de gemeenteraadsverkiezingen repte Rosiers nooit. Maar dat was inderdaad niet om over naar huis te schrijven, laat staan er iets van op een website te publiceren. CasaPound haalde wel nog de media met plannen voor brandstichting, verkrachtingen en lezingen over Adolf Hitlers Mein Kampf. Blocco Studentesco is het studentenzoontje van CasaPound en niet minder gewelddadig. Integendeel.

 

Al dat ‘schoon volk’ wordt dus bij de NSV in Leuven verwacht, en er zouden nog dergelijke sprekers komen op dit in het Engels aangekondigd colloquium. Waar is Voorpost als je ze nodig hebt, met haar Geen gezwans, Nederlands-acties? Via een fraaie website wordt opgeroepen om het NSV-colloquium te blokkeren. Afspraak om 11 uur aan het Damiaanplein in Leuven, vanwaar gestapt wordt richting de plaats waar het colloquium gepland is. Intussen wordt ook door Blokbuster opgeroepen om te protesteren. Protestmails te sturen naar rector Rik Torfs en alleszins vreedzaam te ageren. “Kat-en-muisspelletjes met de politie worden enkel gebruikt om het antifascistisch verzet te discrediteren bij bredere lagen van de bevolking.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, leuven, willinger, toroczkai, hvim, blocco studentesco, casapound |  Facebook | | |  Print

AAN: RIK.TORFS@KULEUVEN.BE

Voorbeeld van een e-mail die je kan sturen naar Rik Torfs (foto), rector van de Leuvense universiteit. Het e-mailadres vind je in de titel hierboven.

 

 

Geachte Rector

 

In 2010 werd NSV! erkend door LOKO, de Leuvense studentenkoepel. Er was toen hevig protest omdat de tegenstanders vonden dat NSV! racistisch en homofoob was. LOKO gaf de tegenstanders geen gelijk. Men vond het niet erg dat NSV! pro-apartheid stickers had. WC-papier naar vluchtelingen smijten? Allemaal geen probleem om de erkenning door te voeren. Volgens LOKO was NSV! Leuven een studentenclub met een onbesproken reputatie. En zo erkende LOKO NSV! Leuven.

 

Op 30 november organiseert NSV! in Leuven een colloquium met als thema ‘We are youth’. Ze willen samenwerken met andere Europese extreemrechtse en gewelddadige organisaties rond bepaalde problemen. Dat deze organisaties racistisch en fascistisch zijn, is voor NSV! geen ramp. Blocco Studentesco stuurt een afgevaardigde naar het colloquium. Onbesproken is de jeugdafdeling van CasaPound niet. Ze beschouwen zich als aanhangers van “het fascisme van het derde millennium”. Een andere spreker is Laszlo Toroczkai uit Hongarije en leider van de ‘Jeugdbeweging van de 64 provincies’, een extreemrechtse jeugdbeweging. “We attacked the gypsies and we are proud of it”, zei deze jongeman eens. Beide organisaties schuwen het geweld niet en kwamen regelmatig in de media omwille van aanvallen op minderheidsgroepen en andere politieke jongerenbewegingen.

 

NSV! ziet er geen graten in om met deze organisaties samen te werken. Wel bizar voor een organisatie die beweert niet racistisch te zijn. Tot het weekend van 9-10 november konden we de aanwezigheidslijst op het Facebook-event nog zien. Deze lijst is plots verdwenen. Is het om de privacy van de bezoekers te beschermen of was het gênant dat iedereen kon zien dat er mensen van de Autonome Nationalisten en Nieuw-Solidaristisch Alternatief gingen afkomen? Of waren de bezoekers met Waffen SS profielfoto en andere nazistische en racistische symbolen niet de beste reclame voor het colloquium? Het is nu wel duidelijk dat NSV! niet het onschuldige studentenclubje is zoals ze doen uitschijnen.

 

Ik begrijp dat de universiteit in onze maatschappij ook een forum voor politiek debat moet zijn. Maar ik vind dat er grenzen moeten zijn en die grenzen zijn wanneer er haat tegen bevolkingsgroepen wordt verspreid. Met dit colloquium botst NSV! op die grens. Het is dan ook erg dat de universiteit dit toestaat en zijn lokalen verleent aan dergelijke haatdragende activiteiten. De gemeenschap is eveneens slachtoffer omdat het via belastingen dit colloquium van de haat mee moet financieren. Belastinggeld dient niet om haat te verspreiden. Als rector heeft u de middelen om dit colloquium te verbieden in de gebouwen van de KU Leuven. Ik hoop dat u actie onderneemt en niet aan de zijkant gaat toezien hoe openlijk fascistische en racistische organisaties gebruik maken van universitaire gebouwen om haat te spuien.

 

Met vriendelijke groeten

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, actie |  Facebook | | |  Print

17-11-13

VLAAMS BELANG: HET KEGELSPEL VOOR 25 MEI 2014 IS BEGONNEN

Op de Facebookpagina van voormalig Vlaams Belang-parlementslid Roeland Van Walleghem verscheen begin de voorbije week het bericht dat er een tegenkandidaat is voor huidig europarlementslid Philip Claeys als Vlaams Belang-lijsttrekker voor de volgende Europese verkiezingen. Wie die tegenkandidaat is, zei Van Walleghem niet. Wel dat hij Philip Claeys steunt voor de koppositie op de lijst. Later in de week werd het bericht verwijderd van zijn Facebookpagina, maar zoals Jeroen Olysaegers al zo dikwijls heeft gezegd: “Alles zal worden onthuld, o lezer. Het is gewoon een kwestie van tijd.” Gisteren maakte De Standaard/Het Nieuwsblad bekend dat Gerolf Annemans erop uit is de Europese lijst te trekken.

 

Vijf jaar geleden behaalde het Vlaams Belang nog twee verkozenen voor het Europees Parlement: lijsttrekker Frank Vanhecke en Filip Dewinter. Die laatste paste voor het Europees Parlement en gaf zijn zitje door aan Philip Claeys die al sinds 2003 in het Europees Parlement zetelt. In 2003 in opvolging van Karel Dillen die dan 78 jaar was en zich aan de kant zette. De kans dat het Vlaams Belang op 25 mei 2014 opnieuw twee zetels verovert in het Europees Parlement is zeer klein.

 

Voorbije maandag heeft Gerolf Annemans op zijn partijbestuur voorgesteld dat hij niet, zoals al jaren, de Antwerpse Kamerlijst zou trekken. Hij wil de Europese lijst trekken. Dat was niet verwacht. Annemans zit al sinds 1987 onafgebroken in de Kamer. Daarmee is hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers het langst zetelend Vlaams Belang-parlementslid. Tot 23 april 2013 was hij er ook Vlaams Belang-fractievoorzitter. De combinatie Vlaams Belang-partijvoorzitter en Kamerfractieleider zijn, was te zwaar. Natuurlijk werd dat ingekleed met dat het tijd was voor verjonging, en vandaar dat Barbara Pas nu als keffend hondje de voornaamste Vlaams Belang-woordvoerder is in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

De combinatie Vlaams Belang-partijvoorzitter en Europees Parlementslid zijn, is blijkbaar niet te zwaar. Van verjonging is alleszins geen sprake als de 48-jarige Philip Claeys vervangen wordt door de 55-jarige Gerolf Annemans. “Hij is de voorzitter en vlucht weg (van de confrontatie met Bart De Wever voor de Kamerlijst in Antwerpen, nvdr.)”, zegt een misnoegde aan De Standaard/Het Nieuwsblad. “De tijd dat de voorzitters in Europa streden, is voorbij. Dat zullen vooral tweederangsfiguren en has beens zijn.” Philip Claeys weet meteen hoe hij ingeschat wordt spijts misnoegden hem toch op de eerste plaats van de Europese lijst willen houden.

 

Zelf wil Annemans niet al te veel reageren. Hij wijst er alleen op dat hij bij zijn aantreden als voorzitter vernieuwing en verjonging beloofd heeft, en dat mensen daarom soms plaats zullen moeten maken. Maar veel vernieuwing en verjonging is alsnog niet te zien. Niet op de Europese lijst. Niet op de Kamerlijst die dan door Filip Dewinter zou moeten getrokken worden, sinds 1988 zetelend in de Vlaamse Raad en vervolgens het Vlaams Parlement. Anke Van dermeersch zou van de Senaat naar het Vlaams Parlement verhuizen. Philip Claeys zou moeten uitwijken naar de Vlaams-Brabantse lijst. Maar daarvoor moet hij de concurrentie aangaan met Filip De Man en Bart Laeremans, en meer dan één verkozene wordt niet verwacht.

 

Of Filip Dewinter en anderen daarmee gelukkig zijn, is wat anders. Gerolf Annemans plaatst zijn voornaamste concurrent voor het voorzitterschap van het Vlaams Belang in opvolging van Bruno Valkeniers in een lastig parket. Maar brengt daarmee ook heel wat andere posities aan het wankelen. De zaak wordt morgen opnieuw besproken op het partijbestuur van het Vlaams Belang. Annemans verwacht niet dat hij morgen al zijn zin zal krijgen. “Want dat journalisten mij hierover bellen, is uiteraard al geen goed tekenen”, zegt de partijvoorzitter en kandidaat-lijsttrekker voor Europa. Tegen december hoopt Annemans de knopen te kunnen doorhakken, “anders komen we met onze timing in de problemen”. (Foto: Gerolf Annemans en Philip Claeys in 2011 nog broederlijk naast elkaar.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, annemans, claeys, dewinter, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

16-11-13

MARINE LE PEN IN DEN HAAG EN WENEN

Enkele jaren geleden nog wilde Geert Wilders niets te maken hebben met het Front national (FN), maar woensdag werd FN-voorzitster Marine Le Pen door diezelfde Geert Wilders allerhartelijkst ontvangen in Den Haag. Wilders toonde Le Pen de Nederlandse Tweede Kamer (foto), vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, maar het moment suprême was natuurlijk de gezamenlijke persconferentie.

 

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar zullen de afgevaardigden van de PVV, het FN en “een aantal andere partijen” samen “een machtsblok” vormen, zo werd aangekondigd in het zwaar beveiligd perscentrum Nieuwspoort. Geert Wilders wil af van “het monster uit Brussel”; Marine Le Pen wil een alliantie om beter en machtiger dan voorheen te strijden “voor het volk en tegen de elite”. Als “landen zelf weer mogen besluiten over hun grenzen, hun geld en hun wetten in plaats van Brussel” komt alles weer in orde. De eerste vraag die Wilders en Le Pen zich echter stellen – maar dat werd minder benadrukt op de persconferentie – is of de PVV, het FN en die “een aantal andere partijen” samen één fractie kunnen vormen in het Europees Parlement. Daarmee zouden ze meer geld kunnen krijgen voor hun werking, meer personeel kunnen tewerkstellen, meer spreektijd in het Europees Parlement krijgen, amendementen kunnen indienen, posten als commissievoorzitter enzomeer kunnen claimen...

 

Hiervoor zijn minstens vijfentwintig verkozenen uit minstens zeven verschillende landen nodig. In een interview met De Telegraaf noemde Marine Le Pen naast het FN en de PVV als mogelijke partners: “de Oostenrijkse FPÖ, de Zweden Democraten, misschien het Britse UKIP en het Italiaanse Lega Nord”. Het Vlaams Belang zal er ook bij mogen, maar in een paginagroot interview met Marine Le Pen en Geert Wilders in De Telegraaf wordt het Vlaams Belang niet eenmaal vermeld door Le Pen of Wilders. Nigel Farrage zou gezegd hebben dat hij zich niet kan vinden in het FN omwille van haar antisemitische standpunten, noch in de PVV omwille van de uitgesproken anti-islamstandpunten, maar zowel Le Pen als Wilders rekenen erop dat Farrage na de verkiezingen anders zal spreken. Na enig aandringen wilde Wilders kwijt dat hij niet wil samenwerken met de British National Party (BNP), maar die stelt electoraal niets meer voor; Le Pen wil niet in zee gaan samen met het Hongaarse Jobbik.

 

Men wil samenwerken, maar elk land zal toch haar eigen boontjes moeten doppen. Als De Telegraaf vraagt of de vluchtelingen die op het Italiaanse mini-eiland Lampedusa aanspoelen het probleem van Italië is, antwoordt Wilders: “Het is in elk geval geen Nederlands probleem.” En vindt zijn potentiële Italiaanse partner Lega Nord dat ook? Wilders: “Lega Nord mag zelf voor de bevoegdheid van Italië knokken om massa-immigratie tegen te gaan.” Fijne vrienden! Ook leuk: Jean-Marie Le Pen krijgt van zijn dochter terug een mandaat als Europarlementslid. Marine Le Pen: “Ik denk dat we zo’n twintig zetels gaan halen bij de verkiezingen, één daarvan kan hij dan innemen. U zou hem nog gaan missen als hij weg zou gaan.” En vindt Wilders het aanvaardbaar om in Europa samen te werken met mensen zoals Jean-Marie Le Pen die de Holocaust relativeren? Geert Wilders: “Mevrouw Le Pen is de baas van het FN. Zij leidt die partij. Zij is de dochter van haar vader, niet van diens ideeën. Natuurlijk neem ik afstand van bepaalde uitspraken en dat doet mevrouw Le Pen ook.” Mevrouw Le Pen zweeg echter op dit punt en maakte zich ervan af met: “De politieke klasse kijkt in de achteruitspiegel. Wij kijken vooruit.”

 

Intussen is Marine Le Pen in Wenen te gast bij FPÖ. Bij wijze van spreken. Nichtje Marion Maréchal-Le Pen mocht voor het FN naar Oostenrijk gaan. De Morgen kopte gisteren groot Extreem rechts sluit geheim akkoord, maar veel geheim is daar niet aan. Zoals je op deze blog reeds kon lezen werd het laatste weekend van mei in Parijs de European Alliance for Freedom (EAF, Europese Alliantie voor de Vrijheid) boven het doopvont gehouden. Als EAF wil men een aantal extreemrechtse partijen in Europa verzamelen, zonder de bewegingsvrijheid van elk van die partijen af te remmen. Voorzitter van de EAV is Franz Obermayr van de Oostenrijkse FPÖ, ondervoorzitters zijn Marine Le Pen (FN) en Philip Claeys (VB). De vraag is nu welke partijen zich aansluiten bij de EAF. In Parijs was de PVV van Geert Wilders er niet bij; in Wenen is de PVV er ook niet bij. Wél aanwezig: het FPÖ, het FN, het VB, het Italiaanse Lega Nord en de Zweden Democraten. Partijen uit vijf verschillende landen.

 

Gastheer voor de EAF-bijeenkomst het FPÖ liet zich vorige maand nog eens opvallen. Op 29 oktober, bij de eerste zitting van het parlement na de jongste verkiezingen in Oostenrijk, droegen alle Oostenrijkse parlementsleden een bloem in hun knoopsgat of op hun kleed. De ene fractie een witte roos, een andere een rode roos… De Groenen hadden groene planten meegebracht, in een groene bloempot. De FPÖ-parlementsleden droegen een korenbloem (foto: partijvoorzitter Heinz-Christian Strache). De symboliek is niet ver te zoeken. Bij de eerste bijeenkomst van het Duitse parlement na de verkiezingen van 1933 droegen de aanhangers van Adolf Hitler een korenbloem nadat hen verboden werd een swastika te dragen. Al op jonge leeftijd was Adolf Hitler verzot op korenbloemen. Oostenrijker zijnde haatte hij het Oostenrijks gezag en betoonde hij op lagere school al zijn liefde voor Duitsland door mensen te begroeten met Heil, in plaats van het Kaiserlied het Deutschland über alles te zingen en zijn gezindheid te tonen met korenbloemen en zwart-rood-goude kleuren.

 

Aan korenbloemen zijn nog wel meer betekenissen gegeven – met als andere kwalijke symboliek dat een korenbloem terug te vinden is op het embleem van de 22. SS-Freiwilligen-Kavalerie-Division, een divisie van de Waffen-SS – maar in de context van de eerste parlementszitting na verkiezingen moet de link gezocht worden bij een gelijkaardige bijeenkomst in het in Oostenrijk welbekende Duitsland. De FPÖ werd op 29 september dit jaar de derde grootste partij van Oostenrijk met 21,4 % van de stemmen. De NSDAP werd na de Rijksdagverkiezingen op 5 maart 1933 de grootste partij in Duitsland met 43,9 % van de stemmen, maar had gerekend op een absolute meerderheid. Kort nadien, op 23 maart 1933, stemde de nieuwe Rijksdag de Emächtigungsgesetz die kanselier Adolf Hitler volmachten gaf en hem in staat stelde te regeren zonder tussenkomst van de Rijksdag. Regeren werd toen eenvoudiger.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, le pen, europa, claeys, eav, oostenrijk, fpo |  Facebook | | |  Print

15-11-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Het toeval wil dat we ons weekoverzicht beginnen en eindigen met een citaat over racisme. Het is niet met opzet gedaan, maar echt toeval is ook niet. Racisme wordt de jongste maanden gebanaliseerd, “gebananiseerd” merkte gisteren een Franse website op (foto).

 

“Het begint met ‘Er waren eens twee allochtonen… Maar dat is al wreed lang geleden’ en eindigt met een spiksplinternieuwe moslima – ‘ah ja, ze was nog helemaal ingepakt ‘ die trots is dat haar pasgeboren baby zijn eerste woordje al kan zeggen: ‘racist!’.” Urbanus verklapt een paar grappen uit zijn nieuwe zaalshow. Na een minutenlange sketch waarin hij alle clichés over allochtonen aan bod laat komen, volgt de opmerking dat Vlaamse gezinnen wel eens een Welkom-voetmat aan hun deur leggen, maar ramen en deuren sluiten als een allochtoon naar hen zwaait. (dS Weekend, 9 november 2013)

 

“In het verleden was de metafoor van de verandering vervat in één persoon. De partij had die magische formule intact moeten houden. Maar nu wil ze per se bewijzen dat ze geen eenmanspartij is. Ben Weyts dekt het Vlaams-nationalistische luik, Jan Jambon het economische, Liesbeth Homans het sociale… Zo worden die verschillende luiken stuk voor stuk nogal eng en reactionair. De charme is verminderd, samen met de kracht van het woord…” Toch denkt communicatiespecialist Jan Callebaut dat de N-VA nog één verkiezing goed gaat scoren. “Maar de magie van de onoverwinnelijkheid is wel aangetast, de groei is gestopt. (Gazet van Antwerpen, 9 november 2013)*

 

“Van de vrouw werd een beeld geschapen, alsof ze zich ergens tussen kind en man in stond, en niet echt volwassen was. Als vrouw had je hoegenaamd steeds een man nodig om je te begeleiden. (…) Ik herinner me hoe ik op mijn elfde een diareeks zag waarin beweerd werd dat vrouwen vanwege hun rondere schouders meer voor een leven binnenshuis geschikt waren.” AKO-literatuurprijswinnaar Joke Van Leeuwen over het wereldbeeld waarin ze vijftig jaar geleden opgroeide. Wat de islam nu verweten wordt, is niet zo uniek. (Gazet van Antwerpen, 9 november 2013)*

 

“Ik werk heel goed samen met Elio Di Rupo. In welk ander land ter wereld kan een migrantenzoon uit een arm gezin die homo is, eerste minister worden? Dat charmeert mij enorm.” Over de samenwerking met de N-VA in Antwerpen is Annemie Turtelboom genuanceerder. “Wij werken professioneel goed samen. Soms klettert het weleens, maar zo lang dat intern blijft, kan het geen kwaad.” (Gazet van Antwerpen, 9 november 2013)*

 

“Als de N-VA de schuld op 25 jaar wil afbouwen, en tegelijkertijd de pensoenen verhoogt én de belastingen verlaagt, dan weet je toch dat dat niet realistisch is. Dat zou trouwens voor een economisch bloedbad zorgen. Van al die neoliberale voorstellen worden de rijken rijker, en de armen armer.” CD&V-voorzitter Wouter Beke over de N-VA-congresteksten. (De Zondag, 10 november 2013)

 

“De agressie tegenover de politie is een volksvertegenwoordiger onwaardig.” Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) over de 11-novemberviering in Blankenberge.  Tanguy Veys mag dan wel “tot bloedens toe” zijn rechterhand geschramd hebben, hijzelf verwondde ook een politieagent. Tanguy Veys was toelating gegeven om deel te nemen aan de 11-novemberherdenking, maar dan zonder vlag of mits hij met zijn vlag op het voetpad bleef. Tanguy Veys deed geen van beide. Tanguy Veys was overigens slechts vergezeld door twee medestanders. (Het Nieuwsblad, 12 november 2013)

 

“Het Antwerpse gerecht heeft twee verdachten aangehouden op verdenking van moord op de 45-jarige Johnny Smets uit Mortsel. Die werd afgelopen zaterdag dood aangetroffen op de gang van een flatgebouw op het Kiel. (…) Verdachte E.K., alias De Lange, staat in het gebouw bekend als een opvliegende man, die zich graag ophoudt met Antwerp-hooligans, skinheads en militante jongeren van het Vlaams Belang.” VB’ers maakten zich in sociale media druk over de vermelding in hetzelfde Het Nieuwsblad-artikel van enkele Facebook-vrienden van ‘De Lange’ (Filip Dewinter, Tanguy Veys…). Over de combinatie “opvliegende man”, “hooligans”, “skinheads” en “militante jongeren van het Vlaams Belang” maakte niemand zich druk. Blijkbaar is dit doodnormaal. (Het Nieuwsblad, 14 november 2013)**

 

“Probeert de verzwakte regering niet een slaatje te slaan uit deze affaire? Wordt de zaak niet beter doodgezwegen? Per slot van rekening heeft Minute slechts een oplage van 40.000 exemplaren, die alleen in het extreemrechtse milieu wordt gesleten. De editorialist van Le Monde beantwoordde deze vragen alvast met een krachtig neen. De krant stelt met afgrijzen vast dat het ‘pure en onversneden racisme, gebaseerd op biologie en gebruik makend van dierlijke beeldspraak, helemaal niet uitgeroeid is’. Integendeel, het is opnieuw salonfähig. De krant stelt vast dat de onophoudende campagne tegen de ‘politieke correctheid oude en verwerpelijke reflexen heeft wakker gemaakt en de verdedigers van de essentiële waarden van de republiek heeft verlamd’.” De Standaard (en Le Monde) over de cover van Minute (De Standaard, 14 november 2013)

 

 

* Dit zou je niet gelezen hebben als Het Nieuwsblad de nationale content van Gazet van Antwerpen zou geleverd hebben zoals het de bedoeling is van Mediahuis, het samengaan van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

 

** Dit zou je niet gelezen hebben als Gazet van Antwerpen de regionale content van Het Nieuwsblad in Antwerpen zou geleverd hebben zoals het de bedoeling is van Mediahuis. Gazet van Antwerpen wist op haar beurt dat ‘De Lange’ zich volgens buurtbewoners bezighoudt met drugs. Ook dat nog.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, racisme, de wever, islam, n-va, veys, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

14-11-13

LA FRANCE, PAS SI DOUCE

Het jongste nummer van het Franse extreemrechtse magazine Minute heeft voor een immense golf van verontwaardiging gezorgd. Op de cover staat immers een foto van de Franse minister van Justitie Christiane Taubira (61 j.) met als bijhorende titel Maligne comme un singe, Taubira retrouve la banane (Handig als een aap, vindt Taubira de banaan weer). Qua platvloers racisme kan dat tellen. De in Frans Guyana geboren PS-minister heeft – zoals je ziet op de cover hiernaast – een donkere huidskleur.

 

In Frankrijk wordt het racistisch manoeuvre van Minute krachtig veroordeeld. SOS Racisme kondigt een gerechtelijke klacht tegen Minute aan wegens aanzetten tot racisme. Nauwelijks één week geleden verklaarde minister Taubira nog tijdens een interview dat racisme te makkelijk gebanaliseerd wordt in de Franse samenleving. Het is niet de eerste keer dat de minister – auteur van onder meer de wet op het homohuwelijk – het slachtoffer is van racisme vanuit extreemrechtse hoek. Een kandidate van het Front national (FN) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen werd pas nog uit haar partij gezet nadat ze Taubira met een aap vergeleek op haar Facebookpagina.

 

Het extreemrechtse magazine Minute bestaat al ruim vijftig jaar. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een satirisch humoristisch blad met veel oog voor showbizz werd, onder meer onder invloed van de Frans-Algerijnse oorlog, al gauw een rechts-conservatief politiek magazine. In de jaren zeventig koos de redactie voor een extreemrechtse koers. Minute was één van de weinige tijdschriften die (veel) aandacht besteedde aan het toen nog minuscule FN. In haar gloriedagen, begin jaren tachtig, verkocht het blad een kwart miljoen exemplaren per nummer. Sindsdien gaat het bergaf. Momenteel bedraagt de oplage nog 40.000 exemplaren.

 

De laatste jaren verkeert het vaak veroordeelde blad in zware financiële moeilijkheden. Niet alleen de lezer haakt en masse af. Ook het FN heeft haar steun aan het blad opgezegd. Een beledigend artikel aan het adres van voorzitster Marine Le Pen was er iets te veel aan. Sindsdien omschrijft dochter Le Pen het blad consequent als “un torchon” (een vod). Aan al deze problemen kan Minute vanaf vandaag ook een klacht van de Franse regering toevoegen. De Franse regering overweegt zelfs een publicatieverbod.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, racisme, le pen |  Facebook | | |  Print

VOORPOST, NIET ZO ZACHT

Gisteren kon je hier lezen hoe een betoging van nationalisten in Warschau vorige maandag ontaardde in brandstichtingen en het gooien van stenen, flessen en voetzoekers (foto 1).

 

Volgens Poolse media waren de aanstokers van de onlusten de extreemrechtse organisaties Mlodziez Wszechpolska (MW, Heelpoolse Jeugd) en Oboz Narodowo-Radykalny (ONR, Radicale Nationalistische Partij). Vorig jaar nog – zo schreven wij gisteren – nam een delegatie van Voorpost deel aan een betoging ingericht door deze twee organisaties. Intussen is bekend geraakt dat ook voorbije maandag een Voorpost-delegatie in Polen was, en nog wel op de tumultueuze betoging in Warschau. Voorpost was er vertegenwoordigd door actieleider Nick Van Mieghem (foto 2), zijn Nederlandse evenknie Florens van der Kooi en nog enkele Vlaamse en Nederlandse Voorpost-leden.

 

Op de website van Voorpost wordt er niet over gerept. Bij het bevriende RechtsActueel wordt wel verslag uitgebracht, mét een Voorpost-foto van het in brand gestoken Rainbow-monument dat opgericht is om tolerantie voor holebi’s te bepleiten en een Voorpost-foto van het  in brand gestoken wachthok voor de Poolse politie bij de Russische ambassade in Warschau. “Voorpost distantieert zich vanzelfsprekend van elke vorm van rellen en vandalisme tijdens deze optocht”, luidt het bij RechtsActueel. Het belet niet dat Voorpost “ongetwijfeld volgend jaar weer van de partij” zal zijn en iedereen oproept om hen daarbij te volgen.

 

Volgens het 70-puntenprogramma van het Vlaams Blok mogen buitenlandse politieke organisaties in ons land geen activiteiten ontplooien (punt 11 uit het 70-puntenprogramma, versie 1992), maar het omgekeerde geldt blijkbaar niet. Een radicale Vlaamse organisatie mag wel in het buitenland actie gaan voeren en anderen oproepen om hen daarbij te vergezellen. Dat Voorpost zich distantieert van elke vorm van rellen en vandalisme, is nogal wiedes. Men kan moeilijk de rellen en het vandalisme goedkeuren. Het belet niet dat Nick Van Mieghem op zijn Facebookpagina een fotoverslag van zijn twee dagen in Warschau opent met een foto die niet opgenomen is in de Voorpost-reeks. Een man die met de Poolse vlag zwaait tegen de achtergrond van het in brand gestoken Rainbow-monument. Ja, ja. Het was een heroïsche betoging, meer dan men wil toegeven.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: polen, voorpost, nationalisme, holebi |  Facebook | | |  Print

13-11-13

DE SPLINTER BIJ EEN ANDER EN DE BALK IN HET EIGEN OOG

In reactie op Tanguy Veys (“Haalt eindelijk nog eens de kolommen van het AFF”) reageerde Voorpost’er John Wolf gisteren op Facebook met: “AFF, het uitschot der aarde. De vernielingen en het geweld bij hun ‘vreedzame’ betogingen vergeten zeker?”

 

Gemakshalve maakt John Wolf geen onderscheid tussen het Anti-Fascistisch Front (AFF) en het geheel van antifascisten die ook wel eens als AFF’ers omschreven worden. Maar het is waar, het zijn niet allemaal lieverds langs antifascistische kant. Langs de overkant trouwens ook niet. Of is men bijvoorbeeld vergeten hoe Filip Dewinter in Leuven met de NSV betoogde of in Antwerpen uithaalde naar de 17-jarige kleinzoon van John Lundström? Begin deze week, maandag 11 november, maakten extreemrechtse nationalisten nog amok op de Onafhankelijkheidsdag in Polen (foto’s). Een dag die in het communistisch Polen niet mocht gevierd worden, maar na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn terug ingesteld is. Niet zonder gevolgen.

 

Na een ‘Samen in de onafhankelijkheid’-parade, in aanwezigheid van de Poolse president Bronislaw Komorowski, startte in de Poolse hoofdstad Warschau een ‘Mars voor de onafhankelijkheid’ waaraan enkele tienduizenden nationalisten deelnamen. Het Rainbow-kunstwerk van Julita Wójcik, dat geassocieerd wordt met tolerantie voor holebi’s, werd in brand gestoken nadat het nog maar pas hersteld was van vorige brandstichtingen (video). Aan de Russische ambassade werd een wachthok voor de Poolse politie in brand gestoken, en de ambassade zelf werd bekogeld met stenen en voetzoekers. Ook zeven auto’s werden in brand gestoken. Brandweerlieden die de branden probeerden te blussen, werden bekogeld met stenen en flessen.

 

Twaalf politiemensen geraakten gewond, veertien mensen moesten in een ziekenhuis opgenomen worden en tweeënzeventig mensen werden aangehouden. De politie achtte het nodig om met rubberen kogels te schieten op de betogers. Aanstokers voor de onlusten waren volgens de Poolse pers de extreemrechtse organisaties Mlodziez Wszechpolska (MW, Heelpoolse Jeugd) en Oboz Narodowo-Radykalny (ONR, Radicale Nationalistische Partij). Aan een betoging van diezelfde twee extreemrechtse nationalistische organisaties werd vorig jaar nog deelgenomen door… een delegatie van Voorpost.

 

Als het over vernielingen en geweld gaat zou Voorpost’er John Wolf, in plaats van uit te halen naar het AFF, beter eerst eens kijken naar zijn eigen extreemrechtse nationalistische vrienden.  

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, wolf, dewinter, polen, nationalisme, holebi |  Facebook | | |  Print

12-11-13

"TOT BLOEDENS TOE"

Vlaams Belang-parlementslid Tanguy Veys is omwille van echtscheidingsperikelen van Gent naar Blankenberge verhuisd, en dat weten ze inmiddels in de meest Antwerpse kuststad.

 

Het Vlaams Belang is in de gemeenteraad teruggevallen van drie naar nog slechts één verkozene, maar met Tanguy Veys als die enige verkozene eindigden de eerste gemeenteraadszittingen dit jaar in Blankenberge pas in het holst van de nacht. Het huishoudelijk reglement moest aangepast worden opdat de verkozenen nog op een menselijk uur naar huis kunnen. De plaatselijke horeca heeft de komst van Tanguy Veys ook gevoeld, met Veys onder andere als bezoeker van de Tirolerstubbe Edelweiss (foto 1, Tanguy Veys in Tirolerpak). De door toeristen drukbezochte kuststad haalde met Tanguy Veys ook de cartoons van Canary Pete, maar of ze daar in Blankenberge blij om moeten zijn is wat anders.

 

Terwijl overal in het land de wapenstilstandherdenking op 11 november sereen verlopen is, was het gisteren in Blankenberge even anders. Het Vlaams Belang zou met een Vlaamse Leeuwvlag aanwezig zijn. Het zint de Vlaams Belang’ers niet dat het stadsbestuur van Blankenberge bij de herdenking geen aandacht heeft voor het Vlaamse aspect bij Wereldoorlog I. Noch tijdens de toespraken, noch tijdens de optocht en plechtigheden. Enkel Belgische vlaggen worden meegedragen; enkel de Brabançonne wordt gespeeld. “Vlaams Belang wenst sereniteit te bewaren en te respecteren, maar hoopt signaal te geven aan de in een duister verleden ooit nog Vlaamsgezinde leden van het college van burgemeester en schepenen”, luidde het in een persmededeling.

 

Die laatste sneer droeg er niet toe bij dat Tanguy Veys en zijn kornuiten met hun Vlaamse Leeuwvlag welkom waren op de wapenstilstandplechtigheid, en ze werden dan ook door de politie verzocht de plechtigheid te verlaten. Dat Tanguy Veys zich daartegen verzette en daarbij enige theatraliteit niet schuwde, zal niemand verbazen. Maar Tanguy Veys had geluk: in de schermutseling schramde hij zijn rechterhand (foto 2) zodat Veys een foto ervan onmiddellijk via Twitter en Facebook de wereld kon insturen met de mededeling dat hij “tot bloedens toe” het slachtoffer is van politiegeweld op bevel van de burgemeester van Blankenberge. Gelukkig was Veys’ rechterhand toch niet te erg verwond, want de gewonde stuurde nog meer dan tien tweets over het incident de wereld in.

 

Iemand die “tot bloedens toe” gewond is, daar stellen wij ons doorgaans toch wel ergere zaken bij voor. Maar Tanguy Veys kon met zijn geschramde hand de nodige (nouja) sympathie opwekken. Ene Willy Moens wist op Facebook: “De politie is een belgicistische politie en die moet volledig van het toneel verdwijnen en er moet een Vlaamsgezinde politie worden opgericht.” Autonome Nationalisten-kopstuk en Gouden Dageraad-aanhanger Christian Berteryan bood meteen “versterking” aan tegen dat Tanguy Veys het nog eens wil wagen zich ergens ongevraagd te mengen met de Vlaamse Leeuwvlag. Arm Vlaanderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, blankenberge, berteryan |  Facebook | | |  Print

11-11-13

VLAAMS BELANG GEEFT EEN LAP(T)OP

Geef er een lap op - Affiche.jpgHet Vlaams Belang weet geen blijf met haar geld. Nog maar pas zijn de affiches met de blote benen van Anke Van dermeersch verdwenen of het Vlaams Belang pakt uit met een cartoon van Fré (Frederik Pas, broer van VB-fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Barbara Pas). Elio Di Rupo voorgesteld als een bromvlieg waar je met het Vlaams Belang een mep op kan geven (foto 1).

 

De sperperiode voor de volgende verkiezingen begint op 25 februari 2014. Tot dan hebben politieke partijen de kans om met grote affiches kiezers te overtuigen. Na de anti-islamcampagne bekostigt het Vlaams Belang nu een campagne tegen Elio Di Rupo. In februari komt er nog een derde precampagne. Bij het VB, lange tijd de rijkste partij en nu de na de N-VA de rijkste partij, hoeft niet te kijken op kosten. Filip Dewinter mocht het begin vorige week al uitleggen in dS Avond: “Wij komen minder aan bod in de media dan andere partijen. Dus moeten we wel op deze manier met onze kiezers communiceren.”

 

Wat Dewinter zegt is natuurlijk niet helemaal waar. Vorige week haalde maar één partij de krant omwille van een rijverbod en een geldboete voor te snel rijden van een van haar mandatarissen. Het Vlaams Belang met Tanguy Veys. De ironie wil dat een voornaam- én familienaamgenoot óók een rijverbod en een geldboete voor te snel rijden kreeg. In dezelfde regio dan nog. Waardoor er even verwarring was in een krant, maar de twee Tanguy Veys’en hebben hetzelfde op hun kerfstok. Dewinter voorts over de reden voor zijn campagne tegen Di Rupo: “Ik stel vast dat de N-VA de strijd tegen Di Rupo op een lager pitje zet. De partij gaat niet voluit.” Het is natuurlijk maar de perceptie van Filip Dewinter.

 

De organisatieverantwoordelijke van het Vlaams Belang vervolgt: “Di Rupo is de public enemy number one van het Vlaams Belang.” Maar oproepen om iemand plat te meppen, is dat er niet over? Filip Dewinter: “We hebben bewust niet voor een hard beeld gekozen. Het is geen foto van een vlieg met een foto van Di Rupo’s hoofd. Het is een tekening, een cartoon. Het is wat ludiek, je kunt er om glimlachen. Toch is de boodschap ook weer zeer duidelijk.” Het is waar: je kunt er om glimlachen.

 

Donderdag volgde de persconferentie waar de jongste precampagne officieel werd voorgesteld. Gerolf Annemans mocht mee aanschuiven, naast Filip Dewinter. We leerden dat er 483 20 m²-borden afgehuurd zijn voor de campagne; advertenties volgen in De Zondag (gisteren, nvdr.), P-magazine, Knack en Trends; 10.000 raamaffiches verspreid worden; 2.400.000 brochures in brievenbussen gestopt worden én 220.000 ‘Geef er een lap op-vliegenmeppers’ verdeeld worden. Filip Dewinter (foto 2) en Gerolf Annemans toonden de vliegenmeppers op de persconferentie. Vliegenmeppers nu het al herfst is en we naar de winter toe gaan, en we niet meer lastig gevallen worden door vliegen: de timing is even uit het oog verloren bij het kiezen van het nieuwste VB-gadget.

 

Partijvoorzitter Gerolf Annemans trapte met zijn voeten vierkant in de val die de makers van het VIER-programma De ideale wereld hadden gespannen door iemand op de persconferentie een vraag te laten stellen over de laptops die het Vlaams Belang weggeeft. Het is te zien in een hilarisch filmpje dat De ideale wereld maakte (2’30”, Filip Dewinter is verbaasd over de vraag, Gerolf Annemans verduidelijkt). Hun naam getrouw deden de mensen van De ideale wereld het nodige om de affiches Geef er een lap op te veranderen in het positievere Geeft ieder één laptop. Een Facebook-pagina geeft ruimte aan de misnoegde VB-leden die geen laptop krijgen (Anke Van dermeersch, Marijke Dillen…), want de laptops zijn er enkel voor nieuwe leden.

 

Je kan zelf aan de slag om de Vlaams Belang-affiches bij te werken tot een positievere affiche. De mensen van De ideale wereld hadden een hoogtewerker nodig om een Vlaams Belang-affiche bij te werken, maar voor de affiche op foto 1 bijvoorbeeld kan je de klus klaren met een eenvoudige ladder. De lichtreclames bijwerken is natuurlijk moeilijker.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, annemans, veys, media |  Facebook | | |  Print

10-11-13

ZWIJGT ME VAN DE VLAAMSE KWESTIE

Vandaag precies vijf jaar geleden, op 10 november 2008, is Wannes Van de Velde overleden.

 

Als eerbetoon aan Wannes Van de Velde publiceren we vandaag een van zijn liederen, uiteraard ook opgenomen in het vorige maand verschenen lijvig Het Groot Liedboek. Het lied Zwijgt me van de Vlaamse kwestie. Uit 1972, maar brandend actueel. Nu meer dan ooit nu de N-VA in een aantal steden en gemeenten aan de macht is en de partij zich voorbereidt op de volgende machtsgreep. (Foto: Wannes Van de Velde bij het 0110-concert in Antwerpen, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.)

 

Wanneer ik door de rijke Vlaamse gouwen ga

en zie hoe dat de Vlamingen zonder pardon

voor dollars en voor ponden hun eigen land

            verpesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer ik overal de bossen zie vergaan

en puinen zie waar straten zouden moeten staan

en fiere steden treuren op d’armzalige resten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie

 

Wanneer ik d’industrie de lucht zie kleuren,

dat iedereen dat zomaar laat gebeuren,

als er eens wordt gelachen met angstige protesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer alleen nog ’t gouden kalf wordt verhoord

en ’t evenwicht van geest en leden wordt verstoord

en d’omgekochte leiders ons helpen in de

            nesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer er in ’t gelid de straat wordt opgegaan,

in Uilenspiegels naam ’t fascisme blijft bestaan,

als ik ze zie marcheren met Hitlerjugendgesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Maar of er wordt geroepen of gecontesteerd,

’t is van de kleintjes dat er wordt geprofiteerd,

da’s overal gelijk, in ’t oosten en in ’t westen

en daarom spreek ik liever van geen

            Vlaamse kwestie.

 

Na zo’n liedtekst begrijpen we wel waarom het VB noch de N-VA hoog oplopen met Antwerpens grootste zanger. Vorige maand anders nog door de lezers van Gazet van Antwerpen uitgeroepen tot de maker van de beste Antwerpse song met Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. Maar laat ons ook niet Ze kwamen van het Zuiden uit Mistero Buffo vergeten, en Wannes' vertolking, samen met Roland Van Campenhout, van Bob Dylans Oorlogsgeleerden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

09-11-13

VANNACHT 75 JAAR GELEDEN: DE 'KRISTALLNACHT'

Vannacht is het 75 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond.

 

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland 1.400 synagogen in brand gestoken, en 7.500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook andere aan Joden verbonden plaatsen moesten het ontgelden. Omtrent 2.000 Joden werden die nacht vermoord of tot zelfmoord gedreven. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. Hier een video over deze tragische gebeurtenis, hier meer lees.

 

Denk niet dat dit slechts geschiedenis is. De manier waarop Gouden Dageraad optreedt tegen niet-Griekse marktkramers en andere vreemdelingen is van dezelfde orde. Gouden Dageraad heeft  sympathisanten in ons land (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, Autonome Nationalisten…) en het antisemitisme is nog steeds verspreid.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, griekenland, neonazi's, racisme |  Facebook | | |  Print

08-11-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

“Ik zie geen verschraling als er op één voetbalwedstrijd niet langer een journalist van Het Belang van Limburg naast een collega van Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zit. Hetzelfde geldt voor parlementaire debatten en tentoonstellingen. Het wordt pas een verschraling als je overal dezelfde analyses en politieke commentaren zou lezen. Tot nu toe zie ik die grote verschraling niet”, zei voormalig hoofdredacteur van De Standaard, nu hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maar vooral voormalig ‘marketeer van het jaar’, Peter Vandermeersch (foto) gisteren in dS Avond. Mijn oor. De redactie van AFF/Verzet leest dagelijks vier tot vijf kranten. Er staat vaak ongeveer hetzelfde in, maar het is juist die “ongeveer” die het boeiend maakt. Het ene thema dat een krant behandelt en een andere krant niet brengt, het ene zinnetje dat een krant noteert terwijl een andere krant uit hetzelfde debat wat anders belicht. Zo wordt een burger beter geïnformeerd. Een samenleving is gebaat met diversiteit, en als het gaat over diversiteit in de media zal zelfs het Vlaams Belang ons hierin gelijk geven.

 

“Dat soort incidenten vloog een jaar geleden nog geruisloos onder de radar. Meer dan eens heb ik gedacht: ‘Oef, hier komen we goed mee weg.’ Nu zijn we in het andere uiterste beland en komen we plots nergens meer mee weg. Dat heeft te maken met die eerste mindere peiling, vermoed ik. Die 27,9 procent is het startschot geweest van het jachtseizoen.” Bart De Wever over de blunders, incidenten en controverse waarmee de N-VA de voorbije weken de pers haalde. (Het Laatste Nieuws, 2 november 2013)

 

“Dat is een kwestie van management. Of denkt u dat we weten waar de 1.400 Antwerpse ambtenaren die weg moeten allemaal zitten?” Bart De Wever weet niet welke ambtenaren weg moeten als de budgetten van de federale overheid bevroren worden of inkrimpen, zoals hij ook nog niet weet wat de gevolgen zullen zijn als zoals aangekondigd in Antwerpen 1.420 ambtenaren de komende vijf jaren niet vervangen worden. (Het Nieuwsblad, 2 november 2013)

 

“Ik begreep die berekening eerlijk gezegd niet goed. Hij kwam ook tot de conclusie dat de laagste uitkeringen er volgens ons plan licht op vooruitgaan. Wel dat klopt niet. Die gaan in ons plan geen 1 euro op vooruit, zoals Decoster zegt, maar 0 euro.” Ben Weyts zet de puntjes op de i. Een andere tactiek om de studie van professor Decoster onderuit te halen, is te beweren dat de door de N-VA voorgestelde belastingverlaging er “niet alleen voor de rijken” is. André Decoster beweert evenwel niet dat het belastingsvoordeel er alleen voor de rijken is. De rijkere gezinnen hebben er wel meer voordeel bij, merkelijk meer. Als de N-VA al een karikatuur moet maken van de kritiek op de N-VA-congresteksten, wijst het erop dat er inderdaad wat scheelt met die congresteksten. (De Standaard, 2 november 2013)

 

“Zijn er bevoegdheden die vandaag door de deelstaten niet goed uitgeoefend worden? Ik zie ze niet.” Voor Jan Jambon is er geen enkel probleem met de wijze waarop de Vlaamse overheid handelt. We noemen maar wat: wachtlijsten. Jan Jambon heeft er blijkbaar nog niet van gehoord. (De Morgen, 2 november 2013)

 

“Pas bij mijn allereerste verkiezingscampagne werd ik met mijn neus op mijn vreemde origine gedrukt, omdat iemand een paar hakenkruisen op een verkiezingsposter had getekend.” Spijts de hakenkruisen werd Elio Di Rupo uiteindelijk eerste-minister van België. (dS Weekblad, 2 november 2013)

 

“Ik ken twee interessante grafieken. Eentje waaruit blijkt dat België bij de hoogste belastingen op arbeid heft. En eentje waaruit blijkt dat België bij de laagste belastingen op inkomen uit vermogen heft. Dat eerste grafiekje staat bijna elke dag in de krant. Dat tweede is blijkbaar ergens verloren gegaan op de redacties.” John Crombez vindt dat er meer kan gehaald worden bij de inkomens uit vermogen maar de media (en de politieke partijen) maken daar geen punt van. (Knack, 6 november 2013)

 

"In plaats van het krullenbollen-aaien moeten we ze nu en dan ook eens een stamp onder hun kont durven te geven." Filip Dewinter vindt dat er geen probleem is van racisme jegens allochtonen, maar er een attitudeprobleem is bij allochtonen. Hij drukt het op zijn manier uit. (Handelingen plenaire vergadering Vlaams Parlement en Villa Politica, 6 november 2013)

  

“Elke Antwerpenaar zal zich nog wel herinneren hoe de N-VA als een Romeins leger de stad Antwerpen binnentrok na de verkiezingen van 2012. 't Stad is van ons, schreeuwde Bart De Wever. En hij zou burgemeester blijven, was toen zijn definitief besluit. Allemaal strategie, die we gewoon zijn van de N-VA. Bart De Wever en zijn partij beschouwen Antwerpen als de draagmoeder voor de verkiezingen van volgend jaar. De partij hoopt op de geboorte van een nieuwe N-VA-premier die de rijken nog rijker zal maken en de armen armer. Ik hoop in ieder geval dat de geboorte een miskraam zal worden.” Lezersbrief van Dylan Keurs uit Herentals (Gazet van Antwerpen, 7 november 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, weyts, jambon, racisme, dewinter |  Facebook | | |  Print

07-11-13

NIET ALLEEN PASCAL SMET (SP.A) OPENT EEN BED & BREAKFAST

Vorig weekend geraakte bekend dat Vlaams minister voor onderwijs Pascal Smet (SP.A) nog slechts vijf jaar politiek actief wil blijven in ons land, om dan daarna met zijn partner naar Brazilië te verhuizen en er een Bed & Breakfast te openen. Hij is niet de enige met zo’n droom. Naar schatting houden meer dan 2.000 Belgen een Bed & Breakfast open in het buitenland.

 

Rik Van Cauwelaert (ex-Knack, nu De Tijd) vroeg zich op Twitter af waarom Pascal Smet niet meteen naar Brazilië verhuist. Een aantal mensen in Brussel en Vlaanderen zouden blij zijn met een minder voortvarende politicus, maar laat ons om te beginnen maar de uitslag van de verkiezingen op 25 mei 2014 afwachten. Wie zolang niet wacht op een rechtse republiek in Vlaanderen en reeds naar het zuiden, in casu Frankrijk, is getrokken om er een Bed & Breakfast te openen (foto) is Luc Pauwels. Oprichter van de Nieuw Rechtse Deltapers, later Delta-Stichting, en eerste hoofdredacteur van het driemaandelijks blad Teksten Kommentaren en Studies (TeKoS).  

 

TeKoS, dat in 1979 voor het eerst werd uitgegeven, wil een cultureel-ideologisch klimaat scheppen dat conservatieve rechtse partijen de mogelijkheid biedt de macht te grijpen. Naar het voorbeeld van de Nouvelle Droite-beweging in Frankrijk met de filosoof Alain de Benoist en de groep GRECE. TeKoS verwijst naar Edmund Burke, maar het is toch vooral Bart De Wever die deze Ierse grondlegger van het moderne conservatisme naambekendheid bezorgde. TeKoS is teveel intellectualistisch bezig om anderen te kunnen beïnvloeden, en met aandacht voor het heidendom enzomeer komen ze ook niet ver. Tot 2002 was Luc Pauwels hoofdredacteur van TeKoS, waarna hij als hoofdredacteur opgevolgd werd door Peter Logghe die sinds 2007 VB-parlementslid is.

 

Zopas is nummer 151 van TeKoS verschenen, dat vooral een register biedt van wat in de nummers 100 tot en met 150 is verschenen. Om een idee te geven: Hoe groen waren de nazi’s? (Guy De Maertelaere), Staatsnationalisme haaks op beschaving? Aanklacht tegen de dictatuur van het politiek correct-denken (Hubert De Sy), Baby’s voor het Westen, condooms voor het Zuiden (Diets Devriendt), Enkele opmerkingen over het Trotskisme (Luk Dieudonné), Julius Evola en de Duitse conservatieve evolutie (H.T. Hansen), De ondraaglijke lichtheid van het zgn. antifascistisch discours (Peter Logghe), De fundamenteelste vrijheid: de vrijheid om te discrimineren (Matthias E. Storme), Het Vlaams Belang heeft toch wel enigszins gelijk (Peter Van Windekens, huidig hoofdredacteur)…

 

Luc Pauwels schrijft nog voor TeKoS (in het nummer 150/2013: Conservatief non-conformisme), maar doet dat vanuit zijn Bed & Breakfast in Zuid-Frankrijk. Frank Vanhecke bracht ons op het spoor toen hij in 2011 aankondigde samen met Koen Dillen naar La Ferme du Roc te trekken om er te werken aan een biografie over Marie-Rose Morel. Frank Vanhecke schreef wel dat die Bed & Breakfast uitgebaat wordt door Vlamingen, maar zweeg over hun identiteit. Maar als door de wol geverfde politici als Frank Vanhecke en Koen Dillen naar Vlamingen in Zuid-Frankrijk trekken, is dat zelden onschuldig. Naar aanleiding van een televisieprogramma een jaar later schreef Frank Vanhecke over “Luc en Martine” als de Vlaamse uitbaters van La Ferme du Roc. “Héél bijzondere mensen”, en dat is dus niet gelogen.

 

Frank Vanhecke verklapte niet dat ‘Luc’ Luc Pauwels van het rechts-conservatieve TeKoS is, maar de rechts-conservatieve revolutie in Vlaanderen, waar sommigen van dromen, wordt inderdaad aangestuurd vanuit een Bed & Breakfast in de buurt van Villefranche-de-Rouergue.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, vanhecke |  Facebook | | |  Print

06-11-13

TOCH GEEN KLACHT VAN N-VA-SCHEPEN TEGEN PASTOOR

Koen D‘Haenens, OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken en Fraudebestrijding in Denderleeuw (N-VA, foto 1), zal dan toch geen klacht indienen tegen de pastoor van Denderleeuw. Vorige week dreigde D’Haenens er nog mee om een klacht wegens laster en eerroof in te dienen tegen de pastoor.

 

“Er zal geen klacht komen. Ik ben van mening dat het op dit moment niet opportuun is dit te doen. Het gerecht en de politie hebben ongetwijfeld belangrijker dingen om handen dan een klacht te behandelen over een pastoor die zijn boekje te buiten ging”, zegt Koen D’Haenens nu. Hij kan het weten. Toch over belangrijker zaken om handen hebben voor politie en gerecht. Naast OCMW-voorzitter en schepen voor de N-VA in Denderleeuw is Koen D’Haenens directeur van de gevangenis van Dendermonde. Of de pastoor zijn boekje te buiten ging, is een andere kwestie. Hij protesteerde de voorbije dagen tegen het met vier vijfde verminderen van de toelage voor het loon van zijn Rwandese koster Célestin Nizeyimana.

 

Het met veel moeite tot stand gekomen schepencollege van Denderleeuw meent dat de koster te vaak en te veel het werk van de pastoor moet overnemen omdat de pastoor met andere zaken bezig is. Zoals een religieus winkeltje en crèches die opvang bieden aan alle kinderen. Maar is het de taak en bevoegdheid van het schepencollege om te bepalen wat een pastoor al dan niet mag doen? Op voorstel van het schepencollege besliste de gemeenteraad van Denderleeuw om het loon van de Rwandese koster grotendeels uit de begroting van de kerkfabriek te schrappen. Uit protest liet de pastoor de kerkklokken een uur lang luiden tijdens de bewuste gemeenteraadszitting.

 

Tijdens een misviering riep de pastoor op om zijn koster te steunen. “Onze beschermde kerk kan ik niet helemaal alleen onderhouden. Ik heb inderdaad nog andere bezigheden, maar ook die zijn ten voordele van de kerk en de gemeenschap. Célestin is trouwens een geïntegreerd en geliefd man in de parochie.” Schepen D‘Haenens voelde zich beledigd door de preek en dacht eraan klacht in te dienen. Hij ziet daar nu van af, maar op de vermindering van het budget van de kerkfabriek komt hij niet terug. “ Die beslissing werd al genomen op de gemeenteraad. Daar komen we dus niet meer op terug.”

 

De ruzie tussen de N-VA-schepen en de Denderleeuwse pastoor haalde maandag nog de nationale bladzijden van Het Nieuwsblad. In sociale media werd de vergelijking gemaakt met Don Camillo. Die Italiaanse pastoor, in de verfilming van de Don Camillo-verhalen gespeeld door de legendarische Franse acteur Fernandel, trok ten strijde tegen de communistische burgemeester van zijn dorp. De pastoor moet het niet tegen een communist, maar tegen een N-VA-mandataris opnemen. De Denderleeuwse pastoor wil voorlopig niet meer reageren.

 

De bezuiniging op het budget van de kerkfabriek blijft, de klacht tegen de pastoor komt er niet. Heeft de nationale N-VA-top schepen Koen D’Haenens voor een mogelijke klacht teruggefloten gezien de media-aandacht die de zaak kreeg? De voorbije weken haalde de N-VA al meermaals de media in negatieve zin, een klacht van een N-VA'er tegen een pastoor moest er echt niet bij komen. Of is het dat Koen D’Haenens uiteindelijk geen Liesbeth Homans is? Bij de aankondiging van protest van de sociale sector tegen bezuinigingen in Antwerpen, in juni dit jaar, zei la grande dame van de N-VA dat protesteren tegen bezuinigingen solliciteren is om meer bezuinigingen.

 

Koen D’Haenens haalde begin dit jaar al eens de nationale media. Hij beloofde de nationale N-VA-top om voor het vinden van een bestuursmeerderheid in Denderleeuw niet in zee te gaan met het VB. Een minderheidscoalitie met gedoogsteun van het VB is volgens D’Haenens echter géén doorbreking van het cordon sanitaire. “Ik kan niet verhinderen dat ze ons stemmen leveren.” Enige schijnheiligheid is de van de Open VLD naar de N-VA overgestapte Koen D’Haenens niet vreemd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denderleeuw, d'haenens |  Facebook | | |  Print