11-12-13

NA ‘GOUDEN DAGERAAD’, NU OOK ‘HONGAARSE DAGERAAD’

Terwijl het onderzoek naar de activiteiten van ‘Gouden Dageraad’ meer en meer bevestigt dat het een neonazistische organisatie is, is in Hongarije rechts van het op zich al ultranationalistische Jobbik een nieuwe organisatie opgericht die zich ‘Hongaarse Dageraad’ noemt.

 

De onderzoeksrechters Ioanna Klappa en Maria Dimitropoulou, belast met het onderzoek naar de activiteiten van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’), zijn de honderden computerbestanden aan het bekijken die gevonden werden ten huize van partijleider Nikos Michaliliakos, partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris en de parlementsleden Yiannis Lagos en Nikos Michos. Op een van de computers werd een video gevonden met een toespraak van Michaliliakos. In die toespraak, in de aanloop voor de parlementsverkiezingen in 2012, zegt Nikos Michaliliakos: “Ze zeggen dat wij, nationalisten, slechte fascisten zijn. De waarheid is dat ze niet verkeerd zijn. Ons doel is niet de corrupte parlementsleden te vervangen, maar om een einde aan hen te maken, voor eens en voor altijd.”

 

Het in beslag genomen materiaal toont overvloedig de verbondenheid met het neonazisme aan, zoals foto’s van leden die de Hitlergroet uitbrengen en posters bedrukt met nazistische leuzen. In een video vertelt een partijlid op een bijeenkomst van Gouden Dageraad-aanhangers dat “we de Joden moeten doden die bij ons ondergedoken zijn”. Een ander partijlid zegt bij het zien van nieuwe Gouden Dageraad-leden: “Zij die klagen maar niet rechtstaan, zullen we onder onze voeten verpletteren als wormen.” Fijn volk, die Gouden Dageraad’ers.

 

Intussen is uit het op zich al ultranationalistisch Hongaarse Jobbik een groep afgesplitst die zich Magyar Hajnal (‘Hongaarse Dageraad’, foto 1) noemt. Initiatiefnemer is voormalig Jobbik-parlementslid András Kisgergely (foto 2) die pleit voor gratis wapenbezit en het herwinnen van het Hongaars grondgebied verloren na de Eerste Wereldoorlog, en een betoging wil inrichten tegen de ‘Holocaustindustrie’ in Budapest. Gevraagd of men hem mag omschrijven als een neonazi, zegt Kisgergely dat het hem niet uitmaakt. “Wijzelf definiëren ons als een Hongaarse, christelijke nationaal-socialistische beweging.”

 

Leden van de nieuwe groep moeten hun stamboom tonen. Alle vier de grootouders moeten Hongaren zijn. Daarmee wil Hongaarse Dageraad niet dezelfde ‘fout’ maken als Jobbik waarvan een voormalig kopstuk Joodse voorouders bleek te hebben, wat tot felle woordenwisselingen en ontslagenen bij Jobbik leidde. Volgens Jobbik is Hongaarse Dageraad een fictieve partij, met maar een tiental leden opgericht om staatsfondsen als geregistreerde partij te verwerven. Volgens politicoloog Attila Juhász beantwoordt de nieuwe partij aan een behoefte onder rechtse radicalen die denken dat Jobbik gematigder is geworden sinds ze in 2010 een parlementaire partij is geworden.

 

Gematigder geworden of niet, Marine Le Pen vindt Jobbik te radicaal om samen een fractie mee te vormen in het Europees Parlement. Maar rechts daarvan ontstaat een nog rechtsere groepering. Waardoor verkeerdelijk de indruk ontstaat dat het Front national (FN) enzomeer zowaar toch wel echt gematigde partijen zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, hongarije, magyar hajnal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.