15-12-13

DE BLAUWE KONIJNEN VAN DE N-VA

De voorbije dagen verschenen twee sterke opiniebijdragen over de witte, excuseer, de blauwe konijnen Johan Van Overtveldt, Annick De Ridder (foto 1) en Lorin Parys (foto 2) die de N-VA vervoegden. In De Tijd kregen de drie dit weekend de kans om te repliceren, maar na de obligate praatjes vielen ze door de mand.

 

Drie weken geleden stapte opiniemaker en ex-hoofdredacteur van Trends Johan Van Overtveldt (58 j.) binnen bij de N-VA. De Antwerpse Annick De Ridder (34 j.), Vlaams parlementslid voor de Open VLD, volgde. De voorbije week maakte ook Lorin Parys (37 j.), tot vorig jaar voorzitter van de Open VLD in Leuven, de oversteek. Bij Knack online herinnert Koen Hostyn fijntjes aan een persmededeling van de N-VA uit 2002.  De toenmalige VLD haalde een reeks politici van de pas uiteengevallen Volksunie binnen: Sven Gatz, Patrik Vankrunkelsven, Vincent Van Quickenborne... De N-VA, die de hele erfenis van de Vlaams nationalistische stamboom voor zich opeiste, reageerde met een zuur persbericht: “Het oordeel van de kiezer over overlopers en overnemers zal vernietigend zijn (…).” Als de N-VA het al zelf zegt. Het zijn overigens niet de ex-VU'ers die de N-VA terugwint, maar diepblauwen die de N-VA nu binnenhaalt.

 

Koen Hostyn: “ Veel blauwer dan Van Overtveldt vind je ze niet in onze contreien. Vorig jaar schreef hij nog het boek Red de Vrije Markt. De Terugkeer van Milton Friedman. Een verdediging, in volle crisis, van de bankenpraktijken en de speculatie die juist tot de ontploffing van de crisis hebben geleid. Kort daarna liepen ook Annick De Ridder en Lorin Parys, twee jonge high potentials van Open VLD, over. (…) De geloofsbrieven van het duo tonen hoe vooral het koude, bijtende liberale programma van de N-VA hen charmeert. Oordeelt u zelf. Lorin Parys, die zopas op zijn website O'Leary van Ryanair aanprees als een na te volgen voorbeeld van innovatie, verdiende vorig jaar via zijn managementvennootschap Red Snapper, een bedrag dat geen geheim is voor wie de balans inkijkt. Daarop betaalde hij netjes 33% belastingen. En toch jammert hij nu over ‘een land waarin je meer dan de helft van je loon aan belastingen betaalt’. (…) Ryanair is een hardliner. Een andere miljardair, Fernand Huts van KatoenNatie, is dat ook. Voor hem ging Annick De Ridder vanaf 2011 consultancy-opdrachten uitvoeren.”

 

Paul Goossens sluit in De Standaard daarbij aan: “Ze staan op de loonlijst van grofgebekte en puissant rijke zakenmannen. Lieden die ervan uitgaan dat bijna alles te koop is en dat de zakenman altijd het beslissende woord moet uitspreken, ook in een democratie. De Ridder had en heeft het volle vertrouwen van Fernand Huts, de tsaar van de Antwerpse haven, terwijl Parys erg close was en is met Bart ‘Uplace’ Verhaeghe, financier van denktank Itinera en groter dan god in Club Brugge. (…) Dat die hyperliberale nieuwkomers tegen minimumlonen, indexkoppeling en solide sociale uitkeringen zijn, ligt voor de hand. Of de goedgelovige achterban van de N-VA zich daar goed bewust van is, kan betwijfeld worden. Er zijn er nog altijd die geloven dat de N-VA een bedaarde centrumpartij is waar het brave verkavelingsnationalisme geëerd en beoefend wordt. (…) Het is een scherm dat ingrijpende wijzigingen in de sociale machtsverhoudingen, het overleg en de besluitvorming moet verhullen. De manier waarop Van Overtveldt, De Ridder en Parys de goegemeente proberen te overtuigen dat ze ook tot de Vlaams-nationale kerk behoren, klinkt even fake als de praatjes van Silvio Berlusconi over de mooie katholieke moraal.”

 

Als de drie blauwe konijnen geïnterviewd worden voor De Tijd dit weekend zijn daarbij twee (!) woordvoerders én N-VA-communicatiespecialist Pol Van Den Driessche aanwezig. De Tijd: “Onze gesprekspartners zijn gebrieft, lastige vragen werden op voorhand ingeoefend. Straks volgt allicht een debriefing. Geen ideale omstandigheden voor een open en ongedwongen gesprek.”

 

Annick ‘Ik ben altijd een overtuigde Vlaming geweest’ De Ridder jammert: “Al jaren stemt de meerderheid van de Vlamingen centrumrechts. En toch krijgt de Vlaming niet het beleid waarop hij gestemd heeft omdat een Franstalige minderheid, de PS, alles blokkeert.” Maar, merkt De Tijd op, dat Uplace er nog niet staat en het mobiliteitsprobleem in Antwerpen nog niet is opgelost, heeft toch niets met de Franstaligen te maken? Deze dossiers blokkeren op Vlaams niveau. Lorin Parys verdedigt hierop nogmaals het “schitterend project” Uplace (een supergroot shopping centrum in Machelen dat de middenstand in Leuven en elders gaat doodknijpen en massale mobiliteitsproblemen gaat veroorzaken, nvdr.) maar Lorin Parys moet dan toch wat gas terugnemen: “Lost het confederalisme alles onmiddellijk op? Natuurlijk niet.”

 

Volgens aangeefster Annick De Ridder moeten de “sociaal-economische herstelregering” hand in hand gaan met het confederalisme. Om te vermijden “dat de PS die (sociaal-economische) maatregelen in de daaropvolgende legislatuur niet in een, twee, drie kan terugdraaien”. Maar, merkt De Tijd op, dan gaan we toch gegarandeerd opnieuw naar een scenario waar we 541 dagen moeten wachten op een nieuwe regering. Is men daar dan niet bang voor? Johan Van Overtveldt: “Toch wel”. Gevraagd hoe het dan moet, herhaalt Van Overveldt nogmaals de noodzaak om de loonkosten te doen dalen enzomeer. Maar hoe het ene programmapunt met het andere programmapunt van de N-VA verbinden, daar krijgen we geen antwoord op. Eerst de kiezer ertoe bewegen massaal voor de N-VA te stemmen, het pijnlijk ontwaken is voor daarna.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, van overtveldt, de ridder, parys |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.