18-12-13

10 JAAR ANTWERP GIPSY-SKA ORKESTRA

Muziekgroepen die tijdens hun optreden een politiek statement maken zijn zeldzaam geworden. Bots bijvoorbeeld, waarover dit jaar nog een documentaire werd uitgezonden, had bij haar laatste optredens het socialistisch strijdlied De lange weg niet meer in haar repertoire staan. Bij de optredens die we zagen van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra was een sneer naar het Vlaams Blok/Belang, en tegenwoordig een prik naar de N-VA, nog altijd niet uit de lucht.

 

Ook in hun muziek keert Antwerp Gipsy-Ska Orkestra zich tegen elke vorm van nationalisme. De groep is opgericht in 2003. De wortels reiken tot in de hardcore punkscene van midden jaren negentig. Met de Ambrassband werd een fanfare opgericht die zigeunermuziek bracht, waarna zanger-trompettist Gregor Engelen en medemuzikanten begonnen te experimenteren met zigeunertraditionals op ska-ritmes. Zo ontstond Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, maar men laat zich niet beperken door de naam van de groep. Balkanmuziek wordt evengoed gemengd met drum ’n bass of rock, al kan het ook dat men in een of andere pure muziekstijl speelt.

 

Het nummer op hun laatste cd I Lumnia Mo Kher is Roma voor “De wereld is mijn huis”. Een statement dat ingaat tegen het nationalisme. Gitarist Mukti Gabriëls: “Absoluut. Maar het betekent voor ons meer dan dat. Het is een combinatie van enerzijds ons afzetten tegen het nationalisme, anderzijds onze ambitie om de wereld te veroveren. Wij willen geen rekening houden met landen of grenzen.” Dat laatste lukt hen alvast aardig met optredens van in Spanje en Portugal tot in Siberië.

 

Voor de volgende cd, die ten laatste in mei volgend jaar uitkomt, grijpt Antwerp Gipsy Ska Orkestra meer terug naar Jamaicaanse stijlen. “We hebben een paar hele mooie reggaenummers opgenomen”, vertellen de heren van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra in een gesprek met StampMedia. Op het nieuwe album zullen ook gastartiesten te horen zijn, waarvan enkelen mee spelen op het verjaardagsfeest dat vrijdagavond 20 december plaatsvindt in DE Studio in Antwerpen.

 

Daarna volgen nog optredens maandag 23 december in Perron M (Mechelen) en donderdag 30 januari in De Kriekelaar (Schaarbeek). “Allen daarheen”, pleegde men dan vroeger te zeggen. Maar dat mag nu nog altijd gezegd worden voor Antwerp Gipsy-Ska Orkestra.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.