17-12-13

HET NATIONALISME VAN BART DE WEVER

In de kranten werd gisteren nog teruggeblikt op Alleen Elvis blijft bestaan, een fijn Canvas-programma (foto 1) waar vorige vrijdag Bruno De Wever (foto 2) te gast was. Historicus aan de Universiteit Gent en broer van.

 

“Ik smokkelde geld en boeken voorbij het IJzeren Gordijn”, is één van de quotes die opgeblazen werd tot een titel paginabreed in Het Nieuwsblad. Naar aanleiding van Bruno De Wevers verhaal dat hij in 1978 naar Polen reisde met een koffer vol boeken, anticommunistische lectuur, en in 1979 naar Moskou ging met een ceintuur waarin geld verstopt was om ginds te overhandigen. Verhalen die Bruno De Wever overigens al eens eerder heeft verteld. Zaterdag al brachten de kranten een andere bekentenis van Bruno De Wever: Bart De Wever ontziet eigen broer niet met GAS-boetes.

 

Voorts in het programma een fragment uit de film van Claude Lanzmann Shoah; een fragment uit een reportage van Pat Donnez over de NSV; Frank Zappa die Bobby Brown brengt en wat opraapt dat op het podium is gegooid (van de weeromstuit voor zijn jaren bij de (A)VNJ liet Bruno De Wever zijn haren schouderlang groeien en viel hij voor Frank Zappa); een pittig fragment uit Le declin de l’empire Americain; en onvermijdelijk ook een fragment over Bart De Wever. Te gast bij Bracke & Crabbé. Bij een van zijn eerste televisieoptredens zette de huidige N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen zichzelf  al neer als een Calimero, maar stak hij meteen ook de snedige Ben Crabbé en Siegfried Bracke in zijn zak.

 

Bruno De Wever ging niet echt door over zijn broer en diens denkbeelden. We begrijpen dat, omdat het onmiddellijk zou uitgespeeld worden als “De broer van zegt…”. Anderzijds is het spijtig omdat Bruno De Wever als historicus een autoriteit is over het Vlaams-nationalisme en zichzelf nu het zwijgen oplegt omdat hij de broer is van… Nochtans willen we er best een bak trappistenbier van West-Vleteren op verwedden dat Bruno De Wever een andere invulling van het Vlaams-nationalisme wenselijker acht dan die die zijn bijna 11 jaar jongere broer eraan geeft.

 

Omdat Canvas het niet doet, doen wij het maar. Waar staat het nationalisme van Bart De Wever voor? In het nodeloos neerbuigend getiteld Nationalisme voor Dummies uit 2011 wordt aan de hand van televisiefragmenten op een verhelderend uitgelegd waar Bart De Wever voor staat. Bekijk hier de video (11’02” lang).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams-nationalisme, de wever, vnj |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.