24-12-13

ZWEDEN: TIENDUIZENDEN TEGEN RACISME EN NAZISME

In Zweden hebben zondag tienduizenden mensen betoogd tegen racisme en nazisme (foto 1). Onmiddellijke aanleiding was een antiracistische betoging van een achthonderdtal mensen een week eerder die brutaal aangevallen werd door een veertigtal neonazi’s (foto 2).

 

Zondag 15 december betoogden in Kärrtorp, een buitenwijk van Stockholm, een 800-tal antiracisten en antifascisten nadat de laatste weken vandalen hakenkruisen en racistische boodschappen hadden achtergelaten op meerdere muren in de wijk. De betogers pikten dit niet en trokken de straat op met slogans als Geen racisme in onze straten. De vreedzame betoging werd aangevallen door een 40-tal extreemrechtse jongeren, gewapend met glazen flessen en bommetjes. Bij de daaropvolgende schermutselingen vielen meerdere gewonden. Uiteindelijk heeft de politie 26 heethoofden opgepakt, meer dan de helft is jonger dan twintig jaar. De extreemrechtse jongeren zijn lid van de Svenska Motståndsrötelsen (SMR, ‘Zweedse Verzetsbeweging’).

 

Volgens onze collega’s van Expo is het aantal neonazistische groeperingen in Zweden gedaald. Van 40 in 2008 naar 25 in 2011 en 18 in 2012. Maar is het aantal activiteiten gestegen. Met 1.824 geregistreerde activiteiten in 2012 (van bijeenkomsten tot flyeren), een stijging met 24 % ten opzicht van 2011 en een breuk met de dalende tendens sinds 2008. De twee belangrijkste neonazistische groeperingen zijn de Svenkarnas Parti (SVP, foto 3) en de al genoemde SMR. Groeperingen die optreden in de schaduw van de Sverigedemokraterna (SD, Zweden-democraten), een anti-migrantenpartij die met twintig vertegenwoordigers in het Zweedse parlement zetelt en opgevrijd wordt door Marine Le Pen om ermee een anti-E.U.fractie te vormen in het Europees Parlement.

 

De gebeurtenissen in Kärrtorp waren een wake up call en voorbije zondag verzamelden dan ook tienduizenden antiracistische en antifascistische betogers in Stockholm en elders. In de Zweedse hoofdstad werd het aantal deelnemers tussen de 15.000 en 20.000 geschat ((foto 1, de slogan op de foto wil zeggen ‘Verenigd tegen racisme’). Vergelijkbare betogingen werden ook in een vijfentwintigtal andere steden gehouden. Onder andere in Borås, Göteborg, Luleå, Malmö, Motala en Umeå. “De fascisten proberen ons bang te maken op straat, maar wij hebben de straat op hen terug veroverd”, zei een spreker bij een van de betogingen. Een andere spreker wees erop dat "de lokroep van het racisme en fascisme groot is voor mensen die zich in de steek gelaten voelen. De politiek is aan een nieuwe dialoog toe over gelijkheid en klassenverschillen in Zweden".

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zweden, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.