31-12-13

2013: EXTREEM-RECHTS IN BELGIË

Eddy Hermy - Thierry Vanroy - Jan De Beule - 1 mei 2013.JPGLégitime Violence - Herenthout 13 september 2013.JPGEn wat bracht extreem-rechts er in ons land van terecht? 

 

2013 was een jaar in mineur voor extreem-rechts. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) opende de feestelijkheden met een nieuwjaarsreceptie in Antwerpen. Bij een actie tussendoor aan het ‘pleintje van de repressieve tolerantie’ was het N-SA op 8 februari present met een twintigtal mensen, de eerste en meteen ook de laatste keer dat het N-SA ergens en masse opdook. Eddy Hermy en de zijnen droomden van een 1-meiactie in Borgerhout, maar dat werd de grootste flop in de geschiedenis van extreem-rechts sinds jaren in ons land (foto 1). Het was Ruben Rosiers die de aanvraag deed voor de manifestatie in Borgerhout, maar voor de rest van het jaar loopt hij verloren in steunbetuigingen voor het Syrische regime. Zijn copain Thierry Vanroy zoekt intussen zijn heil bij de Vlaams Belang Jongeren.

 

Het N-SA kreeg concurrentie van de dit jaar opgerichte Autonome Nationalisten. Na een betoging in Brugge op 16 februari werd nog meerdere malen actie gevoerd in Brugge, maar bijna nooit waren daarbij meer dan vijf mensen aanwezig. De Autonome Nationalisten probeerden nog te betogen op 20 april, de geboortedag van Adolf Hitler, maar dat werd hen verboden. Zowel in Waregem als in Turnhout. De als leider van de Autonome Nationalisten naar voren geschoven Joachim Tanghe is intussen weg bij de Autonome Nationalisten.

 

Van de Autonome Nationalisten naar Nation is maar een kleine stap gezien de contacten tussen beide organisaties via het Brusselse Autonome Nationalisten-kopstuk Christian Berteryan en go between Kris Roman. Die laatste stapte na een fikse ruzie met Eddy Hermy op bij het N-SA en kreeg onderdak bij het Franstalige Nation. Van alle extreemrechtse groupuscules in ons land is Nation de grootste. Nation-leden waren erbij als op 13 september in de Antwerpse Kempen een concert met het extreemrechtse Légitime Violence georganiseerd werd (foto 2). Het concert was oorspronkelijk gepland in Herentals, maar dat ging niet door. Genkenaren die nazistische tags aanbrachten op moskeeën konden op begrip rekenen bij het N-SA en bij de Autonome Nationalisten.

 

De belangrijkste extreemrechtse organisatie in Vlaanderen blijft het Vlaams Belang. Ook al haalt Filip Dewinter de Top-100 van Belgen van het Jaar niet meer, het blijft een partij met organisatiekracht, vlotte toegang tot de massamedia, een honderdtal personeelsleden en veel geld in kas. Wel wacht hen een volgende verkiezingsnederlaag, en dat zeggen ze zelf. In de rand rond het VB lijkt ons Voorpost weer wat te groeien na het ledenverlies de voorbije jaren. Dat Björn Roose weg is bij Voorpost helpt natuurlijk. De jaarlijkse lente-uitstap van de NSV bracht een 250 à 300 extreemrechtsen van diverse groeperingen bijeen in Leuven. Datzelfde NSV moest een grootst aangekondigd colloquium op 30 november aan de Leuvense universiteit verplaatsen naar een café in Antwerpen. Dat er 150 mensen zouden geweest zijn, is een uitspraak als gevolg van alles dubbel zien na een paar liters bier. Wel waren er heel wat internationale gasten (Junge Nationalendemokraten, Junge Freiheit, Blocco Studentesco, Giovanni Padania, Identitair Verzet…).

 

De N-VA is geen extreemrechtse organisatie maar individuen daar hebben wel contact met extreem-rechts. De voorzitter van NSV-Leuven, inrichter van bovenvermeld colloquium, Nico Ceusters, is OCMW-raadslid en ondervoorzitter bij de N-VA in Bekkevoort. N-VA-schepen in Aalst Karim van Overmeire vond het nodig naar de IJzerwake te gaan. En ook te noteren: VB-gemeenteraadslid Wim Van Osselaer stelde na de eerste gemeenteraadszitting in Antwerpen vast: “Bart De Wever en zijn collega’s zijn in de gemeenteraad opvallend veeeeeel vriendelijker tegenover het Vlaams Belang dan tegenover de linkse oppositiepartijen. Terecht natuurlijk.”

 

Vanaf tweede nieuwjaarsdag volgt op deze blog een kleine week lang een ruimer jaaroverzicht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2013 |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.