29-12-13

MOETEN ER NOG KROKETTEN ZIJN ?

Bart De Wever is, ondanks zijn dubbele functie als Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter, dezer dagen weer beschikbaar voor alle media. Zowel voor de Vlamingen die naar VTM kijken als voor de zakenlui die De Tijd lezen.

 

VTM zendt dezer eindejaarsdagen Zijn er nog kroketten? uit, een VTM-programma met Jonas Van Geel als lachebek-van-dienst in een programma dat het midden houdt tussen een luchtig jaaroverzicht en een quiz. Hugo Camps gruwt ervan: “Debieler dan Zijn er nog kroketten? kan een tv-programma niet zijn”. Wijzelf hebben, als doorgaans niet-VTM-kijker, naar de drie afleveringen tot nu toe gekeken en alleen de laatste (met Herman Brusselmans en weervrouw Jill Peeters als gasten, nvdr.) vonden wij maar niets. Donderdag waren Bart De Wever (r. foto 1) en Sien Eggers de gasten naast de vaste panelleden Nathalie Meskens (l. foto 1) en Dimitri Leue. Voor Bart De Wever de aanleiding voor een eindeloze reeks flauwe grappen. Wat dan weer aanleiding was voor een aantal krantenartikels. Niet dat hij flauwe grappen maakte, maar De Wever staat scherp (titel van Het Laatste Nieuws vrijdag), Wat nu met die kroketten? (titel van Gazet van Antwerpen gisteren, Bart De Wever won 52 zakken kroketten maar eet zelf geen kroketten meer).

 

In zakenkrant De Tijd mocht Bart De Wever gisteren dan weer op de voorpagina de Open VLD aanvallen over Bpost-baas Johnny Thijs (foto 2) die struikelt over de bijna-halvering van zijn wedde, nog altijd goed voor 650.000 euro oftewel 52.000 euro per maand. Bart De Wever: “Na de excuses voor de pestbelastingen zal Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich nog eens mogen verontschuldigen voor het pestbeleid tegenover Thijs. Excuses zouden op hun plaats zijn, want er zijn grenzen aan hoe je een mens kan vernederen.” Over de 19.000 arbeidsplaatsen (waarvan 11.000 postbodes) die onder Johnny Thijs weg zijn, de 662 postkantoren die onder zijn beleid gesloten zijn, de postpunten die minder service bieden en waarvan een aantal intussen er de brui aan hebben gegeven… daar  hebben we Bart De Wever geen kritiek op horen leveren.

 

Over het salaris dat Thijs dan wel moet krijgen, laat de N-VA-voorzitter zich niet uit. “Ik moet niet bepalen hoeveel dat is. Dat is aan de raad van bestuur van Bpost en het remuneratiecomité.” Volgens De Tijd leverde Johnny Thijs in de periode dat hij aan het hoofd van Bpost stond de Belgische staat 800 miljoen euro aan dividenden op. En nu wordt zijn wedde gehalveerd. Bart De Wever: “Zo ga je toch niet om met een man die zo’n sterk parcours heeft gelopen? Hij is afgeschilderd als een poenschepper.” Is een man met een jaarwedde van 1.100.000 euro dan geen poenschepper, los van de dividenden die hij de Belgische staat opleverde door alsmaar op postpersoneel en -infrastructuur te saneren?

 

Toen hij zelf aantrad als Antwerps burgemeester was Bart De Wever anders best wel wantrouwig voor de hoge wedden die aan de top van de verzelfstandigde bedrijven rond het stadsbestuur uitbetaald worden. Op zijn eerste werkdag op het Antwerps stadhuis bestelde Bart De Wever bij het onderzoeks- en adviesbureau Hay Group een studie die antwoord moest bieden op drie vragen over de hoogte van de wedden en bonussen van de topambtenaren en bedrijfsleiders. Sindsdien is niets meer gehoord over deze studie. Waarom? De resultaten van een andere studie – wat kan uitgespaard worden aan overheadkosten, een studie voor het business consultingbureau Möbius – zijn wel bekend geworden: er zouden maximaal 412 jobs mee uitgespaard kunnen worden terwijl er van het nieuwe stadsbestuur 1.420 jobs weg moeten.

 

Over het concrete loon voor de topman van Bpost wil Bart De Wever zich niet uitspreken, maar over de toplonen bij de stad en de met haar verwante overheidsbedrijven zouden Bart De Wever en finaal de gemeenteraad zich wel eens mogen uitspreken. Waarom gebeurt dit niet? Om de pil niet nog erger te maken voor het stadspersoneel dat zijn collega’s niet ziet vervangen worden bij pensionering of einde van contract? Omdat men de topambtenaren nodig heeft om het saneringsbeleid door te drukken, en zeker wanneer een flink deel van de topambtenaren al naar betere oorden vertrokken is?

 

Elio Di Rupo – het is niet Bart De Wevers beste vriend, maar daarom is hij nog niet onverstandig – zegt dit weekend in Het Laatste Nieuws dat je van toppolitici mag verwachten dat ze vermijden zelf spanningen te creëren in de samenleving. “Toch is het precies dat wat sommigen zo gretig doen met hun petites phrases.” Elio Di Rupo zegt dit in het kader van een vraag over Liesbeth Homans’ uitspraak over de relativiteit van racisme, maar de opmerking van de premier is al evenzeer van toepassing op Liesbeth Homans’ grote vriend Bart De Wever. Schoenmaker blij bij de leest. In plaats van een andere partij op te jutten over een aangelegenheid waarover je zelf geen duidelijkheid wil scheppen, zorg eerst voor duidelijkheid over je eigen zaken.

 

En als het gaat over de manier waarop Johnny Thijs het volgend loon voor de topman van Bpost vernam (in verhouding nog altijd veel meer dan wat in vergelijkbare bedrijven in Nederland en Frankrijk wordt uitbetaald), dan heeft Bart De Wever ook geen lessen uit te delen. Het personeel van het opgedoekte Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning mocht voorstellen indienen voor een reorganisatie van hun dienst, maar waar het stadsbestuur zich concreet aan stoorde bij AG Stadsplanning vernam het personeel nooit. Het personeel van het eveneens opgedoekte Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen vernam het einde van hun bedrijf ook maar vlak voor het op een persconferentie wereldkundig werd gemaakt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.