12-01-14

LIESBETH HOMANS OVERTUIGT NIET

Liesbeth Homans (foto 1) heeft geantwoord op de Open brief van Samira Azabar (foto 2)  Antwerpen, ik hou van u, ik walg van u (zie ook ons artikel donderdag). Tot daar het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat Liesbeth Homans in haar antwoord de “potgrond” voor racisme zoekt bij de allochtonen. Teveel spreken geen Nederlands, ze hebben een “overgrote vertegenwoordiging” in de sociale woningen, in de gevangenissen zijn ze “disproportioneel aanwezig”… Nog maar eind oktober bleek anders uit een artikelenreeks in De Standaard dat geïntegreerde allochtonen het vaakst gediscrimineerd worden.

 

Ook Samira Azabar zucht. In Gazet van Antwerpen mag ze in een kolommetje reageren op de breed afgedrukte Open brief van Liesbet Homans. “Wij gaan op dit vlak elkaar nooit vinden”, zegt ze. “Ik word er eigenlijk moedeloos van. Ik had wel iets anders verwacht van de schepen van Diversiteit in Antwerpen. De schepen geeft toe dat racisme een probleem is, maar het is geen prioriteit voor dit stadsbestuur. Ik blijf het gevoel hebben dat ze het vergoelijkt. Zij wijst naar allochtonen die geen Nederlands kunnen of het hoog aantal allochtonen in de gevangenis. Daarbij generaliseert ze dit naar alle allochtonen, zij culturaliseert het ook. Daarbij gaat ze voorbij aan de maatschappelijke mechanismen, zoals achterstelling en armoede.”

 

“Homans stelt dat als iedereen vlot Nederlands zou spreken of in een traject stapt naar werk, het racisme dan wel zou verminderen. Alleen werkt dat recept niet. Dat ervaren hoog opgeleide allochtonen van de tweede en derde generatie. Zij behaalden hun diploma en hebben werk, maar ook zij zijn nog steeds het slachtoffer van racisme. Naar aanleiding van mijn brief ontving ik veel reacties van mensen uit mijn omgeving. Zij maakten soortgelijke racistische incidenten mee als ik en bij sommigen draaide het zelfs uit op fysieke agressie. Het stadsbestuur draagt een grote verantwoordelijkheid. De uitspraken over bijvoorbeeld moslimterreur wakkeren het racisme alleen maar aan. Een stadsbestuur zou er juist alles aan moeten doen om het in te tomen.”

 

Racisme is niet exclusief een blank gegeven. Liesbeth Homans vermeldt het trouwens al te graag. “Racisme, ongeacht of ze nu uitgaat van allochtonen of autochtonen, is een probleem in onze stad.” Racisme is het probleem van mensen, niet exclusief maar niet zelden sociaal zwakkeren, die om zich goed te voelen zich afzetten tegen mensen die nog sociaal zwakker in de samenleving staan. Het is goed dat Liesbeth Homans de achterstelling van allochtonen wil wegwerken. Misschien wil ze zelfs de huidige campagne van Hand-in-Hand steunen. Eens polsen, Ludo en Marius? Maar dat is onvoldoende. Het mechanisme van racisme doorbreek je slechts door een sociaal-economisch en cultureel beleid waarmee ook brede lagen van de bevolking zich beter voelt. Maar dat is niet de ambitie van Liesbeth Homans, zij pakt liever de werklozen dan de miljonairs aan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, homans, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.