15-01-14

NOG DRIE GOUDEN DAGERAAD-PARLEMENTSLEDEN IN DE CEL

Maandag zijn nog eens drie parlementsleden van Gouden Dageraad in een Griekse cel opgesloten. Drie Gouden Dageraad-parlementsleden, onder wie partijvoorzitter Nikos Michaloliakos, zitten al sinds 28 september achter de tralies na de moord op de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas. Drie andere Gouden Dageraad-parlementsleden, onder wie partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris, werden even aangehouden maar zijn intussen weer vrij.

 

De nu opgepakte Chrysi Avgi-parlementsleden zijn (foto: v.l.n.r.): Panayiotis Iliopoulos, die we kennen van de Sieg Heil die hij op zijn linkerarm liet tatoeëren; Giorgios Germenis, die we kennen als basgitarist van de Black Metal-groep Naer Mataron; en Stathis Boukouras die al eerder verhoord werd voor aanvallen op migranten en illegaal bezit van vuurwapens. Bij zijn verhoor ontkende Panayiotis Iliopoulos dat Chrysi Avgi-milities raids uitvoeren op migranten. De warmte van de Griekse zon ontkennen zou geloofwaardiger zijn. Giorgios Germenis wordt ervan verdacht een cruciale rol te spelen in de aanwerving en opleiding van nieuwe leden én aanvallen op migranten. Stathis Boukouras zei te huiveren bij berichten over moorddadige aanvallen op migranten en de Griekse rapper Pavlos Fyssas. “Dat is niet toegestaan door mijn godsdienst.” Met Iliopoulos, Germenis en Boukouras erbij zit nu al 1/3 van de 18 leden sterke Chrysi Avgi-parlementsfractie in de gevangenis op verdenking eerder tot een criminele organisatie dan een politieke partij te behoren.

 

Een 150-tal Chrysi Avgi-aanhangers, waaronder partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris en de echtgenote en de dochter van partijvoorzitter Nikos Michaloliakos, protesteerden het voorbije weekend tegen de aanhouding van de drie parlementsleden. Nog maar vrijdag had Chrysi Avgi op een persconferentie aangekondigd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen voor de aanhouding van (toen nog) die Chrysi Avgi-parlementsleden. De persconferentie werd bijgewoond door Nick Griffin, voorzitter van de zieltogende British National Party (BNP), die zijn steun toezegde aan Gouden Dageraad (video: de steunbetuiging van Nick Griffin, de vragenronde nadien).

 

Tot het succes in eigen land begon af te kalven gingen Nick Griffin en Filip Dewinter regelmatig op bezoek bij elkaar. In dit filmpje uit 2011 wisselen Filip Dewinter en Nick Griffin nog wetenswaardigheden uit bij de rotsklippen van Dover.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, griffin |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.