16-01-14

SLACHTOFFER GOUDEN DAGERAAD-GEWELD ZOEKT ASIEL IN BELGIË

De ontkenning van Chrysi Avgi-parlementslid Panayiotis Iliopoulos dat militanten van zijn partij raids uitvoeren op migranten is te gek voor woorden. De warmte van de Griekse zon ontkennen zou geloofwaardiger zijn”, schreven wij gisteren. Een getuigenis van VRT-correspondent Bruno Tersago, gepubliceerd bij onze collega’s van De Wereld Morgen, bevestigt dit.

 

“In de nacht op 22 op 23 mei 2013 wordt de 40-jarige Mamadou Bah in het centrum van Athene aangevallen. Het is drie uur 's nachts, en hij komt net terug van zijn werk als vaatwasser in een restaurant. Vier motorfietsen omsingelen hem, op elke motorfiets zitten twee mannen met kortgeschoren haar en camouflagekledij. Mamadou Bah zal zijn ontmoeting met Gouden Dageraad nooit vergeten. Zeven jaar woonde de Guineeër al in Athene, in Patisia, de wijk waar voornamelijk migranten uit Afrika geconcentreerd zitten. Hij was zijn land ontvlucht als politiek vluchteling en had zijn papieren gekregen in Griekenland. De laatste vijf jaar en een half werkte hij als vaatwasser in een restaurant in het centrum van Athene. Hij draaide shifts van 10 tot 12 uur, tot laat in de nacht. Door die lange werkdagen was hij er zich nauwelijks bewust van wat er zich in Griekenland aan het afspelen was. Hij maakte zich wel ongerust over de opkomst van Gouden Dageraad, maar hij had nooit eerder problemen gehad. Tot die bewuste nacht.

 

Toen hij de vier motorfietsen om zich heen zag, zette hij het op een rennen, maar één van de motorfietsen sneed hem de pas af. De passagier sloeg hem met een ijzeren staaf op het voorhoofd. Half verdoofd door de slag, en zwaar bloedend, probeerde hij te ontsnappen tussen de geparkeerde wagens. Hij merkte dat de leden van Gouden Dageraad de achtervolging wilde inzetten, maar één van hen schreeuwde: "Laat hem maar, hij zal het toch niet overleven". Mamadou Bah heeft het overleefd, ondanks het feit dat hij niet naar het hospitaal durfde te gaan. De politie vertrouwde hij niet, dus hij heeft de aanval ook nooit aangegeven. Overigens moeten migranten in Griekenland 100 euro betalen voor ze een misdrijf aan de politie kunnen aangeven.

 

Begin augustus 2013 werd hij na zijn werk alweer opgewacht door acht leden van Gouden Dageraad op vier motorfietsen. Een collega in het restaurant waarschuwde hem en Mamadou Bag wist te ontkomen. Hij besloot om het voorval dit keer wel aan te geven. Niet bij de politie, maar wel bij het meldpunt voor de registratie van racistische aanvallen van UNHCR, dat in 2013 meer dan honderd dergelijke voorvallen heeft geregistreerd. Het uitzonderlijke aan het geval-Mamadou Bah was dat het ging om een migrant die al jaren in Griekenland woonde, politiek asiel had gekregen, Grieks sprak, geïntegreerd was en een vaste baan had. Hij engageerde zich ook voor andere vluchtelingen en mensen zonder papieren en werd secretaris van de Unie van staatsburgers uit Guinee in Griekenland.

Bij het meldpunt was men er zeker van dat de daders nooit zouden worden gevonden, wat tot nu toe inderdaad het geval is. Bij de politie en Gouden Dageraad weet men dat Mamadou Bah naar UNHCR is gestapt. Hij wordt naar verluidt gezocht door de knokploegen van de partij.

 

Mamadou Bah heeft ondertussen besloten om Griekenland te verlaten, omdat hij voor zijn leven vreest, en heeft besloten om asiel aan te vragen in België. De vrees bestaat echter dat hij dat asiel niet zal krijgen. Zonder druk van de publieke opinie is de kans groot dat de autoriteiten zich verschuilen achter het 'democratisch karakter' van alle lidstaten van de Europese Unie. In het kader van de richtlijnen van het Dublin II-akkoord, kan Mamadou Bah gemakkelijk teruggestuurd worden naar Griekenland. In Europa is er al een aantal landen die asielzoekers niet meer terugsturen naar Griekenland, omdat ze weten dat migranten er gevaar lopen. (…) In Franstalig België werd al een petitie verspreid om Mamadou Bah asiel te geven in België. Er wordt momenteel ook een steunverklaring ter ondertekening voorgelegd aan personaliteiten uit diverse milieus.”

 

De foto’s die de Griekse krant Ta Nea gisteren publiceerde doen overigens ook sterk twijfelen aan dat Gouden Dageraad een politieke partij is als een ander. Op foto 1 wordt geoefend hoe men tegenstanders uitschakelt, en hoe die zich desgevallend kunnen verweren. Op foto 2 zien we Gouden Dageraad-parlementslid Elias Panagiotara met achter hem George Roupakias, de moordenaar van de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas, die zogezegd geen lid was noch deelnam aan de activiteiten van Gouden Dageraad. Men pronkt bij Gouden Dageraad-activiteiten met vuurwapens, en men doet er al te graag de Griekse groet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.