18-01-14

DE VA-ET-VIENT BIJ HET VB

De rode zetels van de Senaat worden na de verkiezingen op 25 mei niet langer bevolkt door rechtstreeks verkozen senatoren, maar door verkozenen die afgevaardigd worden door de deelstaten. Het gevolg is dat de huidige senatoren een plekje moeten zoeken op de lijsten voor het Vlaams Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers of het Europees Parlement… en de plaatsen daar zijn duur.

 

En al zeker bij het Vlaams Belang dat naar verwachting na 25 mei een pak verkozenen minder zal tellen. De vraag is enkel: hoeveel minder. VB-Senaatsfractieleidster Anke Van dermeersch zien we na 25 mei terug in het Vlaams Parlement. Of ze daar blij om moeten zijn in het Vlaams Parlement, is natuurlijk nog wat anders. Voor senator Yves Buysse, de laatste vriend van Frank Vanhecke bij het VB, wenkt het einde van zijn politieke carrière. De 45-jarige Bruggeling, voormalig politiek secretaris van Frank Vanhecke en personeelsdirecteur bij het VB, krijgt slechts de eerste opvolgersplaats op de lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in West-Vlaanderen.

 

Voor senator Bart Laeremans (47 j., foto 1) uit Grimbergen wordt het afwachten. Door vrienden én tegenstanders wordt hij beschouwd als een harde werker, met dossierkennis en debatervaring. Maar hij krijgt slechts de derde plaats op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. Op 1. komt daar Philip Claeys, door de persoonlijke ambitie van Gerolf Annemans van zijn stek in het Europees Parlement geduwd. Tweede op die lijst wordt Anita Uyttebroek, behalve begenadigd met een tot de verbeelding sprekende familienaam een weinig bekende VB’ster uit Landen (regio Leuven). Veel voorkeurstemmen zal ze allicht niet halen, maar als er veel lijststemmen worden uitgebracht profiteert vooral zij van de ‘pot’ en wordt zij parlementslid. Bart Laeremans moet om verkozen te geraken rekenen op veel voorkeurstemmen, weinig lijststemmen en toch nog voldoende stemmen om het VB aan twee verkozenen te helpen in Vlaams Brabant. Momenteel heeft het VB met Vilvoordenaar Filip De Man en Leuvenaar Hagen Goyvaerts twee verkozenen in Vlaams Brabant, maar dat dreigen er minder te worden.

 

Voor Filip De Man (58 j., foto 2), voorzitter van de VB-partijraad en man van de harde lijn bij het VB, is intussen gezorgd. Hij krijgt de onverkiesbare derde plaats op de Europese lijst, maar bovenal krijgt hij de leiding van de aan het VB verbonden uitgeverij Egmont. “Ik beschik over een van de betere pennen. Ik werk volop aan de nationale folders”, liet hij deze week zonder enige bescheidenheid weten aan De Standaard. Filip De Man is auteur van AIDS: geen paniek ? (1993), Criminaliteit: harde aanpak (1994), Requisitoir tegen de drugsprofeten (1995), Waarheen met de politiediensten? (1996), De Zaak Demol (1998), De eeuwige strijd (2003) en De eeuwige strijd II (2007). In die twee laatste boeken toont Filip De Man zich tegenstander van cultuurrelativisme en egalitarisme.

 

Maandag op deze blog: Verjonging en vernieuwing bij het Vlaams Belang?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.