22-01-14

DE WEVER DOET (NIET) BETER DAN VOORGANGER

Er was gisteren een merkwaardig verschil tussen de voorpagina en de eerste binnenbladzijden van de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad, en de regionale bladzijden van de krant. Aanleiding was het gemeenterapport waarbij onder andere gepeild werd naar hoe goed Bart De Wever het doet in Antwerpen.

 

Over de volle breedte van de voorpagina luidt het: De Wever doet beter dan voorganger (foto 1), op blz. 3 krijgen we de cijfers: 2012: Patrick Janssens: 5/10 en 2013: Bart De Wever: 6/10 (foto 2). Op blz. 24 krijgen we echter andere cijfers. Hoe tevreden bent u over… de burgemeester: 6/10; 2009 (toen Patrick Janssens burgemeester was, nvdr:) 6/10 (foto 3).  Volgens de voorpagina en de eerste binnenbladzijden doet De Wever het dus beter dan Janssens, volgens de regionale bladzijden zijn ze elkaar waard. Hoezo?

 

Het gaat om een “exclusieve enquête bij 116.000 Vlamingen” uit alle steden en gemeenten in Vlaanderen, maar wel een iVOX-enquête. Het staat er niet bij, maar het is een internetenquête – omdat we er zelf ook aan deelgenomen hebben weten we het maar al te goed. Je sluit dus automatisch de niet-internetabonnees uit, waardoor de zwaksten in onze samenleving geen stem krijgen. Hoeveel mensen per stad of gemeente bevraagd zijn, wordt niet vermeld. En evenmin hoe groot de foutenmarge dan wel is. Nochtans essentieel om te weten hoeveel waarde je aan een procent meer of minder mag geven.

 

En dan de vergelijkingen. Op de voorpagina en de eerste binnenbladzijden vergelijkt men het cijfer voor Bart De Wever na één jaar burgemeesterschap met het cijfer voor Patrick Janssens na bijna tien jaar burgemeesterschap. Of het verschil tussen nog levend in de roes van de verkiezingsoverwinning, met het voordeel van de twijfel voor de man die de grote vernieuwing en verandering zou brengen, en een decennium effectief beleid. Op de regionale bladzijden vergelijkt men het cijfer van Bart De Wever het eerste jaar met dat van Patrick Janssens halverwege de vorige legislatuur. Als ze allebei fruit zouden zijn, vergelijkt Het Nieuwsblad de ene keer ‘appelsien’ De Wever met ‘citroen’ Janssens, en een tweede keer met ‘appel’ Janssens. Welke zin heeft zo’n vergelijking dan?

 

Bart De Wever is tevreden – je zou voor minder met zo’n framing. Het resultaat dat hem het meest is opgevallen in de enquête is “dat de Antwerpenaar heel goed beseft dat deze stad fors moest besparen. Bijna 54 procent zegt heel duidelijk dat er grondig bespaard moet worden. (…) Een meerderheid kiest voor besparingen op personeel en subsidies. Dat zijn precies de keuzes die wij als stadsbestuur ook hebben gemaakt.”

 

Maar waar is de stem van bijvoorbeeld de bewoners van de Antwerpse wijk Luchtbal die na hun busverbinding, postkantoor en een aantal winkels sinds kort ook hun stedelijk stadskantoor kwijt zijn – terwijl bekend is dat de bevolking daar minder beschikt over internetverbindingen dan in de betere wijken van de stad. En beseft de wél bevraagde Antwerpenaar wel wat op hem/haar afkomt? Meyrem Almaci (Groen): “Ik ben benieuwd of de kiezer over een jaar nog even tevreden is over burgemeester Bart De Wever die vooral dingen heeft afgeschaft.”

 

Yasmine Kherbache (SP.A) ziet in de enquêteresultaten vooral een “stijgende ontevredenheid. Die lijkt zich in 2009 onder Patrick Janssens te hebben ingezet en die zet zich gewoon door. De N-VA scoorde bij de verkiezingen 38 procent, maar slechts 30 procent van de Antwerpenaren vindt het beleid beter. Het overgrote deel ziet geen verandering of vindt het beleid slechter.” De exacte cijfers uit de enquête zijn: 31,0 % vindt het beleid onder Bart De Wever beter, 32,7 % vindt het hetzelfde, 26,8 % vindt het slechter, 9,5 % heeft er geen mening over. Met 37,7 % van de stemmen voor de N-VA als uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, zijn er dus minder mensen die het beleid beter vinden dan er voor stemden.

 

Zowel Filip Dewinter (VB) als Peter Mertens (PVDA) is het cijfer over de aanpak van de criminaliteit opgevallen. Filip Dewinter: “Ondanks zijn war on drugs en de verhoogde budgetten voor veiligheid heeft hij de Antwerpenaar niet kunnen overtuigen.” Peter Mertens: “De Wever gaat voor de harde aanpak, maar slechts 25 procent vindt die aanpak goed. Er is boosheid over de straffeloosheid, niet alleen de straffeloosheid waar De Wever het altijd over heeft. De mensen zijn het ook beu dat rijke fraudeurs hun straf kunnen afkopen, terwijl de gewone burgers bestookt worden met boetes.”

 

Er is dus nog ruimte voor Bart De Wever om zijn score in de tevredenheidsenquête te verbeteren. De score van Daniel Termont (SP.A-burgemeester in Gent) is weliswaar gedaald tegenover vorig jaar, maar met 6,55 op 10 scoort hij nog altijd een half punt beter dan Bart De Wever.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.