25-01-14

MOSLIMA ALS REACTIE OP RACISTISCHE OPVOEDING

Deze week geraakte bekend dat naar schatting jaarlijks een 500-tal autochtone Vlamingen zich bekeren tot de islam, en bijvoorbeeld de vereniging voor moslimvrouwen Al Minara vandaag 1.500 leden telt, waarvan driekwart Vlaamse vrouwelijke bekeerlingen zijn. In Het Laatste Nieuws getuigden twee nieuwbakken moslima, zoals A. 

 

A. (15 j.) woont in Antwerpen en komt naar eigen zeggen uit een “racistisch en katholiek nest”. “Ik mocht bijvoorbeeld niet met moslims spreken”, zegt ze. “En door mijn opvoeding werd ik zelf racistisch. Ik schold moslims uit. En waarom? Omdat mijn familie het zei. Juist daarom ben ik over de islam gaan lezen, gaan opzoeken waar de religie eigenlijk voor stond. In boeken, in Nederlandstalige vertalingen van de Koran. Ik leerde Marokkaanse meisjes kennen – zelf geen praktiserende gelovigen – en ik besefte: mijn ouders zijn fout. Ik heb me een half jaar geleden bekeerd en sinds drie maanden draag ik een hoofddoek.”

 

Thuis kijken ze A. buiten. “Ik mag geen hoofddoek dragen in hun buurt, maar ik ben creatief. Ik draag een muts om mijn haren te bedekken. Ik bid ook vijf keer per dag, maar ook dat kan ik goed verbergen. Mijn moeder heeft me nu voorgesteld om binnen een half jaar zelfstandig begeleid te gaan wonen. Ze kunnen er dus écht niet mee om. Jammer, want ik voel me veel vrijer en gelukkig sinds ik moslim ben.”

 

A. is natuurlijk niet de eerste komend uit een racistisch gezin die compleet de andere richting uitgaat. Zo herinneren we ons een lezersbrief van de dochter van een van de beruchtste Vlaams Blok’ers, Xavier Buisseret, die in een populair weekblad afstand nam van de ideeën van haar vader en vertelde samen te wonen met een moslim. Buisseret is een oud-VMO'er, maar ook bij het kopstuk van de als privé-militie veroordeelde VMO liep het anders dan verwacht. Bij het huwelijk van één van de zonen van VMO-leider Bert Eriksson was de plechtstatig geklede vader een anachronisme in het gezelschap van de punk geklede zoon en zijn vrienden.

 

Zonen en dochters, ze worden niet altijd wat vaders en moeders wensen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.