01-02-14

MARINE LE PEN: GOEDE SCORE BIJ RECORDAANTAL NIET-STEMMERS

Het Vlaams Belang presenteerde deze week als eerste politieke partij haar campagnethema voor de verkiezingen op 25 mei, Uw stok achter de deur.Eerder kondigde de partij al meetings aan met Geert Wilders (Antwerpen, 23 maart) en Marine Le Pen (Brussel, 3 april). De kans is klein dat de komst van Geert Wilders het Vlaams Belang één stem meer oplevert; met Marine Le Pen en het reservoir aan Franstalige stemmen in Brussel is dat anders.

 

Vorige zondag bevestigde een opiniepeiling in Frankrijk dat Marine Le Pen op 25 mei met 23 % van de stemmen als eerste zou eindigen bij de Europese Verkiezingen in Frankrijk, vlak vóór de rechtse UMP (21 %), en vóór de Parti socialiste (18 %). De Parti du Gauche zou 9 % kiezers achter zich krijgen, de groenen 7 %. De 23 % voor het Front national (FN) is 1 % minder dan bij een peiling in oktober vorig jaar, maar nog altijd driemaal zoveel als de score van het FN bij de presidentsverkiezingen vijf jaar geleden en ruim boven de score van Marine Le Pen vorig jaar toen de dochter van 17,9 % van de stemmen behaalde.

 

Succes heeft altijd vele vaders, en een niet onbelangrijke reden voor het FN-succes is de massale abstention, het niet gaan stemmen dat hoger dan ooit dreigt te worden. Misschien zelfs meer dan 60 % van de Fransen die niet zouden gaan stemmen. Enerzijds omdat men geen interesse heeft voor de Europese Verkiezingen en men niet houdt van het huidige Europa, anderzijds wegens de desillusie na achttien maanden president François Hollande. Op 23 en 30 maart zijn er in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen, en dat interesseert de Fransen veel meer.

 

Het te verwachten succes van Marine Le Pen moet dus gerelativeerd worden door het massale aantal niet-stemmers, maar dat maakt de verantwoordelijkheid van de politieke klasse in Frankrijk voor het FN-succes er natuurlijk niet minder op.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.