29-01-14

POLITIE NAAR DOSSINKAZERNE: GOED IDEE, MAAR…

Vanaf april zullen politieagenten in opleiding (foto 1) een bezoek brengen aan Kazerne Dossin. Memoriaal, Museum en Documentatie-centrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen (foto 2). Er werd voor hen een bijzonder lesprogramma uitgewerkt.

 

In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten integreren politiediensten al langer een bezoek aan Holocaustmusea in hun opleiding. Samen met de federale politie ontwikkelde Kazerne Dossin daarom het programma ‘Holocaust, Politie en Mensenrechten’. Een kernteam met achttien Nederlandstalige en evenveel Franstalige trainers uit het politiekorps zal politieambtenaren laten kennismaken met de rol van de politie in 1940-1944. Binnen de lesmodule ligt de focus op het herkennen van mechanismen die een bedreiging vormen voor de bescherming van mensenrechten.

 

Mensenrechtendilemma’s zijn in geen enkel beroep zo aan de orde als bij de politie. De manier waarop tijdens de nazi-bezetting gewone Belgische politieagenten zich leenden om vaak gewelddadige razzia’s op Joden uit te voeren in Antwerpen illustreert dit. Archiefstukken tonen aan dat heel wat toen gebruikte strategieën om ethische dilemma’s te omzeilen, ook vandaag nog erg herkenbaar zijn. Maar ze tonen ook aan dat er een marge was voor verzet.

 

“Een inzicht in die historische casus van collectief geweld is verhelderend voor een politieopleiding. Wie wéét hoe een groep naar geweld kan verglijden, is daar beter tegen bestand en kan ook weerwerk bieden”, luidt het in een persmededeling van de federale politie. De uitwerking van het project gebeurt onder meer in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Het lesprogramma zal deel uitmaken van de initiële en voortgezette politieopleiding van de federale politie.

 

Fijn zo. Het zou ook lokale politiekorpsen mogen aanzetten tot actie, zoals het Antwerpse politiekorps waar racisme en agressief gedrag een probleem is, en de ambitie om daar tegenin te gaan beperkt is. Maar met opleiding alleen komen we er niet. Al te vaak horen jonge, goed opgeleide, politieagenten eens in het politiekorps: “Zo leren ze dat op school, maar hier gaat het er zo aan toe”. Waarna de nieuwelingen meegenomen worden om in de maalstroom van hoe de anciens het doen. Als er geen goede politieleiding is, en democratische controle op de politiewerking, verdwijnt de opleiding in de vuilnisbak van de geschiedenis.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.