05-02-14

GEEN STRAF VOOR EX-VOORPOST’ERS

In 2010 werden in Wezembeek-Oppem, een Vlaamse gemeente in de rand rond Brussel, een vijftigtal borden beklad zoals je op de foto’s hiernaast kan zien. De daders kregen voorbije maandag bij de correctionele rechtbank in Brussel de gunst van  opschorting (= schuld bewezen, maar geen effectieve straf zolang in de komende periode geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd).

 

Bart V.G. (29 j., toen in Zaventem, nu in Steenokkerzeel wonend) en Bart B. (28 j., toen in Grimbergen, nu in Antwerpen wonend) werden in de ochtend van 21 mei 2010 betrapt bij het bekladden van enkele borden. Toen het klaarlichte dag werd, bleken een vijftigtal borden beklad te zijn om te benadrukken dat Wezembeek-Oppem een Vlaamse gemeente is en moet blijven. Het aanbrengen van slogans als Nederlands is het handelskenmerk van Voorpost, en Bart V.G. en Bart B. waren dan ook Voorpost-militanten. Bart V.G. zelfs een belangrijke als verantwoordelijke voor de buitenlandse contacten en berichtgeving in het Voorpost-blad Revolte.

 

Dat ze niet de meest zachtaardigen zijn bleek ook uit de wapens die bij huiszoekingen gevonden werden: drie vuurwapens bij Bart V.G., weliswaar vergund; een telescopische matrak bij Bart B., bij de behandeling van de rechtszaak samen met pepperspray weerhouden als verboden wapenbezit. Voorpost en de rechterzijde bij het Vlaams Belang zette een solidariteitsactie op voor de twee Voorpost-militanten. Politieke steun kwam er vanuit het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) waar men het kwalijk nam dat er huiszoekingen waren uitgevoerd “of is dit soms een normale procedure die ze bij eender welke willekeurige graffitikunstenaar uitvoeren?” (sic).

 

De verdediging bij de behandeling van de zaak bij de correctionele rechtbank in Brussel, op 13 januari 2014, werd waargenomen door Vlaams Belang-advocaat Bart Siffert. “Een duidelijk politiek misdrijf dat voor het hof van assisen moet komen”, zo trok Bart Siffert de bevoegdheid van de rechtbank in twijfel. Over de feiten zelf was er geen betwisting. Beide beklaagden gaven toe dat ze de straatnamen beklad hadden. “Nu vind ik ook wel dat er andere manieren waren om ons standpunt te uiten”, gaf een van de beklaagden toe. Spijts ook verboden wapens gevonden werden bij een huiszoeking zag het Openbaar Ministerie voldoende verzachtende omstandigheden waardoor enkel de opschorting van de straf gevorderd werd.

 

“De feiten dateren uit 2010. Beiden hebben een blanco strafregister en sindsdien hebben ze geen nieuwe feiten gepleegd”, klonk het. Dat ze de schade aan de straatnaamborden vergoed hebben aan de gemeente Wezembeek-Oppem speelde ook in hun voordeel. Dat ze intussen niet meer actief zijn bij Voorpost is natuurlijk ook een pluspunt. De rechtbank volgde voorbije maandag, 2 februari 2014, de redenering van het Openbaar Ministerie en besloot dat opschorting van straf volstond.

 

De naam van Bart V.G. viel overigens ook in de zaak over BBET, de Blood and Honour-groep genoemd naar hun tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw. Na migrantenrellen in Parijs en Brussel werd het plan opgevat om vanuit een leegstaand gebouw in Brussel een aantal allochtonen neer te schieten. Hierna zou men naar het huis van Bart V.G. wegvluchten. Hierover ondervraagd door de politie ontkende Bart V.G. uiteraard elke betrokkenheid hierbij. Het vonnis van de correctionele rechtbank in Dendermonde over BBET wordt aanstaande vrijdag verwacht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, voorpost |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.