13-02-14

LEZING: DE ACTUALITEIT VAN HET FASCISME

Als ze in Gent wat doen, willen ze in Antwerpen niet achterblijven. Woensdag 26 februari, dezelfde dag als in Gent de tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw haar deuren opent, is er ’s avonds in Antwerpen een interessante lezing over het fascisme ingericht door het Masereelfonds.

 

Het woord fascisme duikt regelmatig op in de media en op internet. Een belangrijke reden hiervoor is het verkiezingssucces van rechts-populistische partijen in veel Europese landen. En niet in het minst het gewelddadig optreden van de aanhangers van Gouden Dageraad in Griekenland en de Jobbik-partij in Hongarije. De samenwerking door Geert Wilders met de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), het Front National (FN) en het Vlaams Belang (VB) bij de Europese verkiezingen dit jaar zorgt ook voor beroering. Meerdere critici stellen dat een deel van de aanhang, het kader en de bestuursleden van deze partijen er nog altijd fascistische sympathieën op nahouden.

 

Maar wat is fascisme precies? Waarom raakten in de vorige eeuw zoveel mensen in de ban van deze desastreuze ideologie? Wat zijn de voornaamste kenmerken en de historische wortels van het fascisme in de Europese cultuur? En: hoe actueel is het fascisme? In zijn lezing zal Robin te Slaa ingaan op deze vragen. Robin te Slaa is een Nederlandse historicus en fascisme-deskundige. Hij publiceerde samen met Edwin Klijn onder andere De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935 dat genomineerd werd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs in 2010 (winnaar werd dat jaar David Van Reybrouck met Congo. Een geschiedenis, nvdr.). In 2012 verscheen Te Slaa’s boek Is Wilders een fascist?.

 

De lezing vindt plaats aan de Universiteit Antwerpen, lokaal R.124 in de Lange Winkelstraat 9, Antwerpen. Start: 19u30. Inkom: 3 of 5 euro. Inschrijven wordt gewaardeerd: contacteer het secretariaat van het Masereelfonds Antwerpen of meld je via Facebook.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.